Пишна шарлотка з яблуками – 9 простих рецептів у духовці з покроковими фото

Пишна шарлотка з яблуками – це проста домашня випічка у вигляді солодкого яблучного пирога з бісквітного тіста з начинкою з нарізки яблука. Тісто замішується на яйцях, борошні та молочних продуктах: кефірі, сметані, молоці, іноді доповнюється манкою, а в начинку, крім яблука, додаються інші фрукти. У цій темі вам видаються найсмачніші варіанти яблучної шарлотки.

Пишна проста шарлотка з яблуками на кефірі

Шарлотку з яблуками на кефірі відрізняє особлива пишність, легкість та гарний смак. Кефірне тісто замішується на збитих яйцях та борошні з розпушувачем. Така шарлотка буде у вас і перекушуванням, і доповненням до чаю, і десертом до святкового столу.

Час приготування: 1 год.

Час приготування: 10 хвилин.

Порції: 6.

Інгредієнти:

  • Борошно – 300 гр.
  • Кефір 2,5% – 200 мл.
  • Яйце – 3 шт.
  • Цукор – 180 гр.
  • Розпушувач – 10 гр.
  • Яблука – 2-3 шт.
  • Вершкове масло – для змащування форми.

Процес приготування:

Крок 1. Насамперед готуємо, згідно з пропорцією рецепту, всі інгредієнти для шарлотки. Яйця та кефір беремо кімнатну температуру. Борошно просіюємо на сито і змішуємо з розпушувачем.

Крок 2. У сухий посуд для замісу тіста розбиваємо яйця та насипаємо до них цукор.

Крок 3. Міксер включаємо на середню швидкість і протягом декількох хвилин збиваємо яйця з цукром однорідну масу.

Крок 4. Потім цю масу виливаємо кефір і міксером просто перемішуємо.

Крок 5. Не вимикаючи міксер, порційно додаємо до цієї маси борошняну суміш.

Крок 6. Замішуємо тісто до однорідного стану, а густота має вийти середньою.

Крок 7. Добре змащуємо вершковим маслом будь-яку форму для випічки та переливаємо в неї замішане тісто.

Крок 8. Яблука миємо, насухо витираємо серветкою і нарізаємо тонкими часточками.

Крок 9. Включаємо духовку на 180°С. Часточки яблука красиво занурюємо у тісто.

Крок 10. Випікаємо шарлотку протягом 45-50 хвилин і перевіряємо випічку на готовність.

Крок 11. Приготовлену шарлотку з яблуками на кефірі трохи остуджуємо, акуратно витягуємо з форми, декоруємо на свій смак і подаємо до столу. Смачної та вдалої випічки!

Пишна яблучна шарлотка з розпушувачем

Пишна яблучна шарлотка з розпушувачем не відноситься до класичних варіантів і цей інгредієнт додається при замісі тіста на олії або кисломолочних продуктах. У цьому рецепті додаємо в тісто розтоплене вершкове масло, а для особливого аромату та кольору яблука змішуємо з цедрою цитрусових.

Час приготування: 1 год.

Час приготування: 10 хвилин.

Порції: 4.

Інгредієнти:

  • Борошно – 1,5 ст.
  • Яйце – 3 шт.
  • Вершкове масло – 100 гр. + для змащування форми.
  • Цукор – 1 ст.
  • Розпушувач – 7 гр.
  • Сіль – ½ ч.л.
  • Яблука – 3 шт.
  • Лимон – 1 шт.
  • Апельсин – 1 шт.
  • Цукрова пудра для декору.

Процес приготування:

Крок 1. У сухий посуд для замісу тіста розбити три яйця і вінчиком збити приблизно 5 хвилин в пишну масу. Потім налити розтоплене вершкове масло|| і насипати цукор з сіллю.

Крок 2. Вінчиком ці інгредієнти добре перемішати до однорідного стану.

Крок 3. Борошно просіяти на сито, змішати з розпушувачем, пересипати порційно в яєчну суміш і замісити тісто.

Крок 4. Яблука промити, очистити від шкірки з серцевиною та нарізати часточками.

Крок 5. Нарізку яблука перекласти в окремий посуд і додати цедру та сік лимона.

