Млинці на сметані – варіант не зовсім звичайний, але вони відрізняються особливою ніжною текстурою, вираженим вершковим смаком, ситністю та поживністю, що не зовсім підходить для адептів ПП. Технологія їх не відрізняється від звичайних млинців, але важлива для правильних млинців пропорція рідкої основи та борошна – 2:1 та сметана береться з жирністю не більше 10%.
Тонкі млинці на сметані з дірочками
Традиційно млинці подаються до столу зі сметаною, але на основі цього кисломолочного продукту можна спекти тонкі млинці. Змітане тісто з додаванням яєць при випіканні виходить з дірочками та без соди. У цьому рецепті замішуємо тісто на сметані, воді, муці та яйцях. Рецепт простий та дозволить вам швидко приготувати ситний сніданок для сім’ї.
Млинці на сметані та воді з яйцями
Млинці на сметані та воді з яйцями готують для отримання тонких та мереживних млинців, які подають самостійною стравою або доповнюють різними начинками. Сметана для млинців підійде будь-якої жирності, і щоб тісто вийшло рідким, розбавляємо її водою, але приємний вершковий смак випічки збережеться. До тіста в цьому рецепті додаємо вершкове масло та соду.
Час приготування: 45 хвилин.
Час приготування: 15 хвилин.
Порції: 4.
Складові:
- Сметана – 250 грн.
- Вода – 2 ст.
- Яйця – 3 шт.
- Борошно – 350 гр.
- Цукор – 2 ст.
- Сіль – 1 год.
- Сода – 1 ч.л.
- Масло вершкове – 200 гр. (100 г для змащування млинців).
- Олія – 2 ст.л.
Процес приготування:
Крок 1. У посуд для замісу тіста розбити три курячі яйця, насипати до них цукор із сіллю та вінчиком збити в пишну масу. В окремій піалі змішати сметану зі склянкою холодної води та чайною ложкою соди.
Крок 2. Збиті яйця з’єднати зі сметаною сумішшю та вінчиком перемішати.
Крок 3. У мікрохвильовій печі розтопити 100 г вершкового масла, потім його остудити і перелити в сметанну суміш.
Крок 4. Пшеничне борошно просіяти через сито. Її порційно пересипати в приготовлену сметанну суміш і водночас вінчиком замісити тісто.
Крок 5. Потім у тісто налити склянку окропу і одразу активно перемішати. До кінця замісу додати до тіста дві ложки олії. Тісто прикрити серветкою і залишити на 15 хвилин|мінути| для вистоювання.
Крок 6. Після цього тісто ще раз перемішати. З приготовленого тіста зі сметаною та яйцями можна приступати до випікання млинців. Вони вийдуть тонкими та з безліччю дірочок. Спечені млинці змастити вершковим маслом|мастилом| і подати до столу. Смачного!
Заварні млинці на сметані та окропі
Млинці в будь-якому варіанті виконання завжди потрібні на нашому столі і в цьому рецепті вам пропонується приготувати заварні млинці на сметані та окропі. Млинці вийдуть дуже тонкими та з ніжним вершковим смаком. Заварне тісто замішуємо без додавання соди та за допомогою кухонного гаджета, що буде швидко та зручно.
Час приготування: 30 хвилин.
Час приготування: 10 хвилин.
Порції: 4.
Складові:
- Сметана – 300 грн.
- Окріп – 1 ст.
- Яйце велике – 1 шт.
- Борошно – 190 гр.
- Цукор – 1 ст.
- Сіль – 1 год.
- Олія оливкова – 4 ст.л.
Процес приготування:
Крок 1. У чашу кухонного комбайна перекладіть сметану, тільки холодну. Жирність сметани може бути будь-якою.
Крок 2. Потім до сметани розбийте велике куряче яйце або два невеликі.
Крок 3. Насипте до сметани ложку цукру, але кількість його можете на власний смак збільшити.
Крок 4. Додайте до цих інгредієнтів сіль.
Крок 5. Потім закрийте кришку приладу і на середній швидкості збийте всі інгредієнти однорідну масу.
Крок 6. Борошно просійте через сито і всипте в чашу сметанну суміш.
Крок 7. Ще раз ці інгредієнти добре перемішайте.
Крок 8. Не вимикаючи комбайн, тонким струменем налийте в тісто склянку окропу.
Крок 9. В останню чергу до тіста налийте оливкову олію, ще раз перемішайте, вимкніть прилад, і залиште тісто на 10 хвилин для вистоювання.
Крок 10. Примішане тісто наливайте ополоником на розігріту суху сковорідку, розподіляючи його рівним тонким шаром.
