Пісочне тісто – найбільш популярний вид тіста для домашньої випічки, що відрізняється ніжністю та розсипчастістю. Замішується тісто на борошні, жирі та рідині. Жира (вершкове масло і маргарин) у тісті багато, оскільки він забезпечує крихкість та розсипчастість випічки. Рідкі інгредієнти для тіста беруться як яєць, молочних продуктів чи фруктового соку, а розпушувач не обов'язковий.
Пісочне тісто для пирога – класичний рецепт у домашніх умовах
Класичний рецепт замісу пісочного тіста простий та набір інгредієнтів невеликий. Для вдалого розсипчастого тіста важливі деякі моменти: використання якісної олії, просіювання борошна, швидке замішування і бажано за допомогою девайсів та охолодження тіста перед випічкою. Кількість цукру визначається передбачуваною начинкою: солоною або солодкою, а кількість інших інгредієнтів не треба змінювати. У цьому рецепті пісочне тісто замішуємо руками.
Як приготувати пісочне тісто з сиром?
Пісочне тісто з додаванням сиру відрізняє від своїх аналогів ніжна розсипчаста текстура випічки, податливість і працюватиме з ним одне задоволення. З такого тіста випікають не лише пироги з різними начинками, а й інші кондитерські вироби. Для хорошого тіста важлива висока якість вихідних продуктів. Сир підходить будь-який, але бажано протертий. Замішуємо тісто за допомогою кухонних девайсів.
Час приготування: 15 хвилин.
Час приготування: 15 хвилин.
Порції: 500 грн.
Складові:
- Борошно – 250 гр.
- Масло вершкове – 100 гр.
- Сир – 150 гр.
- Сода – ½ ч.л.
- Цукор – 1 ч.л.
- Сіль – 1 щіпка.
Процес приготування:
Крок 1. Інгредієнти для замісу тіста відмірюються у зазначеній у рецепті кількості.
Крок 2. Вершкове масло (заморожувати або розтоплювати не потрібно) нарізається невеликими шматочками і кладеться в чашу блендера або кухонного комбайна з насадкою ніж.
Крок 3. До масла перекладається сир будь-якої жирності, але протертий через сито або подрібнений блендером, інакше в тісті залишаться тверді крупинки.
Крок 4. Потім у чашу просіюється через густе сито борошно пшеничне.
Крок 5. Далі насипаються цукор із харчовою содою та щіпкою солі.
Крок 6. Чаша щільно закривається кришкою та ставиться на комбайн.
Крок 7. На середній швидкості швидко замішується тісто до однорідного гладкого стану. Пісочно-сирне тісто готове до формування з нього пирога. Пиріг із такого тіста при зберіганні його в пакеті буде м'яким, а при зберіганні на повітрі розсипчастим. Вдалої та смачної випічки!
Пісочне тісто для печива в домашніх умовах
Печиво називають пісочним за розсипчасту, пісочну текстуру, і цей десерт люблять як діти, і дорослі. Інгредієнти для нього прості та доступні, готується нескладно та добре зберігається довгий час без втрати смаку, навіть стає ще більш розсипчастим. У цьому рецепті тісто замішуємо на вершковому маслі та ароматизуємо цедрою цитрусових.
Час приготування: 10 хвилин.
Час приготування: 10 хвилин.
Порції: 8.
Складові:
- Борошно – 2 ст.
- Масло вершкове – 120 гр.
- Яйце – 1 шт.
- Цукор – 6 ст.
- Сода – 1 щіпка.
- Апельсинова цедра – 1 гр.
Процес приготування:
Крок 1. Інгредієнти для замісу тіста відмірюються у зазначеній у рецепті кількості.
Крок 2. У посуд для замісу тіста насипається цукор і розбивається до нього одне куряче яйце. За допомогою вінчика яйце з цукром трохи збивається.
Крок 3. У цьому рецепті тісто замішується вручну, тому олія для нього береться кімнатної температури. Воно нарізається маленькими шматочками і перекладається до яєчно-цукрової суміші.
Крок 4. Потім масло ретельно розминається вилкою і добре перемішується з рідкою сумішшю.
Крок 5 Суха цедра апельсина подрібнюється в крихту за допомогою звичайної ступки.
Крок 6. В інший посуд просіюється через сито борошно пшеничне. До неї додається щіпка соди та порошок цедри. Ці сухі інгредієнти перемішуються.
Крок 7. Борошнова суміш порційно пересипається до яєчно-масляної суміші та замішується тісто до однорідного стану.
Крок 8. Примішене тісто готове для формування печива.
Крок 9. Воно розкочуємоться в тонкий аркуш і нарізується фігурками будь-якої форми.
