Салати на святковий стіл – 11 простих і смачних рецептів з покроковими фото

Салати на святковий стіл — одне з обов’язкових страв для веселого застілля. Вони виходять ситними і стають ідеальною закускою або гарніром. Тому пропонуємо вам 11 простих і смачних рецептів приготування салатів.

Салат «Цезар» — класичний рецепт

Куряче філе відварюється до готовності. Білий хліб нарізається кубиками і запікається 10-15 хвилин. Далі, на плоску тарілку викладаються листя салату, сухарики, куряче філе, сир, помідори черрі, перепелині яйця і все заправляється соусом з часнику, олії, гірчиці і майонезу.

Час готування: 45 хв.

Час приготування: 20 хв.

Порції – 4.

Інгредієнти:

Для салату:

  • Філе куряче – 1 шт.
  • Хліб білий – 200 гр.
  • Яйця перепелині – 2 шт.
  • Салат листової – 150 гр.
  • Помідори черрі – 200 гр.
  • Сир твердий – 150 гр.

Для соусу:

  • Часник – 1 зубчик.
  • Олія – 1-2 ст. л.
  • Гірчиця – 1 ч. Л.
  • Майонез – 100-150 гр.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Куряче філе добре промиваємо, потім перекладаємо його в каструлю, заливаємо гарячою водою, після чого доводимо до кипіння і варимо протягом 45 хвилин до готовності. Потім дістаємо курку з бульйону і даємо їй охолонути.

Крок 2. Далі робимо сухарики. Для цього нарізаємо м’якуш білого хліба кубиками. Потім викладаємо їх на деко, застелений пергаментним папером, і відправляємо все в попередньо розігріту до 160 С духовку на 10-15 хвилин. Даємо сухарикам охолонути.

Крок 3. Перепелині яйця відварюємо круто протягом 5 хвилин, після чого заливаємо їх холодною водою, даємо охолонути, очищаємо від шкаралупи і розрізаємо навпіл.

Крок 4. Листя салату добре промиваємо під проточною водою, обсушуємо їх на паперовому рушнику і рвемо руками на невеликі частини.

Крок 5. Охололе куряче філе нарізаємо кубиками. Помідори черрі добре промиваємо і розрізаємо навпіл.

Крок 6. Половину твердого сиру натираємо на дрібній терці, а другу частину нарізаємо невеликими кубиками.

Крок 7. Тепер готуємо соус. Часник пропускаємо через прес і кладемо його в невелику ємність. Потім додаємо до нього гірчицю, майонез, олію, сіль з чорним перцем за смаком і ретельно все перемішуємо.

Крок 8. Починаємо збирати салат. На плоску тарілку викладаємо половину листя салату і поливаємо їх невеликою кількістю соусу. Далі кладемо половину курячого філе з сухариками і знову поливаємо соусом. Потім викладаємо залишилися листя салату, куряче філе, сухарики і нарізаний сир.

Крок 9. Заправляємо салат соусом. Прикрашаємо половинками помідорів черрі, перепелиних яєць і посипаємо тертим сиром. Подаємо готовий салат до столу в якості закуски. Смачного!

Грецький салат в домашніх умовах

У салатницю складаються нарізані помідори, огірки, болгарський перець, ріпчаста цибуля, сир фетакса і маслини. Далі все поливається заправкою з оливкової і соняшникової олії, лимонного соку, солі, перемішується і подається до столу. Виходить смачний і легкий салат.

Час готування: 15 хвилин.

Час приготування: 15 хвилин.

Порції – 4.

Інгредієнти:

  • Помідори – 2 шт.
  • Огірки – 2 шт.
  • Перець болгарський – 1 шт.
  • Цибуля ріпчаста – 0.5 шт.
  • Сир фетакса – 1 упаковка.
  • Маслини – 1 банка.
  • Оливкова олія – 3 ст. л.
  • Лимон – ¼ шт.
  • Сіль – за смаком.
  • Олія соняшникова – 3 ст. л.

