Мариновані рижики на зиму – це і пікантна холодна закуска, і гарнір до інших страв, добавка до салатів, і начинка для пирогів. Маринуються рижі двома способами: відварюються і заливаються гарячим маринадом або варяться в маринадній заливці. Базові інгредієнти для заготівлі лише рижики, сіль та кислота, а набір спецій вибирається господаркою.
Мариновані рижики на зиму з 9% оцтом
Мариновані рижики на зиму з 9% оцтом будуть у вас хорошим варіантом приготування пікантної закуски і простим способом переробки цього дару лісу. Гриби варимо у пряному маринаді з гвоздикою, перцем, лавровим листом та часником. Рижики в маринаді з оцтом залишаються хрусткими і добре зберігають свій аромат та смак.
Мариновані рижики з 70% оцтом
Для приготування маринованих рудиків оцет, поряд із сіллю, є обов'язковим інгредієнтом, і в цьому рецепті використовуємо 70% оцет. Його по чайній ложці додамо у кожну банку. Маринад готуємо пряний. Маринуємо рижі гарячим способом без стерилізації, і така заготівля зберігається лише кілька місяців і в холодному місці.
Час приготування: 3 години.
Час приготування: 1 год.
Порції: 4 л.
Складові:
- Рижики – 3 кг.
Для маринаду:
- Сіль – 1 ст.
- Цукор – 2 ст.
- Гвоздика – 5 бутонів.
- Лист лавровий – 3 шт.
- Перець чорний горошок – 10 шт.
- Перець запашний горошок – 4 шт.
- Оцет 70% у літрову банку – 1 год.
Процес приготування:
Крок 1. Свіжозібрані рижики очистити від лісового сміття. Потім їх добре і обережно, щоб не поламати, промити під проточною водою, перекласти в таз і замочити на півгодини, помістивши зверху будь-який вантаж.
Крок 2. Після часу замочування рижики ще раз промити, перекласти у велику каструлю і варити на невеликому вогні протягом 50 хвилин. У воду додати 4-6 ложок солі, але гриби не будуть солоними, так як відвар зливається.
Крок 3. Зварені гриби відкинути на друшляк для стікання всього відвару. За цей час зварити маринад для рижиків. Розрахунок води для маринаду – 0,5 літри на літрову банку. У маринад додати згідно з рецептом, сіль з цукром і всі прянощі.
Крок 4. Будь-яким способом обов'язково простерилізувати чисті банки та кришки, а при зберіганні заготовки в холодильнику можна використовувати і капронові.
Крок 5. Відварені рижики нещільно розкласти банками, залити гарячим маринадом і налити в кожну банку по чайній ложці 70% оцту.
Крок 6. Банки щільно закупорити, поставити на кришки та після повного остигання перенести на зберігання у холодне місце. Вдалих та смачних заготовок!
Як замаринувати рижики з лимонною кислотою?
Мариновані рижики з лимонною кислотою готують рідше, ніж оцтом, але такий варіант є. Лимонна кислота є добрим консервантом і не має специфічного аромату, як оцет, а рижики в такому маринаді добре збережуть свої делікатесні якості. Готуємо мариновані рижики гарячим способом, без стерилізації, а зелень та спеції додаються на власний смак господині.
Час приготування: 1 год.
Час приготування: 20 хвилин.
Порції: 1,5 л.
Складові:
- Рижики – 1 кг.
- Сіль – 1 год. з гіркою.
- Кислота лимонна – 1/2 ч.л.
- Вода – ½ ст.
- Спеції – за бажанням.
Процес приготування:
Крок 1. Свіжозібрані рижики сортуються за розміром, очищаються від лісового сміття і у них видаляється нижня третина ніжок.
Крок 2. Потім рижі обережно, щоб не розламалися крихкі капелюшки, промиваються під проточною водою і кладуться на друшляк для видалення зайвої рідини.
Крок 3. Банки для заготівлі промиваються з харчовою содою та стерилізуються будь-яким способом. Закочувальні кришки просто кип'ятяться.
