Скумбрія на зиму в банках – 10 рецептів консервів у домашніх умовах з покроковими фото

Скумбрія на зиму в банках – це проста домашня консервація, що допомагає господині швидко приготувати або доповнити будь-яку страву для столу. Скумбрія, як жирна океанська риба, в консервах добре поєднується з овочами та крупами, відмінно зберігається і смачна сама по собі, а варіантів її приготування багато.

Скумбрія на зиму в банках з овочами

Скумбрію на зиму в банках з овочами відрізняє насиченість смаку, соковитість, м'якість овочів та цілісність шматочків риби. Скумбрія перед консервацією розморожується на нижній полиці холодильника. У цьому рецепті з овочів беремо цибулю з морквою. Готуємо консерви в банку та в духовці, а обсяг банок вибираємо на власний розсуд.

    Домашні консерви зі скумбрії в олії

    Домашні консерви зі скумбрії смачні у будь-якому варіанті виконання і в цьому рецепті консервуємо скумбрію в олії. Способи приготування консервів різні: духовка, автоклав, мультиварка та гасіння в каструлі. Готуємо скумбрію в каструлі, що нескладно, але потребує більше часу, а потім розкладаємо банки.

    Час приготування: 3 години.

    Час приготування: 20 хвилин.

    Порції: 1,5 л.

    Складові:

    • Скумбрія – 3 шт.
    • Олія – 150 мл.
    • Вода – 350 мл.
    • Сіль – 1 ст.
    • Цукор – 0,5 ч.л.
    • Лавровий лист – 3 шт.
    • Коріандр – 1 год.
    • Перець чорний горошок – до смаку.

    Процес приготування:

    Крок 1. Для приготування консервів вибираємо якісну скумбрію та її частково розморожуємо за природних умов (нижня полиця холодильника).

    Крок 2. У риби видаляємо голову, хвіст, плавці та нутрощі з чорною плівкою. Потім тушки добре промиваємо під проточною водою.

    Крок 3. Підготовлену чисту скумбрію нарізаємо шматочками порційними.

    Крок 4. Для гасіння скумбрії беремо каструлю з товстим дном та кришкою без отвору. На дно каструлі компактно укладаємо один ряд нарізку скумбрії.

    Крок 5. Рибу посипаємо сіллю з цукром і додаємо спеції згідно з рецептом та особистим смаком.

    Крок 6. У банку змішуємо до стану емульсії олію з чистою водою.

    Крок 7. Заливаємо сумішшю скумбрію та каструлю ставимо на середній вогонь, доводимо до кипіння та готуємо, не закриваючи кришку, протягом 15 хвилин.

    Крок 8. Потім каструлю щільно закриваємо, вогонь робимо мінімальним і гасимо скумбрію мінімум 2 години. Під час гасіння кришку відкривати не потрібно, що важливо для цього способу приготування.

    Крок 9. Для консервів беремо чисті сухі банки об'ємом 0,5 л і їх стерилізація не потрібна.

    Крок 10. Після часу гасіння, приготовлену скумбрію розкладаємо по банкам.

    Крок 11. Заливаємо рибу гарячим маринадом. Банки щільно закриваємо чистими кришками і після остигання ставимо в холодильник.

    Крок 12. Консерви зі скумбрії в маслі виходять дуже ніжними та кісточки майже не відчуваються. Подаємо скумбрію до столу зі шматочками червоної цибулі.

    Крок 13. Скумбрія в банках у холодних умовах зберігається добре, але недовго, оскільки з'їдається дуже швидко. Смачного!

    Салат зі скумбрії на зиму

    Салат із скумбрії на зиму за своєю суттю є рибними консервами, доповненими овочами у будь-якому наборі. У цьому рецепті беремо солодкий перець, моркву та цибулю. Готуємо салат у томатному соусі, ароматизованому спеціями. Технологія проста і швидка: гасимо овочеве рагу, окремо трохи відварюємо рибу і потім все з'єднуємо.

    Час приготування: 1 година 20 хвилин.

    Час приготування: 20 хвилин.

    Порції: 0,5л.

    Складові:

    • Скумбрія – 1 шт. (800 гр.).
    • Цибуля – 1 шт.
    • Морква – 1 шт.
    • Перець солодкий – 1 шт.
    • Томатна паста – ¼ ст.
    • Олія – 3 ст.л.
    • Вода – 100 мл.
    • Сіль – 1 год.
    • Цукор – 2 ч.л.
    • Оцет 9% – 2 год.
    • Лавровий лист – 1 шт.
    • Приправа для риби – 1 ст.
    • Перець чорний горошок – 1/2 ч.л.

