Салат з баклажанів на зиму – 9 найсмачніших рецептів пальчики оближеш з фото крок за кроком

Баклажани – дуже корисні овочі, однак стиглі плоди зберігаються не дуже довго. Щоб баклажани не пропали, можна зробити з них смачні салати на зиму. Така гостра і ароматна закуска буде завжди до речі на столі. Салат з баклажанів на зиму «Пальчики оближеш»

Простий і швидкий салат з баклажанів «Пальчики оближеш» приведе вас у захват. Його можна їсти окремо з хлібом або подавати до макаронів і м’яса.

Найсмачніший салат з баклажанів «Тещин язик»

Вже з назви можна зрозуміти, що з себе представлятиме страва. За рецептом овочі слід нарізати довгими пластами і на смак салат буде дуже гострий, як тещин язик. Найбільш популярний варіант такої заготовки робиться з баклажанів.

Час готування: 2 години.

Час приготування: 50 хв.

Порцій: 6-8.

Інгредієнти:

  • Баклажани – 3 кг.
  • Помідори – 2 кг.
  • Часник – 1 ст.
  • Перець солодкий – 1 кг.
  • Перець гіркий – 5 шт.
  • Оцет – 100 мл.
  • Олія соняшникова – 5-6 ст.л.
  • Цукор – 4 ст.л.
  • Сіль – 1,5-2 ст.л.

Процес приготування:

  1. Баклажани помийте і наріжте часточками поперек або кружечками по діагоналі. Складіть овочі в глибоку миску трохи посоліть і залиште на 1-1,5 години, щоб вийшла гіркота.

  2. Помідори повинні бути стиглі і м’ясисті, щоб вийшло більше соку. Помідори помийте і розріжте на четвертинки.

  3. Солодкий перець помийте, очистіть від перегородок і насіння, наріжте м’якоть смужками. Гіркий перець помийте, очистіть від насіння, при його обробці краще скористатися рукавичками.

  4. Часник очистіть від лушпиння і обмийте. Помідори, перець і часник складіть в чашу блендера, подрібніть. Також можна овочі пропустити через м’ясорубку.

  5. Овочеву масу перелийте в каструлю, додайте сіль, цукор, поставте на вогонь і помішуючи доведіть до кипіння, потім варіть 5 хвилин. В кінці готування додайте оцет і зніміть каструлю з вогню.

  6. Баклажани обсмажте на олії з двох сторін.

  7. У сухі стерилізовані банки розкладіть часточки баклажанів, поливаючи їх гострою заправкою. Зверху в кожну банку влийте по столовій ложці соняшникової олії, щоб під кришкою не залишилося повітря. Банки герметично закатати кришками. Смачна гостра закуска готова, зберігайте її в прохолодному місці.

Смачного!

Класичний рецепт приготування салату «Десятка»

Ще один варіант смачної овочевої закуски, який сміливо можна додавати в свою скарбничку рецептів. До того ж дуже легко запам’ятати кількість необхідних інгредієнтів – досить просто згадати назву салату.

Час готування: 90 хв.

Час приготування: 40 хв.

Порцій: 4.

Інгредієнти:

  • Баклажани – 10 шт.
  • Перець болгарський – 10 шт.
  • Цибуля ріпчаста – 10 шт.
  • Морквина – 10 шт.
  • Помідори – 10 шт.
  • Сіль – 2 ст.л.
  • Олія соняшникова – 200 мл.
  • Цукор – 150 гр.
  • Оцет 9% – 100 мл.
  • Перець запашний горошком – 10 шт.
  • Лист лавровий – 2 шт.
  • Перець червоний мелений – 0,5 ч.л.
  • Перець чорний мелений – 0,5 ч.л.

Процес приготування:

  1. Підготуйте каструлю, в якій буде готуватися салат. Овочі помийте. Морква очистити, нарізати кружечками і складіть на дно каструлі. Цей і кожний наступний шар овочів прокидається спеціями, сіллю і цукром.

  2. Баклажани наріжте шматочками і складіть в каструлю наступним шаром після морквяного.

  3. Болгарський перець очистіть від перегородок і насіння, наріжте смужками, викладіть його поверх баклажанів. З цибулі зніміть лушпиння, наріжте півкільцями і покладіть його на болгарський перець.

  4. Останнім шаром покладіть часточки помідорів. Влийте соняшникову олію і поставте каструлю на вогонь. Доведіть салат до кипіння, варіть 10 хвилин, потім зменшіть вогонь і продовжуйте гасити 30-50 хвилин. В кінці влийте оцет і зніміть каструлю з вогню.