Крок 10. Сформоване печиво перекладається на застелений папером лист, випікається в духовці при 180 градусах протягом 15 хвилин.
Крок 11. Спечене печиво з пісочного тіста трохи остуджується та подається до чаю. Смачного!
Простий рецепт пісочного тіста на маргарині
Маргарин, як і вершкове масло, пісочне тісто робить розсипчастим і не менш ніжним і м'яким, але якістю його нехтувати не можна. Класичний рецепт такого тіста передбачає одну частину маргарину на 1,5-2 частини борошна. З тістом на маргарині потрібно працювати швидко, інакше воно підтає, і розсипчастість випічки не вийде. Замішується тісто або руками, або за допомогою кухонних аксесуарів.
Час приготування: 40 хвилин.
Час приготування: 10 хвилин.
Порції: 700 грн. тіста.
Складові:
- Борошно – 400 гр.
- Маргарін – 200 гр.
- Яйце – 1 шт.
- Цукор – 100 гр.
- Сода – 1 ч.л.
- Сіль – 1 тріска.
Процес приготування:
Крок 1. Початок приготування тіста стандартний – відмірюються всі інгредієнти згідно з вказаною в рецепті кількістю. Маргарін заздалегідь заморожується.
Крок 2. У посуд для замісу перекладається нарізаний маленькими шматочками заморожений маргарин.
Крок 3. Борошно просіюється через сито, змішується з щіпкою солі, цукром та содою. Ця суміш пересипається до нарізаного маргарину.
Крок 4. Потім ці інгредієнти рубаються ножем. Крихту можна приготувати за допомогою кухонного комбайна або міксера.
Крок 5. В результаті виходить тісто у вигляді дрібної однорідної крихти, що в основному визначає розсипчастість випічки.
Крок 6. Потім отриману крихту розбивається одне куряче яйце.
Крок 7. Крихітка з яйцем перемішується спочатку в посуді, а потім перекладається на присипану мукою стільницю і заміс швидко, щоб маргарин не почав танути, завершується руками.
Крок 8. Примішене тісто згортається в колобок.
Крок 9. Потім воно загортається в пакет або харчову плівку і щонайменше на півгодини кладеться в холодильник чи морозилку. Пісочне тісто після цього часу готове до роботи. Таке тісто добре переносить заморожування тривалий час, тому його можна наморозити про запас. Вдалої та смачної випічки!
Пісочне тісто на вершковому маслі
Рецепт приготування пісочного тіста як відмінної основи різної випічки в домашніх умовах повинен бути в арсеналі кожної господині. Основними його інгредієнтами, що створюють ефект розсипчастості, є борошно та вершкове масло, причому ідеальне співвідношення їх 2:1. Таке тісто вважається універсальним і до нього підходить будь-яка начинка. У цьому рецепті тісто замішуємо на холодному вершковому маслі.
Час приготування: 45 хвилин.
Час приготування: 15 хвилин.
Порції: 800 грн. тіста.
Складові:
- Борошно – 500 гр.
- Масло вершкове – 250 гр.
- Яйце – 1 шт.
- Цукор – 1 ст.
- Сода – 1 ч.л.
- Сіль – 1 щіпка.
Процес приготування:
Крок 1. Зазначені в рецепті інгредієнти відмірюються у потрібній кількості. Яйце та вершкове масло беруться холодними.
Крок 2. Охолоджена, тільки не заморожена олія, нарізається невеликими шматочками.
Крок 3. Потім олію перекладають у посуд для замісу тіста. До нього через сито пересипається пшеничне борошно.
Крок 4. Ці інгредієнти рубаються ножем у дрібну крихту, і до них насипається цукор із сіллю та содою.
Крок 5. У середину отриманої крихти розбивається одне яйце.
Крок 6. Крихта з яйцем ножем або вилкою перемішується для рівномірного розподілу яйця у всій борошняній масі.
Крок 7. Потім тісто швидко замішується від краю до середини. Довго місити його не треба.
Крок 8. Примішане тісто згортається в колобок, кладеться в пакет і мінімум на півгодини поміщається в холодильник. Воно добре зберігається на холоді протягом 2 діб і навіть можна таке тісто заморозити про запас. Через 30 хвилин тісто можна розкачувати і приступати до формування випічки, тільки качалка з дошкою повинні бути холодними. Вдалої та смачної випічки!