Процес приготування:

Крок 1. Помідори добре промиваємо під проточною водою, обсушуємо на паперовому рушнику і нарізаємо їх великими шматочками. Можна також використовувати помідори черрі, які розрізаємо навпіл.

Крок 2. Промиті огірки розрізаємо навпіл і нарізаємо їх тонкими півкільцями.

Крок 3. У болгарського перцю видаляємо плодоніжку, насіння і нарізаємо його смужками. При бажанні, можна додати більше перцю різних кольорів.

Крок 4. Ріпчасту цибулю очищаємо і нарізаємо тонкими півкільцями. Її можна попередньо замаринувати, щоб не було такого різкого смаку.

Крок 5. З упаковки сиру фетакса зливаємо воду і нарізаємо його великими кубиками.

Крок 6. Тепер готуємо заправку. У невелику ємність наливаємо оливкову і соняшникову олію, сік чверті лимона, сіль за смаком і добре все перемішуємо.

Крок 7. У салатницю викладаємо помідори, огірки, болгарський перець і ріпчасту цибулю. Поливаємо їх заправкою і добре перемішуємо. Зверху викладаємо маслини, сир і подаємо салат до столу. Смачного!

Салат «Мімоза» — класичний рецепт

На тарілку шарами викладаються яєчні білки, тертий сир, рибні консерви, ріпчасту цибулю і зелень. Салат змащується майонезом, зверху посипається натертим замороженим вершковим маслом, жовтками і подається до столу. Виходить смачна і ситна страва.

Час готування: 30 хв.

Час приготування: 20 хв.

Порції – 7.

Інгредієнти:

  • Масло вершкове – 100 гр.
  • Яйця курячі – 6 шт.
  • Цибуля ріпчаста – 2 шт.
  • Сир твердий – 150 гр.
  • Кріп або петрушка – 4-5 гілочок.
  • Консерви рибні – 230 гр.
  • Майонез – 200-250 гр.
  • Сіль – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Перед початком приготування відправляємо вершкове масло в морозильник.

Крок 2. Курячі яйця відправляємо в каструлю з холодною водою, доводимо до кипіння і варимо круто протягом 10 хвилин. Далі перекладаємо їх в холодну воду, даємо охолонути і очищаємо від шкаралупи.

Крок 3. Тепер відділяємо білки від жовтків. Білки дрібно нарізаємо ножем, а жовтки розминаємо виделкою.

Крок 4. Ріпчасту цибулю очищаємо і дуже дрібно нарізаємо або натираємо на великій терці. Якщо вона досить пекуча, то присипаємо її 3-4 щіпками солі, заливаємо гарячою водою, через 15-20 хвилин відкидаємо на друшляк і обсушуємо.

Крок 5. Твердий сир натираємо на середній або дрібній терці, а зелень подрібнюємо ножем.

Крок 6. Дістаємо рибу з банки, видаляємо у неї великі кісточки і обсушуємо на паперовому рушнику, якщо вона в маслі. Далі розминаємо її виделкою і відправляємо в холодильник.

Крок 7. Тепер беремо широку тарілку і викладаємо першим шаром яєчні білки. Далі кладемо шар тертого сиру, рибу і промазуємо майонезом.

Крок 8. Зверху викладаємо ріпчасту цибулю, потім половину жовтків, подрібнену зелень і заморожене вершкове масло, яке натираємо на терці.

Крок 9. Останнім шаром, викладаємо протерті через сито жовтки і подаємо готовий салат «Мімоза» до святкового столу в якості закуски або гарніру. Смачного!

Святковий салат «Гранатовий браслет»

У центр тарілки ставиться стакан і навколо нього викладається натерта відварена картопля. Далі він змащується майонезом, зверху викладається обсмажене з цибулею філе, буряк з горіхами і все прикрашається зернами граната. Виходить дуже красивий і смачний салат.