  5. Розкладіть салат «Десятка» по сухим стерилізованих банках і закатати кришками. Закачування укутайте в теплу ковдру і залиште до повного охолодження, після чого перенесіть в прохолодне місце на зберігання.

Смачного!

Салат з баклажанів з солодким перцем і помідорами

Баклажани, солодкий болгарський перець і помідори прекрасно поєднуються в салатах. Засукайте пару банок цієї чудової закуски і взимку ви легко вирішите питання гарніру для м’ясних страв.

Час готування: 60 хв.

Час приготування: 30 хв.

Порцій: 6.

Інгредієнти:

  • Баклажани – 6-8 шт.
  • Помідори – 3 -5 шт.
  • Перець болгарський – 8-10 шт.
  • Часник – 6 зуб .
  • Петрушка – 50 гр.
  • Кинза – 50 гр.
  • Цукор – 1 ст.
  • Олія соняшникова – 1 ст.
  • Сіль – 1,5 ст.л.
  • Перець чорний – 0,5 ч.л.
  • Перець гострий – 1 шт.
  • Оцет – 1 ст.л.

Процес приготування:

  1. Овочі та зелень добре помийте. Помідори пропустіть через м’ясорубку.

  2. Баклажани очистіть від шкірки, розріжте навпіл, складіть в миску і засипте їх сіллю на 15 -20 хвилин, щоб пішла гіркота. Потім промийте водою і наріжте кубиками. Болгарський перець наріжте соломкою. Гострий перець очистіть від насіння і наріжте кільцями. Часник очистіть від лушпиння і наріжте часточками.

  3. Всі овочі складіть у велику каструлю, додайте цукор, сіль, перець, перемішайте, поставте на вогонь і доведіть до кипіння, варіть 15 хвилин, постійно помішуючи.

  4. Зелень дрібно порубати ножем. Додайте її в каструлю, також влийте оцет, перемішайте і продовжуйте варити ще 5 хвилин.

  5. Гарячий салат розкладіть по сухим стерилізованих банках, закатати кришки, переверніть догори дном і залиште закачування остигати при кімнатній температурі. Зберігати загорнений салат найкраще в прохолодному місці.

Смачного!

Гострий салат з баклажанів «Вогник» з часником

Коли думаєш про баклажанах, завжди на думку спадають гострі страви, так склалося, що саме цей овоч йде в копанні з часником і пекучим перцем. Якщо ви жити не можете без гострих закусок, то цей салат створений спеціально для вас.

Час готування: 4 години.

Час приготування: 40 хв.

Порцій: 6.

Інгредієнти:

  • Перець болгарський червоний – 6 шт.
  • Часник – 3 головки.
  • Перець чилі червоний – 2 шт.
  • Оцет – 150 мл.
  • Олія соняшникова – 200 мл.
  • Сіль – за смаком.
  • Баклажани – 2 кг.

Процес приготування:

  1. Овочі ретельно помийте під проточною водою, часник очистіть від лушпиння.

  2. Баклажани наріжте кільцями, покладіть в глибоку миску, посипте сіллю і залиште на 2-3 години.

  3. Потім з баклажанів змийте залишки солі і обсмажте їх до золотистого кольору з двох сторін. Обсмажені овочі складіть в каструлю.

  4. Горький і солодкий перець очистіть від насіння. Пропустіть перець і часник через м’ясорубку, додайте олію і поставте на вогонь. Доведіть вміст каструлі до кипіння і варіть 5 хвилин, потім вимкніть вогонь, додайте оцет і перемішайте.

  5. Банки для закаток помийте і простерилізуйте. Розкладіть баклажани по банкам, переливаючи їх гострим соусом. Засукайте кришки і залиште при кімнатній температурі. Гострий салат «Вогник» готовий.

Смачного!

Салат з баклажанів з болгарським перцем, помідором, цибулею, морквою

Смачні овочеві салати – завсідники зимових застіль. Особливих кулінарних навичок для приготування таких закаток не потрібно, просто дотримуйтесь рекомендацій, які дані в рецепті.

Час готування: 120 хв.

Час приготування: 40 хв.

Порцій : 6.

Інгредієнти:

  • Баклажани – 1,5 кг.
  • Морква – 0 , 5 кг.
  • Перець гострий – 1 шт.
  • Помідори – 1,5 кг .
  • Перець болгарський – 0,8 кг.
  • Часник – 3 головки.
  • Олія соняшникова – 200 мл.
  • Оцет – 130 мл.
  • Цукор – 250 гр.
  • Сіль – 1 ст.л.

