Груші на зиму – 9 кращих рецептів заготовок з покроковими фото

Груші на зиму — це приголомшливі заготовки, які урізноманітнюють ваш раціон і додадуть йому яскравості. У добірці зібрані різні варіанти, як переробити смачні і соковиті фрукти. Всі закатки виходять дуже апетитними і готуються максимально просто. Користуйтеся рецептами влітку, щоб скрасити похмурі дні взимку.

Варення з груш на зиму – простий рецепт

Варення з груш на зиму – простий рецепт, який не доставить складнощів в процесі приготування. Грушеве ласощі підходить для начинки домашньої випічки, а також в якості частування до чаю. Густе варення з приємною кислинкою готується елементарно, а виходить надзвичайно смачним. Сам-то до сирних запіканка і пишним сирникам.

Час готування – 2 ч. 00 хв.

Час приготування – 1 ч. 00 хв.

Порції – 10

Інгредієнти:

  • Груші – 1 кг.
  • Цукор-пісок – 1 кг.
  • Окріп – 200 мл.
  • Лимон – 1 шт.

Процес приготування:

Крок 1. Відміряємо необхідні інгредієнти.

Крок 2. Ретельно промиваємо груші.

Крок 3. Фрукти звільняємо від серцевини і нарізаємо скибочками прийнятного розміру.

Крок 4. Лимон обдаємо окропом, обсушуємо. Тонко нарізавши, виймаємо кісточки.

Крок 5. Лимонні скибочки складаємо в вогнетривку посуд, заливаємо попередньо підготовленим окропом. Варимо кілька хвилин.

Крок 6. Рідину проціджуємо від цитрусових фруктів, кладемо в неї цукор і варимо сироп, довівши до кипіння.

Крок 7. Киплячий сироп знімаємо з вогню, в нього вивантажуємо фрукти і залишаємо на годину.

Крок 8. Тим часом ретельно вимиваємо баночки і проколюємо в мікрохвильовці при максимальній потужності.

Крок 9. Посуд з фруктами розміщуємо на конфорці, після закипання зменшуємо нагрів і варимо до прозорості часточок. Приблизно знадобиться 1 годину.

Крок 10. Стерильні баночки наповнюємо гарячим грушевим ласощами. Закручуємо стерильними кришками. Охолонувші заготовки прибираємо на зберігання.

Крок 11. Насолоджуємося апетитним частуванням. Смачного!

Повидло з груш в домашніх умовах

Повидло з груш в домашніх умовах – чудова заготівля, яка підходить для пісочних і дріжджових пирогів, а також іншої випічки. З простим, але тривалим приготуванням впорається навіть починаюча господиня. Ароматну грушеву смакоту готують з стиглих груш. Для повидла підходять і опалі плоди.

Час готування – 2 ч. 30 хв.

Час приготування – 45 хв.

Порції – 1 л.

Інгредієнти:

  • Груші – 1 кг.
  • Цукор-пісок – 400 гр.

Процес приготування:

Крок 1. Готуємо інгредієнти для грушевого повидла. Промиваємо груші і витираємо насухо.

Крок 2. Фрукти ділимо на сегменти, вирізаючи нутрощі і вади. Складаємо в чашу блендера. Перебиваємо до однорідності.

Крок 3. Грушеве пюре вивантажуємо в товстостінну каструлю.

Крок 4. Здобрюємо цукром. Розмішавши, встановлюємо на конфорку з мінімальним нагріванням.

Крок 5. Помішуючи, доводимо до кипіння. Зрідка помішуючи, варимо 1,5 години до загустіння.

Крок 6. В окремій каструлі кип’ятимо воду, опускаємо кришки, зверху розміщуємо решітку і прогріваємо вимиті банки. Простерилізувавши 10 хвилин, дістаємо на рушник і даємо їм обсохнути.

Крок 7. Сухі банки наповнюємо киплячим грушевим повидлом.

Крок 8. Закупорюємо стерильними кришками. Закутавши в ковдру, залишаємо охолоджуватися.

Крок 9. Ароматне повидло зберігаємо в коморі. Використовуємо ласощі на розсуд. Смачного!

Заготівля пюре з груш

Заготівля пюре з груш виходить неймовірно апетитною. Грушеве пюре – відмінний спосіб переробки стиглих опалих плодів. Цікавий процес під силу навіть недосвідченим кулінарам. Духмяне пюре використовують для начинки або їдять зі свіжозавареним чаєм.

