Самса – це особливий вид смачної домашньої випічки, що прийшов до нас зі східної кухні і має свої особливості. Формуються вироби у формі пиріжка-трикутника. Тісто замішується прісне або здобне прісне з додаванням жиру/олії, які додаються в тісто або ними промазуються шари розкатаного тіста. Начинка для самси (м’ясо, гарбуз, зелень) береться лише у сирому вигляді.
Самса з листкового тіста з фаршем та цибулею в духовці
У цьому рецепті готуємо самсу із листкового бездріжджового тіста і для начинки візьмемо фарш із цибулею. Готове листкове тісто дозволить вам спростити і прискорити процес випічки, що важливо для сучасної господині, а результат вас тільки порадує і дріжджовий пиріжок у ваших очах втратить свою красу. Фарш підходить будь-який, можна навіть порубати ножем.
Самса з готового листкового тіста з куркою
Самса як страва, схожа на пиріжки і стала у нас дуже популярною за смак і простоту приготування, готується найчастіше на прісному листковому тісті, а геометрична форма може бути будь-якою. У цьому рецепті випікаємо самсу з готового листкового тіста та для начинки беремо м’ясо курки з цибулею. Цю соковиту та смачну випічку потрібно готувати невеликими порціями, щоб одразу з’їсти, адже вона при зберіганні втратить свій смак.
Час приготування: 40 хвилин.
Час приготування: 10 хвилин.
Порції: 8.
Складові:
- Тісто листкове бездріжджове – 500 гр.
- Філе курки – 600 гр.
- Цибуля – 2 шт.
- Спеції – до смаку.
- Яйце – 1 шт.
- Кунжут – для посипання.
- Сіль за смаком.
- Кмин – за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. Листкове тісто заздалегідь витягується з упаковки та розморожується при кімнатній температурі.
Крок 2. Куряче філе промивається холодною водою та обсушується серветкою.
Крок 3. Потім філе гострим ножем нарізається маленькими кубиками.
Крок 4. Цибулини очищаються від лушпиння і дрібно шаткуються.
Крок 5. В окремий посуд перекладається нарізане філе та подрібнена цибуля. Потім начинка посипається сіллю з кмином і спеціями і добре перемішується.
Крок 6. Розморожене тісто розрізається на шматки і тонко розкочуємоться на борошном, що присипає, стільниці.
Крок 7. На кожен шматок розкатаного тіста кладеться по столовій ложці начинки.
Крок 8. Тісто защипується від країв до середини.
Крок 9. Потім формується у вигляді гарного пиріжка-трикутника.
Крок 10. Сформовані пиріжки перевертаються, щоб шов був знизу.
Крок 11. Деко змащується невеликою кількістю олії або застеляється папером для випікання. На нього акуратно перекладається заготівля. На кожен пиріжок силіконовим пензликом наноситься збите яйце.
Крок 12. Потім усі вироби посипаються насінням кунжуту.
Крок 13. Випікається самса в духовці при 180 ° С протягом 30 хвилин до золотистого кольору. Випічка трохи остуджується та подається до столу. Смачного!
Як спекти самсу з листкового тіста з гарбузом?
Самса, як смачна випічка східної кухні, готується з різними начинками і досить поширеним є гарбуз. Цей овоч для приготування самси тільки дрібно нарізається і не подрібнюється іншими способами, так як гарбуз дає багато соку. Готуємо самсу на листковому тісті, хоча ця версія не автентична і результат трохи інший, але виходить смачно.
Час приготування: 1 год.
Час приготування: 10 хвилин.
Порції: 8.
Складові:
- Тісто листкове – 500 гр.
- М’якуш гарбуза – 400 гр.
- Бараний жир – 50 гр.
- Цибуля – 3 шт.
- Яйце – 1 шт.
- Кунжут – 1 ст.
- Олія – 2 ст.л.
- Сіль за смаком.
- Спеції – до смаку.
Процес приготування:
Крок 1. Гарбуз для самси очищається від насіння та шкірки і нарізається маленькими шматочками будь-якої форми.