    Процес приготування:

    Крок 1. Насамперед заздалегідь розморожуємо тушку скумбрії. Відмірюємо вказану в рецепті кількість овочів та приправи згідно з потрібним вам обсягом заготівлі. Приправи кладемо в окремі чашки, щоби все було під рукою.

    Крок 2. Овочі чистимо, промиваємо під проточною водою і цибулю з перцем нарізаємо невеликими кубиками, а моркву подрібнюємо на терці корейської. Банки та кришки стерилізуємо будь-яким способом. Овочеву нарізку кладемо в сотейник, насипаємо до неї сіль з цукром, наливаємо олія і склянки води, томатну пасту і гасимо на невеликому вогні протягом 30 хвилин.

    Крок 3. Скумбрію чистимо, промиваємо, нарізаємо шматочками і відварюємо на середньому вогні протягом 20 хвилин у воді з додаванням солі, лаврового листа та горошків чорного перцю. Відварену скумбрію перекладаємо до тушкованих овочів, наливаємо столовий оцет, насипаємо рибну приправу, акуратно перемішуємо і гасимо ще 15 хвилин.

    Крок 4. Приготований салат перекладаємо в стерильні банки, заливаємо маринадом, заповнюючи їх до верху, і одразу герметично закупорюємо. Після повного остигання салат ставимо на зберігання в холодне місце.

    Крок 5. Приготовлений салат зі скумбрії з овочами виходить смачним, ніжним та доповнить будь-який стіл. Смачного!

    Скумбрія з помідорами на зиму в банках

    Хорошим варіантом рибних консервів із скумбрії буде консервування її з помідорами. У цьому рецепті свіжі помідори пюруємо та доповнюємо скумбрію морквою з цибулею. Своїм смаком ці консерви схожі на рибу в томатному соусі або смажену під маринадом, але за рахунок свіжих помідорів смак консерви виходить більш насиченим та вираженим.

    Час приготування: 3 години.

    Час приготування: 20 хвилин.

    Порції: 4 л.

    Складові:

    • Філе скумбрії – 2 кг.
    • Помідори – 4 кг.
    • Цибуля – 700 гр.
    • Морква – 1 кг.
    • Сіль – 3 ст.
    • Цукор – 200 гр.
    • Оцтова есенція – 2 ст.
    • Олія – 500 мл.
    • Лавровий лист – за смаком.
    • Перець червоний мелений – до смаку.

    Процес приготування:

    Крок 1. Свіжі помідори добре промити і перекрутити на м'ясорубці або подрібнити кухонним комбайном до пюре. За бажанням, у помідорів можна видалити шкірку.

    Крок 2. Почистити і промити морквину і подрібнити за допомогою великої терки або комбайна.

    Крок 3. Цибулю очистити від лушпиння і нарізати невеликими кубиками.

    Крок 4. У скумбрії видалити голову та хвіст.

    Крок 5. Потім видалити начинки з чорною плівкою і рибу ретельно промити під проточною водою.

    Крок 6. В окремій каструлі протягом 20 хвилин та на невеликому вогні відварити скумбрію. Потім її остудити та розібрати на шматочки, видаляючи всі кісточки. Для цієї заготівлі у вас має бути 2 кг відвареної риби та без кісточок.

    Крок 7. У спеціальний посуд для гасіння перелити перекручені помідори, додати до них нарізку цибулі та моркви, насипати вказану в рецепті кількість солі з цукром, налити олію і ці інгредієнти добре перемішати. Посуд з овочевою масою помістити на середній вогонь і варити при періодичному помішуванні протягом 1,5 годин. Частина рідини за цей час випарується, і маса стане густішою. Потім у цю масу покласти шматочки скумбрії та варити ще 20 хвилин. До кінця варіння додати лавровий лист та червоний перець. Вогонь вимкнути. Лаврові листи видалити, налити оцтову есенцію і перемішати.

    Крок 8. Приготовлену скумбрію з томатами розкласти по заздалегідь простерилізованих банкам, герметично закупорити, остудити під теплим покривалом і після охолодження перенести на зберігання в прохолодне місце. Вдалих та смачних заготовок!

    Скумбрія з томатною пастою на зиму

    Скумбрія, як риба смачна та корисна, з томатною пастою на зиму буде гарною заготівлею для господині. Її можна використовувати і заправкою до супу, і гарніром до макаронів і картоплі, особливо в пісні дні. Такі консерви можна зберігати в холодильнику без втрати смаку, запаху та текстури скумбрії. Секрет успіху консервів з томатною пастою – вибір якісної скумбрії.

