Пиріг з картоплею та фаршем – 7 рецептів у духовці з покроковими фото

Якщо ви дуже любите такий коренеплід, як картопля, але банальне пюре та інші поширені варіанти приготування набридли – вихід є. Спробуйте приготувати комплексну страву, яка включатиме відразу гарнір і м'ясну складову – пиріг з фаршем і картоплею. Таким стравам можна запросто нагодувати всю родину. А також його можна доповнити на свій смак: капустою або грибами. Тісто для такої випічки можна використовувати різне, наприклад, на кефірі або сметані.

Заливний пиріг з картоплею та фаршем

Лише раз, приготувавши домашній пиріг на тісті кефіру з ситною і поживною начинкою з картопляних слайсів і м'ясного фаршу, ви повертатиметеся до цього рецепту знову і знову. Тому що подібна несолодка випічка розлітається з тарілок миттєво. Саме «розлітається», тому заздалегідь рекомендуємо готувати подвійну порцію, щоб не відмовляти родині та гостям у добавці.

    Листковий пиріг з картоплею та фаршем у духовці

    Готування будь-яких пирогів займає досить багато часу, особливо при використанні дріжджового тіста, яке може рости близько двох годин. Але для того, щоб порадувати себе і всю сім'ю ароматною домашньою випічкою, можна вдатися до однієї хитрощі – готове листкове тісто. Завдяки використанню цього продукту, готування займаємо мінімум часу.

    Час приготування – 1 год. 5 хв.

    Час приготування – 15 хв.

    Порції – 8.

    Складові:

    • Фарш (свинина + яловичина) – 300 грн.
    • Картопля – 3 шт.
    • Цибуля – 2 шт.
    • Тісто листкове – 450 гр.
    • Олія соняшникова – 1 ст.л.
    • Сіль за смаком.
    • Приправи – до смаку.

    Процес приготування:

    Крок 1. Для начинки попередньо розморожуємо фарш або перекручуємо м'ясо через м'ясорубку. З'єднуємо м'ясний компонент з дрібно нарізаною цибулею, він надасть соковитості.

    Крок 2. Бульби картоплі звільняємо від шкірки, ріжемо невеликими кубиками і пересипаємо до фаршу. Присипаємо інгредієнти сіллю та вашими улюбленими спеціями – перемішуємо.

    Крок 3. Для того, щоб із листковим тістом було легко працювати, виймаємо його з морозильної камери заздалегідь, щоб воно встигло підтанути.

    Крок 4. Розкочуємо тісто в тонкий пласт і ділимо на дві частини, приблизно 2/3 та 1/3.

    Крок 5. Деко або форму промазуємо тонким шаром олії.

    Крок 6. Перекладаємо в посуд великий шматок тіста і розділимо начинку таким чином, щоб краї (близько двох сантиметрів) залишалися вільними.

    Крок 7. Розкочуємо або розтягуємо меншу частину тіста так, щоб вона покривала начинку.

    Крок 8. «Ховаємо» картоплю з м'ясом під шаром листкового тіста.

    Крок 9. Вологими пальцями защиплюємо краї, а в центрі пирога робимо отвір для вільного виходу пари.

    Крок 10. Переставляємо жароміцний посуд у розігріту до 180 градусів духовку на 45-50 хвилин.

    Крок 11. Після закінчення часу обережно виймаємо страву, яка вкрилася золотистою скоринкою.

    Крок 12. Апетитний пиріг злегка остуджуємо, нарізаємо та запрошуємо сім'ю та гостей за стіл до трапези. Смачного!

    Закритий пиріг з картоплею та фаршем із дріжджового тіста

    На даний момент існує величезна кількість рецептів пирогів з начинкою, що складається з м'яса та овочів, але сьогодні ми поговоримо про дріжджовий пиріг, в який ми додаватимемо сирий фарш, картопляні часточки і цибулю. Завдяки тому, що м'ясна складова проходить термічну обробку вже в тісті, готовий пиріг виходить неймовірно соковитим усередині та рум'яним зовні.