Час готування: 50 хв.

Час приготування: 25 хв.

Порції – 6.

Інгредієнти:

  • Філе куряче – 300 гр.
  • Цибуля ріпчаста – 150 гр.
  • Картопля – 300 гр.
  • Буряк – 300 гр.
  • Горіхи волоські – 50 гр.
  • Гранат великий – 1 шт.
  • Сіль – за смаком.
  • Майонез – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Куряче філе добре промиваємо, перекладаємо в каструлю, заливаємо водою, відправляємо на вогонь, доводимо до кипіння і варимо протягом 20 хвилин.

Крок 2. Окремо відварюємо картоплю і буряк до готовності.

Крок 3. Ріпчасту цибулю очищаємо і дрібно нарізаємо. На сковороді розігріваємо невелику кількість олії і обсмажуємо на ньому цибулю до золотистого кольору. Потім додаємо туди дрібно-нарізане куряче філе, сіль за смаком, обсмажуємо ще пару хвилин і знімаємо з вогню.

Крок 4. Варений буряк очищаємо, натираємо на дрібній терці і змішуємо з подрібненими волоськими горіхами і сіллю.

Крок 5. Картоплю відціджуємо і натираємо на дрібній терці. У центр широкого і плоского блюда ставимо склянку і навколо неї викладаємо шар картоплі. Змащуємо майонезом.

Крок 6. Зверху викладаємо шар обсмаженого курячого філе з цибулею і знову змащуємо майонезом.

Крок 7. Далі на курку кладемо шар буряка з волоськими горіхами і промазуємо майонезом.

Крок 8. На буряк викладаємо зерна граната, прибираємо склянку і подаємо дуже красивий і смачний салат до святкового столу. Смачного!

Простий і смачний рецепт салату «Гніздо глухаря»

Частина обсмаженої в маслі картоплі змішується з огірками, куркою, білками і цибулею. Далі все заправляється майонезом і перемішується. Потім салат перекладається в салатницю, центр посипається зеленню, навколо викладається картопля, а в поглиблення кладуться перепелині яйця.

Час готування: 50 хв.

Час приготування: 20 хв.

Порції – 5.

Інгредієнти:

  • Філе куряче – 500 гр.
  • Яйця курячі варені – 5 шт.
  • Картопля – 500 гр.
  • Цибуля ріпчаста – 100 гр.
  • Огірки – 250 гр.
  • Зелень – за смаком.
  • Сіль – за смаком.
  • Майонез – за смаком.
  • Рослинна олія – за смаком.
  • Яйця перепелині – 3-4 шт.

Процес приготування:

Крок 1. Для початку добре промиваємо куряче філе, після чого перекладаємо його в каструлю, заливаємо водою, доводимо до кипіння і відварюємо протягом 20 хвилин. Далі даємо йому охолонути і дрібно нарізаємо.

Крок 2. Ріпчасту цибулю очищаємо і нарізаємо дрібним кубиком. Потім кладемо її в окрему ємність, заливаємо окропом і даємо постояти так 10 хвилин. Потім зливаємо рідину і промиваємо її в холодній воді.

Крок 3. Картоплю очищаємо, промиваємо і натираємо на тертці для корейської моркви або нарізаємо тонкою соломкою за допомогою ножа.

Крок 4. На сковороді розігріваємо велику кількість олії і обсмажуємо на ньому картоплю до рум’яності невеликими порціями.

Крок 5. Огірки добре вимиваємо, обсушуємо і нарізаємо соломкою.

Крок 6. У яєць відділяємо білки від жовтків. Потім натираємо білки на дрібній терці. Свіжу зелень подрібнюємо.

Крок 7. У велику ємність відправляємо картоплю (трохи залишаємо для прикраси), огірки, куряче філе, яєчні білки і ріпчасту цибулю. Далі додаємо туди сіль за смаком, заправляємо все майонезом і добре перемішуємо.

