Салат з помідорів на зиму – 10 найпростіших і найсмачніших рецептів

a353111469e284a75dbc5a50166e57c1

Салат із помідорів на зиму – гарний варіант заготівлі цього овочу під час збирання їхнього врожаю, адже у свіжому вигляді помідори довго неможливо зберегти. Салат часто доповнюється іншими овочами та прянощами, що можна вибрати на особистий смак. Для тривалого зберігання салат готується з різними способами стерилізації.

Салат із помідорів «Пальчики оближеш» на зиму

Варіантів салатів з помідорів з назвою «Пальчики оближеш» багато, і всіх їх поєднує хороший смак заготівлі, хоча й вони відрізняються набором інгредієнтів. У цьому рецепті салат з помідорів доповнимо цибулею, часником і прянощами. Помідори вибираємо салатних сортів, які добре переносять термічну обробку.

6d3731bef3f8cfb67338e6ac63b8665e

    Салат із зелених помідорів на зиму

    Незрілі помідори в сирому вигляді неїстівні, але салат із зелених томатів на зиму відрізняється добрим смаком і самі помідори в ньому зберігають пружну текстуру. У цьому рецепті салат доповнимо морквою з цибулею. Готуємо салат з маринуванням та термічною обробкою, що робить зелені томати нешкідливими та смачними, хоча є і не менш смачні «сирі» варіанти. Рецепт простий та зручний для переробки великої кількості зелених помідорів.

    Час приготування: 13 годин.

    Час приготування: 1 год.

    Порції: 6 л.

    Складові:

    • Помідори зелені – 3 кг.
    • Цибуля – 1.5 кг.
    • Морква – 1,5 кг.
    • Лист лавровий – 5 шт.
    • Перець чорний горошок – 7 шт.
    • Сіль – 3 ст.
    • Цукор – 1 ст.
    • Оцет 9% – 100мл.
    • Олія – 300 мл.

    Процес приготування:

    Крок 1. Зелені помідори добре промити під проточною водою, нарізати часточками довільної форми, видаливши основи плодоніжок.

    ec093cbbd0831ee430940f4163b4874f

    Крок 2. Цибулю очистити від лушпиння і нарізати чверть кільцями або півкільцями.

    4e9be380c44cea973d6f68bdfcbd24fe

    Крок 3. Моркву почистити, промити та подрібнити на великій тертці.

    c7f81d50ca72ef5b2bb4a122664aabd6

    Крок 4. Нарізку цих овочів перекласти відразу в глибокий посуд, посипати сіллю та руками все перемішати. Посуд прикрити серветкою і залишити овочі на 12 годин за кімнатної температури, щоб вони просолилися і дали свій сік. За цей час салат потрібно кілька разів добре перемішати.

    9d8369bec4ea989f06b5e03982b57a3d

    Крок 5. Після цього маринування, суміш овочів перекласти в спеціальний посуд для гасіння. В окремому посуді зварити маринад із зазначеної в рецепті кількості оцту, цукру, олії та приправ. Маринад поварити на невеликому вогні пару хвилин, а потім перелити до салату. Гасити салат на невеликому вогні, не прикриваючи посуд кришкою протягом 30 хвилин.

    0d08414d3534593874037787d573bcaa

    Крок 6. Банки та кришки для салату заздалегідь простерилізувати будь-яким способом. Не вимикаючи вогонь під посудом з тушкованим салатом, розкласти його по підготовленим банкам і одразу герметично закупорити. Потім банки із салатом із зелених помідорів поставити на кришки, накрити теплим покривалом і після повного остигання перенести в місце для зберігання домашніх консервацій. Смачних та вдалих заготовок!

    26174d0c7dbfcc8fa63dd941ad347aa2

    Салат з помідорів з часником та болгарським перцем на зиму.

    Помідори з часником та болгарським перцем заготовляють на зиму на кшталт «лечо», а в цьому рецепті вам пропонується приготувати салат із цих овочів. Для салату вибираємо помідори м'ясистих сортів і можна некондиційні, адже нарізатимемо шматочками. Болгарський перець підходить будь-якого кольору, і для пікантності до нього можна додати гострий перець. Готуємо салат способом стерилізації в банках, що збереже яскравий колір помідорів та перцю.

