Самса з куркою – 8 рецептів із листкового тіста в духовці з покроковими фото

Напевно, кожен з нас хоч раз, але купував самсу у східних продавців і не раз замислювався про те, як приготувати ці трикутні пиріжки в домашніх умовах. А зробити це зовсім нескладно, для начинки зазвичай використовується баранина, яловичина або курка, також деякі господині начиняють випічку овочами і сиром. А тісто для цієї страви можна зробити своїми руками з найпростіших компонентів або ж використовувати покупний варіант, тоді процес готування займає набагато менше часу і вимагає мінімум зусиль від кулінара.

Домашня самса з готового листкового тіста з куркою

Самса – це традиційна узбецька випічка, яка є соковитими трикутними пиріжками з великою кількістю м’ясної начинки, зі спеціями і цибулею. Використовуючи готове листкове тісто, готування спрощується до максимуму і полягає лише у підготовці м’яса та формуванні заготовок.

Самса з куркою та картоплею в духовці

Якщо ви є любителем домашньої випічки, то обов’язково візьміть цей рецепт на замітку! З таких простих та доступних продуктів, як куряче філе, картопля, тісто та цибуля, можна з легкістю приготувати східну самсу та порадувати свої смакові рецептори.

Час приготування – 60 хв.

Час приготування – 2 хв.

Порції – 5-6.

Складові:

  • Тісто листкове дріжджове – 500 гр.
  • Філе куряче – 350 гр.
  • Картопля – 3 шт.
  • Цибуля – 1 шт.
  • Яйце – 1 шт.
  • Кунжут – 1 ст.
  • Сіль за смаком.
  • Перець чорний мелений – до смаку.

Процес приготування:

Крок 1. Продукти, зазначені у списку інгредієнтів, викладаємо на робочу поверхню і готуємо до процесу: цибулю та картоплю очищаємо та промиваємо під струменем води, тіста даємо трохи полежати при кімнатній температурі, м’ясо обполіскуємо та насухо промокуємо паперовими серветками.

Крок 2. Бульби картоплі ріжемо на кубики невеликого розміру і пересипаємо в тарілку з високими бортами.

Крок 3. Аналогічним способом подрібнюємо птицю та відправляємо її до картоплі.

Крок 4. Цибулю дрібно нарізаємо і додаємо до інших компонентів начинки.

Крок 5. Присипаємо овочі з філе сіллю та меленим перцем, орієнтуючись на свої уподобання.

Крок 6. Начинку ретельно перемішуємо для рівномірного розподілу спецій.

Крок 7. Розм’якшене листкове тісто розрізаємо на квадратики розміром близько 8 сантиметрів.

Крок 8. Тісто злегка розгортаємо і за допомогою кулінарної склянки або піали обрізаємо кути для отримання кіл.

Крок 9. У серединку кожного «коржика» кладемо велику ложку ароматної начинки.

Крок 10. Щільно скріплюємо краї, формуючи трикутники.

Крок 11. Деко застилаємо листом пергаментного паперу і викладаємо заготовки швом донизу.

Крок 12. Змащуємо пиріжки збитим яйцем і посипаємо кунжутом.

Крок 13. Відправляємо лист у духову шафу на 40 хвилин при 180 градусах.

Крок 14. Смачного!

Як спекти самсу з курячого фаршу в духовці?

Як правило, для начинки в самсу використовують дрібнорубану баранину, яловичину або птицю, проте, якщо вдома не знайшлося цілісного шматочка, то можна пустити в хід і перекручене м’ясо – фарш. Доповнимо його цибулею і спеціями, і неймовірно смачна і ароматна начинка вам забезпечена!

Час приготування – 120 хв.

Час приготування – 25 хв.

Порції – 8.

Складові:

  • Борошно – 220-240 гр.
  • Вода – 100 мл.
  • Масло вершкове – 70 гр.
  • Фарш курячий – 300 гр.
  • Цибуля – 1 шт.
  • Яйце – 1 шт.
  • Кунжут – 1 ст.
  • Сіль за смаком.
  • Перець чорний мелений – до смаку.

Процес приготування:

Крок 1. Почнемо з тіста: у глибоку ємність просіюємо борошно та змішуємо з 1/3 чайної ложки солі.

Крок 2. Вливаємо в борошняну суміш 100 мл холодної води.

Крок 3. Вимішуємо інгредієнти та місимо тісто не менше 4-5 хвилин.

Крок 4. Розділяємо пшеничну грудку на 4 частини.

Крок 5. Кожен сегмент розгортаємо в тонкі пласти однакового розміру.

Крок 6. 50 г вершкового масла розтоплюємо на водяній бані або в мікрохвильовій печі і змащуємо пласт, складаючи один на один.