Крок 8. Тепер перекладаємо салат в салатницю, посипаємо його зеленню і робимо поглиблення в центрі. По колу викладаємо обсмажену картоплю, а в поглиблення кладемо відварені і очищені перепелині яйця. Подаємо готовий салат до святкового столу. Смачного!

Салат з куркою і грибами

На тарілку встановлюється кільце і туди шарами викладається відварена картопля, гриби, курка, варені яйця і натертий сир. Кожен шар промазується майонезом, після чого салат ставиться в холодильник на 40 хвилин і подається до столу.

Час готування: 1 ч. 30 хв.

Час приготування: 40 хв.

Порції – 8.

Інгредієнти:

  • Картопля – 3 шт.
  • Шампіньйони – 200 гр.
  • Філе куряче – 1 шт.
  • Яйця курячі – 2 шт.
  • Сир твердий – 100 гр.
  • Майонез – 180 гр.
  • Олія – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Картоплю очищаємо, промиваємо і відварюємо в підсоленій воді до готовності. Потім даємо охолонути і натираємо на великій терці.

Крок 2. Шампіньйони нарізаємо тонкими пластинками. Далі розігріваємо на сковороді невелику кількість олії і злегка обсмажуємо гриби.

Крок 3. Куряче філе відварюємо, остуджуємо і нарізаємо його невеликими кубиками.

Крок 4. Яйця варимо круто близько 10 хвилин, після чого перекладаємо їх в холодну воду, очищаємо від шкаралупи і натираємо на великій терці.

Крок 5. Твердий сир натираємо на дрібній терці.

Крок 6. На тарілку встановлюємо кільце діаметром 16 см. Викладаємо в нього по черзі натерту картоплю, обсмажені шампіньйони, курку, відварні яйця і сир. Кожен шар промазуємо майонезом.

Крок 7. Тепер відправляємо салат в холодильник і даємо йому постояти там, близько 40 хвилин, щоб шари ущільнилися і просочилися. Далі знімаємо кільце і подаємо до столу. Смачного!

Смачний салат «Соняшник» з чіпсами

На дно тарілки викладається обсмажена курка, морква, мариновані шампіньйони, цибуля порей, відварні яйця і кожен шар промазується майонезом. Далі зверху викладається кукурудза, маслини і по краях вставляються чіпси. Виходить смачний і красивий салат.

Час готування: 50 хв.

Час приготування: 30 хв.

Порції – 7.

Інгредієнти:

  • Філе куряче – 300 гр.
  • Кукурудза консервована – 400 гр.
  • Яйця курячі – 3 шт.
  • Шампіньйони мариновані – 200 гр.
  • Морква – 200 гр.
  • Цибуля порей або ріпчастий – за смаком.
  • Маслини – за смаком.
  • Чіпси овальної форми – за смаком.
  • Сіль – за смаком.
  • Майонез – за смаком.
  • Олія – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Моркву відварюємо до готовності, після чого даємо їй охолонути, очищаємо від шкірки і натираємо на дрібній терці.

Крок 2. Куряче філе добре промиваємо під проточною водою, обсушуємо на паперовому рушнику і нарізаємо невеликими шматочками. Далі розігріваємо на сковороді олію і обсмажуємо на ньому курку протягом 10 хвилин до готовності. Потім додаємо сіль за смаком і знімаємо з вогню.

Крок 3. Яйця відварюємо круто 10 хвилин, після чого відправляємо їх в холодну воду, очищаємо від шкаралупи і натираємо на дрібній терці.

Крок 4. Мариновані шампіньйони дрібно нарізаємо.

Крок 5. Цибулю порей нарізаємо півкільцями. При використанні ріпчастої цибулі, дрібно ріжемо, заливаємо окропом на 10 хвилин і після, зливаємо рідину через друшляк.