    Час приготування: 2 години 30 хвилин.

    Час приготування: 30 хвилин.

    Порції: 1 л.

    Складові:

    • Скумбрія – 1 кг.
    • Цибуля – 300 гр.
    • Морква – 160 грн.
    • Томатна паста – 3 ст.
    • Олія – 100 мл.
    • Вода – 600 мл.
    • Сіль – 1 год.
    • Цукор – 2 ст.
    • Оцет 6% – 2 ст.
    • Гвоздика – 4 шт.
    • Лавровий лист – 2 шт.
    • Перець чорний горошок – 10 шт.
    • Перець запашний горошок – 6 шт.

    Процес приготування:

    Крок 1. Насамперед потрібно підготувати, згідно з рецептом, всі продукти та спеції, щоб нічого не забути і все було під рукою. Почистити та промити овочі. Цибулю нарізати тонкими півкільцями, а моркву подрібнити на великій тертці. У скумбрії видалити голови з нутрощами та рибу ретельно промити під холодною водою.

    Крок 2. Підготовлені тушки скумбрії обсмажити на олії та по 3-4 хвилини на кожному боці. Потім їх остудити, повністю видалити кісточки та рибу розділити на шматочки.

    Крок 3. У цій же сковорідці обсмажити до м'якості та легкого рум'яного кольору подрібнену цибулю з морквою. Смажити протягом 5 хвилин при помішуванні лопаткою.

    Крок 4. Половину овочевої засмажки перекласти у спеціальну для гасіння каструлю. Поверх її викласти шматочки скумбрії та рибу покрити іншою засмажкою. Насипати всі спеції, сіль із цукром, налити оцет та томатну пасту, розведену невеликою кількістю води. Каструлю закрити кришкою. Гасити скумбрію в томаті на мінімальному вогні та протягом 2 годин, як мінімум. За цей час кілька разів долити в каструлю трохи води, щоб овочі не підгоріли.

    Крок 5. Після часу гасіння скумбрію, тушковану з томатною пастою, розкласти по банкам. Заготівлю можна 2 тижні зберігати у холодильнику. Для тривалого зберігання банки із консервами стерилізуються 15 хвилин, як і звичайні домашні заготівлі. Скумбрія з томатною пастою подається до обіду з картоплею. Смачного!

    Консервована скумбрія з цибулею на зиму

    Для любителів рибних консервів пропонується простий та швидкий варіант приготування скумбрії з цибулею та доповнений морквою. Риба вийде ніжною та соковитою, а овочі одразу будуть до неї гарніром. Пропорцію овочів можна змінити на свій смак або залишити тільки цибулю, але з морквою буде смачніше і красивіше. Готуємо консерви в банках та в духовці.

    Час приготування: 1 година 20 хвилин.

    Час приготування: 20 хвилин.

    Порції: 1,5 л.

    Складові:

    • Скумбрія – 1.5 кг.
    • Цибуля – 1 шт.
    • Морква – 2 шт.
    • Вода – 300 мл.
    • Сіль за смаком.
    • Цукор – 2 ст.
    • Лавровий лист – 3 шт.
    • Перець чорний горошок – 15 шт.

    Процес приготування:

    Крок 1. Скумбрію розморожуємо заздалегідь на нижній полиці холодильника. Потім видаляємо голови, хвости та нутрощі з чорною плівкою. Нарізаємо тушки порційними шматками, кладемо в миску, посипаємо сіллю і перемішуємо.

    Крок 2. Цибулю очищаємо від лушпиння і нарізаємо тонкими півкільцями.

    Крок 3. Чистимо і промиваємо моркву і нарізаємо її скибочками довільної форми.

    Крок 4. У чисті півлітрові банки кладемо по аркуші лавра і по 5 горошків чорного перцю.

    Крок 5. Потім у банки компактно укладаємо шматочки скумбрії, чергуючи їх із нарізкою цибулі та моркви. У кожну банку наливаємо до верху чисту воду.

    Крок 6. Банки прикриваємо закочувальними кришками, видаливши гумки. Можна банки прикрити шматочками фольги. Потім ставимо їх у холодну духовку і вмикаємо її на 150 градусів. І готуємо консерви протягом однієї години.

    Крок 7. Банки зі скумбрією та цибулею витягаємо з духовки та герметично закупорюємо кришками, помістивши у них гумки. Для нетривалого зберігання в холодильнику консерви можна закрити капроновими кришками. Смачних та вдалих заготовок!

