Смажений короп на сковороді – страва смачна, а простота приготування і особливий смак цього ніжного і соковитого м’яса, доповнений сметаною, овочами і прянощами, робить її затребуваною і в сімейному меню, і на святковому столі. Варіанти готування коропа на сковороді різні і рецепти допоможуть вибрати страву за своїм уподобанням.
Смажений короп з цибулею
Смажений короп відмінно поєднується смаком з цибулею і цього овоча можна додавати більше, ніж зазначено в рецепті. Підготовлений короп обсмажується в борошняній паніровці і потім готується з цибулею під прикритою кришкою. Щоб м’ясо коропа збереглося соковитим і ніжним, в цьому рецепті його залишимо на 0,5-1 годину для маринування.
Час готування: 1 година 30 хвилин.
Час приготування: 20 хвилин.
Порції: 4.
Інгредієнти:
- Короп – 1,8-2,0 кг.
- Цибуля велика – 3 шт.
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний свіжомелений – за смаком.
- Борошно – 1 ст.
- Олія – для смаження.
Процес приготування:
Крок 1. Тушки коропа підготувати до спеки: очистити від луски, випатрати і добре промити під проточною водою. Відразу підготувати цибулю і борошно для панірування.
Крок 2. Потім короп нарізати шматочками, перекласти в окремий посуд, посипати сіллю зі свіжо-молотим перцем, перемішати і залишити мінімум на півгодини для маринування.
Крок 3. Цибулю нашаткувати чверть кільцями середньої товщини.
Крок 4. У сковороді добре розігріти олію.
Крок 5. У глибоку тарілку насипати склянку борошна.
Крок 6. Шматочки замаринованого коропа добре обваляти в борошні і відразу перекласти в гарячу олію.
Крок 7. Обсмажити коропа на середньому вогні і до золотистої скоринки, з одного боку. Можна смажити під прикритою кришкою. Потім шматочки перевернути, рівномірно посипати їх нарізкою цибулі.
Крок 8. Смажити коропа на іншій стороні так само під прикритою кришкою. Періодично цибулю перемішувати, щоб обсмажився рівномірно, особливо коли його багато.
Крок 9. Коли риба буде готова, кришку зняти і дати коропу трохи підсушити, щоб корочка вийшла хрусткою. Приготованого коропа перекласти на тарілки, поверх його розкласти цибулю і сервірувати блюдо до столу з салатом зі свіжих овочів. Смачного!
Короп в сметані на сковороді
Короп в сметані найчастіше запікають в духовці, але він порадує вас смаком і смаженим зі сметаною на сковороді. У цьому рецепті смажимо невеликого коропа цілими тушками, але можна і нарізаного шматочками. Сметану краще вибрати більш жирну, що додасть коропу ніжну текстуру.
Час готування: 1 година.
Час приготування: 20 хвилин.
Порції: 2.
Інгредієнти:
- Короп – 2 шт.
- Сметана – 200 гр.
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
- Борошно – 100 гр.
- Олія для смаження – 50 мл.
Процес приготування:
Крок 1. Відразу підготуйте простий набір інгредієнтів для страви. Короп промийте, видаліть луску з зябрами і через поздовжній розріз черевця видаліть нутрощі.
Крок 2. Очищених коропів ще раз промийте холодною водою і надріжте тушки поперечними надрізами. Хвости з плавниками відріжте.
Крок 3. Підготовлені тушки посипте сіллю і перцем зовні і всередині.
Крок 4. Потім їх з усіх боків обваляйте в борошні.
Крок 5. У глибокій сковорідці розігрійте олію, перекладіть в нього тушки і посмажте їх до золотистої скоринки на одній стороні.
Крок 6. Тушки акуратно переверніть на інший бік.
Крок 7. Рівномірно полийте тушки сметаною і тушкуйте під прикритою кришкою на середньому вогні протягом 7-8 хвилин.
Крок 8. Потім кришку зніміть і потримайте коропів на вогні ще 5 хвилин.
Крок 9. Приготованих на сковороді коропів в сметані, перекладіть на тарілку і сервіруйте до столу гарячими. Смачного!