Крок 7. Згортаємо щільний рулет, обертаємо харчовою плівкою та прибираємо на 60 хвилин у холодильну камеру.

Крок 8. Займемося начинкою: в окремому посуді поєднуємо фарш і дрібно нарізану цибулину, посипаємо сіллю і меленим перцем – перемішуємо.

Крок 9. Через годину виймаємо тісто з холоду та розрізаємо поперек на 8 однакових шматочків.

Крок 10. Кожен сегмент тіста розгортаємо в коржик і в центр кладемо начинку і маленький шматочок масла для соковитості.

Крок 11. Вологими пальцями защипуємо краї таким чином, щоб вийшов трикутник.

Крок 12. Форму для запікання або лист застилаємо пергаментом і викладаємо заготовки швом вниз, змащуємо збитим яйцем і присипаємо кунжутом.

Крок 13. Запікаємо пиріжки півгодини в духовці при температурі 200 градусів.

Крок 14. Рум’яні трикутники з скоринкою та соковитою начинкою подаємо до столу в теплому чи холодному вигляді. Смачного!

Листкова самса з куркою та сиром

Немає нічого смачнішого та ароматнішого, ніж домашня випічка, приготована з особливою любов’ю та турботою, особливо, якщо йдеться про східні трикутні пиріжки з соковитою начинкою з курячого філе та сиру, яка надає страві неповторних ноток пікантності.

Час приготування – 1 год. 30 хв.

Час приготування – 30 хв.

Порції – 6.

Складові:

Для тіста:

  • Маргарин/масло вершкове – 100 гр.
  • Сметана – 200 гр.
  • Борошно – 375 гр.
  • Розпушувач тіста – ½ ч.л.
  • Сіль – 1 год.

Для начинки:

  • Філе куряче – 250 гр.
  • Сир – 100 гр.
  • Цибуля – 1 шт.
  • Томати – 1 шт.
  • Олія – 2 ст.л.
  • Сіль за смаком.
  • Перець чорний мелений – до смаку.

Додатково:

  • Жовток – 1 шт.
  • Кунжут – 1 ст.

Процес приготування:

Крок 1. Готуємо та відміряємо потрібну кількість інгредієнтів: борошно просіюємо через сито з дрібними отворами разом із сіллю та розпушувачем.

Крок 2. Маргарин натираємо на тертці.

Крок 3. І додаємо до борошна.

Крок 4. Сухі компоненти перетираємо в крихту, додаємо сметану та замішуємо тісто.

Крок 5. Формуємо пшеничний грудку і даємо «відпочити» протягом півгодини.

Крок 6. Тим часом готуємо начинку: м’ясо та сир нарізаємо кубиками, розміром приблизно сантиметр на сантиметр, помідор ріжемо на часточки. Об’єднуємо складові начинки (крім томату) в окремому посуді, приправляємо сіллю та перцем, заправляємо олією – розмішуємо.

Крок 7. Тісто розгортаємо в пласт, завтовшки близько півсантиметра.

Крок 8. Розрізаємо пшеничний листок на квадрати однакового розміру (зі стороною 5-6 сантиметрів).

Крок 9. У центр кожного квадратика кладемо начинку та скибочку томату, загинаємо верхній лівий кут.

Крок 10. Слідом згинаємо правий.

Крок 11. Аналогічно чинимо з нижніми краями.

Крок 12. Формуємо пиріжок у формі човника або трикутника, щільно защипнувши тісто.

Крок 13. Викладаємо заготовки на пергамент, яким застелено деко і змащуємо збитим жовтком.

Крок 14. Посипаємо кунжутом для краси та аромату.

Крок 15. Запікаємо при 180 градусах протягом 35 хвилин. Смачного!

Домашня самса з куркою та цибулею із листкового тіста

Домашня самса – це тонке листкове тісто і достаток начинки, яку можна легко підібрати за своїм смаком. Наприклад, у класичному варіанті використовується дрібнорублена баранина у поєднанні з курдючним жиром, проте, щоб знизити калорійність страви, ми пропонуємо використовувати куряче м’ясо та цибулю.

Час приготування – 1 год. 30 хв.

Час приготування – 25 хв.

Порції – 7.

Інгредієнти :

Для тіста:

  • Масло вершкове – 100 гр.
  • Борошно – 250 гр.
  • Вода (холодна) – 100 мл.
  • Сіль – 1/3 ч. л.

Для начинки:

  • Курячі стегенця – 2 шт.
  • Цибуля – 2 шт.
  • Сіль за смаком.
  • Перець чорний мелений – до смаку.

Додатково:

  • Жовток – 1 шт.
  • Кунжут – 1-2 ст.

Процес приготування:

Крок 1. У тарілці з високими бортами змішуємо борошно із сіллю і додаємо охолоджене вершкове масло, натерте на великій тертці.