Крок 4. В окремій каструлі доводиться до кипіння чиста вода. Потім у ній розчиняється розрахована кількість солі та лимонної кислоти. За бажанням, до маринаду додаються спеції.
Крок 5. В іншу каструлю перекладають підготовлені рижики, заливають гарячим маринадом і варяться на невеликому вогні протягом 15 хвилин. Для рудиків тривале варіння не потрібне.
Крок 6. Зварені рижики не дуже щільно укладаються в стерильні банки, до верху заливаються гарячим маринадом і відразу герметично закупорюються. Банки ставляться на кришки та накриваються теплим пледом.
Крок 7. Після повного остигання, мариновані з лимонною кислотою рижики переносяться на зберігання у темне та прохолодне місце. До столу рижики подаються, заправлені олією та цибулею. Вдалих та смачних заготовок!
Хрумкі рижики з олією в банках
Хрумкі рижики з олією в банках будуть у вас чудовою закускою до будь-якого столу і добре доповнять будь-які м'ясні або овочеві страви. Соняшникова олія додається в маринад, і вона не дозволяє рижкам зіпсуватися, а доповнена часником і прянощами, надасть маринованим рижкам цікавого смаку. Маринуємо рижі гарячим способом та без стерилізації.
Час приготування: 1 год.
Час приготування: 20 хвилин.
Порції: 1 л.
Складові:
- Рижки свіжі – 1 кг.
Для маринаду:
- Вода – 100 мл.
- Олія – 4 ст.л.
- Часник – 3 зубки.
- Перець чорний горошок – 7 шт.
- Лавровий лист – 2 шт.
- Оцтова есенція – 0,5 ч.л.
- Сіль – 3 ч. л.
- Цукор – 2 ч.л.
Процес приготування:
Крок 1. Свіжі рижики перебрати і для цієї заготівлі по можливості, вибрати невеликі плоди, оскільки великі відрізняються крихкістю та легко ламаються. Промити рижі в окремому тазі, змінивши воду кілька разів.
Крок 2. Промиті рижики перекласти черпаком або руками на друшляк, щоб стекла зайва рідина.
Крок 3. Потім чисті рижики перекласти у велику каструлю з водою, що закипіла, і поварити їх протягом 15 хвилин.
Крок 4. При варінні багато піни на поверхні і її ложкою періодично необхідно знімати. Осідання рудиків на дно каструлі вважається ознакою готовності грибів.
Крок 5. Відварені рижики відкинути на друшляк.
Крок 6 Для маринаду в іншій каструлі закип'ятити 100 мл чистої води. У ній розчинити сіль з цукром, додати вказані в рецепті спеції (лавровий лист із чорним перцем) і налити олію.
Крок 7. Маринад пару хвилин поварити на невеликому вогні, додати оцтову есенцію та перемішати.
Крок 8. У киплячий маринад перекласти відварені рижики та поварити їх 5 хвилин.
Крок 9. До кінця варіння до рижій додати очищені часникові зубки, перемішати і вогонь вимкнути.
Крок 10. Рижки розкласти по заздалегідь простерилізованим банкам, залити маринадом і закрити герметично кришками. Банки поставити на кришки, на добу добре укутати теплою ковдрою і після повного охолодження перенести на зберігання в холодне місце. Смачних та вдалих заготовок!
Рижики в маринаді із гвоздикою на зиму
При багатому врожаї рижиків варіантами заготівлі їх у зиму є соління чи маринування. У цьому рецепті готуємо на зиму мариновані рижики із гвоздикою. Ця пряність використовується тільки для маринування грибів і хоча не всім вона подобається, але маринад робимо з сильним пряним ароматом. На літр маринованих грибів додають від 3 до 20 бутонів гвоздики, але це на власний смак. Маринуємо рижі гарячим способом, без стерилізації та з додаванням оцтової есенції, як основного інгредієнти грибного маринаду.
Час приготування: 1 год.
Час приготування: 20 хвилин.
Порції: 1 л.
Складові:
- Рижки свіжі – 600 гр.
Для маринаду:
- Вода – 100 мл.
- Гвоздика – 3 шт.
- Перець запашний горошок – 5 шт.