Крок 2. Очищені цибулини нарізаються тонкими чверть кільцями, а курдючний (баранячий) жир нарізається дуже дрібно, щоб добре розтопився.
Крок 3. У глибокій сковорідці або сотейнику розігрівається рослинна олія і в ній до прозорості обсмажується нарізка цибулі. Потім до цибулі перекладаються нарізані гарбуз із жиром, добре перемішуються і 3-4 хвилини готуються на середньому вогні. У цю начинку насипається сіль та спеції. Для гарбуза добре підходять зіра з перцем та сухим кропом.
Крок 4. Начинка пробується на смак, коригується за потребою та залишається для охолодження.
Крок 5. Заздалегідь розморожене за кімнатної температури листкове тісто щільно згортається в рулет і рукою ущільнюється. Потім тісто нарізається шматочками, щоб вони мали суцільну шарувату текстуру.
Крок 6. Кожен шматочок тіста розкочуємоться в тонкий круглий коржик і на нього кладеться гарбузова начинка.
Крок 7. Краї коржика акуратно защипуються, і формується гарний пиріжок-трикутник, тобто самса.
Крок 8. Деко застилається пергаментним папером і на нього перекладається швом донизу сформована самса. Потім вироби змащуються збитим яйцем і присипаються насінням кунжуту.
Крок 9. Випікається самса в розігрітій до 190 ° С духовці і золотистого кольору. Страва подається до столу гарячим та доповнюється томатним соусом або хумусом. Смачного!
Самса з листкового тіста з картоплею в духовці
Самсу традиційно готують з начинкою з м’яса з цибулею, але можливі інші її варіанти: картопля, горох, сочевиця, гарбуз, що господиня вибирає на свій смак. У цьому рецепті вам пропонується до картопляної начинки для ситності додати куряче м’ясо. Готуємо самсу на готовому листковому тісті, що швидше та зручніше, ніж замішане своїми руками.
Час приготування: 1 год.
Час приготування: 20 хвилин.
Порції: 12.
Складові:
- Тісто листкове прісне – 700 гр.
- Картопля – 700 гр.
- М’ясо курки – 700 гр.
- Бараний жир – 50 гр.
- Цибуля – 2 шт.
- Масло вершкове – 40 гр.
- Кунжут – до смаку.
- Сіль за смаком.
- Перець чорний мелений – до смаку.
Процес приготування:
Крок 1. Куряче м’ясо (стегно або гомілка) відокремлюється від кісточки, звільняється від шкірки, промивається холодною водою і нарізується невеликими шматочками.
Крок 2. Картопля очищається, промивається і нарізується кубиками 1х1 см. Очищена цибуля нарізається тонкими півкільцями.
Крок 3. Ці нарізані інгредієнти перекладаються в глибокий посуд і посипаються сіллю та чорним перцем. До них для соковитості начинки додається нарізане маленькими шматочками вершкове масло.
Крок 4 Начинка ложкою добре перемішується, щоб ці інгредієнти рівномірно розподілилися між собою.
Крок 5. Заздалегідь розморожене при кімнатній температурі листкове тісто нарізається квадратами і качалкою розкочуємоться в коржики завтовшки до 3-4 мм. На кожен шматок тіста кладеться пара ложок приготовленої картопляної начинки.
Крок 6. Краї тісто щільно защипуються та формуються пиріжки у формі трикутників або конвертів. Щоб шви не розійшлися при випіканні, і самса залишилася соковитою, краї тіста змочуються водою. Потім вироби посипаються насінням кунжуту.
Крок 7. Випікається самса з картопляно-курячою начинкою в духовці при 180 ° С і протягом 30 хвилин. За цей час самса покриється хрусткою рум’яною скоринкою. Готовність випічки перевіряється дерев’яною паличкою. Готова самса подається до гарячого столу. Смачного!
Смачна самса із дріжджового тіста в духовці
Традиційно самса готується на прісному листковому тісті, але можна відійти від традиції та спекти ці чудові пиріжки-трикутники на дріжджовому. Самса на такому тісті вийде більш ситною, м’якою і підійде до повноцінної вечері або обіду. Дріжджове тісто можна замісити своїми руками за будь-яким рецептом, можна взяти готове, що швидше. У цьому рецепті готуємо самсу з готового листкового дріжджового тіста, і начинкою буде м’ясний фарш із цибулею.
