Прісне тісто – 10 рецептів приготування з покроковими фото

Прісне тісто – це тісто, приготовлене без використання дріжджів. Воно замішується на борошні та воді з додаванням солі та олії. Коли до його складу входять вершкове масло, маргарин, сметана, яйця, цукор, сода, воно стає здобним. Розрізняється прісне тісто і за консистенцією: круте, середнє та рідке. Рецепти прісного тіста різноманітні, але знання його приготування важливе для кожної господині, незалежно від того, який варіант випічки обраний.

Прісне тісто для пиріжків у духовці

Багатьма господинями прісне тісто для пиріжків необґрунтовано визнається несмачним, але це не так, адже в ньому відсутні лише дріжджі. При правильному замісі пиріжки в духовці з такого тіста з будь-якою начинкою виходять м'якими та смачними. Замішуємо тісто на борошні, олії, теплій воді та солі. Консистенція його має бути м'якою і для пиріжків тісто тонко розкочуємоться.

    Здобне прісне тісто для пирога

    Варіанти замісу бездріжджового або прісного тіста для пирогів актуальні для багатьох господарок, адже таке тісто не вимагає часу для замісу дріжджової основи, а випічка виходить смачною. У цьому рецепті замісимо прісне тісто з додаванням здоби: молока, яєць та олії, а для пишноти додамо соду. Здобному прісному тіста бажано дати для вистоювання 1-2 години.

    Час приготування: 2 години 20 хвилин.

    Час приготування: 20 хвилин.

    Порція: 1 кг.

    Складові:

    • Борошно – 4 ст.
    • Молоко – 1 ст.
    • Масло вершкове – 180 гр.
    • Яйця – 3 шт.
    • Сода – ½ ч.л.
    • Оцет яблучний – 1 ст.
    • Сіль – ½ ч.л.

    Процес приготування:

    Крок 1. Спочатку потрібно підготувати рідку основу тіста. При кімнатній температурі розм'якшити масло. У посуд для замісу тіста налити тепле молоко, додати|добавляти| до нього масло|мастило| і розбити курячі яйця.

    Крок 2. Віночком чи лопаткою ці інгредієнти добре перемішати до однорідного стану. Потім додати гашену оцтом соду або розпушувач. Масу перемішати ще раз.

    Крок 3. В іншому посуді приготувати суху частину тіста. Борошно просіяти через сито і змішати із сіллю. Потім ці дві основи з'єднати і добре перемішати лопаткою. Посуд з тістом прикрити серветкою і залишити на 2 години для вистоювання, щоб тісто стало пружним та еластичним.

    Крок 4. Після цього тісто перекласти на присипану борошном стільницю і протягом 7-10 хвилин руками завершити заміс, щоб тісто не прилипало до долонь.

    Крок 5. Із замішаного прісного тіста можна формувати пиріг з будь-якою начинкою. Вдалої та смачної випічки!

    Тісто для пиріжків, смажених на сковороді

    Для пиріжків, смажених на сковорідці та з будь-якою начинкою, чудово підходить прісне тісто, замішане на кефірі. Кисломолочні продукти швидко звільняють клейковину борошна, і з додаванням соди або розпушувача тісто стає пишним, еластичним та податливим. Таке тісто поступається своїми властивостями дріжджовому, але вимагає менше часу для замісу, що важливо для сучасної господині. У цьому рецепті замішуємо тісто без яєць.

    Час приготування: 50 хвилин.

    Час приготування: 10 хвилин.

    Порція: 0,9 кг.

    Складові:

    • Борошно – 500 гр.
    • Кефір – 400 мл.
    • Сода – 1 ч.л.
    • Цукор – 1 ст.
    • Сіль – 1 год.
    • Олія – 3 ст.л.

    Процес приготування:

    Крок 1. Інгредієнти для замісу тіста відразу відміряти у зазначеній у рецепті кількості, адже для хорошого тіста важлива їхня правильна пропорція.

    Крок 2. У посуд для замісу тіста налити кефір кімнатної температури. До нього насипати столову ложку цукру та чайну ложку солі.

    Крок 3 Ці інгредієнти перемішати дерев'яною лопаткою.

    Крок 4. Пшеничне борошно двічі просіяти через густе сито і змішати з|із| чайною ложкою соди.

    Крок 5. Борошняну суміш пересипати до рідкої основи і лопаткою замісити тісто.

    Крок 6. Потім змастити долоні олією і три ложки олії додати в тісто.

    Крок 7. Протягом 5-7 хвилин тісто добре вимісити до однорідної еластичної текстури.

    Крок 8. Примішане тісто зібрати в кому, прикрити серветкою і на 30 хвилин залишити для вистоювання.

    Крок 9. Після цього часу прісне тісто буде готове. З нього можна формувати пиріжки і смажити або на сковорідці, або в духовці. Смачної та вдалої випічки!

