Самса – 10 рецептів приготування в домашніх умовах з покроковими фото

7b132db5785afe2ef6fc2445c608bc11

Самса – це особливий вид смачної домашньої випічки, що прийшов до нас зі східної кухні і має свої особливості. Формуються вироби у формі пиріжка-трикутника. Тісто замішується прісне або здобне прісне з додаванням жиру/олії, які додаються в тісто або ними промазуються шари розкатаного тіста. Начинка для самси (м’ясо, гарбуз, зелень) береться лише у сирому вигляді.

Самса з листкового тіста з фаршем та цибулею в духовці

У цьому рецепті готуємо самсу із листкового бездріжджового тіста і для начинки візьмемо фарш із цибулею. Готове листкове тісто дозволить вам спростити і прискорити процес випічки, що важливо для сучасної господині, а результат вас тільки порадує і дріжджовий пиріжок у ваших очах втратить свою красу. Фарш підходить будь-який, можна навіть порубати ножем.

7afd5de23f6a26b2909a172773180ec4

Самса з готового листкового тіста з куркою

Самса як страва, схожа на пиріжки і стала у нас дуже популярною за смак і простоту приготування, готується найчастіше на прісному листковому тісті, а геометрична форма може бути будь-якою. У цьому рецепті випікаємо самсу з готового листкового тіста та для начинки беремо м’ясо курки з цибулею. Цю соковиту та смачну випічку потрібно готувати невеликими порціями, щоб одразу з’їсти, адже вона при зберіганні втратить свій смак.

Час приготування: 40 хвилин.

Час приготування: 10 хвилин.

Порції: 8.

Складові:

  • Тісто листкове бездріжджове – 500 гр.
  • Філе курки – 600 гр.
  • Цибуля – 2 шт.
  • Спеції – до смаку.
  • Яйце – 1 шт.
  • Кунжут – для посипання.
  • Сіль за смаком.
  • Кмин – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Листкове тісто заздалегідь витягується з упаковки та розморожується при кімнатній температурі.

ee718f321678d1e984210a5488378428

Крок 2. Куряче філе промивається холодною водою та обсушується серветкою.

f2458dd1561a4c9183176ce201d1dcf6

Крок 3. Потім філе гострим ножем нарізається маленькими кубиками.

b7c06afbca14590244184e78558cb134

Крок 4. Цибулини очищаються від лушпиння і дрібно шаткуються.

21e7c0d3b43ebd8306e550a2a2f4d5cb

Крок 5. В окремий посуд перекладається нарізане філе та подрібнена цибуля. Потім начинка посипається сіллю з кмином і спеціями і добре перемішується.

1a9aa0b514843a46454bf9ceb26b5caa

Крок 6. Розморожене тісто розрізається на шматки і тонко розкочуємоться на борошном, що присипає, стільниці.

1729cf4877f38307dbe21442e06462ba

Крок 7. На кожен шматок розкатаного тіста кладеться по столовій ложці начинки.

5db5b17c28564c760b1dd029a5bbd8d7

Крок 8. Тісто защипується від країв до середини.

8a63556d4b32bef253c351eec6d4dff6

Крок 9. Потім формується у вигляді гарного пиріжка-трикутника.

d44d29ddb15bae53db3f10bde84d511a

Крок 10. Сформовані пиріжки перевертаються, щоб шов був знизу.

5a352a638606d82d374556e2beb3f612

Крок 11. Деко змащується невеликою кількістю олії або застеляється папером для випікання. На нього акуратно перекладається заготівля. На кожен пиріжок силіконовим пензликом наноситься збите яйце.

48f7ee6e93e4836015fd871773d6715d

Крок 12. Потім усі вироби посипаються насінням кунжуту.

e436e4554c0c9a08d08be59626833c2c

Крок 13. Випікається самса в духовці при 180 ° С протягом 30 хвилин до золотистого кольору. Випічка трохи остуджується та подається до столу. Смачного!

a45192a7e6da73e792bfdc1e1138ca98

Як спекти самсу з листкового тіста з гарбузом?

Самса, як смачна випічка східної кухні, готується з різними начинками і досить поширеним є гарбуз. Цей овоч для приготування самси тільки дрібно нарізається і не подрібнюється іншими способами, так як гарбуз дає багато соку. Готуємо самсу на листковому тісті, хоча ця версія не автентична і результат трохи інший, але виходить смачно.

