Що приготувати дитині на день народження – це питання, що стоїть перед кожною мамою напередодні маленького домашнього свята для своєї дитини і його друзів. До меню для дитячого свята пред’являються особливі вимоги: відповідність віку дітей, смакові переваги, особливо що стосуються солодкого десерту, і звичайно смачні, корисні і красиві страви.
Торт Наполеон з листкового тіста
Торт Наполеон з листкового тіста, незважаючи на простоту приготування, вітається на будь-якому столі і не виняток – на дитячому святі. Готове листкове тісто дозволяє господині швидко приготувати торт, а особливий смак його робить заварний крем. У цьому рецепті беремо листкове бездріжджове тісто, а крем готуємо на основі молока, жовтків, вершкового масла і цукру. Час просочення торта становить 8-24 години.
Час готування: 1 година 30 хвилин.
Час приготування: 1 година.
Порції: 10.
Інгредієнти:
- Тісто листкове бездріжджове – 1 кг.
Для крему:
- Молоко – 1 л.
- Борошно – 90 гр.
- Цукор – 300 гр.
- Жовток – 3 шт.
- Цукор ванільний – 1 пакетик.
- Масло вершкове – 150 гр.
Для декору:
- Фрукти – за смаком.
- Желе для торта – за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. Насамперед підготуйте, згідно з рецептом, всі інгредієнти для торта.
Крок 2. Заздалегідь і при кімнатній температурі розморозьте листкове тісто. Духовку включіть на 200 ° С. Тісто розділіть на поздовжні шматки, і трохи розкачайте качалкою в одному напрямку, але це необов’язково. Листи тіста по черзі, як дозволяє розмір вашої духовки, укладіть на застелений папером деко.
Крок 3. Викайте тісто протягом 15-25 хвилин, не більше і до легкого рум’яного кольору. Спечені листи тіста остудити.
Крок 4. Для заварного крему в окремий посуд помістіть жовтки, додайте цукор звичайний з ванільним і вінчиком розітріть їх до білого кольору. Потім насипте борошно, налийте склянку молока і добре перемішайте.
Крок 5. У каструлю з товстим дном перелийте інше молоко і на середньому вогні добре нагрійте.
Крок 6. Коли молоко почне закипати тонким струменем і при постійному перемішуванні вінчиком, перелийте до нього жовткову масу. Варіть крем, так само при помішуванні, протягом 10 хвилин і до отримання густої текстури.
Крок 7. Зварений крем протягом 10-15 хвилин остудити, додайте нарізане шматочками вершкове масло і добре перемішайте до його повного розчинення.
Крок 8. Для складання « Наполеона » випечені листи тіста розділіть навпіл, якщо тісто перед випічкою не розкочували.
Крок 9. Підготовлені листи помістіть на обробну дошку або сухий деко, адже вони можуть кришитися, а крихта буде потрібна для посипання.
Крок 10. На велику тарілку пошарово укладайте по два аркуша спеченого тіста.
Крок 11. На кожен шар рівномірно нанесіть заварний крем. Шари, після останнього коржа, обробною дошкою трохи ущільните.
Крок 12. Таким чином, сформуйте весь « Наполеон », залишивши один лист для крихти. Верхнім шаром повинен бути крем і їм добре змастіть боки торта.
Крок 13. Подрібніть в крихту лист тіста і додайте крихти з дека. Цією крихтою акуратно обсипте весь торт, залишивши вільною середину. Сформований « Наполеон » на добу, можна менше, помістіть в холодильник для просочення листів кремом.
Крок 14. Після закінчення цього часу торт декоруйте желе і свіжими стиглими фруктами.
Крок 15. Приготований торт « Наполеон » з листкового тіста можна сервірувати до святкового столу. Смачною і вдалою випічки!
Класичний медовик в домашніх умовах
Класичний медовик, приготований в домашніх умовах своїми руками і з якісних інгредієнтів, буде відмінним десертом для дитячого свята. У ньому відмінно з’єднуються тонкий смак медових коржів і гладкий сметано-масляний крем. Інгредієнти і їх пропорція в цьому рецепті представлені згідно з класичним варіантом медовика. Крем пропонується зробити двох видів, але можна залишити тільки сметанний.
Час готування: 11 годин.
Час приготування: 1 година.
Порції: 8.
Інгредієнти:
- Борошно – 500 гр.
- Мед – 70 гр.
- Яйце – 3 шт.
- Сода – 1.5 ч.л.
- Цукор – 300 гр.
- Сметана 25% – 250 гр.