    Час приготування: 1 год.

    Час приготування: 30 хвилин.

    Порції: 3 л.

    Складові:

    • Помідори – 2,5 кг.
    • Перець болгарський – 700 гр.
    • Часник – 1.5 голівки.
    • Гострий перець – до смаку.
    • Зелень – до смаку.
    • Сіль – 1,5 ст.
    • Цукор – 3 ст.

    На одну півлітрову банку:

    • Оцет 9% – 1 ст.
    • Олія – 1 ст.л.

    Процес приготування:

    Крок 1. Вибрані для салату помідори та болгарські перці добре промиваються під проточною водою та обсушуються серветкою. У перців видаляється насіння з перегородками. Потім овочі нарізаються середніми шматочками довільної форми та перекладаються в окремий посуд.

    8ed6ce9d2d7d1d9dac230fac1a230ce0

    Крок 2. Часник очищається від лушпиння і ножем дрібно рубається.

    db1cdb9e0560aed0a027df39e009af2c

    Крок 3. Зелень (кріп, петрушка або мікст зелені) промивається, також обсушується і дрібно шаткується. Нарізка часнику та зелені перекладається до помідорів. Овочі посипаються сіллю з цукром і обережно, щоб не пошкодити цілісність шматочків, перемішуються.

    a75d4c40802d30ee97530ef91f1d5434

    Крок 4. Потім салат компактно розкладається чистими банками. У кожну банку наливається, відповідно до їх обсягу, оцет із олією. Банки прикриваються чистими кришками.

    cac4e44ec618694c44bef7df4b034c72

    Крок 5. Потім банки із салатом стерилізуються у великій каструлі, дно якої вистилається рушником, як і всі домашні консервації. Час стерилізації для півлітрових банок становить 12 хвилин від початку кипіння води в каструлі.

    2880ac120238ecef96efbbf5c1486b9b

    Крок 6. Після часу стерилізації салат їх помідорів з часником і болгарським перцем герметично закупорюється. Банки ставляться на кришки. На добу накриваються будь-якою «шубою» і після остигання переносяться на зберігання в льох або комору. Смачних та вдалих заготовок!

    fbdc56951642f4ed6f2ddabe321f8339

    Салат з помідорів з цибулею та олією на зиму

    Не всі помідори підходять для маринування, і в сезон їхнього врожаю часто залишаються великі томати з яких, окрім соку чи пасти, можна на зиму приготувати чудовий салат – помідори з цибулею та олією. Рецепт дуже простий і дозволить швидко законсервувати чималий обсяг помідорів. Помідори та цибуля нарізаються, заправляються спеціями та стерилізуються у банках.

    Час приготування: 40 хвилин.

    Час приготування: 15 хвилин.

    Порції: 1 л.

    Складові:

    • Помідори – 600 грн.
    • Цибуля – 2 шт.
    • Сіль – 0,5 ч.л.
    • Цукор – 1 ч.л.
    • Оцет 6% – 4 ст.
    • Олія – 2 ст.л.
    • Перець чорний горошком – 15 шт.

    Процес приготування:

    Крок 1. Для салату вибираються зрілі смачні помідори із щільною м'якоттю. Томати промиваються під проточною водою, насухо витираються серветкою та нарізаються середніми часточками. Нарізка помідорів перекладається в окремий посуд.

    67043a0b7496399db1006fc70b16ab28

    Крок 2. Цибулини очищаються від лушпиння, нарізаються чверть кільцями і додаються до помідорів. Салат посипається сіллю із цукром і до нього додаються горошки чорного перцю. Потім до овочів наливається оцет із олією і салат акуратно перемішується. Помідори зі спеціями залишаються на 10-15 хвилин, щоби дали свій сік.