- Лавровий лист – 2 шт.
- Оцет 70% – 0,5 ч.л.
- Сіль – 1 ст.
- Цукор – 2 ч.л.
Процес приготування:
Крок 1. Насамперед підготувати всі інгредієнти для маринування відповідно до рецепту та потрібного вам обсягу заготівлі. Рижки акуратно, щоб не поламати крихкі капелюшки, очистити від лісового сміття і промити холодною водою.
Крок 2. Налити в каструлю для варіння грибів невелику кількість води, перекласти чисті рижики. Гриби при варінні дадуть достатньо свого соку.
Крок 3. До рижиків насипати столову ложку солі та додати вказану в рецепті кількість спецій. За більшої кількості грибів спеції пропорційно збільшуються. За смаком розсіл має бути трохи пересоленим, але рижики у банках сіль заберуть і вийдуть дуже смачними.
Крок 4. Варити рижі на невеликому вогні під закритою кришкою протягом 10 хвилин від кипіння маринаду.
Крок 5. Після закінчення варіння вогонь вимкнути, налити до рижиків розраховану кількість 70% оцту і все добре перемішати. Гарячі рижики розкласти в заздалегідь простерилізовані банки, залити маринадом та ложкою гриби у банку ущільнити.
Крок 6. Потім банки щільно закупорити поліетиленовими кришками, остудити до кімнатної температури та перенести на зберігання у холодне місце. Смачних та вдалих заготовок!
Рижики, мариновані з часником
Часник найчастіше використовується для соління рудиків, але є і смачні рецепти рудиків, маринованих з часником, що багатьом припаде до смаку. Часник додається до грибів і не вариться в маринаді, і така заготовка доповнюється олією, яка гриби робить набагато смачнішою. Маринуємо рижики гарячим способом та зі стерилізацією, що дозволяє зберігати їх протягом року.
Час приготування: 2 години.
Час приготування: 20 хвилин.
Порції: 2 л.
Складові:
- Рижки свіжі – 1 кг.
- Часник – 3 зубки.
Для маринаду:
- Вода – 1 л.
- Перець запашний горошок – 8 шт.
- Оцет 9% – 70 мл.
- Сіль – 1.5 ст.
- Цукор – 1 ст.
- Олія – 2 ст.л.
Процес приготування:
Крок 1. Свіжозібрані рижики ретельно підготувати до маринування: гриби очистити від лісового сміття, промити холодною водою та відварити 40 хвилин у воді з додаванням солі. Відварені рижики відкинути на друшляк.
Крок 2. Зубки часнику, а кількість його можна збільшити на свій смак, очистити від лушпиння, дрібно нарубати ножем і додати до відварених рижиків. Гриби з часником перемішати і залишити на півгодини при кімнатній температурі, щоб вони насочилися часниковим ароматом.
Крок 3. За цей час будь-яким способом простерилізувати чисті банки та прокип'ятити кришки закатування. У кожну банку налити по ложці олії і покласти рижики з часником. Щільно укладати гриби не треба. У каструлі зварити маринад із зазначеним у рецепті розрахунком солі, цукру та запашного перцю. Маринад поварити 3-4 хвилини, влити столовий оцет і вогонь одразу вимкнути.
Крок 4. Гарячий маринад повністю залити рижики з часником у банках. Потім заготівлю обов'язково простерилізують, як і інші домашні консервації. Час стерилізації для літрових банок становить 15 хвилин. Потім банки герметично закупорити, поставити на кришки та накрити теплим пледом. Остиглі рижики, замариновані з часником, краще зберігати, як і всі гриби, у прохолодному темному місці. Вдалих та смачних заготовок!
Мариновані рижики з насінням гірчиці
Мариновані рижики з насінням гірчиці та додаванням в маринад інших прянощів буде у вас делікатесною закускою і не тільки за рахунок особливого пряного смаку, адже зібрати багато рижиків не завжди виходить, та й гриби уварюються, і з 1 літра грибів залишається лише 380 грамів заготівлі. У цьому рецепті маринуємо молоді рижики та зі стерилізацією, щоб добре зберігалися.
Час приготування: 1 год.
