Пшоняна каша на молоці – це страва, яка може бути як гарніром, так і повноцінним сніданком. Якщо ви є любителем пшонки, то обов’язково приділіть час на прочитання статті, тому що ми підібрали для вас найсмачніші та апетитні рецепти! Кашу можна приготувати до сніданку і присмажити її різними фруктами, ягодами та медом, також таку страву можна запропонувати сім’ї як гарнір до м’яса, просто поклавши в кожну порцію по скибочці вершкового масла.
Пшоняна каша на молоці з гарбузом
Пшоняна каша на молоці з гарбузом – це осіння страва, яка повинна бути в раціоні у кожного, тому що крім прекрасних смакових характеристик, страва також має велику кількість вітамінів, яких ми так потребуємо зміни сезонів.
Час приготування – 60 хв.
Час приготування – 10 хв.
Порції – 4.
Інгредієнти:
- Пшоно – 180 гр.
- Молоко –600 мл.
- Гарбуз – 500 гр.
- Цукор-пісок – 1 ч.л.
- Сіль – ½ ч.л.
Процес приготування:
Крок 1. З гарбуза знімаємо шкірку та вичищаємо насіннєву область, м’якоть подрібнюємо кубиками.
Крок 2. У каструльці кип’ятимо молоко, закидаємо помаранчеві скибочки та проварюємо протягом 10-15 хвилин.
Крок 3. Після закінчення часу висипаємо промиту крупу, цукор і сіль – варимо ще 15-20 хвилин при частому помішуванні на вогні, нижче середнього.
Крок 4. Отриманий склад перекладаємо в горщик і закривши кришкою, прибираємо в духовку на 25-30 хвилин при 80 градусах.
Крок 5. Ароматну кашу подаємо до столу негайно. Смачного!
Молочна пшоняна каша в мультиварці
Молочна пшоняна каша в мультиварці готується настільки легко, що впорається навіть той, хто вперше переступив поріг кухні, тому що все, що потрібно від кулінара –, це відправити інгредієнти в чашу в потрібних пропорціях. Решта за вас зробить сучасна кухонна техніка!
Час приготування – 1 ч. 15 хв.
Час приготування – 10-15 хв.
Порції – 4.
Інгредієнти:
- Пшоно – 1 ст.
- Молоко – 2 ст.
- Вода – 2 ст.
- Вершкове масло – 50 гр.
- Цукор-пісок – до смаку.
- Сіль – 1 щіпка.
Процес приготування:
Крок 1. Ретельно промите пшоно заливаємо окропом і даємо трохи постояти.
Крок 2. Приблизно через 10 хвилин крупу знову промиваємо і відправляємо в чашу мультиварки.
Крок 3. Заливаємо основний інгредієнт молоком та водою, також не забуваємо додати цукор і сіль – перемішуємо та закриваємо кришкою. Запускаємо програму «молочна каша», а на таймері встановлюємо «60 хвилин».
Крок 4. Після звукового сигналу, заправляємо страву вершковим маслом та залишаємо під кришкою ще на кілька хвилин.
Крок 5. Розкладаємо страву по порційних піалах та подаємо до столу у теплому вигляді. Смачного!
Пшоняна каша на молоці в горщиках у духовці
Пшоняна каша на молоці в горщиках в духовці – це один з найвдаліших способів приготування, тому що саме в глиняному або керамічному посуді, готова страва виходить неймовірно розсипчастою і ароматною. Тому якщо раніше ви відварювали крупу виключно в каструлі, то обов’язково спробуйте скористатися горщиками!
Час приготування – 60 хв.
Час приготування – 10 хв.
Порції – 2.
Інгредієнти:
- Пшоно – 4 ст.
- Молоко –300 мл.
- Цукор-пісок – 1 ст.
- Сіль – ¼ ч.л.
- Вершкове масло – 40 гр.
Процес приготування:
Крок 1. Необхідну кількість крупи старанно промиваємо в холодній, теплій та гарячій воді до повної прозорості рідини.
Крок 2. В окрему миску наливаємо молоко та розчиняємо кристали солі та цукрового піску.
Крок 3. У горщик висипаємо пшоно і заливаємо молочним розчином, додаємо скибочку вершкового масла.
Крок 4. Переміщуємо посуд у холодну духовку та починаємо нагрівання до 160 градусів. Після набухання пшона закриваємо ємності кришками – загальний час теплової обробки близько 50 хвилин.