    Час приготування – 2 год. 15 хв.

    Час приготування – 25 хв.

    Порції – 8-10.

    Складові:

    Для начинки:

    • Фарш – 250 гр.
    • Цибуля – 1 шт.
    • Картопля – 2-3 шт.
    • Приправи – до смаку.
    • Сіль за смаком.

    Для тіста:

    • Борошно – 500 гр.
    • Дріжджі свіжі – 25 гр.
    • Молоко – 250мл.
    • Яйце – 1 шт.
    • Цукор-пісок – ½ ч.л.
    • Сіль – ½ ч.л.
    • Масло вершкове – 25 гр.
    • Олія соняшникова – 4 ст.л.

    Процес приготування:

    Крок 1. Для приготування повітряного тіста молоко злегка підігріваємо, кришимо в нього дріжджі і ретельно перемішуємо. В окремій чаші змішуємо яйце з сіллю та цукровим піском – переливаємо в опару та ще раз заважаємо. В отриману суміш невеликими жменями підсипаємо борошно, що просіює, і замішуємо тісто. Тепер вливаємо розтоплене вершкове масло та рослинне – перемішуємо, накриваємо тканиною та прибираємо у тепле місце для підйому. Приблизно через годину обминаємо і чекаємо на чергове підняття.

    Крок 2. Не гаючи часу, готуємо начинку: м'ясний фарш приправляємо сіллю та спеціями, добре перемішуємо і відбиваємо.

    Крок 3. Бульби картоплі очищаємо, споліскуємо під струменем води та нарізаємо тонкими слайсами. Цибулю ріжемо півкільцями або кільцями.

    Крок 4. Об'ємне тісто розділяємо на дві частини (одна частина має бути трохи більшою за іншу). Комочок більше розгортаємо і формуємо «дно» пирога у формі для запікання.

    Крок 5. Викладаємо картопляні шматочки по всьому периметру, трохи внахлест. Для насиченості смаку посипаємо сіллю та приправами.

    Крок 6. Поверх овочевого шару розділимо фарш.

    Крок 7. На фарш – цибульні півкільця.

    Крок 8. Залишки тіста також розгортаємо та закриваємо отриманим пластом начинку, щільно защипнувши краї заготовки.

    Крок 9. Запікаємо страву протягом 60 хвилин при температурній відмітці 180 градусів. Смачного!

    Швидкий пиріг на кефірі з картоплею та фаршем

    Фарш та картопля – це продукти, які можна використовувати не тільки для приготування пюре та котлет. І з метою довести це, ми представляємо вам перевірений і дуже простий рецепт заливного пирога із ситною начинкою на тісті кефіру. Така випічка стане «цвяхом» будь-якого застілля і будьте певні, що гості проситимуть поділитися способом приготування.

    Час приготування – 60 хв.

    Час приготування – 15 хв.

    Порції – 6.

    Складові:

    • Фарш курячий – 500 гр.
    • Цибуля – 1 шт.
    • Олія соняшникова – 3 ст.л.
    • Кефір – 1,5 ст.
    • Борошно – 1,5 ст.
    • Сіль – 1 год.
    • Перець чорний мелений – 2 щіпки.
    • Сода – 1 ч.л.
    • Яйця – 2 шт.
    • Кунжут – 1 ст.
    • Картопля (варена) – 2 шт.
    • Маргарін – 2 ч.л.
    • Манка – 1 ст.

    Процес приготування:

    Крок 1. Для заливного тіста в глибокій ємності змішуємо кефір із яйцями.

    Крок 2. Всипаємо в суміш кефіру-яєчну сіль і соду – перемішуємо.

    Крок 3. Підсипаємо борошно.

    Крок 4. Потім підливаємо олію і ще раз заважаємо.

    Крок 5. Форму для запікання з високими бортами промазуємо маргарином і пришпаровуємо манною крупою. Виливаємо ½ частину рідкого тіста.

    Крок 6. Півкілограма фаршу з птиці обсмажуємо на сковороді до напівготовності з подрібненою цибулею, в процесі термічної обробки присипаємо сіллю та меленим перцем, орієнтуючись на свої уподобання.