Крок 6. На дно тарілки викладаємо обсмажену курку і змащуємо її майонезом.

Крок 7. Далі по черзі викладаємо моркву, мариновані гриби, цибулю, яйця і промазуємо кожен шар майонезом.

Крок 8. На варені яйця викладаємо кукурудзу, навколо вставляємо чіпси і зверху прикрашаємо половинками маслин. Подаємо красивий і дуже смачний салат до святкового столу. Смачного!

Салат «Чоловічий каприз»

У салатницю відправляється мариновану ріпчасту цибулю, нарізана варена яловичина і все змащується майонезом. Далі викладається шар варених яєць і тертий сир. Салат прикрашається білком з жовтком і подається до столу. Виходить проста, але ситна страва до святкового столу.

Час готування: 1 година.

Час приготування: 15 хвилин.

Порції – 5.

Інгредієнти:

  • Філе яловичини – 200 гр.
  • Яйця курячі – 2-3 шт.
  • Сир твердий – 100 гр.
  • Цибуля ріпчаста – 1-2 шт.
  • Майонез – 100 гр.
  • Оцет 9% – 1 ст. л.
  • Олія соняшникова – 1 ст. л.

Процес приготування:

Крок 1. Ріпчасту цибулю очищаємо, дрібно нарізаємо і перекладаємо в невелику ємність. Додаємо до неї оцет, соняшникову олію, добре перемішуємо і даємо постояти так 7-10 хвилин. За цей час з неї піде гіркота, і вона стане маринованою. Перекладаємо її на дно салатниці і змащуємо майонезом.

Крок 2. Яловичину відварюємо до готовності, після чого даємо їй повністю охолонути, нарізаємо її невеликими шматочками і викладаємо зверху на цибулю. Потім знову змащуємо майонезом.

Крок 3. Курячі яйця відварюємо круто, потім перекладаємо їх в холодну воду, даємо охолонути, очищаємо від шкаралупи і натираємо на дрібній терці. Кладемо їх на яловичину і рясно промазуємо майонезом.

Крок 4. В якості останнього шару посипаємо все натертим на дрібній терці твердим сиром.

Крок 5. Прикрашаємо готовий салат білком з жовтком і подаємо на святковий стіл в якості закуски. Смачного!

Швидкий і простий салат з консервованим тунцем

У салатницю відправляються нарізані огірки, помідори, консервовану кукурудзу, тунець, зварені круто яйця, сіль і чорний мелений перець. Далі все заправляється майонезом, добре перемішується і подається до столу. Виходить дуже смачний і ситний салат.

Час готування: 25 хв.

Час приготування: 15 хвилин.

Порції – 6.

Інгредієнти:

  • Помідори – 2 шт.
  • Огірок – 1 шт.
  • Кукурудза консервована – ½ банки.
  • Тунець консервований ( у власному соку ) – 1 банка.
  • Яйця курячі – 3 шт.
  • Майонез – за смаком.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Огірок ретельно промиваємо під проточною водою і нарізаємо невеликими кубиками.

Крок 2. Помідори також промиваємо, обсушуємо на паперовому рушник, видаляємо плодоніжку і нарізаємо невеликими шматочками.

Крок 3. Курячі яйця відварюємо круто протягом 10 хвилин, після чого поміщаємо їх в холодну воду, охолоджуємо, очищаємо від шкаралупи і крупно нарізаємо ножем.

Крок 4. Відкриваємо банку з консервованим тунцем і зливаємо звідти всю рідину. Далі перекладаємо рибу на тарілку і розминаємо її за допомогою вилки.

Крок 5. Тепер відправляємо в велику ємність нарізані огірки, помідори, варені яйця і тунець. Потім додаємо сіль і чорний мелений перець за смаком.

Крок 6. Заправляємо салат майонезом, добре перемішуємо і подаємо до столу в якості закуски або гарніру до основного блюду. Смачного!