Процес приготування:

  1. Всі овочі добре помийте. Баклажани очистіть від шкірки і наріжте великими кубиками. Перекладіть овочі в миску, посипте їх сіллю і залиште на 30 хвилин.

  2. Морква очистіть і натріть на крупній тертці.

  3. Болгарський перець очистіть від насіння і перегородок, наріжте великими часточками.

  4. Помідори розрізати на четвертинки і за допомогою блендера або м’ясорубки подрібніть їх в пюре.

  5. Баклажани відіжміть від соку. Складіть в каструлю все нарізані овочі і томатне пюре, додайте сіль, цукор, влийте олію, перемішайте і поставте на вогонь. Коли вміст каструлі закипить, зменшіть вогонь і тушкуйте 30 хвилин.

  6. Часник очистіть від лушпиння. Гострий перець очистіть від насіння. Перець і часник подрібніть в блендері.

  7. За 10 хвилин до закінчення приготування салату додайте гострі інгредієнти, перемішайте і доведіть масу до кипіння . Потім розкладіть овочевий салат з баклажанами по сухим стерилізованих банках і закатати. Зберігайте закачування в прохолодному місці.

Смачного!

Салат з баклажанів і кабачків на зиму

Досить ситний салат вийде з баклажанів і кабачків, його можна подавати як самостійний гарнір до м’яса і курки. А також можна урізноманітнити такою стравою вегетаріанське меню.

Час готування: 100 хв.

Час приготування: 40 хв.

Порцій: 6-8.

Інгредієнти:

  • Баклажани – 2 кг.
  • Кабачки – 2 кг.
  • Помідори – 1 кг.
  • Перець – 0,5 кг.
  • Цибуля – 200 гр.
  • Морквина – 200 гр .
  • Перець чилі – 1 шт.
  • Часник – 2 головки.
  • Сіль – 1 ст.л.
  • Олія соняшникова – 120 мл.
  • Оцет – 80 мл.
  • Цукор – 200 гр.

Процес приготування:

  1. Овочі ретельно помийте. Баклажани наріжте кружальцями по 1 сантиметру товщиною, посоліть і залиште на годину, щоб пішла гіркота.

  2. Моркву очистіть і крупно наріжте. Гострий і солодкий перець очистіть від насіння, розрізати на четвертинки. Кабачки наріжте великими кубиками. Цибулю і часник очистіть від лушпиння. Пропустіть овочі через м’ясорубку.

  3. Овочеву масу перекладіть в каструлю, додайте сіль, цукор, оцет і соняшникову олію, перемішайте і варіть 20 хвилин після закипання. Потім додайте баклажани і продовжуйте варити до готовності ще 20 хвилин.

  4. Гарячий салат розкладіть по сухим стерилізованих банках, закатати кришки, укутайте в ковдру і залиште при кімнатній температурі до повного охолодження. Зберігайте в холодному приміщенні.

Смачного!

Дуже смачний салат «Баката» з баклажан

Рецепт закаток з баклажанів не обмежуються тільки ікрою. Наприклад, салат «Баката» – ідеальне рішення для тих, хто любить гострі, але не жирні баклажани. Закуска виходить дуже легкою, соковитою і готується простіше простого.

Час готування: 80 хв.

Час приготування: 40 хв.

Порцій: 8-10.

Інгредієнти:

  • Баклажани – 2 кг.
  • Морквина – 0,5 кг.
  • Перець солодкий – 1 кг.
  • Петрушка – 200 гр.
  • Часник – 3-4 головки.
  • Перець гіркий – 1 шт.
  • Помідори – 1,5 кг.
  • Цукор – 150 гр.
  • Сіль – 50 гр.
  • Олія соняшникова – 180 гр.
  • Оцет – 60 мл.

Процес приготування:

  • Овочі ретельно помийте проточною водою. Моркву очистіть і натріть на крупній тертці. Баклажани помийте і наріжте кубиками.

  • Перець очистіть від насіння і наріжте великими кубиками по 1,5-2 сантиметри товщиною.

  • Часник очистіть від лушпиння. Пропустіть через м’ясорубку помідори, часник і гострий перець. Петрушку помийте і дрібно порубати ножем. Змішайте в каструлі або тазику овочеву масу, петрушку, сіль, цукор, соняшникова олія, оцет і поставте на вогонь.

  • Коли соус закипить, додайте туди баклажани, моркву і солодкий перець. Перемішайте, доведіть до кипіння і тушкуйте до готовності 40 хвилин.

  • Гарячий салат розкладіть по сухим стерилізованих банках, закатати і укрийте теплою ковдрою до охолодження. Зберігайте салат «Баката» в прохолодному місці.

Смачного!