    Як приготувати тісто на кефірі?

    Прісне тісто на кефірі – рецепт, затребуваний і популярний сучасними господинями, і все тому, що таке тісто легко і швидко замішується, менш калорійно в порівнянні з дріжджовими аналогами, а випічка на ньому виходить пишною та смачною. До тіста кефіру додається замість дріжджів сода або розпушувач, а кількість цукру визначається солодкою або несолодкою начинкою.

    Час приготування: 20 хвилин.

    Час приготування: 20 хвилин.

    Порція: 0,7 кг.

    Складові:

    • Борошно – 400 гр.
    • Кефір – 250 мл.
    • Сода – 1/2 ч. л.
    • Цукор – 1 ст.
    • Сіль – 1/2 ч. л.
    • Олія – 40 мл.

    Процес приготування:

    Крок 1. У посуд для замісу тіста наливається, витриманий за кімнатної температури кефір будь-якої жирності і до нього насипаються по половині чайної ложки солі з харчовою содою.

    Крок 2. Ці інгредієнти вінчиком добре перемішуються. На поверхні суміші від реакції соди з кефіром мають з'явитися дрібні бульбашки повітря.

    Крок 3. Потім в цю суміш кефіру наливається рослинна олія без запаху і все ще раз перемішується.

    Крок 4. Пшеничне борошно просівається через сито. Потім вона порційно додається до суміші кефіру і вінчиком замішується тісто.

    Крок 5. Коли тісто збереться в грудку, воно перекладається на присипану мукою робочу поверхню і руками заміс завершується. Правильно замішане тісто повинне вийти м'яким, однорідним і не прилипати до рук. У міру замісу до тіста можна додавати муку, але тільки намагатися не забити нею тісто, інакше випічка не буде пишною.

    Крок 6. Замішане прісно на кефірі відразу і без вистоювання можна використовувати для будь-якої домашньої випічки. Приємного кулінарного клопоту і смачної випічки!

    Прісне тісто на сметані в домашніх умовах

    Прісне тісто на сметані давно стало основою будь-якої домашньої випічки та з будь-якою начинкою. Тісто визнається універсальним і замішується або рідким, або крутим. У цьому рецепті готуємо сметанне прісне тісто з додаванням здоби – вершкового масла та яєць. Для вдалого тіста всі інгредієнти беруться однакової кімнатної температури і замішеному тіста дається час на вистоювання.

    Час приготування: 40 хвилин.

    Час приготування: 20 хвилин.

    Порція: 0,8 кг.

    Складові:

    • Борошно – 450 гр.
    • Сметана 20% – 200 гр.
    • Масло вершкове – 100 гр.
    • Яйця – 2 шт.
    • Сода – 1/2 ч. л.
    • Цукор – 1 ч.л.
    • Сіль – 1 год.

    Процес приготування:

    Крок 1. Насамперед потрібно підготувати всі інгредієнти для тіста згідно з рецептом. Кількість борошна може бути змінена, оскільки це залежить від її якості: вологості, ступеня помелу та рівня клейковини.

    Крок 2. Вершкове масло розтопити в мікрохвильовій печі і трохи остудити.

    Крок 3. У піалі збити вінчиком до однорідності два курячі яйця з сіллю і цукром.

    Крок 4. У цю суміш покласти сметану та ще раз добре перемішати.

    Крок 5. Потім до суміші перелити розтоплену олію та ще раз вінчиком добре перемішати.

    Крок 6. Борошно просіяти через сито, 2/3 об'єму пересипати в посуд для замісу тіста і змішати із содою. Потім цю суміш зібрати гіркою та в середині зробити поглиблення.

    Крок 7. У борошняну суміш перелити рідку сметанну основу та замісити тісто лопаткою.

    Крок 8. У міру замісу додати решту борошна. Заміс завершити руками, щоб тісто стало однорідним, еластичним і таким, що не прилипає до долонь.

    Крок 9. Замішане прісне тісто на сметані згорнути в колобок, прикрити серветкою і на 30 хвилин залишити для вистоювання, а потім приступити до формування задуманої випічки. Успіхів!

    Тісто без дріжджів для пиріжків

    Пиріжками славиться кожна господиня, особливо м'якими та повітряними, як пух. Варіантом тіста для таких пиріжків може бути прісне тісто, як швидка і простіша альтернатива традиційному дріжджовому тісту. Тісто піднімається за рахунок соди або розпушувача. Замісити його можна як у молоці, і на кефірі. У цьому рецепті замішуємо тісто для пиріжків прісне здобне, доповнивши його вершковим маслом та яйцем.

    Час приготування: 40 хвилин.

    Час приготування: 10 хвилин.

    Порції: 10.