Крок 5. Готуйте та отримуйте задоволення!
Рідка пшоняна каша на молоці
Рідка пшоняна каша на молоці та воді, приготована з додаванням вершкового масла та цукрового піску – це поживна страва, яка надовго позбавить вас ненависного почуття голоду, а також порадує смакові рецептори. Також ви можете доповнити кашу свіжими фруктовими скибочками чи ягодами.
Час приготування – 50 хв.
Час приготування – 10 хв.
Порції – 2.
Інгредієнти:
- Пшоно – 1 ст.
- Молоко – 2 ст.
- Вода – 2 ст.
- Вершкове масло – 40 гр.
- Цукор-пісок – до смаку.
- Сіль – 1 щіпка.
Процес приготування:
Крок 1. Насамперед у кількох водах ретельно промиваємо крупу.
Крок 2. Пшоно висипаємо в сотейник і слідом відправляємо необхідну кількість цукрового піску та солі.
Крок 3. Заливаємо інгредієнти водою та на помірному полум’ї проварюємо практично до повного випаровування рідини.
Крок 4. Додаємо молоко і доводимо страву до кипіння, тушкуємоо на повільному вогні ще 20-25 хвилин і прибираємо з конфорки.
Крок 5. Здобрюємо кашу вершковим маслом, настоюємо під кришкою 5-10 хвилин і розкладаємо по тарілках. Смачного!
Солодка пшоняна каша на молоці з цукром
Солодка пшоняна каша на молоці з цукром – це традиційна слов’янська страва, яку можна запросто приготувати на сучасний лад і привнести до звичного раціону щось зовсім нове і надзвичайно смачне. Рекомендуємо подавати кашу в порційних чашах, прикрасивши яблуками, полуницею та бананами.
Час приготування – 45 хв.
Час приготування – 15 хв.
Порції – 2.
Інгредієнти:
- Пшоно – 180 гр.
- Вода –400 мл.
- Молоко –400 мл.
- Цукор-пісок – 2 ст.
- Вершкове масло – 20 гр.
- Сіль – 1 щіпка.
Процес приготування:
Крок 1. Склянку пшона промиваємо відразу в холодній, а потім у гарячій воді, щоб позбутися крохмалю та жиру.
Крок 2. Пересипаємо крупу в сотейник і заливаємо 400 мл води, на помірному полум’ї доводимо до кипіння і чекаємо, поки практично вся вода вбереться.
Крок 3. Тепер виливаємо молоко та додаємо цукор із сіллю, перемішуємо та тушкуємоо протягом 20 хвилин, знімаючи пінку та помішуючи.
Крок 4. Гарячу кашу сервіруємо та доповнюємо солодкими та корисними інгредієнтами на свій смак.
Крок 5. Готуйте та отримуйте задоволення не тільки від результату, а й від процесу!
Пшоняна каша на кокосовому молоці
Пшоняна каша на кокосовому молоці – це вишукана страва, яка швидше нагадує ресторанний десерт, ніж звичайну кашу, зварену в каструльці. Крім молока з кокосу, нам також знадобиться соєве молоко, ванільний сироп і трохи хурми для декору.
Час приготування – 35 хв.
Час приготування – 5-10 хв.
Порція – 1.
Інгредієнти:
- Пшоно – 100 гр.
- Молоко кокосове – 120мл.
- Соєве молоко – 160 мл.
- Сироп ванільний – 1-2 краплі.
- Цукор-пісок – 1-3 ст.
- Хурма – 1 шт.
- Вода –200 мл.
Процес приготування:
Крок 1. Ретельно промите пшоно висипаємо в каструлю з товстим дном, заливаємо водою і проварюємо близько 10 хвилин з моменту закипання.
Крок 2. Виливаємо воду, яка залишилася, а до крупи відправляємо два види молока, ароматний сироп та цукор – варимо ще 10 хвилин, а потім даємо постояти під кришкою ще 5 хвилин.
Крок 3. Паралельно м’яку хурму пробиваємо у блендері до однорідної консистенції.
Крок 4. Кладемо порцію каші в піалу та щедро поливаємо фруктовим «соусом».
Крок 5. За бажанням присмачуємо ягодами та мигдальними пелюстками – пробуємо та насолоджуємося. Смачного!
