Маринад для грибів є дуже смачна і проста в приготуванні річ, завдяки якій у вас неймовірно швидко на столі виявиться тарілка з чудовою закускою. Принцип його приготування всюди схожий, проте невеликі зміни можуть повністю змінити його смак. Мариновані гриби з таким маринадом точно оцінить ваша сім’я.
Універсальний маринад для грибів на 1 літр води з оцтом
У каструлю наливається вода, в яку додається цукор, сіль і все доводиться до кипіння. Потім туди вирушає оцет, прянощі і маринад кип’ятиться ще 5 хвилин. Далі в ньому проварюються гриби, які потім розкладаються по банкам і закочуються на зиму. Виходить смачно і ароматно.
Смачний маринад для шампіньйонів на 1 літр води
У каструлю наливається вода, в яку відправляється гвоздика, лавровий лист, чебрець, ріпчаста цибуля, винний оцет, сіль, часник, цукровий пісок і чорний перець. Все доводиться до кипіння, після чого туди відправляються гриби і варяться 15 хвилин. Шампіньйони розкладаються по банкам і закриваються кришками.
Час готування: 20 хв.
Час приготування: 20 хв.
Порції – 10.
інгредієнти:
- Шампіньйони – 1 кг.
- Гвоздика – 6 шт.
- Лист лавровий – 3 шт.
- Тім’ян – 3 гілочки.
- Цибуля ріпчастий – 1 шт.
- Вода – 1 л.
- Оцет білий винний – 0.5 ст.
- Сіль – 1 ст.л.
- Часник – 3 часточки.
- Цукор-пісок – 1 ч.л.
- Перець чорний горошком – 10 шт.
Процес приготування:
Крок 1. Починаємо з підготовки грибів. Шампіньйони для початку очищаємо, зрізаємо кінчики ніжок, після чого ретельно промиваємо їх під проточною водою і розрізаємо на 4 частини.
Крок 2. Беремо каструлю, наливаємо туди воду і додаємо гвоздику, лавровий лист, чебрець, нашаткована півкільцями ріпчаста цибуля, білий винний оцет, сіль, часник, цукровий пісок і чорний перець. Ставимо все на вогонь, доводимо до кипіння і даємо поваритися пару хвилин.
Крок 3. Тепер відправляємо туди підготовлені шампіньйони і варимо їх на невеликому вогні протягом 15 хвилин.
Крок 4. Банки, в яких будуть зберігатися гриби попередньо стерилізуємо будь-яким зручним способом. Розкладаємо по ним шампіньйони, заливаємо їх маринадом і щільно закриваємо кришками.
Крок 5. Даємо грибам повністю охолонути при кімнатній температурі, після чого відправляємо їх в холодильник на 12 годин. Подаємо готову страву до столу в якості закуски. Смачного!
Маринад для грибів на 1 літр для білих грибів
Для початку, білі гриби відварюються два рази. Потім вариться маринад з води, солі, цукру, перцю, гвоздики і лаврового листа. Гриби розкладаються по банкам, в кожну додається оцет і все заливається маринадом. Банки закочуються і залишаються до повного охолодження. Виходить дуже смачно.
Час готування: 1 ч. 30 хв.
Час приготування: 20 хв.
Порції – 10.
інгредієнти:
- Гриби білі – 1 кг.
- Вода – 1 л.
- Сіль – 1 ст.л.
- Лист лавровий – 2 шт.
- Оцет 9% – 1 ст.л. ( в кожну пів-літрову банку)
- Цукор-пісок – 2 ст.л.
- Перець чорний горошком – 5 шт.
- Гвоздика – 3 шт.
Процес приготування:
Крок 1. Білі гриби перебираємо, очищаємо і добре промиваємо під проточною водою. Великі гриби нарізаємо середніми шматочками і перекладаємо все в каструлю. Заливаємо водою, доводимо до кипіння, прибираємо піну і варимо 30 хвилин. Потім промиваємо їх через друшляк, повертаємо в каструлю, заливаємо чистою водою і варимо ще півгодини.
Крок 2. Далі приступаємо до приготування маринаду. Беремо каструлю, наливаємо туди воду, додаємо сіль, цукровий пісок, чорний перець горошком, лавровий лист і гвоздику. Відправляємо на вогонь, доводимо до кипіння і варимо протягом 10 хвилин.
Крок 3. За допомогою шумівки розкладаємо гриби по попередньо простерилізованих банкам, наповнюючи трохи більше половини.
Крок 4. Далі в кожну з банок додаємо по столовій ложці оцту, після чого заливаємо гриби гарячим маринадом.
Крок 5. Закриваємо банки кришками, перевертаємо догори дном, закутуємо в ковдру і залишаємо при кімнатній температурі до повного охолодження. Готові гриби подаємо до столу з ріпчастою цибулею і олією. Смачного!
