Цукерка марципан з чорничним мармеладом під шоколадною глазур’ю. Готується дуже просто! Тут докладний рецепт з фото.
Я обожнюю ці цукерки марципан і іноді навіть сама готую. Чоловік каже, що майже не відрізняється від оригіналу. Я йому вірю;)
Домашні цукерки марципан, безперечно, готуються дуже просто. Потрібно трохи повозитися, але сам процес і робота – надзвичайно прості.
Записуйте – рецепт домашнього марципану – марципан цукерки з мармеладом та шоколадом.
Продукти
(на форму 26Х16 см – приблизно 35 квадратиків)
Марципан
- 250 гр мигдалю (не очищений і не обсмажений)
- 180 гр цукрової пудри
- 7 столових ложок води
- 2 столові ложки лимонного соку
- 1 ложка мигдального лікеру (або Гран-Марньє, Куантро)
- Сіль на кінчику ножа
- Мигдальна есенція або 3-4 зернятка гіркого мигдалю
Мармелад
- 100 гр варення (чорниця, смородина, малина)
- 150 гр свіжозаморожених ягід чорниці або свіжих
- 8 гр желатину (2 листки або 2 чайні ложечки порошку)
- 2 ложки лікера Де Кассіс
І ще
100 гр темного шоколаду
Приготування
Мигдаль
Мигдаль насипаємо в миску, заливаємо окропом з чайника і даємо постояти 5 хвилин. Зливаємо воду, трішки промиваємо мигдаль новою водою і зливаємо всю воду. Тепер вільно очищаємо його від шкірки. Просто натисніть і горішок сам вискочить. Але обережно, ловіть, а то він скакатиме по всій кухні. Горіхи складаємо у чисту суху миску.
Марципан
Очищений мигдаль пересипаємо в кухонний комбайн. Додаємо всі інші інгредієнти і перебиваємо в дуже гладку кашку. Я разів десять чи більше зупиняла комбайн, знімала зі стінок і перемішувала масу вручну і знову молотила. Поки що не вийшла надзвичайно гладкий марципан.
Спробуйте на смак. Марципан має бути дуже смачним. Також він повинен бути досить щільним, не розсипчастим і не надто м’яким і липучим. За потребою можна додати ще трохи води, лимонного соку, мигдальної есенції або лікеру. Я б навіть порадила спочатку додати 5 ложок води та потім додати ще 2 або більше, якщо марципан буде сухим. І з есенцією теж треба перевіряти на смак. Вони бувають різних концентрацій і в марципані вона має відчуватися. Якщо ви використовуєте гіркий мигдаль, він теж повинен надавати марципану трохи гіркуватий, яскраво-виражений смак мигдалю.
Мармелад
У ковшик наливаємо варення і додаємо ягоди. Розігріваємо на вогні до гарячого стану, але не кипіння. Знімаємо ковшик із вогню.
Розчиняємо листи желатину в холодній воді. Через дві хвилини, коли вони стануть м’якими, віджимаємо їх від води і кидаємо в ковшик до гарячих ягід. Розмішуємо.
Якщо ви використовуєте порошок желатину, його спочатку треба розчинити в мисці з 5 ложками холодної води. Нехай набухне 5 хвилин, потім додати його до гарячі ягоди. Розмішати. Даємо мармеладу повністю охолонути і потім навіть потримати в холодильнику 10 хвилин.
Шоколад
Поміщаємо шоколад у миску та повністю розчиняємо його. Можна в мікрохвильовій печі або на водяній бані. Але щоб він не був надто гарячим. Даємо йому охолонути, але не загуснути.
Готуємо шари
Беремо будь-який прямокутний або квадратний посуд або форму. Вистилаємо дно целофановою плівкою і залишаємо високі борти.
Обклеюємо дно форми плівкою. З аркуша пергаментного паперу вирізаємо прямокутник/квадрат розміром, як дно форми. Викладаємо на нього марципан та за допомогою пальців рук розподіляємо його по всій площі прямокутника. Рівно рівно, гладко гладко. Можна на допомогу взяти маленьку качалку. Товщина марципану має бути приблизно 1 см. Прямокутник марципану, приклеєний до прямокутника паперу, викладаємо на плівку у форму.
Ставимо форму з марципанами в морозилку на 10 хвилин.
Готуємо шар марципану.
Дістаємо з морозилки і виливаємо на марципан мармелад, рівномірно розподіляючи шар на всі площі форми. Ставимо в холодильник на кілька хвилин, щоб мармелад повністю затвердів.
На холодний марципан виливаємо холодний мармелад. Дістаємо з холодильника і виливаємо на мармелад шоколад, рівномірно розподіляючи шар на всі площі форми. Ставимо в холодильник.
На застиглий мармелад виливаємо шоколад, що остигнув. Дістаємо з холодильника та з форми. Знімаємо нижній шар паперу та нарізаємо на квадратики.
Різати повільно та акуратно. Найкраще дуже гарячим ножем, щоб шоколад не потріскався. Ніж можна щоразу перед розрізанням мочати в окріп, витерти лезо і різати. А можна ножа обпалювати на вогні плити, різати, витирати і знову обпалювати.
Знімаємо нижній шар паперу.
Зберігати в холодильнику.
Приємного апетиту!