Час приготування: 1 год.

Час приготування: 10 хвилин.

Порції: 8.

Складові:

  • Тісто листкове – 500 гр.
  • М’якуш гарбуза – 400 гр.
  • Бараний жир – 50 гр.
  • Цибуля – 3 шт.
  • Яйце – 1 шт.
  • Кунжут – 1 ст.
  • Олія – 2 ст.л.
  • Сіль за смаком.
  • Спеції – до смаку.

Процес приготування:

Крок 1. Гарбуз для самси очищається від насіння та шкірки і нарізається маленькими шматочками будь-якої форми.

b3db5907ac498142d74d2395610b30a9

Крок 2. Очищені цибулини нарізаються тонкими чверть кільцями, а курдючний (баранячий) жир нарізається дуже дрібно, щоб добре розтопився.

31dc72937ba91fd5a7e27315d62671ce

Крок 3. У глибокій сковорідці або сотейнику розігрівається рослинна олія і в ній до прозорості обсмажується нарізка цибулі. Потім до цибулі перекладаються нарізані гарбуз із жиром, добре перемішуються і 3-4 хвилини готуються на середньому вогні. У цю начинку насипається сіль та спеції. Для гарбуза добре підходять зіра з перцем та сухим кропом.

71e1c8d36dbf9d1c4637860795557352

Крок 4. Начинка пробується на смак, коригується за потребою та залишається для охолодження.

1f2d5b1bebbd6074aa849c0c87ee1939

Крок 5. Заздалегідь розморожене за кімнатної температури листкове тісто щільно згортається в рулет і рукою ущільнюється. Потім тісто нарізається шматочками, щоб вони мали суцільну шарувату текстуру.

3be4beaaf9d6f2e732b5aea24110a286

Крок 6. Кожен шматочок тіста розкочуємоться в тонкий круглий коржик і на нього кладеться гарбузова начинка.

130f9bc35642ef42a51a2f88d97c6fcc

Крок 7. Краї коржика акуратно защипуються, і формується гарний пиріжок-трикутник, тобто самса.

7bac069f2ee5ba9d244cbbeb1aa70e72

Крок 8. Деко застилається пергаментним папером і на нього перекладається швом донизу сформована самса. Потім вироби змащуються збитим яйцем і присипаються насінням кунжуту.

e4ce6584f67be19a6ff1e7fc9517187c

Крок 9. Випікається самса в розігрітій до 190 ° С духовці і золотистого кольору. Страва подається до столу гарячим та доповнюється томатним соусом або хумусом. Смачного!

8fcd04fc1d1116910a41973ad054134d

Самса з листкового тіста з картоплею в духовці

Самсу традиційно готують з начинкою з м’яса з цибулею, але можливі інші її варіанти: картопля, горох, сочевиця, гарбуз, що господиня вибирає на свій смак. У цьому рецепті вам пропонується до картопляної начинки для ситності додати куряче м’ясо. Готуємо самсу на готовому листковому тісті, що швидше та зручніше, ніж замішане своїми руками.

Час приготування: 1 год.

Час приготування: 20 хвилин.

Порції: 12.

Складові:

  • Тісто листкове прісне – 700 гр.
  • Картопля – 700 гр.
  • М’ясо курки – 700 гр.
  • Бараний жир – 50 гр.
  • Цибуля – 2 шт.
  • Масло вершкове – 40 гр.
  • Кунжут – до смаку.
  • Сіль за смаком.
  • Перець чорний мелений – до смаку.

Процес приготування:

Крок 1. Куряче м’ясо (стегно або гомілка) відокремлюється від кісточки, звільняється від шкірки, промивається холодною водою і нарізується невеликими шматочками.

fc8e269e7ace41733a26fc8965a70ded

Крок 2. Картопля очищається, промивається і нарізується кубиками 1х1 см. Очищена цибуля нарізається тонкими півкільцями.

9798dcec3ace3e22dfb286fad1ada018

Крок 3. Ці нарізані інгредієнти перекладаються в глибокий посуд і посипаються сіллю та чорним перцем. До них для соковитості начинки додається нарізане маленькими шматочками вершкове масло.

