Салат з огірків без стерилізації на зиму – 10 найсмачніших рецептів з фото крок за кроком

Салат з огірків можна приготувати без стерилізації і сміливо залишити його зберігатися на зиму. Овочі для таких салатів попередньо гасяться разом з приправами і консервують речовинами, а після розкладаються в стерилізовані банки. Огірки можна поєднувати з різними овочами і надавати їм смакові відтінки додаванням приправ. За деякими рецептами закріпилися постійні назви: «Ніжинський», «Донський», «Зимовий король» і ін.

Салат з огірків по-корейськи без стерилізації

Для салату використовуються гострі приправи і часник, тому він відрізняється пряним ароматом і вираженим смаком з гірчинкою. Приправи можна застосовувати як у вигляді готового набору, так і окремо.

Інгредієнти:

  • Огірки – 1 кг.
  • Часник – 1 головка.
  • Морква – 300 г.
  • Перець червоний гострий – ½ ч. л.
  • Коріандр мелений – ½ ч. л.
  • Суміш для моркви по-корейськи – ½ ч. л.
  • Сіль – 1 ст. л.
  • Цукор – 2 ст. л.
  • Оцет яблучний – 5 ст. л.
  • Рослинна олія – ​​4 ст. л.
  • Лавровий лист, горошини запашного і чорного перцю.
  • Вода – 500 мл.

Процес приготування:

  1. Моркву, очищену і вимиту, натерти на спеціальній« корейської »або звичайній тертці. У неї видавити часникові зубчики і всипати спеції. Можна використовувати на вибір: «корейські» приправи для моркви або суміш червоного перцю з коріандром. Якщо ж брати і те, і інше, розраховуйте на виражену гостроту.
  2. Огірки нарізати тонкою довгою соломкою або слайсами. Змішати з тертою морквою, влити рослинне масло і почекати пару годин для виділення соку.
  3. Проварити суміш овочів в каструлі приблизно 10 хвилин після закипання соку. За час варіння пару раз перемішати заготовку.
  4. Зварити маринад, закип’ятити воду і додавши в неї цукор, сіль, лавровий лист і горошини перцю. Тримати його на вогні після закипання одну-дві хвилини.
  5. У банки, оброблені паром або витримані з метою стерилізації в духовці, розкласти морквяно-огіркову суміш. Гарячим, а краще киплячим маринадом залити банки до шийок. Закатати або загвинтити кришками і, остудивши, поставити в приміщення для зберігання заготовок.

Смачного!

Дуже смачний ніжинський салат з огірків на зиму

Разом з огірками в цьому салаті використовуються часник і цибулю. Заготівля довго зберігається, а на смак салат виходить в міру гострим, тому підходить практично до будь-яких других страв.

Інгредієнти:

  • Огірки – 3 кг.
  • Цибуля – 0,5 кг.
  • Часник – 1 головка.
  • Цукор – 4 ст. л.
  • Сіль – 2 ст. л.
  • Оцет – ½ ст.
  • Олія – ​​½ ст.
  • Перець гіркий свіжий – 1 стручок.
  • Перець чорний мелений – ½ ч. л.

Процес приготування:

  1. Порізати огірки півкільцями – як на звичайний свіжий салат, тільки трохи крупніше. Якщо овочі перезрілі, з грубою шкіркою, верхній шар краще зрізати, а великі насіння всередині прибрати.
  2. Цибулини у вигляді півкілець змішати з огірковим шматочками. Овочі викласти в посуд, яка годиться для використання на плиті.
  3. Всипати в овочеву суміш мелений перець, цукор і сіль, залити оцет і рослинне масло. Можна додати 1-2 лавра.
  4. Нарізати кільцями гіркий стручок, не виймаючи насіння, і додати до овочів. Перцю, при бажанні, можна взяти в два рази більше.
  5. Часникові зубчики подрібнити на тонкі пластинки і теж всипати в загальну суміш. Після цього всі компоненти перемішати і залишити на 30-40 хвилин.
  6. Поставивши ємність з овочевою заготівлею на плиту, включити великий вогонь і дати суміші закипіти. Далі зменшити потужність і варити огірки буквально 5-7 хвилин. Визначити їх готовність можна по зміні кольору з зеленого на світло-жовтий. Варити довше не потрібно, інакше огірки придбають неприємну кашоподібну консистенцію.
  7. Розкладений по банкам салат закрити герметично і після охолодження відправити в приміщення для зберігання.

Смачного!

Покроковий рецепт приготування салату “Зимовий король”

Простий в приготуванні салат з огірків, цибулі та кропу. У нього не додається рослинне масло, тому він виходить легким, свіжим і дуже ніжним.