Час приготування: 1 година 20 хвилин.
Час приготування: 20 хвилин.
Порції: 8.
Складові:
- Тісто листкове дріжджове – 500 гр.
- Фарш м’ясний – 300 гр.
- Цибуля – 2 шт.
- Часник – 2 зубки.
- Куркума – до смаку.
- Паприка – до смаку.
- Сіль за смаком.
- Перець чорний мелений – до смаку.
- Жовток – 1 шт.
Процес приготування:
Крок 1. Листкове дріжджове тісто звільняється від упаковки і розморожується при кімнатній температурі.
Крок 2. Свинина або філе курки перекручується до фаршу, але можна нарізати гострим ножем маленькими шматочками.
Крок 3. Очищені цибулини та зубки часнику також подрібнюються через м’ясорубку, і ця маса перекладається до м’ясного фаршу. Потім фарш посипається сіллю, паприкою, куркумою, чорним перцем і добре перемішується. Начинка для самси готова.
Крок 4. Пласти розмороженого тіста на присипаній борошном стільниці складаються в один і качалкою тонко розкочуються.
Крок 5. Потім тісто, що розкотило, щільно згортається в один рулет.
Крок 6. Потім рулет нарізається порційними шматочками.
Крок 7. Кожен шматочок долонею розминається в круглий коржик. Щоб тісто не підсохло, коржики прикриваються серветкою.
Крок 8. На шматочки тіста поступово розкладається приготовлена м’ясна начинка.
Крок 9. Краї тіста щільно защипуються, щоб вийшли акуратні пиріжки-трикутники.
Крок 10. Деко застилається промасленим папером і на нього перекладаються сформовані вироби швом донизу. Вони змащуються жовтком і поміщаються на 30 хвилин розігріту до 200°С духовку.
Крок 11. Спечена самса витягується з духовки і трохи остуджується.
Крок 12. Готова самса з дріжджового тіста має пишний вигляд та гарну рум’яну скоринку.
Крок 13. Випічка перекладається на страва сервіровки і подається до столу теплою. Смачного!
Справжня узбецька самса в домашніх умовах
Не кожен пиріжок з м’ясом називається самсою, адже ця випічка, і особливо справжня узбецька самса, готується за особливим рецептом та особливою технологією. Справа ця непроста. Узбеки готують самсу в тандирі, але випічка виходить і в умовах квартири в духовці, і важливо випікати її при 200 ° С, щоб самса не вийшла сухою. Начинка робиться з баранини з курдючним жиром та цибулею. Тісто замішується прісне та листкове.
Час приготування: 2 години.
Час приготування: 1 год.
Порції: 10.
Складові:
- М’якуш баранини – 800 гр.
- Курдючний жир – 200 гр.
- Цибуля – 3 шт.
- Масло вершкове – 100 гр.
- Борошно – 4 ст.
- Вода – 1 ст.
- Крохмаль – 3 ст.л.
- Сіль за смаком.
- Перець чорний мелений – до смаку.
- Зелень – до смаку.
- Яйце – 1 шт.
- Жовток – 1 шт.
Процес приготування:
Крок 1. У посуд для замісу тіста наливається склянка теплої води, розбивається одне яйце, додається 50 гр. розтопленого в мікрохвильовій печі вершкового масла і дрібка солі. Ці інгредієнти збиваються вилкою або міксером до однорідного стану. Потім до цієї суміші порційно насипається борошно, що просіяє, і руками замішується еластичне тісто.
Крок 2. Тісто ділиться на 4 однакові шматочки, і вони скочуються в колобки. Потім тісто прикривається серветкою та залишається на 15 хвилин для вистоювання.
Крок 3. Стільниця присипається крохмалем і на ній розкочуємоться в тонкий лист один колобок тіста. На нього силіконовим пензликом наноситься розтоплене вершкове масло.