Крок 6. Потім додати цедру апельсина і добре перемішати.

Крок 7. Форму для випікання застелити папером, змастити вершковим маслом та викласти яблучну начинку.

Крок 8. Нарізку яблука залити замішаним тістом і поверхню ложкою розрівняти.

Крок 9. Форму прикрити плівкою та залишити шарлотку на 10 хвилин для вистоювання тіста. Духовку увімкнути на 180°С. Запекти шарлотку у розігрітій духовці протягом 40-50 хвилин.

Крок 10. Приготовлену пишну яблучну шарлотку з розпушувачем акуратно витягти з форми, трохи остудити, доповнити цукровою пудрою та подати до чаю. Смачної та вдалої випічки!

Сирна шарлотка з яблуками

Сирна шарлотка з яблуками багатьма визнається найсмачнішим яблучним десертом. Сир текстуру тіста робить щільнішою, і шарлотка виходить вологою. У цьому рецепті тісто замішуємо на яйцях, борошні з розпушувачем і сирі, дотримуючись пропорції інгредієнтів.

Час приготування: 1 год.

Час приготування: 10 хвилин.

Порції: 4.

Інгредієнти:

  • Борошно – 200 гр.
  • Яйце – 4 шт.
  • Цукор – 150 гр.
  • Розпушувач – 10 гр.
  • Сіль – 1 щіпка.
  • Сир – 250 гр.
  • Сметана – 3 ст.
  • Яблука – 3 шт.
  • Ванілін – 2 гр.
  • Кориця – до смаку.
  • Вершкове масло – для змащування форми.

Процес приготування:

Крок 1. Спочатку потрібно підготувати сир для тіста. Перекласти його в окремий посуд, додати сметану та міксером добре перемішати до будь-якого ступеня однорідності.

Крок 2. В іншому сухому та чистому посуді міксером на середній швидкості та протягом 5 хвилин збити яйця з цукром та сіллю в пишну масу.

Крок 3. Збивати яйця потрібно до стійких піків, подібно, як для бісквіту.

Крок 4. Посуд для замісу тіста перекласти підготовлену сирну масу. До неї порційно додати збиті яйця та лопаткою швидко та акуратно перемішувати.

Крок 5. Борошно змішати з розпушувачем та ваніліном. Борошняну суміш через сито пересипати в яєчно-творіжну масу і так само швидко і акуратно лопаткою замісити тісто, щоб не осіла повітряна основа.

Крок 6. Змастити вершковим маслом бортики роз’ємної форми та папером застелити дно. У форму перелити замішане тісто. Духовку увімкнути на 180°С.

Крок 7. Яблука промити, обсушити серветкою та нарізати часточками.

Крок 8. Потім часточки красиво розподілити по поверхні шарлотки, занурюючи їх у тісто і за бажанням посипати корицею.

Крок 9. Запекти шарлотку у розігрітій духовці протягом 50-55 хвилин. Потім витягти з форми і трохи остудити.

Крок 10. Приготовлену сирну шарлотку з яблуками порційно нарізати і можна подавати до чаю. Смачної та вдалої випічки!

Шарлотка з яблуками та грушами

Шарлотка з яблуками та грушами буде у вас ароматнішим за рахунок груш варіантом цієї домашньої випічки. Груші, крім аромату та смаку, тіста надають вологість та ніжність. У цьому рецепті тісто для шарлотки замішуємо на молоці, вершковому маслі, борошні та розпушувачі. Груші вибираємо щільних сортів, щоб зберегли форму при випіканні. Пропорція фруктів може бути будь-якою.

Час приготування: 1 година 15 хвилин.

Час приготування: 15 хвилин.

Порції: 6.

Інгредієнти:

  • Борошно – 200 гр.
  • Молоко –100 мл.
  • Вершкове масло – 50 гр. + для змащування форми.
  • Яйце – 2 шт.
  • Цукор – 130 гр.
  • Розпушувач – 1,5 ч.л.
  • Яблука – 3 шт.
  • Груша – 1 шт.
  • Ванілін – 2 гр.
  • Кориця – до смаку.

Процес приготування:

Крок 1. Яблука та грушу промити та очистити від шкірки з серцевиною. Два яблука з грушею нарізати середніми кубиками. Одне яблуко нарізати часточками.