Інгредієнти:

  • Огірки – 1,2 кг.
  • Цибуля – 200 г.
  • Кріп – 100 г.
  • Цукор – 30 г.
  • Сіль – 15 г.
  • Оцет 9% – 20 мл.
  • Перець горошком – 10 шт.

Процес приготування:

  1. У дуже холодній воді замочити огірки на 2 години. За цей час їм належить стати більш пружними, і колючки після витримування у воді будуть легше забиратися. Після закінчення зазначеного часу вимити овочі та дати стекти воді.
  2. Якщо огірки маленького розміру, порізати їх на тонкі гуртки. У випадку з великими овочами слід розділяти гуртки наполовину. Огіркову нарізку помістити в посудину зручного обсягу для подальшої варіння.
  3. Цибулю розділити на кільця або півкільця, вони повинні бути максимально тонкими. Додати лушпиння нарізку до огіркової нарізці.
  4. Кроповий пучок вимити й подрібнити довільним способом. Можна брати і тонкі стеблини кропу разом з гілочками. Посипати кропом огірки з цибулею.
  5. Сіль всипати в овочі, перемішати і залишити мінімум на двадцять хвилин. Перемішувати овочі потрібно кожні 5-7 хвилин, щоб виділилося більше соку. Добре, якщо у вас є час, і огірки постоять хвилин 40-50.
  6. Поставити посуд з овочами на плиту, всипати цукор і горошини перцю, влити оцет, перемішати масу, накрити ємність кришкою і варити салат після закипання 5 хвилин.
  7. Після розкладання в стерильні банки закрити заготовку кришками і традиційним способом остудити до кімнатної температури. Зберігатися салат буде довго, але тільки в прохолодному приміщенні.

Смачного!

Салат “Донський” без стерилізації на зиму

У цьому салаті використовується асорті з овочів: огірків, помідорів, моркви, цибулі та болгарського перцю. Овочі, завдяки правильній термічній обробці, залишаються щільними, як свіжі.

Інгредієнти:

  • Огірки – 0,6 кг.
  • Помідори – 0,6 кг.
  • Морква – 0,4 кг.
  • Перець болгарський – 0,4 кг.
  • Цибуля – 200 г.
  • Сіль – 3 ч. л.
  • Цукор – 6 ч. л.
  • Олія – ​​4 ст. л.
  • Оцет 9% – 2 ст. л.

Процес приготування:

  1. Всі овочі вимити, перець очистити від насіння, з моркви зняти верхній шар, з цибулі – лушпиння.
  2. Зробити нарізку з огірків у вигляді тонких гуртків.
  3. Помідори перетворити в часточки, як на звичайний свіжий салат. В оригінальному рецепті використовуються зелені помідори, але ця умова дотримувати не обов’язково.
  4. З болгарського перцю зробити соломку товщиною приблизно 0,5 см. Добре, якщо є можливість використовувати перець різного кольору – так салат вийде яскравіше.
  5. Кільцями або півкільцями порізати цибулини. Постарайтеся зробити їх тонкими, застосовуючи гострий ніж.
  6. Очищену моркву подрібнити на крупній тертці, також можна використовувати «корейську» тертку.
  7. Змішати в об’ємній каструлі всі овочі, крім томатів, влити кілька ложок води і тушкувати, накривши кришкою, 15 хвилин.
  8. З додаванням томатів гасити суміш ще 15 хвилин.
  9. Сіль, цукор, оцет і рослинне масло додати в кінці варіння усього овочевого асорті, і разом з цими інгредієнтами загасити салат ще 5 хвилин.
  10. Банки, ідеально чисті і сухі, наповнити салатом і закатати щільно кришками. Охолоджені заготовку визначити на зберігання.

Смачного!

Смачний салат з різаних огірків без стерилізації на зиму

Салат гранично просто готується і не вимагає рідкісних і дорогих компонентів. Огірки виходять хрусткими, з м’яким приємним смаком і підходять як доповнення до будь-якого другого блюда.

Інгредієнти:

  • Огірки (невеликого розміру) – 2 кг.
  • Часник – 4 зубчики.
  • Морква – 1 шт.
  • Парасольки кропу – 2 шт.
  • Петрушка – 1 пучок.
  • Оцтова есенція – 1 ч. л. (Або оцет 9% – 7 ч. л.).
  • Сіль – 1 ст. л.
  • Цукор – 2 ст. л.
  • Листя вишні – 3 шт.
  • Бутони гвоздики – 3 шт.
  • Перець горошком – 5 шт.
  • Вода – 1 л.