69fb34b1b8cdc21591025276b782e90d

Крок 4 Начинка ложкою добре перемішується, щоб ці інгредієнти рівномірно розподілилися між собою.

4a6978c24b1b7ea2dda3adc357938cab

Крок 5. Заздалегідь розморожене при кімнатній температурі листкове тісто нарізається квадратами і качалкою розкочуємоться в коржики завтовшки до 3-4 мм. На кожен шматок тіста кладеться пара ложок приготовленої картопляної начинки.

bf7a2331b6d9cfad2cdc82397fa672e6

Крок 6. Краї тісто щільно защипуються та формуються пиріжки у формі трикутників або конвертів. Щоб шви не розійшлися при випіканні, і самса залишилася соковитою, краї тіста змочуються водою. Потім вироби посипаються насінням кунжуту.

85d4164deea4baf3272bd1072db80bcf

Крок 7. Випікається самса з картопляно-курячою начинкою в духовці при 180 ° С і протягом 30 хвилин. За цей час самса покриється хрусткою рум’яною скоринкою. Готовність випічки перевіряється дерев’яною паличкою. Готова самса подається до гарячого столу. Смачного!

86d80747fd2a00db14ded43009210bb5

Смачна самса із дріжджового тіста в духовці

Традиційно самса готується на прісному листковому тісті, але можна відійти від традиції та спекти ці чудові пиріжки-трикутники на дріжджовому. Самса на такому тісті вийде більш ситною, м’якою і підійде до повноцінної вечері або обіду. Дріжджове тісто можна замісити своїми руками за будь-яким рецептом, можна взяти готове, що швидше. У цьому рецепті готуємо самсу з готового листкового дріжджового тіста, і начинкою буде м’ясний фарш із цибулею.

Час приготування: 1 година 20 хвилин.

Час приготування: 20 хвилин.

Порції: 8.

Складові:

  • Тісто листкове дріжджове – 500 гр.
  • Фарш м’ясний – 300 гр.
  • Цибуля – 2 шт.
  • Часник – 2 зубки.
  • Куркума – до смаку.
  • Паприка – до смаку.
  • Сіль за смаком.
  • Перець чорний мелений – до смаку.
  • Жовток – 1 шт.

Процес приготування:

Крок 1. Листкове дріжджове тісто звільняється від упаковки і розморожується при кімнатній температурі.

ee492a2d66274ced89e1d464f76cf005

Крок 2. Свинина або філе курки перекручується до фаршу, але можна нарізати гострим ножем маленькими шматочками.

9aadd0efe74366034fe8fd2537d945aa

Крок 3. Очищені цибулини та зубки часнику також подрібнюються через м’ясорубку, і ця маса перекладається до м’ясного фаршу. Потім фарш посипається сіллю, паприкою, куркумою, чорним перцем і добре перемішується. Начинка для самси готова.

8038196c107bcbb26b52c119a18d02ea

Крок 4. Пласти розмороженого тіста на присипаній борошном стільниці складаються в один і качалкою тонко розкочуються.

3ef8cfc4db7b6ee5dad5e0b26fff4cdd

Крок 5. Потім тісто, що розкотило, щільно згортається в один рулет.

140174ab4b3c19df92f29d69d7289f70

Крок 6. Потім рулет нарізається порційними шматочками.

73e0a57c539f9ef2ea7c9dafa18c9d82

Крок 7. Кожен шматочок долонею розминається в круглий коржик. Щоб тісто не підсохло, коржики прикриваються серветкою.

f64024449bb56c6fbef373b20c10df49

Крок 8. На шматочки тіста поступово розкладається приготовлена м’ясна начинка.

30fcab2244f5651d4d9787daae8254f9

Крок 9. Краї тіста щільно защипуються, щоб вийшли акуратні пиріжки-трикутники.

ef5cd2e88fd36bea64b254d456edd2c2

Крок 10. Деко застилається промасленим папером і на нього перекладаються сформовані вироби швом донизу. Вони змащуються жовтком і поміщаються на 30 хвилин розігріту до 200°С духовку.

