Одним із символів Нового року є пряники, приготовані з імбиру, цукатів, меду або горіхів. Святкове частування часто служить новорічними прикрасами та подарунком близьким людям. Вони радують яскравим видом, приємним смаком і ніжним ароматом Різдва. Десерт потрібно обов’язково прикрасити, можна пошукати ідеї, як оформити новорічні пряники 2024, фото готових виробів є на кулінарних сайтах.
Традиція випікання пряників на Новий рік
Саме з жителів Західної Європи зародилася традиція пекти, і пригощати один одному ошатно прикрашеної здобою на Різдво. Звичай з’явився в XIII столітті на південному сході Німеччини.
Пекли їх з різних компонентів, тут все залежало від фантазії господинь, але завжди використовувалася велика кількість прянощів. Завдяки їм десерт і отримав свою назву.
В Україні ласощі з’явилося тільки в XVIII столітті. Набагато пізніше частування стало традиційною новорічною стравою, але до складу здоби частіше додавалися варення, джеми і повидло.
Більшість українців із задоволенням дотримуються традицій вже багато років, господині обов’язково подадуть на святковий стіл до нового 2024 році пряники. Ніжне тісто, смачна начинка і красиве оформлення роблять здобу дуже популярною і улюбленою багатьма жителями країни.
Шоколадні пряники
Жоден новорічний стіл не обходиться без шоколаду, тому шоколадні пряники припадуть до речі. До складу десерту входить:
- 2 курячих яйця;
- 0,2 кг цукру ;
- пачка сл. масла;
- 5 ст. л. какао-порошку;
- 0,4 кг борошна;
- щіпка солі.
Готується печиво наступним чином:
- Збивається міксером масло, цукор, сіль, яйця. У підсумку виходить однорідна пишна структура.
- Додається поступово борошно, замішується тісто для майбутньої здоби, його консистенція повинна нагадувати м’який пластин.
- Основа залишається в холоді на 2-3 години. Після розкочується акрилової качалкою пласт, з нього вирізаються фігурні вироби.
Залишається облямувати десерт в духовку. Готовність здоби визначається по рум’яної скоринки.
Пряники з цукатами і горіхами до Нового року 2024
Ще один спосіб приготування, від святкового десерту будуть у захваті всі без винятку. Готується частування з наступних продуктів:
- 150 г борошна;
- 2 яйця;
- 0,1 кг лимонних цукатів;
- 0,1 кг зацукрованого кумквата;
- 0,1 кг вівсяних пластівців;
- 15 г розпушувача;
- 30 г какао;
- 100 г сл. масла;
- третину склянки цукру;
- плитка шоколаду;
- по 0,1 кг фундука; мигдалю;
- цедра лимона 50 г.
Готується десерт наступним чином:
- Подрібнити будь-яким зручним способом цукати і горіхи.
- Розм’якшити масло і перетерти його з цукром, збити в масу яйця, додати натертий на тертці шоколад і все перемішати.
- Замісити тісто з усіх підготовлених для пряника продуктів, виліпити з нього фігурки.
- Укласти заготовки на деко з пергаментом, змазаним маслом і випікати.
Температура духовки повинна становити 180, а час випікання здоби – 15 хвилин. В кінці десерт посипається кольоровим драже, ягодами, поливається сиропом.
Медові пряники
На свято готують десерт за іншою рецептурою. Для пряникової здоби знадобиться наступний набір продуктів:
- 0,5 кг натурального меду;
- 0,4 кг борошна;
- 0,2 кг меленого мигдалю;
- ч. л. кориці;
- 15 г розпушувача;
- яйце;
- 50 мл рому;
- 200 г шоколадної глазурі;
- 3 ст. л. абрикосового конфітюру.
Далі діють покроково:
- Мед нагрівають на паровій бані до рідкого стану, охолоджують. Вбивають в нього яйце.
- Окремо з’єднують борошно, подрібнені горіхи, пряні добавки, розпушувач і ром. Вливають розтоплений мед і замішують тісто.
- Розкочують в пласт, вирізають фігурки і випікають чверть години.
- Розігрівають фритюр, змащують ним пряникові фігурки і залишають висихати.
Для додання святкового вигляду покривають десерт шоколадною глазур’ю, посипають пудрою, роблять на здоби розпис кремом.