Простий і дуже смачний салат з баклажанів з квасолею

З баклажанів можна приготувати безліч різноманітних закаток. Цей овоч чудово поєднується з багатьма овочами в тому числі і з квасолею. З баклажанів і квасолі у вас вийде смачна, багата на білки закуска.

Час готування: 12 годин.

Час приготування: 40 хв.

Порцій: 8.

Інгредієнти:

  • Баклажани – 0,5 кг .
  • Квасоля – 150 гр.
  • Помідори – 350 гр.
  • Перець болгарський – 150 гр.
  • Морквина – 150 гр.
  • Цибуля ріпчаста – 100 гр.
  • Сіль – 1 ст.л.
  • Цукор – 2 ст.л.
  • Часник – 30 гр.
  • Олія соняшникова – 70 мл.
  • Оцет столовий – 1 ст.л.
  • Перець запашний горошком – 3 шт.
  • Лист лавровий – 1 шт.
  • Перець гострий мелений – 1 гр.

Процес приготування:

  1. Квасоля помийте і замочіть в холодній воді, краще всього залишити її на ніч. Вранці квасолю ще раз промийте і поставте варитися. Сіль додайте, коли квасоля розбухне і стане м’якою, потім відкиньте її на друшляк і дайте воді повністю стекти.

  2. Баклажани помийте і наріжте великими кубиками. Покладіть їх в миску і посипте сіллю, залиште на 20-30 хвилин. Сік, який утворюється за цей час, потрібно буде віджати.

  3. Помідори помийте і наріжте на четвертинки. Часник очистіть від лушпиння. Помідори разом з часником подрібнити блендером, або пропустіть через м’ясорубку. Цю суміш поставте на вогонь і доведіть до кипіння, стежте за тим, щоб вона не підгоріла.

  4. Болгарський перець очистіть від насіння, наріжте смужками. Морквину очистіть і натріть на крупній тертці. Ріпчасту цибулю очистіть від лушпиння і наріжте півкільцями. Всі нарізані овочі перекладіть в каструлю до томатної масі, перемішайте і тушкуйте 10 хвилин на повільному вогні.

  5. Потім додайте до тушкованих овочів варену квасолю, цукор, сіль, соняшникова олія, лавровий лист , запашний і гострий перець. Продовжуйте тушкувати ще 10 хвилин. Після чого, влийте оцет, доведіть салат до кипіння і зніміть каструлю з вогню.

  6. Дістаньте з салату лавровий лист і розкладіть його по сухим стерилізованих банках. Гарячі закачування укутайте в ковдру і дайте їм повністю охолонути, потім перенесіть їх в холодне місце на зберігання.

Смачного!

Гострий салат з баклажанів «Кобра» на зиму

За цим рецептом ви зможете приготувати смачний салат з екзотичною назвою «Кобра». Таку назву ця закуска отримала не дарма, вид вона має гарний і апетитний, смак обпікає гостротою.

Час готування: 3 години.

Час приготування: 60 хв.

Порцій: 6.

Інгредієнти:

  • Баклажани – 5 шт.
  • Сіль – 2 ст .л.
  • Оцет 6% – 500 мл.
  • Часник – 200 гр.
  • Вода – 150 мл.
  • Перець гострий – 200 гр.
  • Сіль – 0,3 ст.
  • Олія соняшникова – для смаження.

Процес приготування:

  1. Гострий перець найкраще обробляти в рукавичках, щоб не дратувати шкіру рук. Перець помийте, щоб салат був більш гострим, від насіння його можна не очищати. Часник очистіть від лушпиння. Пропустіть часник і перець через м’ясорубку або подрібніть в блендері. Додайте оцет, охолоджену кип’ячену воду, перемішайте і залиште на 2 години.

  2. Баклажани помийте і наріжте кружальцями по 1-1,5 сантиметра товщиною. Овочі посипте сіллю і залиште на 10-15 хвилин.

  3. Потім обсмажте баклажани на соняшниковій олії з двох сторін. Можна також запекти їх в духовці. Відставте овочі в сторонку і дайте їм повністю охолонути.

  4. Потім змішайте баклажани з гострою заправкою, акуратно, щоб не пошкодити баклажани перемішайте лопаткою. Використовуючи вилку, розкладіть баклажани по стерилізованих банках, потім залийте їх до верху залишилася заправкою. Банки закатати кришками. Салат «Кобра» буде готовий вже на наступний день, однак зберегти його ви зможете і до зими в прохолодному місці.

Смачного!

Друзі, Вам подобається ця стаття? Поділіться з друзями!
Коліжанка - жіночий інтернет-журнал