Час готування – 1 ч. 00 хв.

Час приготування – 20 хв.

Порції – 1 л.

Інгредієнти:

  • Груші – 1,3 кг.
  • Цукор-пісок – 300 гр.
  • Лимонна кислота – 0,5 ч.л.
  • Вода – 30 мл.

Процес приготування:

Крок 1. Зваживши інгредієнти, переходимо до заготівлі грушевого пюре.

Крок 2. Стиглі соковиті плоди промиваємо, витираємо і обрізаємо кінчики. При необхідності видаляємо вади.

Крок 3. Фрукти ділимо на часточки, вирізаючи серцевину. Очищена маса – 1 кілограм.

Крок 4. Дольки перекладаємо в казан. Додаємо воду і проварюємо 10 хвилин, не забуваючи помішувати. Зменшивши нагрів і прикривши, тушкуємо до м’якості.

Крок 5. Знадобиться приблизно півгодини.

Крок 6. Пробиваємо груші блендером.

Крок 7. До однорідної маси додаємо лимонку і цукор. Розмішавши, кип’ятимо 7 хвилин.

Крок 8. У ємність занурюємо банки і кришки, вимиваємо за допомогою губки. Ополіскуємо під краном.

Крок 9. Набравши в каструлю воду, кладемо в неї промиті кришки. Встановлюємо решітку і розміщуємо банки. Стерилізуємо на помірному вогні 20 хвилин.

Крок 10. Після стерилізації даємо обсохнути банкам і кришкам.

Крок 11. Стерильні ємності заповнюємо грушевим пюре.

Крок 12. Закручуємо гвинтовими кришками. Остуджуємо під рушником в перевернутому стані.

Крок 13. Переносимо в підвал і зберігаємо до зими.

Крок 14. Використовуємо за призначенням. Смачного!

Груші в сиропі на зиму

Груші в сиропі на зиму займуть не більше півгодини. З рецептом впорається навіть дитина. Груші без тривалої термічної обробки зберігають максимум корисних властивостей. Смачна заготівля виходить схожою на консервовані фрукти, які використовують для приготування тортів.

Час готування – 30 хв.

Час приготування – 30 хв.

Порції – 0,5 л.

Інгредієнти:

На півлітрову банку:

  • Груші невеликі – 8-10 шт.
  • Цукор-пісок – 50 гр.
  • Кориця молота – щіпка.

Процес приготування:

Крок 1. Готуємо інгредієнти для апетитного закатки.

Крок 2. Маленькі плоди добре промиваємо.

Крок 3. Фрукти ділимо навпіл, видаливши хвостики.

Крок 4. Ложкою виймаємо насіннєву коробку. Кладемо оброблені груші в розчин з холодної води і лимонки. Вода повинна бути кислуватою.

Крок 5. Попередньо промиваємо і проколюємо невеликі баночки. Заповнюємо їх грушами, укладаючи зрізом вниз.

Крок 6. Заливаємо фрукти крутим окропом. Витримуємо під кришкою 5 хвилин.

Крок 7. Виливаємо рідина в каструльку, цукримо.

Крок 8. Здобрюємо корицею. Кип’ятимо сироп.

Крок 9. Киплячою заливкою заливаємо груші.

Крок 10. Щільно закриваємо баночки і охолоджуємо.

Крок 11. Зберігаємо в коморі. Смачного!

Груші у власному соку на зиму

Груші у власному соку на зиму ідеально підходять для прошарку бісквітних тортів. Солодкоїжки просто обожнюють грушеву ароматну заготівлю і готові їсти її просто так. Приготована заготовка підходить для збірки та інших десертів. Обов’язково готуйте, в магазині таке ласощі не купити!

Час готування – 1 ч. 15 хв.

Час приготування – 30 хв.

Порції – 5

Інгредієнти:

  • Груші – 1,5 кг.
  • Цукор-пісок – 120 гр.
  • Лимонна кислота – 2 ч.л.

Процес приготування:

Крок 1. Збираємо інгредієнти, вибираємо стиглі щільні плоди. Груші повинні зберегти свою цілісність.

Крок 2. Банки і кришки замочуємо в содовому розчині і гарненько миємо за допомогою йоржика. Залишки содового розчину змиваємо під краном.