Покроковий рецепт пісочного тіста на сметані
Є хороший варіант замісу пісочного тіста, в якому частина олії замінюється сметаною. Випічка на такому тісті менш шарувата, але дуже розсипчаста і довго залишається м'якою. Замішуємо тісто кухонним комбайном, що зручніше та швидше перетирання холодних інгредієнтів вручну. Чим вища якість борошна, сметани та олії, тим ваша випічка буде смачнішою. Пісочне тісто на сметані добре переносить заморожування.
Час приготування: 35 хвилин.
Час приготування: 5 хвилин.
Порції: 500 грн. тіста.
Складові:
- Борошно – 250 гр.
- Масло вершкове – 150 гр.
- Сметана – 75 мл.
- Розпушувач – 1 ч.л.
Процес приготування:
Крок 1. Продукти для замісу тіста готуються у вказаному у рецепті співвідношенні. Сметана та олія беруться лише холодними.
Крок 2. Олія нарізається невеликими шматочками та перекладається у чашу кухонного комбайна.
Крок 3. До олії наливається сметана будь-якої жирності.
Крок 4. Пшенична мука просіюється через сито, змішується з розпушувачем тіста, і ця суміш пересипається в чашу. На цьому етапі до тіста, за бажанням, додаються різні добавки: ваніль, кориця, горіхи та ін.
Крок 5. Чаша поміщається на комбайн та закривається кришкою. На середній швидкості та протягом хвилини проводиться заміс еластичного тіста.
Крок 6. Потім примішене тісто згортається в колобок, поміщається в пакет і на півгодини кладеться в холодильник. Після цього з тіста можна формувати задуману випічку з будь-якою начинкою або просто печиво. Вдалої та смачної випічки!
Домашнє пісочне тісто на кефірі
Кефір робить пісочне тісто особливо м'яким і випічку в ньому відрізняє тонкість смаку. Пластичність такого тіста дозволяє згортати будь-які рулети та формувати різні фігурки. Для тіста з кефіром, як і для будь-якого пісочного тіста, важливими є охолоджені інгредієнти і навіть борошно, порядок закладки і пропорції продуктів. Пісочно-кефірне тісто замішують для випікання з ягідною або фруктовою начинкою.
Час приготування: 1 година 15 хвилин.
Час приготування: 15 хвилин.
Порції: 800 грн. тіста.
Складові:
- Борошно – 400 гр.
- Масло вершкове – 100 гр.
- Кефір – 200 мл.
- Яйце – 1 шт.
- Цукор – 100 гр.
- Сода – 1/3 ч. л.
- Сіль – 1 тріска.
Процес приготування:
Крок 1. На початку роботи відмірюється вказана в рецепті кількість продуктів для замісу тіста.
Крок 2. Вершкове масло заздалегідь ненадовго заморожується, потім подрібнюється на тертці і кладеться в окремий посуд. Через сито просіюється пшеничне борошно і пересипається до натертої олії. Борошно з олією руками перетираються до дрібної крихти.
Крок 3. В інший посуд наливається кефір. До нього розбивається куряче яйце, насипаються цукор із содою та щіпкою солі. Ці інгредієнти вінчиком перемішуються однорідну масу.
Крок 4. До приготовленої рідкої маси пересипається борошняна крихта і швидко замішується тісто. Довго вимішувати його не потрібно. Примішане тісто згортається в колобок, загортається харчовою плівкою і на одну годину кладеться в холодильник.
Крок 5. Після цього часу, пісочне на кефірі тісто розкочуємоться і з нього формується або пиріг, або інші вироби. Вдалої та смачної випічки!
Тісто пісочне на яєчних жовтках
Коли залишаються незатребувані жовтки яєць після приготування білкового крему чи випічки «Безе», їх можна замісити відмінне пісочне тісто, як печива, так пісочного торта. Тісто на жовтках виходить досить пластичним, добре нарізається і ліпиться, а випічка з нього невагома, ламка та з приємним вершковим смаком. Тісто довго не замішується, щоб не стало жорстким і обов'язково охолоджується перед випічкою.
Час приготування: 30 хвилин.
Час приготування: 10 хвилин.
Порції: 800 грн. тіста.
Складові:
- Борошно – 450 гр.
- Масло вершкове – 250 гр.
- Жовтки – 3 шт.
- Цукор -120 гр.
- Розпушувач -1,5 ч.л.
- Сіль – 1 щіпка.
- Ванілін – за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. Через сито просіюється борошно пшеничне і пересипається в посуд для замісу тіста. До неї насипається розпушувач із сіллю і все перемішується в однорідну масу.
Крок 2. В інший посуд кладуться яєчні жовтки і насипається цукор з ваніллю. Вінчиком ці інгредієнти добре розтираються.
Крок 3. Потім розтертим жовткам додається розм'якшене при кімнатній температурі вершкове масло і перемішується з ним в однорідну вершкову масу.