Святковий салат «Грибна галявина»

Копчене куряче філе змішується з майонезом і перекладається в салатницю. Зверху викладається частина натертого сиру, опеньки з майонезом і яєчні білки. Потім салат посипається натертими жовтками, прикрашається зеленню з грибами і подається до столу.

Час готування: 20 хв.

Час приготування: 20 хв.

Порції – 5.

Інгредієнти:

  • Грудка куряча копчена – 1 шт.
  • Опеньки мариновані – 300 гр.
  • Сир твердий – 200 гр.
  • Яйця курячі – 3 шт.
  • Майонез – за смаком.
  • Кріп свіжий – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Для початку, відварюємо курячі яйця круто, протягом 10 хвилин. Після чого поміщаємо їх в холодну воду і даємо охолонути.

Крок 2. У копченої курячої грудки знімаємо шкіру, видаляємо кістки і нарізаємо її невеликими шматочками. Потім перекладаємо в окрему ємність, змішуємо з столовою ложкою майонезу і викладаємо рівним шаром в салатницю.

Крок 3. Твердий сир натираємо на великій терці і половину викладаємо зверху на курку.

Крок 4. Відкриваємо банку з опеньками, кілька відкладаємо для прикраси, а решта не дуже дрібно нарізаємо і змішуємо з ложкою майонезу. Половину викладаємо рівним шаром на сир.

Крок 5. Варені яйця очищаємо від шкаралупи і відділяємо жовтки від білків. Білки натираємо на великій терці і кладемо в якості наступного шару.

Крок 6. Потім викладаємо курячу грудку, другу половину твердого сиру і опеньки.

Крок 7. Курячі жовтки натираємо на великій терці і посипаємо ними салат. Потім прикрашаємо все гілочками кропу, опенькими і подаємо до столу. Смачного!

Салат «Царський» з креветками, кальмарами і червоною ікрою

На тарілку шарами укладається варена картопля, кальмари, креветки, ікра і яєчні білки. Кожен шар змащується майонезом, все посипається жовтком і подається до столу. Виходить дуже смачний і красивий салат до святкового столу.

Час готування: 1 година.

Час приготування: 20 хв.

Порції – 5.

Інгредієнти:

  • Картопля – 2 шт.
  • Яйця курячі – 2 шт.
  • Кальмари – 2 шт.
  • Креветки – 150 гр.
  • Ікра червона – 100 гр.
  • Майонез – за смаком.
  • Часник – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Картоплю з яйцями добре промиваємо під проточною водою і відварюємо до готовності. Яйця варимо круто протягом 10 хвилин.

Крок 2. Креветки варимо в киплячій воді протягом хвилини, після чого даємо їм охолонути і очищаємо від шкаралупи, голови і хвоста.

Крок 3. Кальмара поміщаємо в каструлю, заливаємо водою, доводимо до кипіння і варимо протягом 5-6 хвилин. Головне не переварити, щоб він не став гумовим. Далі остуджуємо його і нарізаємо тонкими кільцями.

Крок 4. Готовій картоплі даємо охолонути, після чого очищаємо її і нарізаємо дрібними кубиками.

Крок 5. Тепер починаємо збирати салат. На тарілку першим шаром викладаємо нарізану картоплю і промазуємо її майонезом. Далі по черзі викладаємо кальмари, креветки і ікру. Ділимо всі інгредієнти навпіл, щоб шари вийшли тонкими. Кожен промазуємо майонезом. Останнім шаром викладаємо дрібно-нарізані яєчні білки.

Крок 6. Яєчні жовтки натираємо на дрібній терці, посипаємо ними салат в середині, а потім зверху.

Крок 7. Прикрашаємо салат з морепродуктів зеленню і подаємо до столу в якості закуски. Смачного!

Друзі, Вам подобається ця стаття? Поділіться з друзями!
Коліжанка - жіночий інтернет-журнал