Пампушки на кефірі, смажені на сковороді – це швидка випічка здоби до сніданку або чаю на тісті кефіру з розпушувачем, яке замішується простіше дріжджового. Формуються шматочки кефірного тіста найчастіше у вигляді кілець, хоча це необов’язково, смажаться у великій кількості олії, подібно до пончиків. Начинка до пампушків зазвичай не додається, але можливі смачні варіанти з додаванням в тісто дріжджів, сиру та домашнього сиру.
Смажені пампушки на кефірі з содою, як у бабусі
Смак смажених пампушок на кефірі з содою, як у бабусі, дуже багато пам’ятають з дитинства. Такі пампушки можна приготувати і зараз, адже особливих секретів в рецепті немає. Тісто замішується на кефірі з содою, яйцем і олією, а формували бабусі їх по-різному: і вертушками, і кільцями, і просто коржами, що на смак зовсім не впливало.
Час готування: 45 хвилин.
Час приготування: 30 хвилин.
Порції: 4.
Інгредієнти:
- Кефір 3,2% – 1.5 ст.
- Яйце – 1 шт.
- Борошно – 3-4 ст.
- Сода – 0.5 ч.л.
- Сіль – 1 щіпка.
- Цукор – 4 ст.л.
- Ванільний цукор – 1 пакетик.
- Олія – 3 ст.л.
- Олія для смаження – 1 ст.
Процес приготування:
Крок 1. Відразу відміряйте згідно пропорції рецепта, всі інгредієнти для пампушок.
Крок 2. У посуд для замісу тіста розбийте одне яйце, насипте звичайний цукор з ванільним і збийте вінчиком в однорідну масу.
Крок 3. Потім налийте трохи підігрітий кефір з олією, насипте соду і добре перемішайте. Борошно просійте на сито і порційно додайте до рідких інгредієнтів.
Крок 4. Спочатку ложкою замісіть тісто. Перекладіть його на присипану борошном робочу поверхню і завершите заміс руками, поки воно не стане однорідним і не прилипає до долонь. Довго вимішувати тісто не потрібно, інакше стане щільним і пампушки не піднімуться.
Крок 5. Замішане тісто розкачайте в коржик товщиною не менше 1 см і будь-яким пристосуванням виріжте кружечки. Можете сформувати вертушки, подібно хмизу або колечка.
Крок 6. У глибокій сковороді добре розігрійте склянку олії. У ній порційно перекладайте пампушки.
Крок 7. Смажте їх на середньому вогні і до рум’яного кольору з усіх боків. За час смаження пампушки на кефірному тісті добре піднімуться.
Крок 8. З обсмажених пампушок серветками приберіть зайву олію.
Крок 9. Приготовлені смажені пампушки на кефірі з содою, як у бабусі, сервіруйте до сніданку гарячими. Смачного!
Пампушки на бездріжджовому тісті на кефірі
Пампушки на бездріжджовому тісті на кефірі в цьому рецепті формуємо в формі петлі з тіста, що по-сучасному називається «Креблі». Кефірне тісто з содою роблять пампушки дуже повітряними і м’якими, але не хрусткими, як хмиз, хоча по виду вони схожі. Готуються пампушки і для сніданку, і для перекусу, і для подачі до основної страви.
Час готування: 45 хвилин.
Час приготування: 30 хвилин.
Порції: 4.
Інгредієнти:
- Кефір – 1.5 ст.
- Яйце – 2 шт.
- Борошно – 3 ст.
- Сода – 0.5 ч.л.
- Сіль – 0.5 ч.л.
- Цукор – 4 ст.л.
- Ванільний цукор – 1 пакетик.
- Олія – 300 мл.
- Цукрова пудра – для декору.
Процес приготування:
Крок 1. Кефір трохи підігрійте, перелийте в посуд для замісу тіста і повністю розчиніть вказану в рецепті кількість звичайного і ванільного цукру і солі.
Крок 2. В іншому посуді міксером збийте два яйця, перелийте в кефірну масу і перемішайте.
Крок 3. Борошно просійте на сито. Половину її пересипте в кефірну масу, додайте соду і перемішайте. Після появи на поверхні дрібних бульбашок, насипте решта борошно і замісіть тісто, щоб борошно ввібрала всю рідину.
Крок 4. Тісто перекладіть на присипану борошном стільницю і руками завершите заміс до м’якої, однорідної і не прилипає до долонь текстури. Тісто прикрийте серветкою і на 20 хвилин залиште для відпочинку.