Час приготування: 30 хвилин.
Порції невелика банка: 0,5 л.
Складові:
- Рижки свіжі – 1 кг.
Для маринаду:
- Вода – 1 л.
- Зерна гірчиці – 1/2 ч.л.
- Насіння коріандру – ½ ч.л.
- Лавровий лист – 4 шт.
- Парасолька кропу – 2 шт.
- Сіль – 12 гр.
- Оцет яблучний – 15 мл.
Процес приготування:
Крок 1. Свіжозібрані молоді рижики акуратно очистити від лісового сміття, скласти їх в окремий посуд і на 15 хвилин залити холодною водою. Потім гриби дбайливо, щоб залишилися цілими, промити під проточною водою.
Крок 2. Чисті рижики розрізати на половинки, щоб унеможливити червиві екземпляри, перекласти в каструлю для варіння.
Крок 3. Додати до рижиків промиті парасольки кропу, лаврові листи та насипати по половині чайної ложки гірчиці в зернах та насіння коріандру.
Крок 4. Потім додати до грибів сіль.
Крок 5. Залити рижики літром холодної води і поставити каструлю на середній вогонь.
Крок 6. З поверхні грибів, що закипіли, зняти всю пінку, щоб маринад залишився прозорим. Варити рижики у маринаді 10-12 хвилин. За цей час вони мають осісти на дно, що каже про готовність грибів.
Крок 7. Зварені рижики разом із прянощами шумівкою перекласти з каструлі з окремим сухим посудом. Грибний відвар можна використовувати для супу чи соусу.
Крок 8. Налити столову ложку яблучного оцту до них і добре перемішати.
Крок 9. Потім рижики перекласти в чисту банку і ложкою ущільнити.
Крок 10. Долити в банку до рівня плічок грибний відвар.
Крок 11. Банку з маринованим з насінням гірчиці рижками, простерилізувати протягом 10 хвилин, герметично закупорити, поставити на кришку і після остигання прибрати на зберігання в будь-яке холодне місце. Вдалих та смачних заготовок!
Смачні мариновані рижі з цибулею
Мариновані рижики з цибулею, як варіант заготівлі рижиків на зиму, будуть у вас гарною закускою для будь-якого столу. Рижики мають свій виражений лісовий аромат, а цибуля надасть грибам особливого смаку. Маринуємо гриби гарячим способом та без стерилізації. Цибулю кладемо в маринад для хрумкого смаку рижиків, додаємо столовий оцет.
Час приготування: 1 година 10 хвилин.
Час приготування: 30 хвилин.
Порції: 1 л.
Складові:
- Рижки свіжі – 1 кг.
- Цибуля – 1 шт.
- Гвоздика – 3 шт.
- Перець запашний горошок – 6 шт.
- Лавровий лист – 4 шт.
- Кріп – 1 пучок.
- Сіль за смаком.
- Оцет 9% – 2 ст.
- Олія – 2 ст.л.
Процес приготування:
Крок 1. Підготовлені рижики до маринування перекласти в каструлю, залити чистою водою, довести до кипіння і відвар повністю злити. Потім рижики повторно залити водою, додати до них сіль на свій смак, очищену і нарізану цибулину, два лаврові листи і бутони гвоздики. Довести все до кипіння та зняти пінку з поверхні.
Крок 2. Покласти до грибів промитий пучок кропу та варити рижики на невеликому вогні протягом 25 хвилин.
Крок 3. У заздалегідь простерилізовані банки покласти інші спеції, налити олію та оцет.
Крок 4. Потім по банках розкласти зварені в маринаді цибулі рижики і залити їх гарячим маринадом. Банки з рижками герметично закупорити.
Крок 5. Поставити банки на кришки, для додаткової стерилізації щільно укутати теплим пледом і після повного остигання мариновані з цибулею рижі перенести на зберігання в прохолодне темне місце. Вдалих та смачних заготовок!
Як заготовити рижі гарячим способом на зиму?