- Молоко згущене – 180 гр.
- Масло вершкове – 200 гр.
Процес приготування:
Крок 1. Починаємо з тіста. У піалі вінчиком збийте три курячих яйця.
Крок 2. У каструлю з товстими стінками насипте 200 гр. цукру, покладіть мед і ½ зазначеної кількості вершкового масла. На невеликому вогні і при помішуванні ці інгредієнти розтопіть і повністю розчин цукор. Потім перелийте збиті яйця і поваримо суміш протягом 5-7 хвилин.
Крок 3. Насипте в киплячу суміш соду, добре перемішайте і через хвилину вогонь вимкніть. Маса стане пишною і вдвічі збільшиться в обсязі. Її перелийте в посуд для замісу тіста, насипте просіяне борошно і вимісити все до однорідного стану. Замішене тісто скачайте в колобок і залиште, щоб трохи охололо.
Крок 4. Охололе медове тісто розділіть на 8 однакових частин, і кожен шматок скачайте в кульку. Духовку включіть на 200 ° С.
Крок 5. Кожну кульку тіста на папері, щоб не деформувалися, скалкою розкачайте в тонкий корж і наколіть виделкою. По черзі поміщайте коржі в розігріту духовку і випікайте протягом 3 хвилин, не більше. Спеченим коржам відразу додайте форму кола або квадрата з рівними краями.
Крок 6. Обрізки коржів подрібніть в дрібну крихту за допомогою блендера.
Крок 7. Для крему в окремому посуді міксером збийте жирний сметану з цукром, збивайте не менше 10 хвилин.
Крок 8. Для іншого крему в інший посуді збийте згущене молоко з іншим вершковим маслом, щоб вийшов густий однорідний крем.
Крок 9. Для складання Медовика на велику тарілку по черзі кладіть спечені коржі і рясно змащуйте кремом, чергуючи сметанний і масляний.
Крок 10. Верхнім шаром повинен бути крем і їм добре намажте боки торта. Потім торт рівномірно посипте крихтою. На 10 годин торт поставте в холодильник для просочення коржів кремом.
Крок 11. Приготований в домашніх умовах класичний торт « Медовик » можете подавати до дитячого святкового столу. Вдалої і смачної випічки!
Торт Мурашник
Альтернативою сучасним чізкейкам, Брауні і тірамісу може бути у вас торт «Мурашник» і діти цей десерт оцінять за хороший смак і зовнішній вигляд. У цьому рецепті готуємо торт згідно відомої радянської класики – на пісочному тісті і з вареною згущеним молоком, а смак доповнимо волоськими горіхами. Приготування «Мурашника» нескладне, але вимагає часу. Формувати торт можна в будь-якому вигляді, адже його маса пластична і легко ліпиться.
Час готування: 2 години.
Час приготування: 1 година.
Порції: 4.
Інгредієнти:
- Масло вершкове – 60 гр.
- Яйце – 1 шт.
- Цукор – 2 ст.л.
- Молоко – 2 ст.л.
- Борошно – 2 ст.
- Волоські горіхи – 50 гр.
- Молоко згущене варене – 180 гр.
- Шоколад чорний – 50 гр.
- Вершки – 25 мл.
Процес приготування:
Крок 1. У посуд для замісу тіста розбийте одне куряче яйце, насипте цукор, налийте молоко і додайте розтоплене і остуджене вершкове масло. Міксером ці інгредієнти збийте в однорідну масу.
Крок 2. У цю рідку основу порційно пересипте просіяне борошно і замісіть тісто.
Крок 3. Його поверніть в колобок, загорніть в плівку і на 20 хвилин покладіть в морозилку.
Крок 4. Духовку включіть на 200 ° С. Деко застеліть папером для випічки. Охолоджене тісто через велику терку подрібніть відразу на деко, періодично посипаючи натерту крихту борошном, щоб не злиплася. Натерту масу розподіліть рівним шаром. Випікайте крихту протягом 15 хвилин і до легкого рум’яного кольору.
Крок 5. Випечену пісочну крихту трохи остудити, руками покришіть, і пересипте в окремий посуд. Потім додайте подрібнені будь-яким способом волоські горіхи з вареною згущеним молоком.
Крок 6. Рукою ці інгредієнти добре перемішайте, щоб згущене повністю покрила всю крихту.
Крок 7. Для формування « Мурашника » візьміть круглу глибоку тарілку і застеліть її шматком плівки. У тарілку компактно укладіть замішану масу. Поставте торт на 15 хвилин в морозилку.