Крок 4. Таким же чином розкочуються решта трьох колобків, змащуються маслом і укладаються в один пласт. Потім тісто щільно згортається в рулет, прикривається серветкою і на 20 хвилин у холодильник.
Крок 5. М’якуш баранини нарізається гострим ножем маленькими кубиками.
Крок 6. Курдючний жир рубається ножем дуже дрібно, щоб при випіканні віддав свій сік повністю, що надасть начинці соковитість.
Крок 7. Дрібно нарізають очищені цибулини.
Крок 8. Нарізані баранина, жир і цибуля перекладаються в окремий посуд, посипаються сіллю з чорним перцем і можна додати до смаку нарізану зелень або інші приправи. Начинка добре перемішується.
Крок 9. Охолоджене тісто нарізається порційними шматочками та долонею або качалкою з нього формуються тонкі круглі коржики. Шматочки тіста можна на 10-15 хвилин покласти в морозилку, тоді при розкочуванні вони не розберуться на стрічки.
Крок 10. На тісто викладається начинка, і краї тіста щільно защипуються, щоб вийшов пиріжок-трикутник.
Крок 11. Деко застилає промасленим папером і на нього акуратно перекладається сформована самса швом вниз. Поверхня пиріжків змащується жовтком і присипається насінням кунжуту.
Крок 12. Заздалегідь до 200 ° С розігрівається духовка. Випікається самса протягом 40-45 хвилин. Готова самса перекладається на страва сервіровки, на 15 хвилин прикривається серветкою і потім подається до столу. Смачного!
Самса з сиром із листкового тіста
Оригінальний рецепт самси передбачає начинку з баранини, але смачним та спрощеним варіантом може бути сирна начинка. Для самси підійдуть будь-які сири, і, змінюючи їх, ваша випічка щоразу буде з новим сирним смаком. Найчастіше застосовують розсільні сири, наприклад Сулугуні, які доповнюють зеленню, м’ясом або овочами. Готуємо самсу з морозива листкового тіста. Страва не містить багато калорій та підійде до вечері.
Час приготування: 1 година 30 хвилин.
Час приготування: 1 год.
Порції: 2.
Складові:
- Тісто листкове морозиво – 250 гр.
- “Сулугуні” – 200 гр.
- Яйце – 2 шт.
- Часник – 1 зубок.
- Сіль за смаком.
- Перець чорний свіжомелений – за смаком.
- Чебрець – 1 щіпка.
Процес приготування:
Крок 1. Відразу готуються інгредієнти для самси, згідно з рецептом та необхідною кількістю порцій.
Крок 2. Тісто витягається з упаковки, кладеться на присипану мукою стільницю, прикривається серветкою або плівкою і залишається для розморожування при кімнатній температурі.
Крок 3. «Сулугуні» нарізається маленькими шматочками та перекладається у глибоку тарілку. До сиру розбивається одне яйце і насипається свіжомелений чорний перець із щіпкою чебрецю.
Крок 4. Потім сир вилкою добре перемішується.
Крок 5. Розморожене тісто качалкою розкочуємоться в тонкий пласт розміром 30х40 см.
Крок 6. Приготовлена сирна начинка викладається на половину розкатаного тіста у формі 2 ковбасок.
Крок 7. Потім вона покривається другою половиною тіста. Краї тіста щільно скріплюються. На виробах вилкою робляться проколи, і долонею видаляється все повітря.
Крок 8. Потім тісто розрізається вздовж дві половини з начинкою. Вироби перекладаються на деко, застелене папером і присипане борошном. У другому яйці знадобиться лише жовток, збийте його та змастіть наші заготовки. Самса випікається в духовці, розігрітій до 180 ° С протягом 30 хвилин. Спечена самса із сиром трохи остуджується і подається до чаю. Смачного!
Домашня самса з тістом на кефірі
Альтернативою традиційної узбецької самсі на листковому прісному тісті, може стати у вас самса на тісті кефіру. Таку випічку відрізняє пишна та м’яка текстура, ситність та особливий смак. Кефірне тісто замішується різними способами і в цьому рецепті – на кефірі з яйцем та маргарином. Готуємо з начинкою з картоплі, але її можна замінити чи доповнити м’ясом курки.