Крок 11. Випікайте заварні млинці на сметані та окропі по пару хвилин з кожного боку та до гарного рум’яного кольору.
Крок 12. Спечені млинці можете подавати до столу з будь-яким топінгом. Смачного!
Млинці на сметані без яєць
Млинці на сметані без яєць до смаку не відрізняються від традиційних млинців, замішаних з яйцем, але текстура виходить іншою, ніжнішою та пишною. У цьому рецепті додамо до тіста трохи кукурудзяного крохмалю, що замінить яйця. Сметану краще вибрати жирну і навіть кислувату, яка при додаванні соди зробить тісто пишним. Тісто для млинців без яєць потрібно щонайменше 20 хвилин для вистоювання.
Час приготування: 45 хвилин.
Час приготування: 10 хвилин.
Порції: 12 шт.
Складові:
- Сметана 20% – 200 гр.
- Вода – 400 мл.
- Борошно – 300 грн.
- Крохмаль кукурудзяний – 15 гр.
- Цукор – 1 ч.л.
- Сіль – 1/2 ч. л.
- Сода – ½ ч.л.
- Олія – 30 мл.
Процес приготування:
Крок 1. Для приготування млинців завчасно закип’ятити чисту воду та остудити до теплого стану (40°С). У посуд для замісу тіста через сито насипати вказану в рецепті кількість борошна, кукурудзяного крохмалю та соди. Сухі інгредієнти добре перемішати. Тонким струменем налити в борошняну суміш воду і одночасно вінчиком все перемішувати.
Крок 2. В окрему піалу перекласти сметану кімнатної температури, налити до неї олію, насипати сіль з цукром і вінчиком добре перемішати. Сметанную суміш перелити до тіста. Потім тісто ще раз перемішати, щоб не було грудочок борошна. Посуд прикрити серветкою і тісто залишити на 20 хвилин|мінути| для вистоювання.
Крок 3. Після цього тісто ще раз перемішати. Консистенція тіста має бути середня, і ознака цього – стікання з ополоника у вигляді широкої стрічки, тому можна додати трохи води чи борошна. Тісто на сметані без яєць готове. Можна приступати до випікання млинців. Для цього взяти спеціальну сковорідку, змастити олією та випікати млинці, як і звичайні. Вони легко перевертаються і не прилипатимуть до сковорідки.
Крок 4. Спечені млинці перекласти чаркою на страва, змастивши кожен шматочком вершкового масла, і подати до столу з будь-яким солодким топпінгом або слабосоленою рибою. Смачного!
Млинці на сметані та молоці
При замісі тіста для млинців на сметані її зазвичай розбавляють водою, а цьому рецепті воду замінимо молоком. Тандем цих молочних продуктів робить млинці дуже ніжними та м’якими, і вони другого дня зберігають ці властивості. Олію в тісто не додаємо, проте млинці добре перевертаються і не прилипають до сковорідки. Сметана береться кімнатної температури, а молоко трохи підігрівається.
Час приготування: 40 хвилин.
Час приготування: 10 хвилин.
Порції: 3.
Складові:
- Сметана 15-20% – 1 ст.
- Молоко – 100мл.
- Борошно – 200 гр.
- Яйця – 2 шт.
- Цукор – 3 ст.
- Сіль – 1/2 ч. л.
- Сода – 1/2 ч. л.
- Олія – 30 мл.
Процес приготування:
Крок 1. У посуд для замісу тіста розбити два яйця і насипати до них сіль із цукром, кількість останнього можна змінити на свій смак.
Крок 2. Віночком ці інгредієнти збити в пишну та однорідну масу.
Крок 3. Потім до яєчної маси налити тепле молоко і покласти сметану, яку можна трохи підігріти в мікрохвильовій печі. Все вінчиком добре перемішати.
Крок 4. Пшеничне борошно 2-3 рази просіяти на сито, пересипати в основу і замісити тісто до однорідної і без грудочок текстури.
Крок 5. В останню чергу в тісто насипати пів чайної ложки соди і все ще перемішати.
Крок 6. Замішане тісто залишити на 15 хвилин, щоб сода вступила в реакцію з молочною кислотою і клейковина борошна добре набрякла.
Крок 7. Спеціальну для випікання млинців сковорідку добре розігріти та змастити олією. Тісто ополоником наливати на сковорідку, розподіляти тонким рівним шаром.
Крок 8. Обсмажити млинці на сметані та молоці до рум’яного кольору з обох боків. Кожен випечений млинець змастити шматочком вершкового масла|мастила| і страва подати до столу. Смачного!