Маринад для грибів на зиму з лимонною кислотою
Гриби варяться 15 хвилин, після чого туди додається лимонна кислота, лавровий лист, чорний перець горошком і гвоздика. Все вариться разом ще 5-6 хвилин, після чого гриби розкладаються по банкам, заливаються маринадом, закриваються кришками і залишаються до повного охолодження. Виходить дуже смачно і ароматно.
Час готування: 6 годин.
Час приготування: 30 хв.
Порції – 10.
інгредієнти:
- Гриби – 1 кг.
- Вода – 1 л.
- Кислота лимонна – 2/3 ч.л.
- Цукор-пісок – 2 ст.л.
- Сіль – 2 ст.л.
- Лист лавровий – 4 шт.
- Перець чорний горошком – 8-10 шт.
- Гвоздика в бутонах – 4-6 шт.
Процес приготування:
Крок 1. Гриби добре промиваємо під проточною водою і очищаємо. Ми використовували повішення. У каструлю наливаємо воду, ставимо на вогонь, доводимо до кипіння і відправляємо туди гриби.
Крок 2. Варимо їх протягом 15 хвилин, після чого додаємо лимонну кислоту і перемішуємо.
Крок 3. Слідом додаємо цукровий пісок, сіль, лавровий лист, чорний перець горошком, гвоздику і проварюємо все ще 5-6 хвилин.
Крок 4. Розкладаємо гриби по попередньо простерилізованих банкам за допомогою шумівки і заливаємо їх гарячим маринадом. Закриваємо їх кришками, перевертаємо догори дном, закутує в плед або покривало і залишаємо при кімнатній температурі до повного охолодження.
Крок 5. Готові мариновані гриби подаємо до столу в якості закуски з нашаткованим ріпчастою цибулею і зеленню. Смачного!
Смачний маринад для рядівок на зиму
Для початку рядівки замочуються, а потім відварюються два рази. Окремо вариться маринад з води, солі, цукру, чорного перцю горошком, гвоздики і лаврового листа. Відварені гриби розкладаються по банкам, заливаються маринадом і закочуються. Виходить дуже смачна і ароматна закуска.
Час готування: 3 ч. 50 хв.
Час приготування: 20 хв.
Порції – 10.
інгредієнти:
- Рядівки – 1 кг.
- Вода – 1 л.
- Цукор-пісок – 2 ст.л.
- Перець чорний горошком – 5 шт.
- Гвоздика – 3 шт.
- Сіль – 1 ст.л.
- Лист лавровий – 2 шт.
- Оцет 9% – 1 ст.л. ( в кожну пів-літрову банку)
Процес приготування:
Крок 1. Для початку ретельно перебираємо рядівки від сміття. Потім перекладаємо їх в глибоку ємність, заливаємо водою і промиваємо від піску. Далі наливаємо свіжу воду, насипаємо 100-150 гр. солі, розмішуємо і залишаємо на 30 хвилин, періодично перемішуємо. Повторюємо цей процес 3-4 рази, кожен раз змінюючи воду і додаючи сіль.
Крок 2. Перекладаємо чисті гриби в каструлю, заливаємо їх водою і відправляємо на вогонь. Доводимо до кипіння і варимо 30 хвилин. Утворюється піну прибираємо. Далі відкидаємо гриби на друшляк і добре промиваємо. Потім повертаємо в каструлю, заливаємо чистою водою і варимо їх ще 1 годину.
Крок 3. В цей час готуємо маринад. У невелику каструлю наливаємо воду, додаємо туди сіль, цукровий пісок, чорний перець горошком, лавровий лист і гвоздику. Ставимо все на вогонь, доводимо до кипіння і варимо 10 хвилин.
Крок 4. Розкладаємо рядівки по попередньо простерилізованим банкам за допомогою шумівки і заливаємо їх гарячим маринадом. У кожну банку додаємо по столовій ложці оцту, після чого закриваємо їх кришками, перевертаємо догори дном, закутуємо в ковдру і залишаємо до повного охолодження.
Крок 5. Відкриваємо мариновані рядівки взимку, перекладаємо їх в тарілку і подаємо в якості закуски до основного блюду. Смачного!
Маринад для маслюків на 1 літр
Очищені маслята відварюються два рази по 10 хвилин. Окремо вариться маринад з води, солі, цукрового піску, чорного перцю горошком і оцту. Гриби розкладаються по банкам, заливаються гарячим маринадом, після чого все закривається кришками і залишається до повного охолодження. Виходить дуже смачно.
Час готування: 30 хв.
Час приготування: 20 хв.
Порції – 20.
інгредієнти:
- Маслюки – 4 кг.
- Вода – 1 л.
- Перець запашний горошком – 5 шт.
- Цукор-пісок – 1 ч.л.