13f82d1525feb6e50be05dfe9c58b116

Крок 11. Спечена самса витягується з духовки і трохи остуджується.

c9d878591a1e71e011b33c74cf8c6733

Крок 12. Готова самса з дріжджового тіста має пишний вигляд та гарну рум’яну скоринку.

eac8e4afce72486083053d4795bd5c62

Крок 13. Випічка перекладається на страва сервіровки і подається до столу теплою. Смачного!

bb2d1c7bd54dcca676b246a6ae1fc0e1

Справжня узбецька самса в домашніх умовах

Не кожен пиріжок з м’ясом називається самсою, адже ця випічка, і особливо справжня узбецька самса, готується за особливим рецептом та особливою технологією. Справа ця непроста. Узбеки готують самсу в тандирі, але випічка виходить і в умовах квартири в духовці, і важливо випікати її при 200 ° С, щоб самса не вийшла сухою. Начинка робиться з баранини з курдючним жиром та цибулею. Тісто замішується прісне та листкове.

Час приготування: 2 години.

Час приготування: 1 год.

Порції: 10.

Складові:

  • М’якуш баранини – 800 гр.
  • Курдючний жир – 200 гр.
  • Цибуля – 3 шт.
  • Масло вершкове – 100 гр.
  • Борошно – 4 ст.
  • Вода – 1 ст.
  • Крохмаль – 3 ст.л.
  • Сіль за смаком.
  • Перець чорний мелений – до смаку.
  • Зелень – до смаку.
  • Яйце – 1 шт.
  • Жовток – 1 шт.

Процес приготування:

Крок 1. У посуд для замісу тіста наливається склянка теплої води, розбивається одне яйце, додається 50 гр. розтопленого в мікрохвильовій печі вершкового масла і дрібка солі. Ці інгредієнти збиваються вилкою або міксером до однорідного стану. Потім до цієї суміші порційно насипається борошно, що просіяє, і руками замішується еластичне тісто.

d4b3628c02544af1bfc69d3da00f85f7

Крок 2. Тісто ділиться на 4 однакові шматочки, і вони скочуються в колобки. Потім тісто прикривається серветкою та залишається на 15 хвилин для вистоювання.

9f90c7cb24b45d1188bd8601b99a0ff1

Крок 3. Стільниця присипається крохмалем і на ній розкочуємоться в тонкий лист один колобок тіста. На нього силіконовим пензликом наноситься розтоплене вершкове масло.

3bb331962405cd333c5545226cf47641

Крок 4. Таким же чином розкочуються решта трьох колобків, змащуються маслом і укладаються в один пласт. Потім тісто щільно згортається в рулет, прикривається серветкою і на 20 хвилин у холодильник.

312afd773f5ac950d0b5060663ab67d7

Крок 5. М’якуш баранини нарізається гострим ножем маленькими кубиками.

02a13fbe137c250e8e5d00077a309e07

Крок 6. Курдючний жир рубається ножем дуже дрібно, щоб при випіканні віддав свій сік повністю, що надасть начинці соковитість.

57601468ad639a79b3effdd37cfbd5f7

Крок 7. Дрібно нарізають очищені цибулини.

6fa99a65ceaf8500c915ae682f2f5f2d

Крок 8. Нарізані баранина, жир і цибуля перекладаються в окремий посуд, посипаються сіллю з чорним перцем і можна додати до смаку нарізану зелень або інші приправи. Начинка добре перемішується.

b538b928f11e35353af6a04a7d9c590b

Крок 9. Охолоджене тісто нарізається порційними шматочками та долонею або качалкою з нього формуються тонкі круглі коржики. Шматочки тіста можна на 10-15 хвилин покласти в морозилку, тоді при розкочуванні вони не розберуться на стрічки.

7c2506dd0df6b856ba691b890db51455

Крок 10. На тісто викладається начинка, і краї тіста щільно защипуються, щоб вийшов пиріжок-трикутник.

1825d065a8c27dcbd8028ccb98be23f5

Крок 11. Деко застилає промасленим папером і на нього акуратно перекладається сформована самса швом вниз. Поверхня пиріжків змащується жовтком і присипається насінням кунжуту.

dd92c3d5b424e5d4e0824d522e307643

Крок 12. Заздалегідь до 200 ° С розігрівається духовка. Випікається самса протягом 40-45 хвилин. Готова самса перекладається на страва сервіровки, на 15 хвилин прикривається серветкою і потім подається до столу. Смачного!