Крок 2. У посуд для замісу тіста розбити два яйця та насипати цукор та ванілін.

Крок 3. Міксером ці інгредієнти протягом 7-8 хвилин збити в пишну масу.

Крок 4. Потім до цієї маси налити молоко з розтопленим вершковим маслом|м| і перемішати.

Крок 5. Насипати борошно, яке просіяли, з корицею і розпушувачем.

Крок 6. Протягом хвилини міксером замісити тісто до однорідної текстури.

Крок 7. Перекласти в замішане тісто нарізку яблука з грушею та акуратно перемішати.

Крок 8. Форму для випікання змастити вершковим маслом і перекласти в неї тісто з фруктами.

Крок 9. Поверх тіста красиво розкласти яблучні часточки.

Крок 10. Поступово посипати яблучні часточки однією ложкою цукру.

Крок 11. Духовку увімкнути на 180°С. Запекти шарлотку протягом 45-50 хвилин.

Крок 12. Приготовлену в духовці шарлотку з яблуками та грушами трохи остудити, перекласти на тарілку сервіровки і подати до столу. Смачної та вдалої випічки!

Проста пишна шарлотка з яблуками на молоці

Шарлотка з яблуками на молоці має плюси в порівнянні з класичною шарлоткою з трьох інгредієнтів: швидше запікається, виходить більш вологою і ніжною, а текстура тіста більш щільною. Для тіста яйця збиваються з цукром і краще за допомогою міксера, а потім додаються молоко та борошно. Рецепт простий та швидкий.

Час приготування: 50 хвилин.

Час приготування: 20 хвилин.

Порції: 6.

Інгредієнти:

  • Борошно – 200 гр.
  • Молоко –100 мл.
  • Яйце – 4 шт.
  • Цукор – 120 гр.
  • Яблука – 4 шт.
  • Розпушувач – 1 ч.л.
  • Цукор ванільний – 15 гр.
  • Сіль – 1 щіпка.
  • Цукрова пудра для декору.

Процес приготування:

Крок 1. Насамперед відміряти, згідно з пропорцією рецепту, всі інгредієнти для шарлотки. Молоко та яйця мають бути кімнатної температури, тому заздалегідь дістати їх з холодильника.

Крок 2. У суху чашу міксера розбити чотири яйця, додати щіпку солі і протягом 5-10 хвилин збити до білого кольору і збільшення маси.

Крок 3. У збиту масу і не вимикаючи міксер, порційно насипати звичайний цукор і ванільний.

Крок 4. Поки все збивається, промити яблука та нарізати тонкими часточками Кожуру можна залишити.

Крок 5. Після повного розчинення цукру у збиту масу налити молоко та збити.

Крок 6. Потім міксер вимкнути. У цю рідку основу тіста через сито насипати борошно з розпушувачем і лопаткою акуратно і рухами вгору-вниз замісити тісто. Важливо, щоб тісто не осіло.

Крок 7. Форму для випікання застелити папером. Перелити в неї 1/3 замішаного тіста та укласти половину яблучної нарізки. Потім перелити другу третину тіста, викласти другий шар яблука та залити рештою тіста. По поверхні тіста розкласти яблучні часточки.

Крок 8. Духовку увімкнути на 180°С. Запекти шарлотку протягом 30-40 хвилин та дерев’яною шпажкою перевірити випічку на готовність.

Крок 9. Приготовлену шарлотку з яблуками на молоці остудити до кімнатної температури, витягти з форми, декорувати цукровою пудрою та подати до столу. Смачної та вдалої випічки!

Яблучна шарлотка на сметані з яблуками

Яблучна шарлотка на сметані, як і вся випічка на сметанному тісті, буде у вас одним з варіантів домашнього десерту з яблуками. Сметана надає тіста вологішу текстуру, і скоринку робить рум’яною. Для успішної шарлотки важлива правильна пропорція інгредієнтів. Для пишноти в тісто додається розпушувач. Сметана підходить жирністю щонайменше 20%, щоб зберігся вершковий смак.

Час приготування: 1 година 10 хвилин.

Час приготування: 20 хвилин.

Порції: 8.