    Крок 7. М'ясну складову розділимо поверх тіста.

    Крок 8. Варену картоплю подрібнюємо за допомогою терки з великими отворами і викладаємо на фарш, при необхідності солимо.

    Крок 9. Заливаємо шар м'яса та картоплі залишками тіста, декоруємо кунжутом та випікаємо протягом 45 хвилин при 180 градусах.

    Крок 10. Ароматний та апетитний пиріг подаємо до столу в теплому чи охолодженому вигляді – він все одно буде смачним. Смачного!

    Пиріг на сметані з картоплею та фаршем

    Приготуємо простий, але в той же час неймовірно смачний і ситний пиріг на тісті з вершковим маслом та сметаною. А для начинки будемо використовувати такі ситні компоненти, як м'ясний фарш, цибуля і картопля. Готовий пиріг чудово підійде для сімейного обіду чи вечері.

    Час приготування – 1 год. 40 хв.

    Час приготування – 20 хв.

    Порції – 8.

    Складові:

    Для тіста:

    • Масло вершкове – 125 гр.
    • Борошно – 250 гр.
    • Жовтки яєчні – 2 шт.
    • Сметана – 2 ст.
    • Сіль – 1 год.

    Для начинки:

    • Фарш – 200 гр.
    • Картопля – 3-4 шт.
    • Цибуля – 1 шт.
    • Сіль за смаком.
    • Приправи – до смаку.

    Процес приготування:

    Крок 1. Підготовляємо продукти за списком: картопля очищаємо та ополіскуємо водою, фарш розморожуємо або пропускаємо м'ясо через м'ясорубку, відміряємо необхідну кількість борошна за допомогою грамів кухонних ваг.

    Крок 2. У глибоку тарілку всипаємо борошно, що просіює, додаємо холодне вершкове масло і солимо – перетираємо компоненти руками до стану крихти.

    Крок 3. В отриману масу додаємо жовтки, кладемо сметану.

    Крок 4. Вимішуємо тісто до однорідності, формуємо грудку та поміщаємо його в пакет – перекладаємо в холодильну камеру.

    Крок 5. В окремій ємності об'єднуємо м'ясну складову та картопля, нарізану кубиками невеликого розміру.

    Крок 6. Туди ж відправляємо подрібнену цибулю, сіль та спеції на ваш смак.

    Крок 7. Добре перемішуємо начинку, щоб солоні кристали та спеції рівномірно розподілилися.

    Крок 8. Приступимо до формування: половину тіста розгортаємо в пласт середньої товщини і поміщаємо його на деко, зверху викладаємо начинку.

    Крок 9. Тісто, що залишилося, також розгортаємо і вкриваємо їм картоплю з м'ясом. Вологими пальцями скріплюємо бортики, а в середині заготовки робимо невеликий отвір, щоб пара вільно могла виходити і пиріг не роздувався.

    Крок 10. Відправляємо напівфабрикат у духову шафу, нагріту до 180 градусів на 60 хвилин.

    Крок 11. Пиріг з хрусткою скоринкою та соковитою начинкою трохи остуджуємо та подаємо до столу на радість гостям та родині. Смачного!

    Простий і смачний пиріг з картоплею, фаршем та капустою

    Готуємо ситний та ароматний «сільський» пиріг з начинкою з таких овочів, як картопля та білокачанна капуста з м'ясним фаршем. Таке поєднання інгредієнтів подарує вам довге почуття насичення, завдяки чому цю страву можна вважати повноцінним прийомом їжі, яке до того ж дуже зручно брати з собою на роботу або навчання як перекушування.

    Час приготування – 55 хв.

    Час приготування – 20 хв.

    Порції – 8.

    Складові:

    Для начинки:

    • Капуста – 400 гр.
    • Картопля – 1 шт.
    • Фарш – 300 гр.
    • Цибуля – 1 шт.
    • Сіль – ½ ч.л.
    • Зелень – 30 грн.
    • Трави прованські/італійські – 1-2 год.
    • Олія соняшникова – 2-3 ст.л.