Процес приготування:

  1. Розділити огірки на частини довільної форми і розміру – все залежить від вашого бажання. Підійдуть як кружечки, так і бруски або соломка.
  2. Моркву подрібнити ножем на кружечки, а часник – на тонкі пластівці.
  3. У стерилізовані банки зручного обсягу розкласти огірки. До них додати по кілька гуртків моркви і часникові пластівці.
  4. Парасольки кропу і гілочки петрушки вимити, обдати окропом і викласти в банки, розділивши їх кількість рівномірно.
  5. Поставити на плиту каструлю з 1 літром води, закип’ятити і розлити окріп по банкам. Витримати 10 хвилин і злити з банок воду назад в каструлю – вона буде основою маринаду.
  6. Всипати в воду відміряний об’єм цукру, солі, а також покласти вимиті листя вишні, бутони гвоздики і горошини перцю. Довести до кипіння маринад і вимкнути плиту.
  7. У банку з огірками вилити маринад, заповнюючи майже до самого краю горловини. Важливо, щоб огірки були покриті повністю, але залишалося небагато місця для оцту. Прямо в банку влити оцтову есенцію (1 ч. Л. На літр) і закатати огірковий салат. Після охолодження банок визначити їм місце для зберігання.

Смачного!

Зимовий салат з перерослих огірків без стерилізації

Переросли огірки – відмінна основа для салату. Нарізка овочів в таких випадках здійснюється у вигляді соломки або взагалі овочі труться на тертці. У поєднанні з солодким перцем, морквою і цибулею огірки відмінно себе проявляють навіть в перезрілих стані.

Інгредієнти:

  • Огірки (переросли) – 1 кг.
  • Перець болгарський – 200 г.
  • Морква – 200 г.
  • Цибуля – 300 г.
  • Часник – 1 головка.
  • Сіль – 2 ч. л.
  • Лимонна кислота – ½ ч. л.
  • Кріп – 1 пучок.

Процес приготування:

  1. Огірки очистити від шкірки і помити. Після розрізати їх наполовину, вийняти великі насіння. М’якоть нарізати тонкою соломкою за допомогою гострого ножа. Можна користуватися овощечисткой або овочерізки.
  2. Перець болгарський після очищення від насіння теж нарізати соломкою.
  3. Морква краще подрібнити за допомогою великої або «корейської» терки.
  4. Цибулини нарізати тонкими кільцями, а потім розділити їх на сегменти, щоб вийшла коротка соломка.
  5. Зробити мікс з овочевої соломки, всипати в нього лимонну кислоту, сіль, видавлений часник і зелень петрушки, перемішати все і залишити для маринування на 1 годину.
  6. Після маринування помістити ємність з овочами на плиту і закип’ятити вміст. На середньому вогні поварити салат близько 15 хвилин. Через короткі проміжки часу помішувати салатну масу. До закінчення варіння овочі придбають середню м’якість. Не варто витримувати їх на плиті довше зазначеного часу, інакше вони сильно розваряться.
  7. Заготівлю в гарячому стані розкласти в банки, які заздалегідь потрібно простерилізувати. Кришки заздалегідь прокип’ятити і закрити ними банки за допомогою закаточного інструменту. Остигнули до кімнатної температури салатні заготовки відправити на зберігання.

Смачного!

Гострий салат з огірків з часником і цибулею

У цьому рецепті часник і гострі приправи разом з оцтом є консервантами і не дають огіркам закиснути. Салат готується сирим способом – без варіння і стерилізації. Потрібно бути готовим до того, що овочі маринуються протягом 10 годин.

Інгредієнти:

  • Огірки – 1,5 кг.
  • Цибуля – 200 г.
  • Часник – 200 г.
  • Цукор – 0,5 ст.
  • Сіль – 50 г.
  • Оцет 9% – 80 мл.
  • Кріп – 1 пучок.
  • Гострий червоний перець – 1 ч. л.

Процес приготування:

  1. Огіркову нарізку кружечками виконати за допомогою ножа. Гуртки повинні бути тонкими – по 0,5-0,7 см.
  2. Цибулю нарізати кільцями або соломкою і поєднати з огірковим шматочками.
  3. Часник видавити в цибульний-огіркову суміш або нарізати зубчики дрібними кубиками.
  4. Насипати в овочі сіль і цукор, а також червоний гострий перець, налити оцет. Кріп подрібнити і всипати в салатну суміш. Можна використовувати його наполовину з петрушкою, а можна і не використовувати зелень зовсім.
  5. Перемішати всі компоненти заготовки ложкою або лопаткою, трохи притискаючи їх до стінок посудини, щоб розм’якшилися швидше. Можна вимісити салат і руками, надівши рукавички.
  6. Поставити салат в темне прохолодне місце на 10 годин. Дуже важливо, щоб на нього не падало сонце, щоб посуд не торкалася чогось теплого. Не можна допускати і промерзання овочів. Протягом часу маринування, салат потрібно перемішати кілька разів.
  7. Коли пройде потрібний час, виставити підготовлені шляхом стерилізації банки і наповнити їх сирим салатом. Закатати кришками. Обов’язково застосовувати саме спосіб закачування металевими кришками, загвинчування не рекомендується. Зберігати такий салат краще в холодильнику. Важливо стежити за його станом: прозорість розсолу і відсутність бульбашок свідчать про хорошу якість страви.