Крок 4. У цю масу порційно насипається борошняна суміш і замішується тісто. Спочатку воно буде схоже на крихту. Потім тісто перекладається на присипану мукою стільницю, і заміс завершується руками.
Крок 5. Замішане тісто загортається харчовою плівкою та кладеться на 20 хвилин у холодильник для відпочинку.
Крок 6. Після цього тісто розкочуємоться в тонкий лист і нарізується фігурними заготовками для печива.
Крок 7. Випікаються вироби з пісочного тіста на жовтках швидко протягом 15-20 хвилин при 190°С. Вдалої та смачної випічки!
Простий та швидкий рецепт пісочного тіста на майонезі
Пісочне тісто на майонезі – варіант нестандартний, адже цей соус призначений для салатів та м'ясних страв, але доданий до тіста, він надає випічці незвичайного смаку і дуже ніжної розсипчастої текстури. При його замісі важливими є дві умови – якісні продукти та однакова кімнатна температура всіх інгредієнтів. З такого тіста випікають різні види десертів: пироги, пряники, печиво. Тісто використовують відразу після замісу і недовгого охолодження, але можна і заморозити про запас.
Час приготування: 25 хвилин.
Час приготування: 10 хвилин.
Порції: 700 грн. тіста.
Складові:
- Борошно – 380 гр.
- Масло вершкове – 200 гр.
- Майонез – 2 ст.
- Яйце – 1 шт.
- Цукор – 100 гр.
- Розпушувач – 1 ч.л.
- Сіль – 1 год.
Процес приготування:
Крок 1. Заздалегідь розм'якшене вершкове масло|мастило| кладеться в посуд для замісу тіста і до нього насипається вказана в рецепті кількість цукру з сіллю.
Крок 2. Ці інгредієнти ретельно перемішуються вилкою або міксером.
Крок 3. У масляну масу розбивається одне куряче яйце.
Крок 4. Потім кладуться дві столові ложки майонезного хорошого соусу.
Крок 5. Усі інгредієнти ще раз добре перемішуються.
Крок 6. Через густе сито до цієї маси насипається борошно пшеничне і додається чайна ложка розпушувача.
Крок 7. Замішується пісочне тісто спочатку міксером, потім руками. Замішане тісто має вийти гладким, еластичним і не прилипати до долонях.
Крок 8. Потім тісто перекладається в поліетиленовий пакет і на 15 хвилин уміщується в морозилку, але можна покласти в холодильник на одну годину.
Крок 9. Після цього часу можна приступати до приготування десерту. Вдалої та смачної випічки!
Шоколадне пісочне тісто з какао
Пісочне тісто з додаванням какао, або шоколадне тісто, відмінно підходить для випікання тортів, пирогів, рогаликів, галет та шоколадного печива. Замішується тісто, як звичайне пісочне, на борошні з вершковим маслом і порошком какао. У цьому рецепті додамо крохмаль, що випічку зробить ламкою та розсипчастою. Тісто виходить дуже м'яким і легко розкочуємоться.
Час приготування: 35 хвилин.
Час приготування: 10 хвилин.
Порції: 700 грн. тіста.
Складові:
- Борошно – 400 гр.
- Масло вершкове – 100 гр.
- Какао-порошок – 40 гр.
- Крохмаль – 40 гр.
- Вода холодна – 20 мл.
- Яйце – 1 шт.
- Цукор – 70 гр.
Процес приготування:
Крок 1. Інгредієнти для замісу тіста відмірюються згідно з рецептом.
Крок 2. Через сито просіюється борошно пшеничне, і половина її пересипається в посуд для замісу тіста. До борошна кладеться нарізане маленькими шматочками холодне вершкове масло.
Крок 3. Борошно з олією руками перетираються в крихту, як для штрейзеля.
Крок 4. До отриманої крихти насипається будь-який крохмаль та цукор, кількість якого можна змінити на свій смак. Крихітка з цими добавками ще раз перетирається.
Крок 5. Потім до цієї маси розбивається куряче яйце та наливається дуже холодна вода.
Крок 6. Замішується тісто до густої та липкої текстури.
Крок 7. Через сито в тісто насипається якісне какао, щоб смак випічки вийшов досить насиченим.
Крок 8. В останню чергу до тіста пересипається решта просіяного борошна.
Крок 9. Тісто замішується, збирається в кому, загортається в харчову плівку і на 20 хвилин кладеться в морозилку.
Крок 10. Після цього з охолодженого пісочного тіста з какао можна формувати фігурні заготовки для печива чи коржі для пирога чи торта. Вдалої та смачної випічки!