Час приготування: 1 година 40 хвилин.
Час приготування: 20 хвилин.
Порції: 8.
Складові:
Для тіста:
- Борошно – 800 гр.
- Маргарін – 150 гр.
- Кефір – 1 ст.
- Яйце – 1 шт.
- Сода – ½ ч.л.
- Оцет – 0,5 ст.
- Сіль – ½ ч.л.
Для начинки:
- Картопля – 800 гр.
- Цибуля – 5 шт.
- Сіль за смаком.
- Перець чорний мелений – до смаку.
- Олія – для смаження.
Процес приготування:
Крок 1. Маргарин розтоплюється в мікрохвильовій печі і переливається в посуд для замісу тіста. До нього розбивається одне яйце, додається сіль та гашена оцтом сода. Вінчиком ці інгредієнти добре збиваються.
Крок 2. Потім у цю рідку основу тіста наливається кефір кімнатної температури, насипається борошно, що просіяє, і замішується тісто спочатку вінчиком, а потім руками. Тісто має вийти дуже м’яким.
Крок 3. Замішане тісто кефіру згортається у вигляді бруска, кладеться в пакет і на 1 годину, як мінімум, залишається в холодильнику для вистоювання.
Крок 4. Для начинки, відварена картопля розминається товкачем, змішується з обсмаженою до золотистого кольору цибулею, солиться, перчиться і добре перемішується. Можна приготувати будь-яку іншу начинку для самси.
Крок 5. Через годину тісто, що відпочило, виймається з холодильника і нарізається порційними шматочками. Потім шматочки тіста розкочуються або розминаються долонею в тонкі коржики і на них розкладається начинка.
Крок 6. Краї тіста щільно защипуються, щоб вийшли акуратні пиріжки-трикутники.
Крок 7. Сформована самса викладається на застелений папером лист і випікається в духовці, розігрітій до 230°С, протягом 20 хвилин і до рум’яного кольору. Самсу можна перед випіканням змастити жовтком або наприкінці випічки невеликою кількістю молока.
Крок 8. Спечена на тісті кефіру самса трохи остуджується і подається до столу. Смачного!
Самса зі свинини в домашніх умовах
Самса виходить смачною і зі свининою, адже це м’ясо нам ближче до смаку, ніж традиційна баранина в узбецькій кухні. Свинина для цієї випічки дрібно рубається ножем і до неї додається багато цибулі, що робить випічку дуже соковитою та й м’ясо береться з прошарками жиру. Готуємо самсу на заварному листковому тісті і замішуємо його своїми руками, що буде смачніше за покупне тісто.
Час приготування: 3 години.
Час приготування: 20 хвилин.
Порції: 8.
Складові:
Для тіста:
- Борошно – 3 ст.
- Вода – 1 ст.
- Сіль за смаком.
- Цукор – ½ ч.л.
- Масло вершкове – 150 гр.
- Яйце – 1 шт.
Для начинки:
- М’якуш свинини – 600 гр.
- Цибуля велика – 2 шт.
- Спеції для м’яса – до смаку.
- Крохмаль – 1 ст.л.
- Жовток – 1 шт.
- Молоко – 1 ст.
Процес приготування:
Крок 1. У посуд для замісу тіста через сито насипається борошно пшеничне. До неї розбивається одне яйце і додається щіпка солі.
Крок 2. Потім у борошно тонким струменем наливається склянка окропу і тісто одночасно і активно замішується ложкою.
Крок 3. Коли мука забере всю рідину, тісто перекладається на стіл і завершується заміс руками протягом 10 хвилин. Текстура замішаного тіста має бути еластичною та гладкою.
Крок 4. Тісто згортається в колобок, прикривається серветкою та залишається на 1 годину для відпочинку та вистоювання.
Крок 5. Після цього часу тісто ділиться на три частини і кожен шматок розкочуємоться в тонкий лист квадратної форми, на присипаній крохмалі стільниці. Потім розкочені листи змащуються розтопленим вершковим маслом і укладаються один на одного.