Крок 8. Після закінчення цього часу торт акуратно переверніть на тарілку і видаліть плівку.
Крок 9. Розтопіть чорний шоколад, змішайте з вершками і їм полийте торт, формуючи будь-який малюнок.
Крок 10. Приготований торт « Мурашник » не потребує часу для просочення і його можна відразу сервірувати до дитячого святкового столу. Смачною і вдалою випічки!
Домашня піца в духовці
Домашня піца в духовці для дитячого святкового меню має деякі особливості у виборі інгредієнтів. Тісто для неї береться бездріжджове. Начинка і соус повинні бути не гострими і не жирними. У цьому рецепті готуємо велику піцу на кілька порцій і на листковому бездріжджовому тісті. Для начинки використовуємо ковбасу двох видів з помідорами і якісним сиром, а соус робимо з кетчупу з майонезом.
Час готування: 40 хвилин.
Час приготування: 10 хвилин.
Порції: 6.
Інгредієнти:
- Тісто листкове бездріжджове – 500 гр.
- Кетчуп – 1.5 ст.л.
- Майонез – 1 ст.л.
- Ковбаса варена – 100 гр.
- Ковбаса варено-копчена – 100 гр.
- Помідори – 2 шт.
- Сир « Пармезан » – 100 гр.
Процес приготування:
Крок 1. Заздалегідь при кімнатній температурі розморозьте листкове тісто. Його трохи розкачайте, укладіть на змащений вершковим маслом деко і листи між собою щільно скріпіть.
Крок 2. У чашці змішайте майонез з кетчупом, і соус нанесіть тонким шаром на поверхню тіста.
Крок 3. Два види ковбаси наріжте тонкими брусочками і рівномірно розкладіть по поверхні тіста.
Крок 4. Помідори наріжте тонкими напівкружками і укладіть поверх ковбасної нарізки.
Крок 5. На великій терці подрібніть шматок « Пармезана » і ним рівномірно посипте всю піцу.
Крок 6. Духовку включіть на 180 ° С. Випікайте піцу протягом 30 хвилин і до повного розплавлення сиру. Приготовану в духовці домашню піцу наріжте невеликими порційними шматочками і відразу гарячою сервіруйте до святкового дитячого столу. Смачного!
Курячі рулетики з начинкою в духовці
Хорошим варіантом гарячої страви та альтернативою наггетсам і стрипсам для святкового дитячого столу будуть у вас курячі рулетики з начинкою в духовці. У цьому рецепті готуємо їх з філе курячої грудки, а для начинки візьмемо суміш сухофруктів, які додадуть страві солодкі нотки. Начинку доповнимо сиром із зеленню і запекти рулетики в сметанному соусі, що м’ясо зробить дуже соковитим. Приправ додамо трохи, тільки для аромату.
Час готування: 1 година.
Час приготування: 20 хвилин.
Порції: 8.
Інгредієнти:
- Куряче філе охолоджене – 900 гр.
- Курага – 100 гр.
- Чорнослив – 100 гр.
- Сир твердий – 100 гр.
- Зелень – за смаком.
- Часник – за смаком.
- Сметана – 100 гр.
- Томатна паста – 1 ст.л.
- Сіль – за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. Охолоджене куряче філе промийте під холодною водою і серветкою добре просушіть. Кожне філе розріжте на дві поздовжні пластинки.
Крок 2. Курагу і чорнослив добре промийте і на 15 хвилин залийте окропом.
Крок 3. Пластинки філе трохи і через плівку відбийте з обох сторін, намагаючись не порушити їх цілісність.
Крок 4. Відбите філе посипте сіллю і невеликою кількістю прянощів, також з обох сторін і залиште на пару хвилин.
Крок 5. Для начинки твердий сир подрібніть на дрібній терці і перекладіть в окремий посуд. До нього додайте дрібно нашатковану будь-яку зелень і трохи, тільки для аромату подрібнений часник.
Крок 6. Замочені сухофрукти обсушити серветкою, розріжте на маленькі кубики, перекладіть до начинки, і все добре перемішайте.
Крок 7. На кожну платівку філе покладіть приблизно по дві столові ложки начинки і сформуйте рулетики.
Крок 8. Візьміть глибокий посуд для запікання. Рулетики в неї викладіть швом вниз, щоб при випічці зберегли форму і не втратили начинку.
Крок 9. У піалі змішайте сметану з томатною пастою і додайте трохи солі з приправами. Цим соусом залийте рулетики.