    Для тіста:

    • Майонез/сметана – 1 ст.
    • Борошно – 8 ст.
    • Яйця – 3 шт.
    • Кефір – 1 ст.
    • Сода – 1 ч.л.
    • Сіль – 2 щіпки.

    Процес приготування:

    Крок 1. Для того, щоб капуста в пирізі була м'якою, проварюємо її пару хвилин після закипання, попередньо нарізавши тонкою соломкою.

    Крок 2. Не гаючи часу, пасеруємо дрібно нарізану цибулю на невеликій кількості олії.

    Крок 3. До напівпрозорих цибулин, викладаємо фарш, солимо (за бажанням додаємо приправи) і тушкуємоо під кришкою до готовності м'яса. Картоплю очищаємо і ріжемо тонкими пластинами.

    Крок 4. У глибокій ємності змішуємо кефір з майонезом чи сметаною.

    Крок 5. Підсолюємо, вбиваємо яйця і додаємо соду – добре перемішуємо до однорідності інгредієнтів.

    Крок 6. У рідку основу просіюємо муку|борошно| і замішуємо тісто.

    Крок 7. У сковороду до фаршу перекладаємо приварену капусту, заважаємо і готуємо ще кілька хвилин.

    Крок 8. Також у начинку всипаємо дрібнорублену зелень.

    Крок 9. Жароміцний посуд з високими бортами промазуємо маслом і виливаємо ½ тіста.

    Крок 10. Ароматну начинку розділимо поверх тіста, наступним шаром викладаємо тонкі слайси картоплі.

    Крок 11. Заливаємо начинку залишками тіста і за потреби вирівнюємо за допомогою лопатки.

    Крок 12. Випікаємо протягом 30-35 хвилин при температурній відмітці 180 градусів. Смачного!

    Як спекти пиріг з картоплею, фаршем та грибами?

    Поєднання картоплі та грибів – це безпрограшне поєднання, незалежно від того, в якому блюді об'єднані ці інгредієнти. А якщо доповнити два ці продукти м'ясним фаршем і приготувати рум'яний пиріг, то будьте впевнені, що одна половина гостей проситиме поділитися рецептом, а друга – добавки!

    Час приготування – 55 хв.

    Час приготування – 15 хв.

    Порції – 4-6.

    Складові:

    • Фарш/філе куряче – 200 гр.
    • Картопля – 4 шт.
    • Гриби лісові – 200 грн.
    • Яйця – 3 шт.
    • Цибуля – 1 шт.
    • Зелень – до смаку.
    • Молоко – 50мл.
    • Сметана – 70 грн.
    • Масло вершкове – 100 гр.
    • Борошно – 250 гр.

    Процес приготування:

    Крок 1. Насамперед замішуємо пісочне тісто: у чашу насипаємо борошно, додаємо розтоплене вершкове масло, 20 грам сметани та одне яйце – розтираємо.

    Крок 2. Формуємо грудку і перекладаємо її на полицю холодильної камери приблизно на півгодини.

    Крок 3. Не гаючи часу, займемося начинкою: картоплю відварюємо у підсоленій воді практично до готовності. Якщо ви використовуєте філе, то його теж варимо, а потім разом з картоплею ріжемо кубиками.

    Крок 4. У сковорідці смажимо цибулю до прозорості, а потім до неї відправляємо картопляні шматочки, фарш (або відварене філе) та розморожені гриби – готуємо протягом 10 хвилин.

    Крок 5. Охолоджене тісто розгортаємо і формуємо «дно» пирога у формі для запікання, зверху викладаємо начинку та заливаємо її сумішшю із збитих яєць, молока, зелені та 50 грам сметани.

    Крок 6. Напівфабрикат випікаємо близько 30 хвилин при 180 градусах.

    Крок 7. Ситний пиріг нарізаємо порційними шматочками та приступаємо до дегустації. Смачного!

    Друзі, Вам подобається ця стаття? Поділіться з друзями!
    Коліжанка - жіночий інтернет-журнал