- Сіль – 2 ч.л.
- Оцет 9% – 1 ст.л. + 1 ч.л.
Процес приготування:
Крок 1. Для початку перебираємо маслюки, прибираємо все сміття і очищаємо. Потім ретельно промиваємо їх під проточною водою.
Крок 2. У велику каструлю наливаємо воду, додаємо туди чайну ложку солі з оцтом, відправляємо на вогонь і доводимо до кипіння. Закидаємо туди гриби і варимо їх протягом 10-12 хвилин. Після того, як вони осядуть на дно, зливаємо воду і кип’ятимо їх ще раз.
Крок 3. В окремій ємності готуємо маринад. Наливаємо туди воду, додаємо залишилася сіль, цукровий пісок і чорний перець горошком. Доводимо до кипіння, додаємо столову ложку оцту і вимикаємо вогонь.
Крок 4. Розкладаємо відварені гриби по попередньо простерилізованим банкам.
Крок 5. Заливаємо маслюки гарячим маринадом, закриваємо банки капроновими кришками, закутуємо в рушник і залишаємо до повного охолодження. Зберігаємо гриби в холодному місці. Подаємо їх до столу в якості закуски до основної страви. Смачного!
Як приготувати маринад для опеньків на зиму?
Для початку опеньки відварюються в солі, після чого промиваються під проточною водою. Далі вони відправляються в киплячий маринад з води, оцту, солі, чорного перцю горошком, лаврового листа і варяться в ньому 15-20 хвилин. Потім гриби розкладаються по банкам і закочуються.
Час готування: 35 хв.
Час приготування: 20 хв.
Порції – 15.
інгредієнти:
- Опеньки – 2.5-3 кг.
- Вода – 1 л.
- Оцет 9% – 1 ст.л.
- Сіль – 2 ст.л.
- Перець чорний горошком – 2-3 шт.
- Лист лавровий – 1-2 шт.
Процес приготування:
Крок 1. Для початку перебираємо гриби, після чого перекладаємо їх в підходящу ємність, заливаємо холодною водою, добре промиваємо і відкидаємо на друшляк. Далі перекладаємо їх в каструлю, заливаємо невеликою кількістю води і додаємо сіль в розрахунку 0.5 ст.л. солі на літр рідини.
Крок 2. Ставимо на вогонь, доводимо до кипіння і відразу ж відкидаємо опеньки на друшляк і промиваємо під проточною водою.
Крок 3. В окремій каструлі готуємо маринад. Наливаємо туди воду і додаємо сіль. Доводимо до кипіння, проварюємо пару хвилин і додаємо столову ложку оцту. Обов’язково знімаємо пробу.
Крок 4. Відправляємо в гарячий маринад відварені опеньки, доводимо до кипіння і зменшуємо вогонь до маленького. Додаємо туди лавровий лист з чорним перцем горошком і варимо гриби протягом 15-20 хвилин. У міру необхідності знімаємо утворюється пінку. Через необхідний час вимикаємо вогонь і накриваємо каструлю кришкою.
Крок 5. За допомогою половника розкладаємо опеньки по попередньо простерилізованим банкам і заливаємо їх гарячим маринадом. Закриваємо стерильними кришками, перевертаємо догори дном, закутує в рушник або плед і залишаємо до повного охолодження.
Крок 6. Зберігаємо мариновані гриби в прохолодному місці. Відкриваємо взимку і подаємо їх до столу в якості закуски до основної страви. Смачного!
Простий маринад для груздів на 1 літр
Очищені грузді заливаються водою і варяться 20 хвилин. В окремій ємності готується маринад з води, лаврового листа, перцю горошком, солі, цукру і оцту. Туди відправляються гриби і все вариться разом ще 15 хвилин. Вантаж розкладаються по банкам з часником, листям смородини, вишні і закочуються.
Час готування: 50 хв.
Час приготування: 20 хв.
Порції – 5.
інгредієнти:
- Грузді – 1 кг.
- Часник – 6 зубчиків.
- Листя смородини – 1 шт.
- Листя вишні – 1 шт.
- Лист лавровий – 1 шт.
- Перець чорний горошком – 8 шт.
- Сіль – 4 ст.л.
- Цукор-пісок – 2 ст.л.
- Оцет – 2 ч.л.
Процес приготування:
Крок 1. Для початку ретельно промиваємо грузді під проточною водою, після чого очищаємо їх і нарізаємо середніми шматочками.
Крок 2. Перекладаємо гриби в каструлю, заливаємо водою і ставимо на вогонь. Доводимо до кипіння і варимо протягом 20 хвилин. У процесі варіння знімаємо утворюється піну. Далі воду зливаємо.