Смачного!

Простий і смачний рецепт салату з огірків з гірчицею

У цьому рецепті краще використовувати цілі насіння гірчиці – це позбавить салатний розсіл від небажаного помутніння. Огірки можна брати будь-які – як молоді і міцні, так і м’якувата переросли.

Інгредієнти:

  • Огірки – 1,5 кг.
  • Цибуля – 1,5 кг.
  • Гірчиця в зернах – 50 г.
  • Перець запашний і чорний – по 5 горошин.
  • Оцет – 50 мл.
  • Сіль і цукор – по 1,5 ст. л.
  • Куркума – 2 г.

Процес приготування:

  1. Зважити потрібну кількість огірків і цибулі і підготувати овочі до подальшої кулінарної обробки. Вимиті огірки нарізати на кружки або часточки, цибуля – на сегменти кілець.
  2. Перемішані огірки з цибулею викласти в посудину яка не окислюється. Всипати сіль, перемішати і поставити настоюватися години на 2-3.
  3. За цей час добре б підготувати банки. Їх обов’язково стерилізувати в мікрохвильовці на пару або в духовці, а кришки необхідно прокип’ятити у воді 3 хвилини.
  4. Коли з огірків після закінчення часу виділиться сік, його слід злити в каструлю. Всипати в нього цукор, куркуму і зерна гірчиці, чорний і запашний перець. Закип’ятити, вимкнути і додати оцет.
  5. Отриманим маринадом залити огірки з цибулею і поставити на вогонь вже сам салат. Варити його потрібно не довго – буквально 7-10 хвилин після закипання. Огірки придбають жовтуватий колір – і можна вимикати.
  6. У банки викласти гарячий салат і розподілити рівномірно маринад. Закрити щільно кришками, залишити на деякий час для охолодження в кімнаті, а потім переставити в комору або льох.

Смачного!

Салат з огірків з помідорами і капустою без стерилізації

У цьому рецепті використовується традиційна комбінація овочів: огірки, помідори, капуста, морква і цибуля. Овочі в цьому салаті відрізняються хрусткістю, свіжістю і низькою калорійністю, крім того, салат виходить яскравим на вигляд.

Інгредієнти:

  • Капуста, огірки, помідори – все по 0,5 кг.
  • Цибулю і моркву – по 200 г.
  • Оцет 9% – 70 мл.
  • Олія – ​​120 мл.
  • Цукор – 60 г.
  • Сіль – 30 г.

Процес приготування:

  1. Нашаткувати капусту ножем або шинковкою. Капустяні пластівці повинні бути досить тонкими, але довгими.
  2. Огірки і помідори нарізати довільно – можна часточками, як на свіжий салат, або соломкою, не дуже великої.
  3. Подрібнити на тертці моркву або порізати її ножем у вигляді тонких смужок.
  4. Цибулю порізати півкільцями або просто подрібніше на кубики.
  5. Змішати овочі в глибокій каструлі, в якій потім вони будуть варитися. Засипати потрібну кількість солі і цукру, перемішати ложкою. Після додати масло рослинне, знову все добре вимісити. На годину-півтора залишити салат накритим кришкою. За цей час виділиться сік з овочів, який буде служити заливанням для майбутнього салату.
  6. Каструлю з овочами перемістити на плиту, дати вмісту закипіти, а потім на середньому вогні згасити овочі 10 хвилин. Салат під час готування перешкодити лопаткою два-три рази. Більш тривала термічна обробка зробить овочі надто м’якими, тому не варто збільшувати час гасіння.
  7. Перед тим як включити вогонь, в каструлю з салатом слід додати оцет. Ще раз перемішати заготовку і спробувати її на солодкість-солоність. В цей час ще можна відкоригувати смак салату.
  8. У банки розкласти овочеву суміш і закатати під кришки. Тару і кришки попередньо простерилізувати. Потримати заготовку в кімнаті кілька годин, поки охолоне, а потім перемістити в відведений для закаток приміщення.

Смачного!

Друзі, Вам подобається ця стаття? Поділіться з друзями!
Коліжанка - жіночий інтернет-журнал