    4be022417e4e3a6c0d0f9db7a01b66d5

    Крок 3. За цей час будь-яким способом стерилізуються банки та кип'ятять кришки. Після закінчення часу наполягання нарізка овочів розкладається по банкам і ложкою трохи утрамбовується, щоб у банках не залишилося повітря. Овочі заливаються соком. Банки прикриваються кришками, і салат стерилізується у великій каструлі, дно якої встеляється рушником протягом 15 хвилин від початку кипіння води.

    55471f4080bf546d1c3b9979cd7d3354

    Крок 4. Приготовлений салат з помідорів з цибулею та олією герметично закупорюється. Банки ставляться на кришки і після повного охолодження і без загортання «шубою» переносяться на зберігання до зими, у будь-яке темне та прохолодне місце. Смачних та вдалих заготовок!

    d2016fbe1459c19bc7ac6e68ae62631c

    Салат з помідорів по-корейськи

    Салат з помідорів по-корейськи поряд з такими ж салатами з інших овочів готують для швидкого вживання, а в цьому рецепті вам пропонується цю пікантну закуску з гострим часниковим смаком заготувати в банках на зиму. Технологія нескладна: шматочки помідорів змішуються із пряною заправкою із солодкого перцю, часнику, моркви із зеленню та стерилізуються в банках.

    Час приготування: 1 год.

    Час приготування: 30 хвилин.

    Порції: 2 л.

    Складові:

    • Помідори – 1,5 кг.
    • Морква велика – 1 шт.
    • Перець болгарський – 200 гр.
    • Перець гострий – 1/2 шт.
    • Цибуля зелена – 1 пучок.
    • Кріп – 1 пучок.
    • Петрушка – 1 пучок.
    • Часник – 1 головка.
    • Сіль – 1 ст. з гіркою.
    • Цукор – 2 ст.
    • Оцет 9% – 70 мл.
    • Олія – 70 мл.

    Процес приготування:

    Крок 1. Насамперед підготувати овочі та спеції відповідно до рецепту та потрібного вам обсягу заготівлі. Моркву, перець та часник почистити. Овочі добре промити та обсушити серветкою.

    406ef1a2df569e4aa25123fc753c25b1

    Крок 2. Перець нарізати шматочками. У чаші блендера чи кухонного комбайна подрібнити перець із часником до стану дрібних шматочків. Цю масу перекласти в посуд для приготування заправки.

    3726543bd8b6e77d69b48ba641394e27

    Крок 3. Моркву подрібнити на тертці корейської, а зелень дрібно нашаткувати. Моркву із зеленню перекласти до подрібненого перцю та насипати до овочів сіль із цукром.

    34d09db2f2fd938e3aed25df39e6ba96

    Крок 4. До заправки налити 1/3 склянки (70 мл) олії.

    f2f5fec02b31a2cbd3309c0d050dc440

    Крок 5. Потім налити стільки ж столового оцту.

    7a13e62a8f774922cf0b7d0a5bba2ec3

    Крок 6. Пряне заправлення ложкою добре перемішати, щоб спеції розчинилися, і рівномірно розподілься в подрібнених овочах.

    9d8fb72774fd2d110722acf0f58d28d6

    Крок 7. Помідори нарізати великими часточками, видаливши плодоніжок.

    2b9962e4d599a1d8f64ec655d46fb288

    Крок 8. Банки та кришки для салату заздалегідь простерилізувати прийнятним для вас способом. У кожну банку покласти по одній ложці заправки.

    3555750e48d270f64c35f898d751754b

    Крок 9. Поверх заправки викласти шар помідорних часточок зрізами донизу.

    075fe7b6e2c5cbcd3ec28fe159d25c06

    Крок 10. Укласти в банки всі помідори, перекладаючи їх шарами заправки.

    c58844832a67c283a601a5084a386f6f

    Крок 11. У банки перелити залишки овочевого соку.

    c792514545efa2f69aff12a8988af9aa

    Крок 12. Потім банки прикрити кришками. Салат простерилізувати, як і всі домашні консервації, у великій каструлі, дно якої застелити рушником. Час стерилізації для півлітрових банок – 10 хвилин.