Крок 5. Після цього часу тісто розкачайте в плат товщиною не менше 0,5 см. Наріжте його прямокутниками з розрізом посередині.
Крок 6. Потім сформуйте пампушки, подібно хмизу.
Крок 7. Добре нагрійте в глибокій сковороді 300 мл олії. Обсмажте на ній пампушки на невеликому вогні і до рум’яного кольору з обох сторін. Серветками з обсмажених пампушок зайву олію приберіть. Посипте пампушки цукровою пудрою.
Крок 8. Приготовлені пампушки на бездріжджовому тісті на кефірі трохи остудити і можете подавати до столу. Смачного!
Пампушки на кефірі з сиром на сковороді
Пампушки на кефірі з сиром на сковороді готуються просто, швидко і смак їх відрізняється від звичайних, а текстура виходить повітряної і м’якою. Сир тісто не обтяжує. Готують пампушки як на сніданок до чаю, так і як доповнення супу до обіднього столу.
Час готування: 30 хвилин.
Час приготування: 30 хвилин.
Порції: 4.
Інгредієнти:
- Кефір 3,2% – 1 ст.
- Борошно – 2 ст.
- Сода – 0.5 ч.л.
- Сіль – 1 щіпка.
- Цукор – 1 ч.л.
- Сир тертий – 1 ст.
- Олія – для смаження.
Процес приготування:
Крок 1. Будь-який твердий сир подрібніть на великій терці, щоб вийшов приблизно 1 склянку. Перекладіть його в посуд для замісу тіста.
Крок 2. Налийте до сиру стакан трохи підігрітого жирного кефіру.
Крок 3. Потім насипте соду з цукром, сіллю і добре перемішайте.
Крок 4. У цю суміш порційно насипте просіяне борошно і одночасно, після кожної порції, тісто замішуйте.
Крок 5. Після додавання всього борошна, руками і на столі завершите заміс, щоб тісто вийшло однорідним і не прилипало до долонь.
Крок 6. Замішане тісто розділіть на невеликі однакові шматочки і сформуйте з них пампушки з діркою в середині.
Крок 7. Обсмажте пампушки на добре розігрітій олії. Смажте на маленькому вогні і обов’язково під прикритою кришкою, щоб сирно-кефірне тісто піднялося і пропеклося всередині.
Крок 8. Приготовлені на сковороді пампушки на кефірі з сиром перекладіть спочатку на стопку паперових серветок для видалення олії, а потім перекладіть на тарілку і сервіруйте до чаю гарячими, поки сир тягнеться. Смачного!
Пампушки на кефірі з сухими дріжджами на сковороді
Пампушки на кефірі з сухими дріжджами на сковороді виходять більш пишними, повітряними в порівнянні з приготованими на кефірному тісті з содою або розпушувачем. Тісто на сухих дріжджах і особливо швидкодіючих, підходить швидко. Формувати їх можна будь-якої форми: коржами, кульками, бубликами з дірками. Випічка виходить смачною без різних добавок і начинок.
Час готування: 40 хвилин.
Час приготування: 20 хвилин.
Порції: 4.
Інгредієнти:
- Кефір 2,5% – 250 мл.
- Борошно – 450 гр.
- Яйце – 1 шт.
- Дріжджі сухі – 1 ч.л.
- Сіль – 1 щіпка.
- Цукор – 1 ст.л.
- Олія – 5 ст.л.
Процес приготування:
Крок 1. Інгредієнти для пампушок відміряти, згідно пропорції рецепта. Борошно просіяти на сито.
Крок 2. Кефір будь-якої жирності обов’язково підігріти приблизно до 30 ° С.
Крок 3. У посуд для замісу тіста налити підігрітий кефір, розбити до нього куряче яйце, насипати потрібну кількість сухих дріжджів з цукром і сіллю, налити ложку олії і вінчиком або ложкою добре перемішати до однорідності.
Крок 4. Порційно всипати борошно і замісити тісто до однорідної текстури, щоб воно не прилипало до долонь. Тісто згорнути в колобок, прикрити серветкою і поставити в тепле місце на 15-20 хвилин для активації дріжджів і підйому.
Крок 5. Після цього часу тісто, яке підійшло розкачати в пласт товщиною не менше 0,5 см і з частини його вирізати кружечки будь-якого діаметру.
Крок 6. Обсмажити круглі пампушки на добре розігрітій олії по 2 хвилини і до золотистої скоринки, з одного боку.
Крок 7. Потім перевернути і обсмажити пампушки з іншого боку.
Крок 8. Решта тісто нарізати смужками і зробити в середині надріз.