Як смачно посмажити коропа цілком
Карпа найчастіше смажать шматочками, але для більш красивою подачі цього рибного страви, можна посмажити і його цілою тушкою. У коропа видаляються тільки нутрощі і плавники. Тушка обов’язково надрізається, тоді менше відчуваються дрібні кісточки. У цьому простому рецепті смажимо коропа в борошняній паніровці.
Час готування: 30 хвилин.
Час приготування: 15 хвилин.
Порції: 1.
Інгредієнти:
- Короп – 800 гр.
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
- Борошно – для панірування.
- Олія – для смаження.
- Зелень – для прикраси.
- Лимонний сік – 0,5 шт.
Процес приготування:
Крок 1. Тушку коропа очистити від луски. Через поздовжній розріз черевця видалити нутрощі. Ножицями відрізати плавники. Потім тушку добре промити під проточною водою і просушити серветкою.
Крок 2. Гострим ножем на тушці з обох сторін і через 0,5 см зробити глибокі надрізи.
Крок 3. Потім коропа зовні і всередині посипати сіллю і чорним перцем на свій смак. Зовні коропа обсипати борошном. У великій сковороді добре розігріти олію і перекласти на нього підготовленого коропа. Обсмажити рибу на середньому вогні до рум’яної скоринки з обох сторін.
Крок 4. Обсмаженого цілком коропа перекласти на тарілку, декорувати зеленню, полити лимонним соком і сервірувати до столу. Смачного!
Короп, смажений шматочками з хрусткою скоринкою
Хрустка скоринка, по суті, панірування, хоча і некорисний атрибут їжі, але люблять її багато, а для смажених шматочків коропа вона просто необхідна, так як крім особливого смаку, зберігає соковитість риби. У цьому рецепті, як варіант, робимо корочку для шматочків коропа сумішшю пшеничного і кукурудзяного борошна в рівних співвідношеннях. Смажиться короп в добре розігрітій олії і не на маленькому вогні, інакше корочка не вийде.
Час готування: 40 хвилин.
Час приготування: 20 хвилин.
Порції: 3.
Інгредієнти:
- Короп – 3 шт.
- Борошно пшеничне – 3 ст.л.
- Борошно кукурудзяна – 3 ст.л.
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
- Лимон – 1/2 шт.
- Цибуля – 1 шт.
- Олія – 100 мл.
Процес приготування:
Крок 1. Тушки коропів підготуйте для смаження. Їх очистіть від луски і нутрощів. Видаліть голову з плавниками і хвостом. Рибу добре промийте холодною водою і наріжте шматочками.
Крок 2. Потім шматочки коропа посипте сіллю з чорним перцем і полийте соком половина лимона.
Крок 3. В окремому посуді змішайте два види борошна. Шматочки коропа добре обваляйте з усіх боків в цій борошняної суміші.
Крок 4. Добре розігріти в сковороді олію. У неї перекладіть коропа в паніровці.
Крок 5. Обсмажте коропа на вогні трохи більше середнього і до рум’яної скоринки з обох сторін. До кінця обсмажування до коропа додайте тонко нашатковану цибулину.
Крок 6. Смаженого шматочками і з хрусткою скоринкою коропа розкладіть по тарілках, декоруйте лимоном з зеленню і сервіруйте до столу. Смачного!
Дзеркальний короп, смажений на сковороді
Дзеркальний короп відрізняється від звичайного великим розміром тушки, малою кількістю луски і дрібних кісток, а найкращим варіантом його приготування вважається жарка на сковороді. Ніжна і приємна на смак ця риба буде смачною стравою в сімейному меню і прикрасить святковий стіл.
Час готування: 1 година.
Час приготування: 20 хвилин.
Порції: 3.
Інгредієнти:
- Дзеркальний короп – 1 шт.
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
- Борошно – для панірування.
- Олія – 50 мл.
- Цибуля – 3-4 шт.
Процес приготування:
Крок 1. Дзеркального коропа очистити від луски, видалити голову з нутрощами і плавниками і добре промити під холодною водою.
Крок 2. Тушку нарізати стейками товщиною не більше 2 см, перекласти в окремий посуд і посипати сіллю з чорним перцем або будь-який рибної приправою.
Крок 3. Кожен стейк коропа добре обваляти в борошні.