    8d4c1205720fed856848306974cc4ba7

    Крок 13. Потім банки з салатом із помідорів по-корейськи герметично закупорити, поставити на кришки, накрити будь-якою шубою і після повного остигання перенести на зберігання до підвалу. Салат добре зберігається і в умовах квартири, лише у темному місці. Смачних та вдалих заготовок!

    4b4c1ac1021ff76a48fdf2b881e35f1f

    Простий салат з помідорів та огірків на зиму

    Набір овочів простий: помідори, огірки та цибуля, але варіантів салатів з помідорів та огірків на зиму багато. Вони відрізняються пропорцією овочів, приправ, складом маринадів та різною технологією, що кожен варіант салату робить неповторним. У цьому рецепті готуємо салат із пошаровим укладанням овочів, без рослинної олії та зі стерилізацією в банках.

    Час приготування: 1 год.

    Час приготування: 30 хвилин.

    Порції: 4 л.

    Складові:

    • Помідори – 0,9 кг.
    • Огірки-корнішони – 1.2 кг.
    • Цибуля велика – 3 шт.
    • Перець чорний горошок – 12 шт.
    • Парасольки кропу – 6 шт.

    Для заливання:

    • Вода – 2 л.
    • Сіль – 60 гр.
    • Цукор – 100 гр.
    • Оцет 9% – 150 мл.

    Процес приготування:

    Крок 1. Невеликі свіжі огірки сорту корнішони добре промиваємо під проточною водою та нарізаємо тонкими кружальцями. Тонкими кільцями нарізаємо очищену цибулю.

    43c4c26718ee7bb9841a1818e674996c

    Крок 2. Помідори також невеликих розмірів та м'ясистих сортів промиваємо та нарізаємо часточками, видаливши основи плодоніжок.

    8249fbea20bf96d915182c6bf7707fdd

    Крок 3. Банки та кришки для салату промиваємо з содою і стерилізуємо заздалегідь будь-яким способом. У підготовлені банки кладемо промиті парасольки кропу та насипаємо горошки чорного перцю. У банки пошарово кладемо половину нарізки цибулі, огірків та помідорів.

    8cf24d13d31e7d9b7c7d11f8ecfaa6c6

    Крок 4. Потім повторюємо шари у тому порядку, заповнюючи банки аж до верху.

    df37169e7a1b09d32d3a26253aee652e

    Крок 5. У каструлі варимо заливку із зазначеної в рецепті кількості води, солі та цукру. У заливку, що закипіла, наливаємо столовий оцет, і вогонь відразу вимикаємо. Гарячою заливкою заповнюємо банки із салатом.

    ed9bc4fd9abfc428af5fb4966dea0cdf

    Крок 6. Потім прикриваємо їх кришками та стерилізуємо у великій каструлі, дно якої встеляємо рушником, як і звичайні домашні консервації. Час стерилізації для літрових банок становить 20 хвилин.

    a9a514c739aec43ae9703a1d25433aea

    Крок 7. Простерилізований салат з помідорів з огірками герметично закупорюємо кришками, ставимо дном на 12 годин, накриваємо будь-якою «шубою» і після охолодження переносимо на зберігання в підвал. Смачних та вдалих заготовок!

    b1e0eccd214bcb2c0b5d677dc2be288c

    Покроковий салат з помідорів та кабачків на зиму

    Салат з помідорів та кабачків на зиму найчастіше готують у вигляді лечо або у вигляді «Тіщина язика», в яких помідори використовуються в пюреподібному стані. У цьому рецепті готуємо салат із шматочками цих овочів і формуємо його в банках пошарово. Нарізка овочів та його пропорція можуть бути довільними, але розрахунок спецій береться згідно з рецептом. Рецепт простий та швидкий.

    Час приготування: 50 хвилин.

    Час приготування: 30 хвилин.

    Порції: 4 л.

    Складові:

    • Помідори – 2 шт.
    • Кабачки – 1.5 кг.
    • Морква – 2 шт.
    • Часник – 1 головка.
    • Перець запашний горошок – 20 шт.