Інгредієнти:

  • Борошно – 250 гр.
  • Яйце – 3 шт.
  • Цукор – 200 гр.
  • Сметана – 150 гр.
  • Олія рослинна – 80 мл.
  • Цукор ванільний – 15 гр.
  • Розпушувач – 10 гр.
  • Яблука – 4 шт.

Процес приготування:

Крок 1. Насамперед готуємо, згідно з рецептом, усі інгредієнти для шарлотки. Включаємо духовку на 180°С. Яйця та сметана повинні бути кімнатної температури.

Крок 2. У посуд для замісу тіста розбиваємо три яйця, насипаємо звичайний цукор з ванільним і додаємо сметану.

Крок 3. Міксером на середній швидкості ці інгредієнти збиваємо. Важливо, щоб цукор повністю розчинився.

Крок 4. У яєчно-сметанну масу наливаємо олію і додаємо просіяне і змішану з розпушувачем борошно.

Крок 5. Міксером замішуємо тісто до однорідного стану.

Крок 6. Форму для випікання застилаємо папером і в нього переливаємо замішане сметанне тісто.

Крок 7. Яблука миємо, насухо витираємо серветкою і нарізаємо тонкими часточками.

Крок 8. Яблучну нарізку віялом розкладаємо поверх тіста. Ставимо форму в розігріту духовку на 40-45 хвилин.

Крок 9. Перевіряємо дерев’яною шпажкою готовність шарлотки, дістаємо форму з духовки та залишаємо на пару хвилин для остигання.

Крок 10. Потім форму акуратно прибираємо та перекладаємо шарлотку на страву.

Крок 11. Приготовлену яблучну шарлотку на сметані порційно нарізаємо та подаємо до столу. Смачної та вдалої випічки!

Проста яблучна шарлотка з корицею

Яблучна шарлотка з корицею готується з додаванням цієї прянощі або до яблучної начинки або в тісто. Колір шарлотки вийде темніший, але аромат і смак десерту буде відмінний. Приготування такої шарлотки не відрізняється від класичного варіанта. У цьому рецепті тісто замішуємо на яйцях, борошні, цукрі та з додаванням кориці.

Час приготування: 1 год.

Час приготування: 10 хвилин.

Порції: 8.

Інгредієнти:

  • Борошно – 150 гр.
  • Яйце – 3 шт.
  • Цукор – 160 гр.
  • Вершкове масло – 50 гр.
  • Кориця мелена – ½ ч.л.
  • Розпушувач – 1 ч.л.
  • Яблука – 400 гр.
  • Сухарі панірувальні – 3 ст.
  • Цукрова пудра – 1 ст.

Процес приготування:

Крок 1. Відміряти, згідно з пропорцією рецепту, всі інгредієнти для шарлотки. Яйця та олія повинні бути кімнатної температури.

Крок 2. Яблука промити, очистити від шкірки та нарізати великими часточками.

Крок 3. Будь-яку форму для випікання добре змастити вершковим маслом, обсипати панірувальними сухарями та викласти нарізку яблука.

Крок 4. У посуді для замісу тіста вінчиком або міксером збити пишну масу яйця з цукром. Потім порційно насипати борошно, яке просіяли, з розпушувачем і корицею, і замісити тісто до однорідної текстури.

Крок 5. Духовку увімкнути на 180°С. Замішеним тістом залити яблучні часточки у формі та поставити шарлотку в духовку на 40-45 хвилин.

Крок 6. Спечену яблучну шарлотку з корицею трохи остудити, витягти з форми, посипати ложкою цукрової пудри та декорувати на свій смак.

Крок 7. Приготовлену шарлотку можна сервірувати до столу як у теплому, так і холодному вигляді. Смачної та вдалої випічки!

Шарлотка з яблуками та бананами

Яблучну начинку відмінно доповнюють банани, надаючи їй особливого аромату та смаку, тому шарлотка з яблуками та бананами буде у вас варіантом простої та швидкої домашньої випічки. Тісто замішуємо, як для звичайної шарлотки: на збитих з цукром яйцях, борошні та розпушувачі. Щоб випічка вийшла кориснішою, можна пшеничне борошно замінити рисовим або вівсяним і на 1/3 зменшити об’єм цукру.