Крок 4. У глибокій чавунної сковороді загострити олія. Перекласти в масло стейки коропа і смажити на середньому вогні до рум’яної скоринки, з одного боку.
Крок 5. Потім перевернути стейки на іншу сторону, вогонь трохи зменшити, сковороду прикрити кришкою і смажити дзеркального коропа до готовності і рум’яної скоринки на іншій стороні.
Крок 6. Очищені цибулини тонко нашаткувати. Обсмаженого коропа перекласти на тарілку і в цьому маслі обсмажити нарізку цибулі.
Крок 7. Смаженого на сковороді дзеркального коропа доповнити обсмаженим цибулею і блюдо сервірувати до столу. Смачного!
Короп в клярі на сковороді
Варіантом смаженого коропа, як багатьма улюбленого рибного страви, буде у вас жарка його в клярі, який надає шматочках хрустку рум’яну корочку. Кляр готують по-різному, і в цьому рецепті беремо яйце з борошном. Короп краще обробити на філе, максимально видаливши дрібні кісточки і вибрати рибу більшу.
Час готування: 1 година.
Час приготування: 30 хвилин.
Порції: 3.
Інгредієнти:
- Короп – 1 шт.
- Сіль – за смаком.
- Суміш перців – за смаком.
- Яйце – 2 шт.
- Борошно – 3 ст.л.
- Олія – для смаження.
Процес приготування:
Крок 1. Тушку великого коропа очистити від луски і нутрощів, видалити голову з плавниками, обробити на філе і видалити кісточки. Потім філе промити холодною водою, нарізати невеликими шматочками і посолити на свій смак.
Крок 2. У піалі виделкою добре збити два яйця, додавши до них сіль з сумішшю перців. В інший посуд насипати пшеничне борошно.
Крок 3. Підготовлені шматочки коропа спочатку добре і з усіх боків обваляти в борошні.
Крок 4. Потім вмочити у збитому яйці.
Крок 5. У сковороді розігріти достатню кількість олії. Обсмажити шматочки коропа в клярі на великому вогні і до хрусткої рум’яної скоринки з обох сторін. Сковороду кришкою не накривати.
Крок 6. Приготованого на сковороді коропа в клярі перекласти на тарілку, зайву олію прибрати серветкою і блюдо сервірувати до столу. Смачного!
Тушкований короп з овочами
Тушкований короп з овочами буде у вас простим, ситним і смачним блюдом для сімейного обіду або вечері, а в холодному вигляді може бути відмінною закускою. У цьому рецепті короп обсмажуємо і тушкуємо з цибулею і морквою в томатному соусі, що смак риби зробить більш вираженим. Для тушкування краще вибрати дзеркального коропа, який простіше чиститься і містить менше дрібних кісточок.
Час готування: 50 хвилин.
Час приготування: 20 хвилин.
Порції: 1.
Інгредієнти:
- Короп – 400 гр.
- Цибуля – 1 шт.
- Морква – 1 шт.
- Томатна паста – 1 ст.л.
- Окріп – 1 ст.
- Сіль – за смаком.
- Приправа для риби – 1 ч.л.
- Олія – 1 ст.л.
Процес приготування:
Крок 1. Тушку коропа почистіть, промийте і наріжте порційними шматочками товщиною не більше 2 см.
Крок 2. У сковороді для тушкування добре розігрійте ложку олії і на ньому обсмажте шматочки коропа на великому вогні і тільки до напівготовності. Рибу зі сковороди перекладіть на тарілку.
Крок 3. Почистіть цибулю з морквою, подрібніть будь-яким способом і обсмажте на тому ж маслі, що і коропа. Додайте до овочів ложку томатної пасти і перемішайте.
Крок 4. До обсмажених з пастою овочам налийте склянку окропу, насипте сіль з рибною приправою, перемішайте і доведіть соус до кипіння. Потім в соус перекладіть обсмажений шматочки короп. Сковороду прикрийте кришкою і тушкуйте коропа на невеликому вогні протягом 15 хвилин.
Крок 5. Приготованого тушкованого з овочами коропа, перекладіть на порційну тарілку і сервіруйте до столу в гарячому вигляді. Смачного!