Маринування рудиків гарячим способом на зиму, варіант найбільш популярний і рижі добре зберігають хрумкий і особливий «лісовий» аромат зі смаком, тому їх готують завжди в чистому вигляді і без додавання інших грибів. У цьому рецепті маринад для рижиків готуємо без спецій та приправ, але це на вибір господині. При подачі до столу такі рижики доповнюються цибулею та олією. Маринуємо рижики зі стерилізацією.
Час приготування: 1 год.
Час приготування: 30 хвилин.
Порції: 1 л.
Складові:
- Рижки свіжі – 1 кг.
- Сіль – ½ ст.л.
- Цукор – 2 ч.л.
- Оцет 6% – 2 ст.
- Вода – 500 мл.
- Лимонна кислота – 1 щіпка.
Процес приготування:
Крок 1. Рижки очистити від лісового сміття, видалити червиві екземпляри та дбайливо промити гриби в холодній воді. Чисті рижики перекласти в каструлю, залити водою, додати щіпку лимонної кислоти, щоб у грибів зберігся яскравий колір, поварити протягом 15 хвилин.
Крок 2. Відварені рижики відкинути на друшляк, проминути під проточною водою і залишити на пару хвилин, щоб стекла зайва рідина.
Крок 3. В окремій каструлі закип'ятити 500 мл води, розчинити в ній вказану в рецепті кількість солі з цукром і залишити маринад протягом 3-5 хвилин. Потім до маринаду налити оцет і вогонь вимкнути.
Крок 4. Підготовлені рижики щільно розкласти чистими банками і залити гарячим маринадом. Банки прикрити чистими кришками та простерилізувати, як і всі домашні заготівлі. Час стерилізації становить 15 хвилин для літрових банок.
Крок 5. Після закінчення часу стерилізації банки з маринованими гарячим способом рижками герметично закупорити, поставити на кришки, не укутувати і після повного остигання перенести на зберігання в холодне місце, підвал або холодильник. Через тиждень рижики повністю промаринуються і їх можна подавати до столу. Вдалих та смачних заготовок!
Мариновані рижики у власному соку
Маринування рудиків у власному соку досить популярне серед багатьох господарок, як спосіб, що дозволяє швидко і просто заготовити цей гриб і зберігати заготівлю кілька місяців. Рижики тужать на маленькому вогні і за цей час дають багато свого соку. Такі гриби доповнюють олією, цибулею, часником та іншими прянощами, які тільки прикрасять смак рудиків. У цьому рецепті доповнимо рижики лавровим листом і перцем і готуємо зі стерилізацією.
Час приготування: 1 година 40 хвилин.
Час приготування: 30 хвилин.
Порції: 1 л.
Складові:
- Рижики – 1 кг.
- Сіль – 1ст.
- Вода – ½ ст.
- Кислота лимонна – 5 грн.
- Перець чорний горошок – 5 шт.
- Лавровий лист – за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. Рижики готуємо до маринування: перебираємо, чистимо і дбайливо промиваємо. Великі поди розрізаємо на шматочки. Підготовлені рижики перекладаємо у велику каструлю, наливаємо півсклянки води, не більше, адже рижики дадуть багато свого соку, насипаємо сіль та лимонну кислоту.
Крок 2. Каструлю з рижками ставимо на мінімальний вогонь і тушкуємоо рижі протягом 10 хвилин від початку кипіння. Рижки періодично помішуємо дерев'яною ложкою.
Крок 3. Після цього до рижиків кладемо лаврові листи, насипаємо горошки перцю і продовжуємо томлення ще протягом 10 хвилин.
Крок 4. Потім каструлю з рижками знімаємо з вогню та залишаємо на 15 хвилин. Лаврові листи видаляємо. Відварені рижики разом із соком розкладаємо по чистих банках, заповнюючи їх до самого верху.
Крок 5. Банки накриваємо кришками та стерилізуємо у великій каструлі з гарячою водою протягом 20 хвилин.
Крок 6. Простерилізовані мариновані у власному соку рижики герметично закупорюємо, ставимо на кришки та на ніч залишаємо під теплим пледом.
Крок 7. Заготовлені за цим рецептом рижі добре зберігаються навіть за умов квартири. Смачних та вдалих заготовок!