Крок 3. В окремій ємності робимо маринад. У каструлю наливаємо воду, додаємо туди лавровий лист, перець чорний горошком, сіль, цукровий пісок і оцет. Доводимо все до кипіння, відправляємо туди гриби і варимо все разом ще 15 хвилин.
Крок 4. Банки попередньо стерилізуємо будь-яким зручним способом. На дно ємності викладаємо подрібнений часник, листя смородини і вишні. Зверху викладаємо грузді і заливаємо їх гарячим маринадом. Закриваємо банки кришками і залишаємо при кімнатній температурі до повного охолодження.
Крок 5. Відкриваємо готові мариновані грузді взимку, перекладаємо їх на тарілку і подаємо до столу в якості закуски із зеленню. Смачного!
Смачний маринад для грибів
Очищені повішення заливаються водою і варяться 20 хвилин. Потім окремо готується маринад з води, солі, цукру, кориці, перцю, лаврового листа, гвоздики, куди відправляються гриби. Далі туди додається оцет, все вариться ще 15 хвилин, настоюється і розкладається по банкам. Виходить смачно і ароматно.
Час готування: 1 ч. 20 хв.
Час приготування: 20 хв.
Порції – 10.
інгредієнти:
- Гриби – 1.5 кг.
- Вода – 1 л.
- Сіль – 2 ст.л.
- Цукор-пісок – 4 ст.л.
- Оцет 6% – 100 мл.
- Кориця молота – 1 щіпка.
- Перець чорний мелений – 0.5 ч.л.
- Лист лавровий – 4 шт.
- Гвоздика – 4 шт.
Процес приготування:
Крок 1. Для початку очищаємо гриби, розбираємо їх на окремі гриби і нарізаємо невеликими шматочками.
Крок 2. Далі перекладаємо їх в каструлю, заливаємо водою і варимо протягом 20 хвилин на невеликому вогні. Знімаємо утворюється в процесі варіння піну. Відварені гриби відкидаємо на друшляк і даємо стекти всієї зайвої рідини.
Крок 3. Тепер готуємо маринад. У каструлю наливаємо воду, додаємо туди сіль, цукровий пісок, молоту корицю, лавровий лист, мелений перець і гвоздику. Доводимо до кипіння і закидаємо туди повішення.
Крок 4. Проварюємо гриби в маринаді 15 хвилин, після чого додаємо оцет і варимо ще 15 хвилин. Потім вимикаємо нагрів і даємо грибам постояти приблизно півгодини.
Крок 5. Розкладаємо гриби по попередньо простерилізованих банкам, заливаємо їх маринадом, закриваємо кришками і залишаємо до повного охолодження. Зберігаємо їх в холодному місці. Відкриваємо взимку і подаємо до столу в якості закуски. Смачного!
Простий рецепт маринаду для грибів
Гриби очищаються і два рази відварюються. Далі вони варяться ще 5-7 хвилин в маринаді з води, лаврових листя, запашного і чорного перцю, гвоздики, солі і цукру. Потім все розкладається по стерилізованих банкам, закривається і залишається до повного охолодження. Виходить неймовірно смачно.
Час готування: 45 хв.
Час приготування: 15 хвилин.
Порції – 6.
інгредієнти:
- Гриби сінечки – 1 кг.
- Вода – 3-4 л.
Для маринаду:
- Вода – 1 л.
- Сіль – 1 ст.л.
- Цукор-пісок – 1 ст.л.
- Оцет 9% – 40-50 мл.
- Лист лавровий – 2 шт.
- Перець запашний горошком – 5 шт.
- Перець чорний горошком – 7 шт.
- Гвоздика – 3 шт.
Процес приготування:
Крок 1. Для початку очищаємо гриби. Для цього зіскребти фіолетову частину на ніжці за допомогою ножа. Далі перекладаємо їх на друшляк і добре промиваємо під проточною водою.
Крок 2. Великі гриби розрізаємо на 3-4 частини і перекладаємо все в каструлю. Заливаємо холодною водою, доводимо до кипіння, зменшуємо вогонь і варимо протягом 10-15 хвилин. Потім зливаємо рідина, заливаємо їх чистою водою, знову доводимо до кипіння і варимо ще 10-15 хвилин.
Крок 3. Тепер готуємо маринад. У каструлі кип’ятимо воду, додаємо туди лавровий лист, запашний і чорний перець горошком, гвоздику, сіль і цукровий пісок. Потім викладаємо туди гриби, доводимо до кипіння, вливаємо оцет і варимо все 5-7 хвилин.
Крок 4. Розкладаємо гриби по попередньо простерилізованих банкам, заливаємо їх гарячим маринадом і закриваємо кришками. Закутуємо все в рушник або плед і залишаємо до повного охолодження.
Крок 5. Даємо їм настоятися 3-5 днів і можемо подавати їх до столу з ріпчастим цибулею, зеленню або маслом, в якості закуски. Смачного!