Крок 2. Перемішуємо, вливаємо крижану воду і замішуємо тісто – грудку накриваємо харчовою плівкою або рушником і забираємо на 30 хвилин у холодильну камеру.

Крок 3. Не гаючи часу, займемося начинкою: з стегенець знімаємо шкірку і відокремлюємо м’ясо від кісток, м’якоть нарізаємо невеликими кубиками разом із вкрапленнями жиру (для більшої соковитості).

Крок 4. З цибулі знімаємо лушпиння і перебиваємо до стану пюре в блендері або кухонному комбайні або дуже дрібно нарізаємо ножем.

Крок 5. В окремому посуді об’єднуємо цибулю і курку, солимо і перчимо відповідно до своїх переваг і ретельно перемішуємо. За бажанням, доповнюємо компоненти зеленню та зірою.

Крок 6. Охолоджене тісто розділяємо на дві частини, скачуємо ковбаски і кожен розрізаємо на 7 сегментів однакового розміру.

Крок 7. Кожен шматочок розгортаємо в млинці діаметром близько 10 сантиметрів, в центр кладемо курячу начинку з цибулею.

Крок 8. Вологими пальцями щільно защипуємо краї, надаючи пиріжку трикутну форму.

Крок 9. Повторюючи маніпуляцію з формуванням, заготовляємо решту «булочків».

Крок 10. Перевертаємо самсу швом вниз і змащуємо жовтком, для краси посипаємо кунжутом.

Крок 11. Деко встеляємо листом пергаментного паперу і укладаємо заготовки.

Крок12. Запікаємо трикутні пиріжки з м’ясом близько 40 хвилин при 180 градусах, до утворення апетитної скоринки золотистого кольору. Смачного!

Смачна самса з куркою із листкового дріжджового тіста

Навіть ті господині, які не дуже люблять працювати з тістом, можуть порадувати себе і свою родину свіжою домашньою випічкою, для цього, купуємо готове дріжджове тісто, начиняємо його курячим м’ясом і запікаємо в духовці, прикрасивши кунжутом!

Час приготування – 1 год. 20 хв.

Час приготування – 20 хв.

Порції – 5.

Складові:

  • Фарш курячий – 300 гр.
  • Тісто листкове дріжджове – 500 гр.
  • Цибуля – 1 шт.
  • Часник – 1-2 зуби.
  • Жовток яєчний – 1 шт.
  • Куркума – до смаку.
  • Паприка мелена – до смаку.
  • Сіль за смаком.
  • Перець чорний мелений – до смаку.

Процес приготування:

Крок 1. Виймаємо упаковку тіста з морозильної камери і даємо полежати при кімнатній температурі для розморожування.

Крок 2. Попередньо розморожуємо фарш або пропускаємо м’ясо через м’ясорубку (використовувати можна курячий, свинячий, яловичий і навіть баранячий фарш, також допускається змішування на ваш смак) і посипаємо спеціями і сіллю, орієнтуючись на свої переваги – добре перемішуємо.

Крок 3. Очищену цибулину подрібнюємо у блендері до консистенції пюре та відправляємо до м’ясної складової – знову розмішуємо.

Крок 4. З’єднуємо два пласти тіста в один і розгортаємо.

Крок 5. Згортаємо пласт у тугий рулет.

Крок 6. Отриману ковбаску розрізаємо на сегменти однакового розміру.

Крок 7. Кожен пшеничний шматочок притискаємо долонею до робочої поверхні.

Крок 8. Злегка розгортаємо кожну заготівлю і в центр кладемо по столовій ложці з куркою гіркою начинки.

Крок 9. Формуючи трикутник, защипуємо краї.

Крок 10. Деко застилаємо пергаментом, викладаємо самсу швом вниз і змащуємо збитим жовтком для рум’яності.

Крок 11. Запікаємо пиріжки близько 15-20 хвилин у духовці при температурі 200 градусів. Смачного!

Самса з куркою та гарбузом у домашніх умовах

Лише раз, приготувавши самсу з начинкою з ніжного курячого філе і пряного гарбуза, ви повертатиметеся до цього рецепту знову і знову, тому що поєднання цих компонентів незвичайне і дуже поживне. Овочеві шматочки чудово розбавляють нежирне м’ясо і утворюють соковиту начинку в тонкому тісті.

Час приготування – 120 хв.

Час приготування – 30 хв.

Порції – 16.

Складові:

Для тіста:

  • Борошно – 500 гр.
  • Вода – 250 мл.
  • Масло вершкове – 80 гр.
  • Яйце – 1 шт.
  • Сіль – 1 год.

Для начинки:

  • М’якуш стегна/філе куряче – 600 гр.
  • Гарбуз – 250 гр.
  • Цибуля – 1 шт.
  • Зіра – 1/3 ч.л.
  • Кинза сушена – 1/2 ч.л.
  • Масло вершкове – 80 гр.
  • Сіль за смаком.
  • Перець чорний свіжомелений – за смаком.