Крок 9. Ці пампушки обсмажити по одній хвилині з кожного боку.
Крок 10. Приготовлені на сковороді пампушки на кефірі з сухими дріжджами перекласти на тарілку і гарячими подати до чаю, доповнивши будь-яким топпінгом. Смачного!
Смажені пампушки на кефірі з сиром
Смажені пампушки на кефірі з сиром готуються просто, швидко, відрізняються пишністю і хорошим смаком. Приготувати їх можна як в солодкому, так і солоному варіанті з додаванням зелені. Сир додається з кефірне тісто. У цьому рецепті формуємо пампушки кільцями.
Час готування: 1 година.
Час приготування: 30 хвилин.
Порції: 8.
Інгредієнти:
- Кефір 2,5% – 500 мл.
- Сир – 250 гр.
- Борошно – 700 гр.
- Яйце – 1 шт.
- Олія – 2 ст.л.
- Сіль – ¼ ч.л.
- Цукор – 100 гр.
- Сода – 1 ч.л.
- Олія – для смаження.
- Цукрова пудра – для декору.
Процес приготування:
Крок 1. Кефір трохи підігрійте, перелийте в посуд для замісу тіста, розчиніть в ньому чайну ложку соди і залиште на 10 хвилин, щоб суміш покрилася бульбашками повітря.
Крок 2. Потім в цю кефірну масу розбийте яйце, додайте сир, налийте дві ложки олії, насипте цукор з сіллю і добре перемішайте до однорідності.
Крок 3. Борошно просійте на сито, порційно пересипте в кефірну основу і замісіть тісто до м’якої, еластичної і яка не прилипає до долонь текстури. Замішане тісто поверніть в кулю, прикрийте серветкою і на півгодини залиште для вистоювання.
Крок 4. Після цього часу тісто розкачайте в пласт товщиною не менше 1 см. Будь-яким пристосування виріже з нього колечка.
Крок 5. У глибокій сковороді добре розігрійте олію і порційно на неї кладіть сформовані пампушки.
Крок 6. Обсмажте їх на помірному вогні і до рум’яного кольору з обох сторін. Зайву олію з обсмажених пампушок видаліть серветками.
Крок 7. Смажені пампушки на кефірі з сиром перекладіть на тарілку, посипте невеликою кількістю цукрової пудри і гарячими подайте до столу. Смачного!
Смажені пампушки на кефірі з начинкою
У класичних варіантах начинка в пампушки не додається, адже тоді виходить пиріжок, а не пампушка, але якщо в кефірне тісто додати подрібнені ковбасу, сир, овочі або яблука, то вийдуть смажені пампушки на кефірі з начинкою. У цьому рецепті пампушки готуємо несолодкі і начиняємо ковбасою з сиром. Пампушки з начинкою смажаться на невеликому вогні і під кришкою.
Час готування: 30 хвилин.
Час приготування: 30 хвилин.
Порції: 4.
Інгредієнти:
- Кефір – 1 ст.
- Борошно – 3 ст.
- Сіль – ½ ч.л.
- Сода – ½ ч.л.
- Цукор – 1 ч.л.
- Олія – 80 мл.
Для начинки:
- Ковбаса – 60 гр.
- Твердий сир – 60 гр.
- Зелень – за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. Відразу підготуйте начинку для пампушок. На великій терці подрібніть твердий сир.
Крок 2. Так само натріть варену ковбасу. Ці інгредієнти перекладіть в посуд для замісу тіста.
Крок 3. Додайте до них дрібно нашатковану будь-яку зелень.
Крок 4. До начинки насипте потрібну кількість солі з цукром і содою.
Крок 5. Потім начинку залийте теплим кефіром і перемішайте.
Крок 6. У кефірну з начинкою масу порційно насипте просіяне борошно і замісіть тісто.
Крок 7. Замішане тісто має у вас вийти м’яким, еластичним і не прилипати до долонь.
Крок 8. Потім замішане тісто розділіть на 8 однакових шматочків.
Крок 9. Скачайте шматочки тіста в кульки і в середині кожного зробіть отвір, щоб вийшли пампушки, та й прожаряться вони більш рівномірно.
Крок 10. У глибокій сковороді розігрійте олію і на неї порційно перекладіть сформовані пампушки.
Крок 11. Обсмажте пампушки на невеликому вогні під кришкою і до рум’яної хрусткої скоринки з обох сторін.
Крок 12. Приготовлені смажені пампушки на кефірі з начинкою подайте до столу в гарячому вигляді. Смачного!