    Для заливання:

    • Вода – 2 л.
    • Сіль – 60 гр.
    • Цукор – 80 гр.
    • Оцет 9% – 200 мл.

    Процес приготування:

    Крок 1. Відразу в окремій каструлі поставити на плиту воду для варіння заливки і розчинити в ній вказану в рецепті кількість солі з цукром. У заливку, що закипіла, налити оцет і вогонь вимкнути. Молоді кабачки добре промити та нарізати тонкими кружальцями.

    6892415a6e4a9cb00a83e97b61d6cddf

    Крок 2. Почистити і промити моркву і нарізати кружальцями.

    0131a10c1d3abc01cc3fb559fb801064

    Крок 3. Помідори гострим ножем нарізати тонкими часточками. Очищені зубки часнику подрібнити через часнику.

    67a5f02a8657c62bf4be3f5ba6dd2a81

    Крок 4. Банки та кришки простерилізувати заздалегідь будь-яким способом. У банки розкласти нарізку моркви та насипати горошки перцю.

    e8adab5ae02ea3767aaf02e7cbc22abc

    Крок 5. Потім поверх моркви укласти кружки кабачка.

    2f37197707844afb525b96c12bbecd0d

    Крок 6. Поверх кабачків покласти часточки помідорів та подрібнений часник. Шари овочів, залежно від обсягу банки, можна повторити.

    7058e661a7b5a178e2c8aae6e4587c82

    Крок 7. Нарізку овочів у банках залити гарячим маринадом. Банки прикрити кришками та простерилізувати протягом 10 хвилин. Салат із помідорів та кабачків герметично закупорити і після остигання перенести на зберігання в холодне місце. Смачних та вдалих заготовок!

    2a64fa4904df2f1672ab1dcb558cc997

    Салат із помідорів з капустою на зиму.

    Салат із помідорів з капустою на зиму, як відмінний тандем для заготовок, досить популярний. Готується він просто і може бути як закускою та гарніром для різних страв, так і добавкою до борщу або щам. У цьому рецепті помідори з капустою доповнимо солодким перцем, цибулею та морквою, що покращить його смак. Салат маринуємо кілька годин і потім стерилізуємо у банках, що дозволяє зберігати заготівлю 8-10 місяців.

    Час приготування: 3 години 40 хвилин.

    Час приготування: 20 хвилин.

    Порції: 2 л.

    Складові:

    • Капуста – ½ качана. (Приблизно 1 кг.)
    • Перець болгарський – 5 шт.
    • Помідори – 5 шт.
    • Морква – 2 шт.
    • Цибуля – 2 шт.
    • Перець гострий – до смаку.
    • Вода – 0,5 л.
    • Сіль – 2 ч. л.
    • Цукор – 4 ст.
    • Оцет 9% – 120 мл.
    • Олія – 120 мл.
    • Прянощі – за смаком.

    Процес приготування:

    Крок 1. Насамперед підготувати для салату овочі та спеції відповідно до рецепту та потрібної вам кількості порцій.

    79ebd7cca3f5473b8ef60aca38ec9524

    Крок 2. Капусту нашаткувати тонкою соломкою і одразу перекласти в посуд для маринування овочів.

    afafebfda9d12681d6a19d554c7211ec

    Крок 3. Моркву почистити, промити, подрібнити на тертці корейської і перекласти до капусти.

    d352089e31202ba2f77f48d3954567f4

    Крок 4. Цибулю нарізати тонкими чверть кільцями. Болгарський перець очистити від насіння з перегородками, помити та нарізати соломкою. Промиту пряну зелень дрібно|мілко| нарізати. Нарізання цих овочів перекласти в посуд до капусти.

    74da71ad8c6912b1ba9c3d6b92bd7f61

    Крок 5. Помідори промити, нарізати великими шматочками і додати до овочів.

    b77c625cc0be8db34c973bcf943e68f3

    Крок 6. До салату влити воду, насипати сіль із цукром і налити оцет із олією.