Імбирні пряники – класичний варіант на Новий рік
Любителям солодкого сподобаються імбирні пряники на Новий 2024 рік. Здоба виглядає оригінально і нарядно.
Готується десерт з наступних інгредієнтів:
- 0,1 кг сл. масла;
- 0,3 кг пшеничного борошна;
- 3 ст. л. кукурудзяного крохмалю;
- 50 г імбиру;
- 2 яйця;
- 15 г розпушувача;
- половина ч. л. кориці;
- 0,1 кг м’якого меду;
- 0,1 кг цукру.
Покрокова приготування пряників проходить за такою рецептурою:
- Подрібнюють холодне масло, збивають разом з крохмалем, яйцем, борошном і прянощами в блендері.
- Додають цукор з рідким медом, знову перемішують. Отримують розсипчасте тісто, з якого формують пряники на Новий рік 2024, своїми руками.
- Тісто для десерту розгортають в 3 см завтовшки, фігурними формочками вирізають заготовки.
Випікається півгодини при 180 градусів. Прикрашають смачну здобу цукерками, желе.
Як спекти пряниковий будиночок на Новий рік 2024
Спочатку варто підготувати викрійку з паперу, по якій і буде вирізатися каркас будинку для новорічного пряника. Лекало можна зробити самим або скачати готовий зразок в інтернеті.
Для десерту слід припасти:
- 150 г натурального меду;
- 100 г сл. масла;
- 125 г цукру;
- 2 яйця;
- 20 г меленого імбиру;
- 1 ч. Л. порошку ваніліну;
- 1,5 ч. л. розпушувача;
- ½ ч. л. кориці;
- 350 г борошна вищого сорту.
Також заздалегідь готуються компоненти для глазурі, яка потрібна для склеювання деталей здоби і оформлення десерту, список необхідного:
- білок;
- 0,2 кг цукрової пудри;
- ст. л. соку лимона.
Подальші дії виконуються за наступним рецептом:
- У глибокій ємності з’єднуються м’яке масло, цукровий пісок, мед, пара яєць все гарненько перемішується до однорідності.
- До них вносяться кориця з імбиром, ваніліном і борошном. Замішується тісто для здоби до свята, його бажано прибрати в холод на годину.
- Після за лекалом гострим ножем вирізують частини будинку, їх товщина варіюється в межах 1-1,5 см. Заготовки майбутнього десерту викладаються на деко, який заздалегідь затьмарюється пергаментом, і поміщається в духову шафу. Печеться здоба 25 хвилин при 180 градусах.
- Далі гарненько збивається білок до утворення піни, додається пудра і сік лимона.
- Чи збирається каркас будиночка за допомогою глазурі, деталі здоби не можна відпускати поки крем повністю не застигне. Зчіпною матеріалу краще зробити побільше.
В самому кінці будиночок з пряника прикрашається в довільній формі. Можна надати це заняття дітям.
Житні пряники
Ще один десерт зі смаком різдва, його можна красиво обгорнути і вручити в якості подарунка або повісити на ялинку, як іграшку.
Рецепт новорічної здоби складається з простих інгредієнтів: </p >
- 0,5 кг житнього борошна;
- 0,1 кг цукрового піску;
- 0,2 кг бджолиного меду;
- по ч. л. кориці і меленого мускатного горіха;
- ч. л. гвоздики;
- 60 мл горілки;
- жменю цедри апельсина.
Покрокове приготування новорічного десерту:
- Розігрівають мед, змішують його з прянощами, апельсиновою цедрою, яку перед цим дрібно порубали на шматки.
- Поступово додають інші складові, перемішують суміш. Основу відбивають і залишають на півгодини.
- Потім розкочують в один млинець висотою 3-4 см, вирізують пряники у вигляді ялинки, зірочки, сердечка, чоловічка.
- Випікають святкову здобу при 180 C до утворення рум’яної скоринки. Після здобу прикрашають.
Пряники готуються дуже легко і швидко, воно створює особливу атмосферу казки та чаклунства, повертає в дитинство. Є різні ідеї оформлення десерту, але для наступаючого року будуть актуальні акценти, пов’язані з блакитним тигром. Різдвяна здоба довго залишається свіжою, тому можна заготовлювати з запасом.