    Складові:

    • Борошно – 600 гр.
    • Молоко (кефір) – 180мл.
    • Масло вершкове (маргарин) – 200 гр.
    • Яйце – 3 шт.
    • Розпушувач – 12 гр.
    • Цукор – 50 гр.
    • Сіль – 2 щіпки.

    Процес приготування:

    Крок 1. У посуд для замісу тіста розбивається три курячі яйця. До них насипається цукор і сіль з розпушувачем тіста у зазначеній у рецепті кількості. Віночком ці інгредієнти добре збиваються.

    Крок 2. У будь-який спосіб розтоплюється вершкове масло (маргарин для випічки), трохи охолоджується, переливається до збитого яйця і все ще добре перемішується. Для смачної випічки олія чи маргарин повинні бути гарної якості.

    Крок 3. Потім цю суміш наливається молоко (кефір) кімнатної температури. Підігрівати молоко не треба і жирність молочних продуктів може бути будь-якою.

    Крок 4. Борошно для насичення киснем 2–3 рази просіюється через сито, адже цей незначний момент випікання робить пишніше. Борошно порційно пересипається в рідку суміш і одночасно замішується лопаткою тісто.

    Крок 5. Тісто, що зібралося в грудку, перекладається на присипану мукою стільницю, і заміс завершується руками протягом 5-7 хвилин. Тісто має вийти податливим, м'яким і таким, що не прилипає до долонь.

    Крок 6. Примішане тісто згортається в колобок, прикривається серветкою і на півгодини залишається для відпочинку. Після цього з тіста можна формувати пиріжки з будь-якою начинкою і смажити їх на сковорідці або випікати в духовці. Охолоджені пиріжки з такого тіста зберігають свою м'яку текстуру і після розігріву в мікрохвильовій печі. Смачної та вдалої випічки!

    Прісне тісто для шанег з картоплею

    Шанежки, або шаньги – це несолодка домашня випічка з різною начинкою, що виглядає нагадує ватрушки, і готують її в основному на дріжджовому тісті, але нерідкі варіанти готування і на тісті прісному, що не менш смачно. У цьому рецепті прісне тісто для шанег з картоплею замішуємо на кефірі з яйцем, олією та содою. Начинка має бути густою, кладеться вона поверх тіста і в прісних шаньгах її має бути більше ніж тіста.

    Час приготування: 45 хвилин.

    Час приготування: 10 хвилин.

    Порція: 1,5 кг.

    Складові:

    • Борошно – 1 кг.
    • Кефір – 500 мл.
    • Яйце – 1 шт.
    • Сода – 1 ч.л.
    • Сіль – 1 год.
    • Олія – 1 ст.л.

    Процес приготування:

    Крок 1. Для замісу тіста одразу підготуйте інгредієнти згідно з рецептом. Борошно можете взяти будь-якого сорту, і навіть підійде житнє борошно.

    Крок 2. У посуд для замісу тіста налийте 500 мл кефіру будь-якої жирності та витриманого за кімнатної температури. До кефіру розбийте одне яйце, насипте по чайній ложці солі з содою і налийте олію. Віночком чи ложкою ці інгредієнти перемішайте до однорідного стану.

    Крок 3. Просійте через сито вибране борошно. Потім її порційно насипайте в суміш кефіру і одночасно замішуйте тісто. Таке додавання борошна дозволяє тіста не бути важким, а випічка буде м'якшою. Потім тісто перекладіть на присипану мукою стільницю.

    Крок 4. Протягом 10 хвилин|мінути| вимісіть тісто руками, щоб воно стало еластичним, однорідним і не прилипало до долонь. Тісто згорніть у колобок, прикрийте плівкою або серветкою та залиште на 30 хвилин для відпочинку.

    Крок 5. Після цього часу прісне тісто можна розкачувати і формувати шаньги з картопляною начинкою, приготовленою за будь-яким рецептом. Смачної та вдалої випічки!

    Прісне тісто для домашньої піци

    Для отримання ніжної та хрумкої основи піци господині йдуть на різні хитрощі та додають у тісто молочні продукти, майонез, біле вино та прянощі. У цьому рецепті замішуємо прісне тісто тільки на борошні, воді, розпушувачі та оливковій олії. Щоб таке тісто вийшло дійсно хрустким, важливим є заміс його протягом 10-15 хвилин, не менше. Борошно для тіста обов'язково просівається.

    Час приготування: 40 хвилин.

    Час приготування: 20 хвилин.

    Порції: 5.

    Складові:

    • Борошно – 230 гр.
    • Вода – 100 мл.
    • Розпушувач – 1 ч.л.
    • Сіль – 1/2 ч. л.
    • Олія оливкова – 4 ст.л.

    Процес приготування:

    Крок 1. Відразу відмірюється вказана в рецепті кількість борошна, солі, розпушувача та оливкової олії.