7c833a8b6e531f53ae3541efaf3adb96

Самса з сиром із листкового тіста

Оригінальний рецепт самси передбачає начинку з баранини, але смачним та спрощеним варіантом може бути сирна начинка. Для самси підійдуть будь-які сири, і, змінюючи їх, ваша випічка щоразу буде з новим сирним смаком. Найчастіше застосовують розсільні сири, наприклад Сулугуні, які доповнюють зеленню, м’ясом або овочами. Готуємо самсу з морозива листкового тіста. Страва не містить багато калорій та підійде до вечері.

Час приготування: 1 година 30 хвилин.

Час приготування: 1 год.

Порції: 2.

Складові:

  • Тісто листкове морозиво – 250 гр.
  • “Сулугуні” – 200 гр.
  • Яйце – 2 шт.
  • Часник – 1 зубок.
  • Сіль за смаком.
  • Перець чорний свіжомелений – за смаком.
  • Чебрець – 1 щіпка.

Процес приготування:

Крок 1. Відразу готуються інгредієнти для самси, згідно з рецептом та необхідною кількістю порцій.

1e3e25a3b65401e51d391e2c0693fd4e

Крок 2. Тісто витягається з упаковки, кладеться на присипану мукою стільницю, прикривається серветкою або плівкою і залишається для розморожування при кімнатній температурі.

27e28b9d48659fa11b0c4da5043fe44c

Крок 3. «Сулугуні» нарізається маленькими шматочками та перекладається у глибоку тарілку. До сиру розбивається одне яйце і насипається свіжомелений чорний перець із щіпкою чебрецю.

232735588d9a2af5ba8a1c14e0623c96

Крок 4. Потім сир вилкою добре перемішується.

c35ac6d1a1b6be3b2b43cae33756d230

Крок 5. Розморожене тісто качалкою розкочуємоться в тонкий пласт розміром 30х40 см.

5f687a2fd8de22559b695263c878aa48

Крок 6. Приготовлена сирна начинка викладається на половину розкатаного тіста у формі 2 ковбасок.

9df63b3571972870b4435e8a7a81df75

Крок 7. Потім вона покривається другою половиною тіста. Краї тіста щільно скріплюються. На виробах вилкою робляться проколи, і долонею видаляється все повітря.

6a894f0b38a0ed0df499d72807af5114

Крок 8. Потім тісто розрізається вздовж дві половини з начинкою. Вироби перекладаються на деко, застелене папером і присипане борошном. У другому яйці знадобиться лише жовток, збийте його та змастіть наші заготовки. Самса випікається в духовці, розігрітій до 180 ° С протягом 30 хвилин. Спечена самса із сиром трохи остуджується і подається до чаю. Смачного!

d5e5f46273c9b5e2435abcaf783cb593

Домашня самса з тістом на кефірі

Альтернативою традиційної узбецької самсі на листковому прісному тісті, може стати у вас самса на тісті кефіру. Таку випічку відрізняє пишна та м’яка текстура, ситність та особливий смак. Кефірне тісто замішується різними способами і в цьому рецепті – на кефірі з яйцем та маргарином. Готуємо з начинкою з картоплі, але її можна замінити чи доповнити м’ясом курки.

Час приготування: 1 година 40 хвилин.

Час приготування: 20 хвилин.

Порції: 8.

Складові:

Для тіста:

  • Борошно – 800 гр.
  • Маргарін – 150 гр.
  • Кефір – 1 ст.
  • Яйце – 1 шт.
  • Сода – ½ ч.л.
  • Оцет – 0,5 ст.
  • Сіль – ½ ч.л.

Для начинки:

  • Картопля – 800 гр.
  • Цибуля – 5 шт.
  • Сіль за смаком.
  • Перець чорний мелений – до смаку.
  • Олія – для смаження.

Процес приготування:

Крок 1. Маргарин розтоплюється в мікрохвильовій печі і переливається в посуд для замісу тіста. До нього розбивається одне яйце, додається сіль та гашена оцтом сода. Вінчиком ці інгредієнти добре збиваються.

f5104ef0731e05e2155a633de1554682

Крок 2. Потім у цю рідку основу тіста наливається кефір кімнатної температури, насипається борошно, що просіяє, і замішується тісто спочатку вінчиком, а потім руками. Тісто має вийти дуже м’яким.