Крок 6. Тісто щільно згортається в один рулет і на годину як мінімум, а краще на ніч, поміщається в холодильник.
Крок 7. Свиняча м’якоть гострим ножем нарізається маленькими шматочками і перекладається в глибокий посуд. Дрібно шаткується очищену цибулю і додається до м’яса. Начинка посипається сіллю та спеціями, і ложкою добре перемішується.
Крок 8. Додатково до основного тіста замішується з ½ склянки борошна, 50 мл води та тріски солі туге прісно тісто. Охолоджене листкове тісто нарізається порційними шматочками поперек шарів.
Крок 9. Потім кожен шматок листкового тіста розкочуємоться качалкою в тонкий коржик і на його середину кладеться трохи так само розкатаного прісного тіста.
Крок 10. Потім на коржики кладеться начинка зі свинини з цибулею, щільно защипуються краї коржів і формуються акуратні трикутники.
Крок 11. Деко застилається промасленим папером і на нього укладається сформована самса швом донизу. Жовток поєднується з молоком і силіконовим пензликом наноситься на поверхню самси.
Крок 12. Випікається самса зі свининою в духовці, розігрітій до 180 ° С протягом 40 хвилин. Випічка трохи остуджується та подається до столу. Смачного!
Дуже смачна самса із пісочного тіста в духовці.
З пісочного тіста самса з будь-якою начинкою виходить розсипчастою, хрумкою і дивовижно смачною. У вас вийде як гарний перекус, так і оригінальна страва для гостей. У цьому рецепті готуємо піщане тісто листковим і для нього важливе ретельне збивання борошна з маргарином або вершковим маслом до дрібнодисперсного стану, що в основному визначає текстуру та смак такого тіста. Саме тісто довго не вимішується, щоб не вийшло твердим.
Час приготування: 2 години.
Час приготування: 20 хвилин.
Порції: 8.
Складові:
Для тіста:
- Борошно в/с – 700 гр.
- Вода – 1 ст.
- Масло вершкове – 250 гр.
- Кислота лимонна – 1 щіпка.
- Яйце – 2 шт.
- Сіль за смаком.
Для начинки:
- М’ясний фарш – 500 гр.
- Цибуля велика – 3 шт.
- Сіль за смаком.
- Перець чорний мелений – до смаку.
Процес приготування:
Крок 1. Добре розм’якшене вершкове масло (100 г) кладеться в посуд для замісу тіста. До нього розбивається одне яйце, насипається сіль із дрібкою лимонки та вінчиком або міксером все збивається. Потім до цієї суміші наливається холодна вода і протягом 7-10 хвилин збивається з маслом. За допомогою гаджетів це можна зробити швидше.
Крок 2. В отриману рідку основу тіста пересипається борошно, що просіює, і тісто швидко, за 2-3 хвилини замішується. Тісто дається 5 хвилин для відпочинку. Потім воно ділиться на 3-4 шматки, і кожен шматок розкочуємоться в тонкий шар. Вершкове масло, що залишилося, розтоплюється, ним змащуються пласти розкатаного тіста.
Крок 3. Пласти щільно згортаються рулетом, а потім равликом і тісто ставиться на 1 годину в холодильник, щоб олія застигла.
Крок 4. Для начинки в глибокий посуд кладеться м’ясний фарш, до нього додається дрібно нарізана цибуля, сіль з чорним перцем і начинка добре перемішується.
Крок 5. Охолоджене пісочне тісто нарізається порційними шматочками, і кожен шматочок розкочуємоться або розминається долонею в тонкий коржик. Потім на коржики викладається начинка.
Крок 6. Краї тісто щільно защипуються і формується самса у вигляді трикутного пиріжка. Поверхня пиріжків змащується збитим яйцем. Випікається самса з піщаного листкового тіста в духовці при 200 ° С протягом 30 хвилин. Спечена самса кілька хвилин витримується під рушником або кришкою, перекладається на страва сервіровки і подається до столу. Смачного!