Крок 10. Духовку включіть на 180 ° С. Запікайте рулетики протягом 30 хвилин, адже готуються вони швидко. Якщо є час, можете страві дати 20-30 хвилин для настоювання у вимкненій духовці. Запечені в духовці курячі рулетики з начинкою сервіруйте до дитячого столу гарячими. Смачного!
Жульєн з куркою і грибами в духовці
Жульєн з куркою і грибами в духовці – страва легка і смачна підійде і для дитячого святкового столу, а діти його зазвичай їдять. Традиційно його запікають в горщиках, але для дітей краще приготувати в загальній формі для запікання і подати на порційних тарілках. Інгредієнти для жульєна беремо класичні. Важливим моментом страви буде дуже дрібна нарізка курки, грибів і цибулі.
Час готування: 1 година.
Час приготування: 20 хвилин.
Порції: 8.
Інгредієнти:
- Куряча грудка – 400 гр.
- Шампіньйони свіжі – 350 гр.
- Сир твердий – 150 гр.
- Сметана – 3 ст.л.
- Борошно – 4 ст.л.
- Масло вершкове – 50 гр.
- Цибуля – 1 шт.
- Перець чорний мелений – за смаком.
- Сіль – за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. Куряче філе промити, нарізати поперек волокон поздовжніми шматочками товщиною до 1 см і протягом 5-7 хвилин відварити. Потім шматочки перекласти шумівкою на тарілку, а бульйон залишити для соусу.
Крок 2. Цибулину і шампіньйони почистити, промити і нарізати маленькими кубиками. У сковорідці і на невеликій кількості олії обсмажити до золотистого кольору нарізку цибулі. Додати до нього нарізку шампіньйонів і обсмажити при помішуванні до повного випарювання грибного соку.
Крок 3. Відварене філе нарізати такими ж кубиками, перекласти до грибів і потомити пару хвилин на маленькому вогні.
Крок 4. На іншій сковорідці приготувати соус для страви. У ній розтопити вершкове масло, додати борошно і обсмажити її до легкого коричневого кольору. Потім додати сметану з двома склянками курячого бульйону, посолити, поперчити і ретельно перемішати до однорідного стану. Проварити соус на невеликому вогні і при постійному помішуванні до загустіння.
Крок 5. У глибоку форму для запікання рівним шаром викласти обсмажені інгредієнти і залити їх гарячим сметанним соусом.
Крок 6. Рівномірно посипати страву подрібненим на великій терці сиром. Запекти жульєн з куркою і грибами в духовці при 180 градусах протягом 20-25 хвилин. Страву сервірувати до столу гарячою. Смачного!
Картопляна запіканка з фаршем в духовці
Картопляна запіканка з фаршем в духовці у вигляді квадратиків з гарніру і м’яса буде відмінною стравою для дитячого свята. Сира картопля для запіканки зазвичай не використовується і береться картопляне пюре, а фарш підійде з будь-якого виду м’яса, навіть можна перекрутити на м’ясорубці м’ясо відварне. Готується запіканка швидко і просто. У цьому рецепті м’ясний фарш обсмажити з цибулею.
Час готування: 1 година 20 хвилин.
Час приготування: 40 хвилин.
Порції: 8.
Інгредієнти:
- Картопля – 1 кг.
- М’ясний фарш – 500 гр.
- Цибуля – 1 шт.
- Молоко – ½ ст.
- Яйце – 1 шт.
- Сіль – за смаком.
- Приправи – за смаком.
- Сухарі панірувальні – 2 ст.л.
- Масло вершкове – за смаком.
- Олія – для смаження.
Процес приготування:
Крок 1. Насамперед почистіть, і промийте картоплю для пюре. Відваріть її в воді до готовності і, не додаючи солі.
Крок 2. Поки картопля вариться, очистіть цибулину, дуже дрібно нашаткуйте і обсмажте до золотистого кольору в на розігрітій олії.
Крок 3. Потім до цибулі перекладіть м’ясний фарш, виделкою розімніть, щоб не було грудочок, і обсмажте до напівготовності. Обсмажений фарш посипте сіллю і будь-якою приправою.
Крок 4. Відварена картопля пюріруйте. Потім додайте сіль з гарячим молоком, вершковим маслом і яйцем, пюре швидко і добре перемішайте.
Крок 5. Форму для запікання змастіть вершковим маслом і викладіть рівним шаром половину картопляного пюре.
Крок 6. Поверх його рівним шаром укладіть обсмажений з цибулею фарш.
Крок 7. Фарш покрийте іншим пюре.