    Крок 2. Борошно 2 рази просіюється через сито, пересипається в посуд для замісу та перемішується із сіллю та содою.

    Крок 3. Потім ця суха суміш збирається гіркою і у середині робиться поглиблення. У нього наливаються 4 ложки оливкової олії та 100 мл підігрітої води.

    Крок 4. Тісто спочатку замішується ложкою. Коли борошно забере всю рідину, продовжуємо замішувати руками протягом 10-15 хвилин, що зробить тісто дуже еластичним і податливим.

    Крок 5. Примішане прісне тісто для піци згортається в колобок, прикривається серветкою і залишається на 20 хвилин для вистоювання та відпочинку. За цей час розпушувач активується, і тісто вийде повітряним та м'яким. З готового тіста можна формувати піцу з будь-якою начинкою. Смачної та вдалої випічки!

    Простий рецепт прісного тіста для пельменів

    Пельмені готуються переважно лише на прісному, тобто бездрожжевому тісті. Незмінними його інгредієнтами є борошно, вода, яйце та сіль, а також незмінні вимоги до тіста: легкість у роботі, здатність тонко розкочуватися та не рватися при варінні. У цьому рецепті до прісного пельменного тіста додамо оцет і олію, ці інгредієнти роблять тісто еластичнішим.

    Час приготування: 45 хвилин.

    Час приготування: 15 хвилин.

    Порція: 0,5 кг.

    Складові:

    • Борошно – 500 гр.
    • Вода – 1 ст.
    • Яйце – 1 шт.
    • Оцет столовий – 1 ст.
    • Сіль – 1 щіпка.
    • Олія – 1 ст.л.

    Процес приготування:

    Крок 1. Відразу відмірюємо вищезазначені інгредієнти для тіста згідно з рецептом. Борошно обов'язково просіваємо через сито.

    Крок 2. У посуд для замісу тіста пересипаємо муку|борошно| гіркою і робимо в середині її поглиблення. У нього наливаємо рідкі інгредієнти (воду з оцтом та олією) і насипаємо сіль.

    Крок 3. Потім до тіста розбиваємо одне куряче яйце.

    Крок 4. Ложкою чи вінчиком ці інгредієнти добре змішуємо.

    Крок 5. Коли мука забере всю рідину, тісто перекладаємо на присипану мукою стільницю.

    Крок 6. Потім руками протягом 5-7 хвилин тісто вимішуємо, щоб воно вийшло досить тугим і однорідним. У міру замісу можна додати|добавляти| трохи борошна для отримання потрібної консистенції тіста.

    Крок 7. Примішане тісто згортаємо в колобок, кладемо в пакет і на півгодини залишаємо для відпочинку. За цей час готуємо начинку для пельменів.

    Крок 8. Після цього тісто можна розкачувати і приступати до формування пельменів. Смачних та вдалих страв!

    Тісто для ватрушок з картоплею

    Варіантом несолодкої домашньої випічки можуть бути ватрушки з картоплею. Вони відрізняються від картопляної шаньги лише способом формування виробів. Картопля – начинка пісна, і в цьому рецепті готуємо прісне тісто на борошні, рослинній олії, воді і соді. Замішуємо тісто за допомогою кухонного комбайна, що легше та швидше ручного замісу.

    Час приготування: 10 хвилин.

    Час приготування: 10 хвилин.

    Порція: 0,4 кг.

    Складові:

    • Борошно – 210 гр.
    • Вода – 120 мл.
    • Сода – 1/3 ч. л.
    • Сіль – 1 щіпка.
    • Олія – 20 мл.

    Процес приготування:

    Крок 1. Відразу відміряти вказану в рецепті кількість інгредієнтів для замісу тіста.

    Крок 2. Пшеничне борошно двічі просіяти через сито, щоб тісто вийшло більш еластичним та ніжним. Борошно пересипати в чашу комбайна з насадкою «ріжкий ніж».

    Крок 3. До борошна насипати третину чайної ложки харчової соди.

    Крок 4. Потім додати|добавляти| трохи солі.

    Крок 5. Налити в чашу до борошна рослинну або оливкову олію.

    Крок 6. Чисту воду трохи підігріти чи взяти кімнатної температури. Налити до борошна 2/3 води. Потім закрити кришку та на середній швидкості замісити тісто протягом 1 хвилини.

    Крок 7 Якщо тісто вийшло дуже тугим, а це залежить від борошна, долити решту води і завершити заміс, щоб тісто стало однорідним і не прилипало до рук.

    Крок 8. Із замішаного прісного тіста відразу можна формувати ватрушки з картоплею. Таке тісто добре зберігається кілька діб у холодильнику і добре переносить заморожування. Смачних та вдалих страв!

    Друзі, Вам подобається ця стаття? Поділіться з друзями!
    Коліжанка - жіночий інтернет-журнал