Додатково:

  • Кунжут – 1 ст.
  • Яйце – 1 шт.

Процес приготування:

Крок 1. Готування починаємо з тіста: у посуді з високими бортами змішуємо борошно, що просіює, яйце, воду, сіль і 50 грам розтопленого вершкового масла – замішуємо тісто. Формуємо з пшеничної маси кулю, накриваємо харчовою плівкою або бавовняним рушником і даємо настоятися протягом півгодини при кімнатній температурі.

Крок 2. Не гаючи часу, готуємо всі необхідні продукти для начинки.

Крок 3. М’якуш стегна або філе ріжемо на кубики невеликого розміру.

Крок 4. Аналогічним способом подрібнюємо очищений гарбуз та цибулину.

Крок 5. В окремій ємності об’єднуємо м’ясо птиці та овочі, приправляємо сіллю, меленим перцем, зірою та сушеною кінзою – добре перемішуємо.

Крок 6. Тісто, що відпочило, розгортаємо в пласт і промазуємо залишками вершкового масла – згортаємо в тугий рулет.

Крок 7. Отриману ковбаску розрізаємо на 16 сегментів однакового розміру, перевертаємо розрізом вниз і злегка придавлюємо долонею до поверхні. Забираємо заготовки на 15-20 хвилин в морозилку, або на годину-півтори в холодильник.

Крок 8. Після закінчення часу розгортаємо кожен шматочок тіста в тонкий круглий коржик. У центр кожного «Млинця» кладемо начинку і вологими руками щільно защипуємо краї, надаючи форму трикутника.

Крок 9. Укладаємо пиріжки на лист, застелений пергаментним папером, змащуємо збитим яйцем і посипаємо кунжутом для декору. Запікаємо страву близько 40 хвилин при температурному режимі 180 градусів.

Крок 10. Рум’яну самсу подаємо до столу разом із ароматним чаєм чи «міцним» м’ясним бульйоном. Смачного!

Простий і смачний рецепт самси з куркою та грибами

Коли хочеться чогось незвичайного та смачного – готуємо узбецьку випічку з ситною та соковитою начинкою всередині – самсу з курячим філе, сиром, картоплею та печерицями. Завдяки використанню готового листкового тіста, трудомісткість процесу значно знижується і господині не доведеться довго займатися розкочуванням та замісом.

Час приготування – 1 год. 15 хв.

Час приготування – 30 хв.

Порції – 15.

Складові:

  • Тісто листкове бездріжджове – 750 гр.
  • Філе куряче – 260 гр.
  • Цибуля – 150 гр.
  • Печериці – 250 гр.
  • Сир напівтвердих сортів – 140 гр.
  • Вершки (жирність щонайменше 33%) – 100 мл.
  • Картопля – 250 гр.
  • Жовток яєчний – 2 шт.
  • Олія – 15 мл.
  • Кунжут – 15 гр.
  • Сіль за смаком.
  • Перець чорний мелений – до смаку.

Процес приготування:

Крок 1. Готуємо продукти, вказані у списку інгредієнтів: гриби, картоплю та цибулю очищаємо, м’ясо зачищаємо від білих плівок та жирових вкраплень, тісто розморожуємо за кімнатної температури.

Крок 2. Філе розрізаємо на 2-3 частини та відварюємо у підсоленій воді близько 8 хвилин з моменту закипання.

Крок 3. У сковорідці розігріваємо олію і пасеруємо подрібнену цибулю зі слайсами грибів до легкої рум’яності. Потім додаємо дрібні кубики картоплі, смажимо пару хвилин і посипаємо сіллю і перцем. Перемішуємо компоненти та заливаємо вершками – гасимо на повільному вогні практично до повного випаровування рідини.

Крок 4. Відварене м’ясо розбираємо на волокна або ріжемо кубиками і пересипаємо в сковорідку до інших компонентів начинки.

Крок 5. М’яке тісто розгортаємо в тонкий пласт (робочу поверхню рекомендується присипати борошном) і розрізаємо на квадрати розміром близько 8-10 сантиметрів з одного боку.

Крок 6. У середину кожної заготовки кладемо по столовій ложці начинки, додаємо пару жменей натертого сиру і «запечатуємо» краї у формі трикутника або квадрата – на ваш смак.

Крок 7. Пиріжки укладаємо на пергамент, яким попередньо застилаємо лист, змащуємо збитим жовтком і посипаємо кунжутом. Відправляємо в духовку на 20-30 хвилин при 200 градусах.

Крок 8. Смачного!

Друзі, Вам подобається ця стаття? Поділіться з друзями!
Коліжанка - жіночий інтернет-журнал