    2d924298ae5ad3b24ad6a7cb075748d8

    Крок 7. На особистий смак до салату можна додати й інші прянощі. Потім нарізку овочів із спеціями добре перемішати. Посуд прикрити серветкою і залишити салат на 3 години за кімнатної температури для маринування, що зробить овочі дуже соковитими.

    112e6682866f597522f39d62b9d7db31

    Крок 8. Після закінчення маринування салат розкласти по чистих банках, прикрити кришками і простерилізувати в каструлі, дно якої вистелене рушником, протягом 20 хвилин. Приготовлений салат із помідорів з капустою герметично закупорити, поставити на кришки, прикрити «шубою» і після повного остигання перенести в прохолодне місце зберігання. Смачних та вдалих заготовок!

    ad25fa79337ad2d93a816a6ec1f76971

    Смачний салат з помідорів та кабачків на зиму

    Салат з помідорів та кабачків на зиму в цьому рецепті готуємо способом гасіння овочів у каструлі, і смак його буде іншим порівняно із салатом, стерилізованим у банках. Такий салат чудово доповнюють солодкий перець із обсмаженою цибулею та морквою. Оцет замінимо лимонною кислотою і з прянощів візьмемо тільки часник із лавровим листом.

    Час приготування: 1 година 30 хвилин.

    Час приготування: 30 хвилин.

    Порції: 5 л.

    Складові:

    • Помідори – 1 кг.
    • Кабачок – 2 кг.
    • Перець болгарський – 500 гр.
    • Морква – 500 грн.
    • Цибуля – 1 кг.
    • Часник – 1 головка.
    • Сіль – 2 ст.
    • Цукор – 1 ст.
    • Лимонна кислота – 1 год.
    • Олія – 1 ст.
    • Лавровий лист – 4 шт.
    • Перець чорний мелений – до смаку.

    Процес приготування:

    Крок 1. Овочі для салату почистити, добре промити під проточною водою та зважити, оскільки розрахунок інгредієнтів у рецепті дається на очищені овочі.

    8a4d5eeb9e01061e8f39114201ee56c8

    Крок 2. Відміряти, згідно з рецептом, усі спеції. Головку часнику очистити від лушпиння.

    a732a7a4a637e8d84b805e7683854236

    Крок 3. Цибулю нарізати ножем тонкими півкільцями.

    10d6389af83812cc2c780e0f9048897b

    Крок 4. У спеціальному посуді для гасіння добре розжарити олію та обсмажити в ній цибулю до легкого золотистого кольору.

    8ca23b607964cf66b0980b57581bb0d9

    Крок 5. Моркву подрібнити на терці корейської.

    9e4a668449d32a27bc56afc2b4b68c96

    Крок 6. Перекласти її в посуд до обсмаженої цибулі і продовжити смаження.

    cc325cd542f3114d57d5e2839cf232fa

    Крок 7. Солодкий перець розрізати на половинки.

    ac1e1dccf59bbb686f561e9c23a60b1e

    Крок 8. Потім нарізати їх соломкою.

    d541e6a57f511336ba9375f2c216acc2

    Крок 9. Нарізку перцю перекласти до цибулі з морквою і насипати вказану в рецепті кількість спецій та приправ лише без лимонки.

    16033b7a3dd2070545dfbcc990c8aa56

    Крок 10. Очищені зубки часнику подрібнити через часнику, перекласти до овочів і смажити на великому вогні і при постійному помішуванні протягом 10 хвилин.

    c9c0c1792013e549008acf3baf7ca7e8

    Крок 11. Кабачок нарізати невеликими шматочками. Якщо цей овоч у вас зрілий, то очистити від шкірки та насіння.

    818a584333f2e91739ede84cc2682c5c

    Крок 12. Нарізку перекласти кабачка до обсмажених овочів і готувати салат на невеликому вогні і при помішуванні ще 20 хвилин.

    99425a8992e74c2b869320d48711dd6b

    Крок 13. Помідори порізати середніми кубиками.

    a814e1e61a5d5fbe0d792b2cb8aa0c0c

    Крок 14. Перекласти їх до салату і акуратно перемішати.

    d037d92c76a71af541872e1487b58de2

    Крок 15. Після додавання помідорів салат дасть багато соку. Згасити салат із помідорами кілька хвилин і шинки спробувати на готовність.

    ae97603b9fe0f7f231622e88314fc124

    Якщо кабачки стали м'якими, насипати до салату лимонну кислоту, перемішати і через 3-5 хвилин вогонь вимкнути.