83e6f219c3d3ae4c0fda9bed5711ab36

Крок 3. Замішане тісто кефіру згортається у вигляді бруска, кладеться в пакет і на 1 годину, як мінімум, залишається в холодильнику для вистоювання.

f9e9f05f0a7d4a05289120b0c3ccd537

Крок 4. Для начинки, відварена картопля розминається товкачем, змішується з обсмаженою до золотистого кольору цибулею, солиться, перчиться і добре перемішується. Можна приготувати будь-яку іншу начинку для самси.

3efdc7ca21f526899922002e2b00b92d

Крок 5. Через годину тісто, що відпочило, виймається з холодильника і нарізається порційними шматочками. Потім шматочки тіста розкочуються або розминаються долонею в тонкі коржики і на них розкладається начинка.

4f5e50f4ab218fefda7d89f862a2f9e6

Крок 6. Краї тіста щільно защипуються, щоб вийшли акуратні пиріжки-трикутники.

9330f370a7d1d2070abef10fd9b0a8b4

Крок 7. Сформована самса викладається на застелений папером лист і випікається в духовці, розігрітій до 230°С, протягом 20 хвилин і до рум’яного кольору. Самсу можна перед випіканням змастити жовтком або наприкінці випічки невеликою кількістю молока.

20d7ea8f20cabe1a5640ddad2e50054f

Крок 8. Спечена на тісті кефіру самса трохи остуджується і подається до столу. Смачного!

e58208bab1e34105d86635e165f4fc25

Самса зі свинини в домашніх умовах

Самса виходить смачною і зі свининою, адже це м’ясо нам ближче до смаку, ніж традиційна баранина в узбецькій кухні. Свинина для цієї випічки дрібно рубається ножем і до неї додається багато цибулі, що робить випічку дуже соковитою та й м’ясо береться з прошарками жиру. Готуємо самсу на заварному листковому тісті і замішуємо його своїми руками, що буде смачніше за покупне тісто.

Час приготування: 3 години.

Час приготування: 20 хвилин.

Порції: 8.

Складові:

Для тіста:

  • Борошно – 3 ст.
  • Вода – 1 ст.
  • Сіль за смаком.
  • Цукор – ½ ч.л.
  • Масло вершкове – 150 гр.
  • Яйце – 1 шт.

Для начинки:

  • М’якуш свинини – 600 гр.
  • Цибуля велика – 2 шт.
  • Спеції для м’яса – до смаку.
  • Крохмаль – 1 ст.л.
  • Жовток – 1 шт.
  • Молоко – 1 ст.

Процес приготування:

Крок 1. У посуд для замісу тіста через сито насипається борошно пшеничне. До неї розбивається одне яйце і додається щіпка солі.

cb1d9cca34ce35730bc550cbb6f0b09e

Крок 2. Потім у борошно тонким струменем наливається склянка окропу і тісто одночасно і активно замішується ложкою.

107926ede57e4329b7a289e6535d80db

Крок 3. Коли мука забере всю рідину, тісто перекладається на стіл і завершується заміс руками протягом 10 хвилин. Текстура замішаного тіста має бути еластичною та гладкою.

e8da53273a290405b9f8ab865dbf9dd9

Крок 4. Тісто згортається в колобок, прикривається серветкою та залишається на 1 годину для відпочинку та вистоювання.

6a109b1ec955aaa662e70d618e68e4b2

Крок 5. Після цього часу тісто ділиться на три частини і кожен шматок розкочуємоться в тонкий лист квадратної форми, на присипаній крохмалі стільниці. Потім розкочені листи змащуються розтопленим вершковим маслом і укладаються один на одного.

9342f89591f11ed2029977417b1ea453

Крок 6. Тісто щільно згортається в один рулет і на годину як мінімум, а краще на ніч, поміщається в холодильник.

dc0115d96a1ccbb48d1aaf86b70c1717

Крок 7. Свиняча м’якоть гострим ножем нарізається маленькими шматочками і перекладається в глибокий посуд. Дрібно шаткується очищену цибулю і додається до м’яса. Начинка посипається сіллю та спеціями, і ложкою добре перемішується.