    Скумбрія з морквою та цибулею на зиму

    Скумбрія з морквою та цибулею на зиму буде у вас універсальною та смачною домашньою рибною заготівлею, яку ви зможете використовувати для різних частування. Скумбрія в цій заготівлі зберігає щільну текстуру і вийде соковитою за рахунок овочів. Консерви зі скумбрії з овочами доповнимо томатом і невеликим набором спецій.

    Час приготування: 1 година.

    Час приготування: 20 хвилин.

    Порції: 1 л.

    Складові:

    • Скумбрія – 1 шт.
    • Цибуля – 1 шт.
    • Морква – 2 шт.
    • Помідори – 3 шт.
    • Сік томатний – 1 ст.
    • Сіль – 2 ч. л.
    • Цукор – 2 ст.
    • Оцет 9% – 2 ст.
    • Олія – 4 ст.л.
    • Цукор – 2 ст.
    • Лавровий лист – 3 шт.
    • Перець запашний горошок – 5 шт.

    Процес приготування:

    Крок 1. Тушку скумбрії підготувати до консервування: почистити, промити холодною водою та відварити протягом 10-15 хвилин у воді з додаванням солі. Зварену скумбрію перекласти на тарілку та залишити для охолодження. Почистити та нарізати цибулю та моркву. Овочеву нарізку трохи обсмажити в розігрітій олії. Потім до неї насипати сіль із цукром та спеціями, покласти нарізані шматочками помідори та налити томатний сік. Все добре перемішати та згасити протягом 15 хвилин.

    Крок 2. Охолоджену скумбрію звільнити від кісток і розділити на шматочки.

    Крок 3. Перекласти скумбрію до тушкованих овочів, акуратно перемішати і потім на невеликому вогні протягом 10 хвилин.

    Крок 4. До кінця гасіння налити до риби з овочами столовий оцет, ще раз перемішати, зняти пробу та відкоригувати на свій смак. Вогонь вимкнути.

    Крок 5. Банки та кришки заздалегідь простерилізувати зручним для вас способом. Гарячу заготовку укласти в банки та їх герметично закупорити. Банки поставити на кришки та накрити на ніч теплим покривалом.

    Крок 6. Охолілі банки зі скумбрією та морквою з цибулею поставити на зберігання у прохолодне та темне місце. Смачних та вдалих заготовок!

    Скумбрія з перловкою в банках

    Рибні консерви з додаванням овочів та різних круп стають досить популярною заготівлею, і їх варіантом буде скумбрія з перловкою у банках. Це набагато смачніше за консерви з магазину, а готуються вони нескладно і не вимагають кулінарного досвіду. Перловка для цієї заготівлі заздалегідь замочується. Скумбрія відварюється окремо. Усі інгредієнти тушкуються у казані чи каструлі з товстим дном.

    Час приготування: 2 години.

    Час приготування: 40 хвилин.

    Порції: 5 л.

    Складові:

    • Помідори – 3 кг.
    • Перловка – 500 гр.
    • Скумбрія – 4 кг.
    • Цибуля – 1 кг.
    • Сіль – 2 ст.
    • Оцет 9% – 2 ст.
    • Олія – 2 ст.
    • Спеції – до смаку.

    Процес приготування:

    Крок 1. Перлова крупа заздалегідь на ніч або кілька годин замочується в холодній воді.

    Крок 2. Скумбрія ретельно чиститься, промивається та відварюється протягом 15 хвилин у підсоленій воді. Потім риба витягується з бульйону, остуджується, і в неї видаляються кістки.

    Крок 3. Свіжі помідори очищаються від шкірки та пюруються будь-яким способом: на м'ясорубці або блендером.

    Крок 4. Цибуля очищається, нарізається тонкими чверть кільцями і обсмажується на сковорідці легкого рум'яного кольору.

    Крок 5. У казан або каструлю з товстим дном кладеться промита та замочена перловка. Вона заливається томатним пюре. До перлівки перекладається скумбрія, обсмажена цибуля і насипаються, згідно з рецептом, сіль з будь-якими спеціями. Консерви готуються на маленькому вогні та при періодичному помішуванні до готовності перловки.

    Крок 6. Банки та кришки стерилізуються будь-яким способом. Приготовлена скумбрія з перлівкою розкладається по банках, герметично закупорюється і накривається теплим покривалом. Після повного остигання банки з консервами переносяться на зберігання у підвал чи інше прохолодне місце. Вдалих та смачних заготовок!