    463a4db0d477545ed46725cb1c3b47fd

    Крок 17. Приготовлений салат з помідорів і кабачків розкласти по заздалегідь простерилізованих банках і щільно закупорити кришками, що прокип'ятять.

    c9b744a6fcd9dfa39376f82105e6f52c

    Крок 18. Банки з салатом поставити на кришки та на добу вкрити «шубою». Салат добре зберігається в підвалі і навіть у домашній коморі. Смачних та вдалих заготовок!

    d8d9d4fd432f8b20cfa8a75108e6bde2

    Заготівля салату з помідорів із баклажанами на зиму.

    Хорошим варіантом з лінійки помідорних салатів може бути у вас салат з помідорів з баклажанами на зиму, адже ці два овочі добре поєднуються до смаку. Доповнимо салат морквою з цибулею та часником. Готуємо салат з невеликою кількістю цукру (його замінює в салаті природна насолода моркви) та інших приправ, що збереже натуральний смак овочів. Готується салат просто та швидко, а основний час витрачається на підготовку овочів.

    Час приготування: 5 годин 30 хвилин.

    Час приготування: 30 хвилин.

    Порції: 2,5 л.

    Складові:

    • Помідори – 0,5 кг.
    • Баклажани – 1 кг.
    • Перець солодкий – 0,8 кг.
    • Морква – 0,3 кг.
    • Цибуля – 0.4 кг.
    • Часник – 1 головка.
    • Сіль – 2 ст.
    • Цукор – 80 гр.
    • Олія – 100 мл.
    • Оцет 9% – 80 мл.

    Процес приготування:

    Крок 1. Насамперед потрібно підготувати баклажани для цієї заготівлі. Їх добре промити, нарізати середніми кубиками, перекласти в окремий посуд, змішати зі ст. ложкою солі та залишити на 4 години для видалення гіркоти.

    9a9974b8ca6afe14b79a8e7e91df4487

    Крок 2. Солодкий перець очистити від насіння з перегородками, промити і нарізати такими кубиками, як і баклажани.

    4f172af7dee73106cf74a47cb1d5c4bf

    Крок 3. Моркву очистити, промити та подрібнити на великій тертці.

    e9713f8ac82d6712bcae705ad052ee44

    Крок 4. Очищену від лушпиння цибулю нарізати невеликими кубиками.

    2aff3f1f6838c0827088eb953df5356d

    Крок 5. Помідори промити та нарізати середніми шматочками, але не надто дрібно.

    acdd1b73e906209eb78d5d334f3e9ee7

    Крок 6. Головку часнику очистити від лушпиння та ножем дрібно порубати.

    bcdbe2e7623b9ed028b698312115a7bb

    Крок 7. У спеціальну каструлю для гасіння або казан перекласти всю нарізку овочів, додати олію і поставити на невеликий вогонь. При постійному помішуванні довести салат до появи соку за рахунок помідорів. Потім насипати до салату сіль із цукром, налити оцет і гасити протягом 30 хвилин, що достатньо для повної готовності овочів.

    bca5374b2d7a353abbaabb81167d03f8

    Крок 8. Банки та кришки заздалегідь простерилізувати. Гарячий салат розкласти по банкам, заповнюючи їх до верху, і перелити в банки весь овочевий сік.

    0341d19aff0c0b25c6acc2b5bf0c3b46

    Крок 9. Банки з салатом з помідорів та баклажанів герметично закупорити, остудити у перевернутому вигляді та під «шубою». Охолоджений салат перенести в місце для зберігання домашніх заготовок. Смачного!

    26b77859d1a6f6f47f59227acabef7f2

    Друзі, Вам подобається ця стаття? Поділіться з друзями!
    Коліжанка - жіночий інтернет-журнал