Час приготування: 1 година 20 хвилин.

Час приготування: 30 хвилин.

Порції: 8.

Інгредієнти:

  • Борошно – 250 гр.
  • Яйце – 5 шт.
  • Цукор – 180 гр.
  • Розпушувач – 2 ч.л.
  • Цукор ванільний – 2 ч.л.
  • Яблука – 750 гр.
  • Банан – 150 гр.
  • Цукрова пудра для декору.

Процес приготування:

Крок 1. Насамперед відміряти, згідно з пропорцією рецепту, всі інгредієнти для шарлотки. Просіяти на сито вибране борошно з розпушувачем.

Крок 2. У пишну піну будь-яким кухонним гаджетом збити яйця з цукром. У цю масу додати ванільний цукор та лопаткою перемішати.

Крок 3. До збитих яєць порційно пересипати борошно, яке просіяли, з розпушувачем і лопаткою все акуратно і активно перемішати, щоб тісто не осіло.

Крок 4. Яблука та банан очистити від шкірки та нарізати середніми шматочками будь-якої форми. Нарізку фруктів перекласти в тісто та перемішати.

Крок 5. Включити духовку на 180°С. Форму для випікання застелити папером і перелити в нього тісто з яблучно-банановою начинкою. Випікати шарлотку протягом 30 хвилин||. Потім нагрівання зменшити до 150°С та продовжити випічку ще 10 хвилин. Готовність перевірити дерев’яну шпажку.

Крок 6. Приготовлену шарлотку з яблуками та бананами остудити, акуратно перекласти з форми на тарілку сервіровки, посипати цукровою пудрою і подати до десертного столу. Смачної та вдалої випічки!

Шарлотка з яблуками та манкою

Шарлотка з яблуками та манкою, як і вся випічка з манною крупою, відрізняється розсипчастою текстурою та ніжним смаком. Сама манка не має достатньої клейкості для утримання яблучної начинки, тому її в тісто додають разом з борошном і пропорції 1:1, а замішується тісто на яйці, кисломолочному продукті, маслі і розпушувачі. Яйця не збиваються, тому що манка руйнує дрібні бульбашки своїми крупинками. У цьому рецепті замішуємо тісто на кефірі.

Час приготування: 1 год.

Час приготування: 30 хвилин.

Порції: 8.

Інгредієнти:

  • Борошно – 100 гр.
  • Манка –100 гр.
  • Яйце – 1 шт.
  • Кефір –200 мл.
  • Цукор – 90 гр.
  • Розпушувач – 10 гр.
  • Вершкове масло – 30 гр.
  • Цукор ванільний – 10 гр.
  • Сіль – 1 щіпка.
  • Яблука – 1 шт.
  • Цукрова пудра для декору.

Процес приготування:

Крок 1. Інгредієнти для шарлотки відразу відміряти згідно пропорції рецепту.

Крок 2. Розтопити в мікрохвильовій печі вершкове масло і трохи остудити.

Крок 3. У посуд для замісу тіста розбити яйце, насипати два види цукру, щіпку солі та вінчиком ці інгредієнти перемішати, щоб цукор розчинився.

Крок 4. У цю масу перелити розтоплене вершкове масло|| і все ще раз перемішати.

Крок 5. Потім налити до неї кефір, тільки холодний і ще раз перемішати.

Крок 6. Далі цю рідку масу насипати манну крупу.

Крок 7. Борошно просіяти на сито, змішати з розпушувачем, пересипати до інших інгредієнтів та замісити тісто до однорідної текстури.

Крок 8. Велике яблуко очистити від шкірки та нарізати невеликими кубиками.

Крок 9. Перекласти нарізку яблука в тісто та ще раз перемішати.

Крок 10. Включити духовку на 170°С. Замішане з манкою тісто перелити у будь-яку форму та запекти у духовці 40-50 хвилин, перевіривши готовність дерев’яною паличкою.

Крок 11. Приготовлену шарлотку з яблуками та манкою остудити, витягти з форми, посипати цукровою пудрою та подати до чаю. Смачної та вдалої випічки!

Друзі, Вам подобається ця стаття? Поділіться з друзями!
Коліжанка - жіночий інтернет-журнал