    Консервована скумбрія з кабачками на зиму

    Хорошим варіантом скумбрії, що консервується на зиму, буде доповнення її набором овочів з кабачків, моркви та цибулі. У цьому рецепті беремо консервовану скумбрію. Овочі гасимо з томатною пастою і з'єднуємо їх із рибою. Кабачки краще вибрати сорти цукіні та молоді плоди. Готується ця консервація швидко та порадує вас своїм смаком.

    Час приготування: 1 год.

    Час приготування: 20 хвилин.

    Порції: 4 л.

    Складові:

    • Скумбрія консервована – 2 банки.
    • Кабачки – 2.5 кг.
    • Цибуля – 1 кг.
    • Морква – 1 кг.
    • Томатна паста – 500 гр.
    • Сіль – 3 ст.
    • Цукор – 1 ст.
    • Оцет 9% – 100мл.
    • Олія – 1 ст.

    Процес приготування:

    Крок 1. Моркву та цибулю почистити, промити та нарізати кубиками. Цю овочеву нарізку обсмажити до м'якості в розігрітій олії. Обсмажувати овочі можна відразу у казані чи каструлі з товстим дном.

    Крок 2. Кабачки промити, очистити від шкірки та насіння і нарізати такими самими кубиками.

    Крок 3. Перекласти нарізку кабачків до обсмажених овочів, налити томатну пасту, додати сіль із цукром та тушкувати овочі на мінімальному вогні протягом 20 хвилин.

    Крок 4. Відкрити банки із консервованою скумбрією. Рибу розділити на невеликі шматочки і разом із олією перекласти до тушкованих овочів. Налити до салату столовий оцет. Потім все акуратно перемішати і згасити протягом 10 хвилин.

    Крок 5. Заздалегідь простерилізувати банки та кришки. Гарячий салат розкласти банками і герметично закупорити. Банки на добу вкрити теплим покривалом. Консервовану скумбрію з кабачками можна зберігати і за умов квартири. Салат, що залишився, можна відразу з'їсти з відвареною картоплею і оцінити його смак. Смачних та вдалих заготовок!

    Скумбрія з баклажанами на зиму

    Скумбрія з баклажанами, як простий рибний салат, урізноманітнить ваш зимовий стіл, спростить і прискорить приготування будь-якої страви і буде самостійною смачною закускою. Він відрізняється густотою та ситністю і в гарячому вигляді може бути основною стравою на столі, особливо пісному. Крім баклажан до салату додамо цибулю та подрібнені свіжі помідори, які додадуть кислинку та зіграють роль натурального консерванту.

    Час приготування: 1 год.

    Час приготування: 20 хвилин.

    Порції: 3,5 л.

    Складові:

    • Скумбрія – 1 кг.
    • Баклажани – 1 кг.
    • Помідори – 1,5 кг.
    • Цибуля – 1 кг.
    • Часник – до смаку.
    • Томатна паста – 500 гр.
    • Сіль – 3 ст.
    • Цукор – 2 ст.
    • Оцет 9% – 150 мл.
    • Олія – 200 мл.

    Процес приготування:

    Крок 1. Скумбрія заздалегідь розморожується в природних умовах, чиститься, добре промивається, розділяється на філе і нарізується пластинками шириною до 3 см.

    Крок 2 Баклажани промиваються, нарізаються середніми кубиками, посипаються сіллю і залишаються на 15 хвилин, щоб пішла гіркота.

    Крок 3. Цибуля очищається від лушпиння і нарізається кубиками або чверть кільцями.

    Крок 4. Свіжі помідори промиваються та перекручуються на м'ясорубці або подрібнюються у кухонному комбайні.

    Крок 5. У сотейник, казан або спеціальну для гасіння каструлю наливається олія, і перекладаються нарізки баклажанів з цибулею. При помішуванні дерев'яною лопаткою овочі тушкуються протягом 15 хвилин. Потім до них переливається помідорна маса, насипаються сіль із цукром, додається часник і все гаситься протягом 10 хвилин.

    Крок 6. Потім до тушкованих овочів перекладаються шматочки скумбрії. Все акуратно перемішується і салат готується на невеликому вогні ще 30 хвилин. За 5-7 хвилин до кінця готування салат наливається столовий оцет і все ще раз перемішується.

    Крок 7. Приготовлений салат розкладається за заздалегідь простерилізованими банками, герметично закупорюється і банки ставляться на кришки. Скумбрія з баклажанами в банках накривається на добу теплим покривалом і після остигання переноситься на зберігання у темне та прохолодне місце. Смачних та вдалих заготовок!

    Друзі, Вам подобається ця стаття? Поділіться з друзями!
    Коліжанка - жіночий інтернет-журнал