6dbac665d1c250308165918acb1f05fc

Крок 8. Додатково до основного тіста замішується з ½ склянки борошна, 50 мл води та тріски солі туге прісно тісто. Охолоджене листкове тісто нарізається порційними шматочками поперек шарів.

7a295f0d2394cd6eef349358228477fe

Крок 9. Потім кожен шматок листкового тіста розкочуємоться качалкою в тонкий коржик і на його середину кладеться трохи так само розкатаного прісного тіста.

06c2516570d7dcae60eaf7520162d559

Крок 10. Потім на коржики кладеться начинка зі свинини з цибулею, щільно защипуються краї коржів і формуються акуратні трикутники.

3fbf2433ca3ee1c4c973450902bd061a

Крок 11. Деко застилається промасленим папером і на нього укладається сформована самса швом донизу. Жовток поєднується з молоком і силіконовим пензликом наноситься на поверхню самси.

9dfb0b887db0601ca8be9a6e92739c21

Крок 12. Випікається самса зі свининою в духовці, розігрітій до 180 ° С протягом 40 хвилин. Випічка трохи остуджується та подається до столу. Смачного!

7129a9d8648f75c5c245a0b7c9441029

Дуже смачна самса із пісочного тіста в духовці.

З пісочного тіста самса з будь-якою начинкою виходить розсипчастою, хрумкою і дивовижно смачною. У вас вийде як гарний перекус, так і оригінальна страва для гостей. У цьому рецепті готуємо піщане тісто листковим і для нього важливе ретельне збивання борошна з маргарином або вершковим маслом до дрібнодисперсного стану, що в основному визначає текстуру та смак такого тіста. Саме тісто довго не вимішується, щоб не вийшло твердим.

Час приготування: 2 години.

Час приготування: 20 хвилин.

Порції: 8.

Складові:

Для тіста:

  • Борошно в/с – 700 гр.
  • Вода – 1 ст.
  • Масло вершкове – 250 гр.
  • Кислота лимонна – 1 щіпка.
  • Яйце – 2 шт.
  • Сіль за смаком.

Для начинки:

  • М’ясний фарш – 500 гр.
  • Цибуля велика – 3 шт.
  • Сіль за смаком.
  • Перець чорний мелений – до смаку.

Процес приготування:

Крок 1. Добре розм’якшене вершкове масло (100 г) кладеться в посуд для замісу тіста. До нього розбивається одне яйце, насипається сіль із дрібкою лимонки та вінчиком або міксером все збивається. Потім до цієї суміші наливається холодна вода і протягом 7-10 хвилин збивається з маслом. За допомогою гаджетів це можна зробити швидше.

8e9c8f95fc4460f83d120dc73c3ba3c3

Крок 2. В отриману рідку основу тіста пересипається борошно, що просіює, і тісто швидко, за 2-3 хвилини замішується. Тісто дається 5 хвилин для відпочинку. Потім воно ділиться на 3-4 шматки, і кожен шматок розкочуємоться в тонкий шар. Вершкове масло, що залишилося, розтоплюється, ним змащуються пласти розкатаного тіста.

c436ae4e33e011b759e14258ab5e3d9f

Крок 3. Пласти щільно згортаються рулетом, а потім равликом і тісто ставиться на 1 годину в холодильник, щоб олія застигла.

ba97a7e32321602785304eb408c5e839

Крок 4. Для начинки в глибокий посуд кладеться м’ясний фарш, до нього додається дрібно нарізана цибуля, сіль з чорним перцем і начинка добре перемішується.

ed3aedc3d79859090dea5e5304cde55e

Крок 5. Охолоджене пісочне тісто нарізається порційними шматочками, і кожен шматочок розкочуємоться або розминається долонею в тонкий коржик. Потім на коржики викладається начинка.

37d2133792269f89a2cad92c9002747a

Крок 6. Краї тісто щільно защипуються і формується самса у вигляді трикутного пиріжка. Поверхня пиріжків змащується збитим яйцем. Випікається самса з піщаного листкового тіста в духовці при 200 ° С протягом 30 хвилин. Спечена самса кілька хвилин витримується під рушником або кришкою, перекладається на страва сервіровки і подається до столу. Смачного!

859afe384f3f25f17cf7ede72802717b

Друзі, Вам подобається ця стаття? Поділіться з друзями!
Коліжанка - жіночий інтернет-журнал