Молочна пшоняна каша з родзинками
Молочна пшоняна каша з родзинками – це страва, яка може стати апетитним та корисним сніданком для всіх членів вашої родини. Незважаючи на елементарність приготування, така каша відрізняється своїм яскравим смаком та насиченим ароматом, перед яким неможливо встояти.
Час приготування – 45 хв.
Час приготування – 10 хв.
Порції – 2-3.
Інгредієнти:
- Пшоно – ½ ст.
- Молоко – 1 ст.
- Вода – 1 ст.
- Родзинки – 50 гр.
- Мед бджолиний – 20 гр.
- Вершкове масло – 20 гр.
- Сіль – 1 щіпка.
Процес приготування:
Крок 1. Під струменем теплої води добре промиваємо крупу, потім обдаємо окропом, щоб позбутися гіркоти.
Крок 2. У каструлю набираємо воду і висипаємо пшоно, трохи солимо.
Крок 3. Готуємо кашу на середньому полум’ї близько 10 хвилин, помішуючи та знімаючи шумівкою піну.
Крок 4. У цей же час запарюємо сухофрукти в окропі протягом 5 хвилин.
Крок 5. Обсушуємо родзинки, розсипавши компонент на лляний рушник.
Крок 6. До пшона додаємо сухофрукти та молоко, тушкуємоо на повільному полум’ї до отримання бажаної консистенції.
Крок 7. Доповнюємо кашу шматочком вершкового масла та меду, активно перемішуємо та даємо постояти під кришкою ще 5-10 хвилин.
Крок 8. Сервіруємо та подаємо. Смачного!
Пшоняна каша на молоці з яблуками
Пшоняна каша на молоці яблуками – це оригінальна страва, яка готується з додаванням не лише фруктів, а й ароматної кориці. Цими компонентами неможливо зіпсувати страву, тому не бійтеся експериментувати –, дивуйте близьких!
Час приготування – 40 хв.
Час приготування – 10 хв.
Порції – 2-3.
Інгредієнти:
- Пшоно – ½ ст.
- Яблука – 1 шт.
- Сіль – 1 щіпка.
- Молоко – 1 ст.
- Вода – 1 ст.
- Мед – 1 ч.л.
- Кориця мелена – ½ ч.л.
- Вершкове масло – 20 гр.
Процес приготування:
Крок 1. Попередньо промиту крупу та воду відправляємо в сотейник, солимо.
Крок 2. Готуємо на середньому нагріванні до тих пір, поки вся рідина не вбереться в крупинки.
Крок 3. Не гаючи часу, знімаємо шкірку з яблука і вирізаємо насіннєву коробочку. М’якуш розрізаємо на сегменти бажаного розміру.
Крок 4. У кашу викладаємо яблука, посипаємо корицею і заливаємо молоком – уварюємо до загусання, часто помішуючи.
Крок 5. Заправляємо страву медом та вершковим маслом – настоюємо під кришкою ще 10 хвилин, і приступаємо до сервірування.
Крок 6. Смачного!
Пшоняна каша на молоці з курагою
Пшоняна каша на молоці з курагою – це поживна та дуже корисна страва, регулярне вживання якої сприяє покращенню обміну речовин та нормальній роботі нервової та серцево-судинної системи. Привнесіть у свої сніданки щось ароматне та смачне!
Час приготування – 45 хв.
Час приготування – 10-15 хв.
Порції – 4.
Інгредієнти:
- Пшоно – 180 гр.
- Вода –600 мл.
- Молоко –400 мл.
- Курага – 110 гр.
- Фундук – 60 гр.
- Вершкове масло – 40 гр.
Процес приготування:
Крок 1. Необхідну кількість сухофруктів заливаємо окропом та залишаємо на 10 хвилин.
Крок 2. Крупу висипаємо в сито з дрібними отворами та старанно промиваємо під струменем води.
Крок 3. У сотейник висипаємо пшоно, заливаємо гарячою водою і варимо на помірному полум’ї, видаляючи шумівкою піну.
Крок 4. Після випаровування води, вливаємо молоко та варимо 5 хвилин. Потім зменшуємо нагрівання до мінімуму і тушкуємоо страву ще 10 хвилин.
Крок 5. Не гаючи часу, обсушуємо курагу і нарізаємо невеликими скибочками.
Крок 6. Подрібнюємо горіхи.
Крок 7. Висипаємо підготовлені компоненти в кашу та перемішуємо.
Крок 8. Гарячу кашу подаємо до столу і негайно приступаємо до трапези. Смачного!