Крок 8. Посипте верхній шар пюре панірувальними сухарями. Духовку розігрійте до 180 ° С. Готуйте картопляну запіканку з фаршем протягом 30 хвилин і до рум’яної скоринки зверху. Приготовану запіканку розріжте на порційні квадратні шматочки і сервіруйте до дитячого святкового столу гарячою, доповнивши її сметаною. Смачного!
Тарталетки з червоною рибою і сиром
Святковий стіл до дня народження дитини повинен бути не тільки смачним, але і красивим, і яскравим, а таким стравам для нього будуть тарталетки з червоною рибою і сиром. Зроблені з якісної червоної риби з ніжним сиром і доповнені свіжим огірком, тарталетки діти їдять добре. Огірок і рибу нарізаємо дуже тонко, а сир викладаємо через кондитерський мішечок. Відразу робіть багато порцій, щоб вистачило і дорослим.
Час готування: 15 хвилин.
Час приготування: 15 хвилин.
Порції: 9.
Інгредієнти:
- Червона риба – 100 гр.
- Тарталетки – 9 шт.
- Огірок свіжий – 1 шт.
- Вершковий сир – 100 гр.
- Петрушка – для декору.
- Лимон – 0,5 шт.
Процес приготування:
Крок 1. Насамперед підготуйте всі інгредієнти для страви. Тарталетки для закуски підійдуть з будь-якого тіста, але краще тонкі вафельні. Огірок промийте, серветкою обсушити і наріжте дуже тонкими кружечками, що можна зробити звичайною овощерізкою.
Крок 2. Нарізку огірка укладіть в тарталетки, формуючи у вигляді « пелюсток квітки ».
Крок 3. В середину цих « квіток » помістіть згорнуті тонкі скибочки риби.
Крок 4. Вершковий сир красиво відсадити на середину тарталеток через кондитерський мішок зі спеціальною насадкою, а домашній сир форму тримає добре.
Крок 5. Декоруйте страву гілочками петрушки і тонко нарізаними кружечками лимона.
Крок 6. Приготовлені тарталетки з червоною рибою і сиром відразу сервіруйте до столу на загальному блюді. Смачного!
Салат з куркою, ананасами і сиром
Салат з куркою, ананасами і сиром містить трохи інгредієнтів, але вони добре поєднуються. Саме ананас додає особливі нотки смаку, що дітям подобається. У цьому рецепті салат для дитячого святкового формуємо красиво, у вигляді справжнього ананаса. Куряче філе відварюємо заздалегідь. Цибулю ошпарюємо окропом, щоб прибрати його гостроту. Декоруємо салат половинками волоських горіхів і пір’ям зеленої цибулі. Салату потрібно кілька годин для настоювання.
Час готування: 20 хвилин.
Час приготування: 20 хвилин.
Порції: 8.
Інгредієнти:
- Куряча грудка – 1 шт.
- Яйце – 4 шт.
- Ананаси консервовані – 1 банка.
- Сир твердий – 150 гр.
- Цибуля – 1 шт.
- Майонез – за смаком.
Для декору:
- Волоські горіхи ( половинки ) – за смаком.
- Цибуля зелена – 1 пучок.
Процес приготування:
Крок 1. Заздалегідь відварити курячу грудку до готовності і остудити, щоб можна було акуратно нарізати. Підготуйте, згідно з рецептом, інші інгредієнти для салату. Яйця також відваріть круто.
Крок 2. Для формування салату візьміть поздовжню тарілку. Всі інгредієнти для салату розділіть на дві частини, щоб шари їх викласти двічі. Відварену грудку наріжте невеликими шматочками і половину укладіть на тарілку першим шаром.
Крок 3. Цибулю дуже дрібно нашаткуйте, ошпарте окропом, остудити під холодною водою і половину її викладіть поверх грудки.
Крок 4. Відварені круто яйця наріжте невеликими кубиками половину їх викладіть поверх цибулі.
Крок 5. На цибулю укладіть половину нарізаних кубиками ананасів, і все покрийте майонезною сіточкою.
Крок 6. Потім через дрібну терку покрийте салат, шаром сиру, не змащуючи його майонезом. Шари інгредієнтів повторіть в такому ж порядку.
Крок 7. Для декору половинки волоських горіхів трохи обсмажте на сухій сковорідці і їх рівномірно розкладіть по поверхні салату. Додайте пір’я зеленої цибулі. Дайте салату з куркою, ананасом і сиром кілька годин для наполягання в холодильнику і можете сервірувати до дитячого святкового столу. Смачного!