Крок 3. Готуємо окріп і закидаємо в нього кришки, на каструлю встановлюємо решітку і розміщуємо ємності шийкою вниз. Процес стерилізації займе третину години.

Крок 4. Гарячі банки і кришки остуджуємо і даємо їм обсохнути.

Крок 5. Груші ретельно промиваємо. Якщо плоди не плануємо очищати, використовуємо силіконову щітку для миття овочів.

Крок 6. Зрізаємо кінчики і прибираємо шкірку економкою.

Крок 7. Розрізавши навпіл, дістаємо серцевину, а потім ріжемо на сегменти середнього розміру. У очищеному вигляді груші становлять 1 кілограм.

Крок 8. Фрукти засипаємо лимонкою і цукром, гарненько перемішуємо.

Крок 9. Розкладаємо фруктову суміш по стерильних баночках якомога щільніше.

Крок 10. Накривши сухими чистими кришками, поміщаємо в високу каструльку, дно якої вистелено ганчірочкою. Доливаємо теплу воду по плечики банок, закип’ятити, зменшуємо вогонь і стерилізуємо баночки півгодини.

Крок 11. Через час груші уваряться.

Крок 12. Акуратно дістаємо одну ємність і розділимо її вміст по іншим баночкам, щоб вони стали повними.

Крок 13. Накривши кришками, стерилізуємо ще чверть години. Обережно дістаємо гарячі заготовки і щільно закриваємо. Закутавши, остуджуємо в перевернутому стані.

Крок 14. Закрутки зберігаємо в холодильній камері.

Крок 15. Використовуємо ласощі на розсуд. Смачного!

Конфітюр з груш на зиму

Конфітюр з груш на зиму виходить неймовірно запашним і максимально апетитним. Грушеве частування їдять просто так з чаєм або використовують для збірки десертів і випічки. Для приготування ароматного конфітюра знадобиться не більше півгодини. Для рецепта застосовують стиглі соковиті плоди.

Час готування – 30 хв.

Час приготування – 30 хв.

Порції – 10

Інгредієнти:

  • Груші очищені – 2 кг.
  • Цукор-пісок – 1 кг.
  • Пектин / Желейна суміш – 2 упаковки.
  • Кориця молота – за смаком.
  • Лимонний сік – 1 ст.л.
  • Лимон – 0,5 шт.
  • Гвоздика – 2 бутона.
  • Ванільний цукор – 1 упаковка.
  • Мускатний горіх – 1 щіпка.

Процес приготування:

Крок 1. Збираємо всі інгредієнти, необхідні для грушевого конфітюру.

Крок 2. Підготовлені банки і кришки промиваємо із застосуванням харчової соди. Стерилізуємо звичним способом. Кришки проколюємо або кип’ятимо.

Крок 3. Промиті груші сортуємо, відбираючи половину великих примірників. Пружні великі плоди очищаємо від шкірки, нарізаємо дрібними скибочками.

Крок 4. Решта фрукти, не очищаючи від шкірки, але видаливши серцевину, нарізаємо по-більше.

Крок 5. Зважуємо фрукти в очищеному вигляді і відміряємо пропорційно цукор, відповідно до інструкції на упаковці пектину.

Крок 6. Неочищені плоди складаємо в стакан блендера і подрібнюємо.

Крок 7. Пюре перекладаємо в товстостінну каструлю, вивантажуємо очищені шматочки. Змішавши пектин з цукром, висипаємо до груш.

Крок 8. З вимитого лимона знімаємо цедру і кладемо в каструльку. Приправляємо прянощами і ванільним цукром.

Крок 9. Розмістивши на вогні, при постійному помішуванні чекаємо закипання. У киплячу масу засипаємо цукор і додаємо лимонний сік.

Крок 10. Після вторинного закипання варимо ласощі 3 хвилини. Відключивши нагрів, дістаємо лимонну цедру і бутончики гвоздики.

Крок 11. Духмяний конфітюр розділимо по стерильних ємностей і закручуємо кришками. Перевернувши догори дном, залишаємо на 5 хвилин. Повертаємо в звичайне положення і, закутавши в ковдру, остуджуємо.

Крок 12. Заготовки прибираємо на зберігання, а взимку дістаємо, відкорковуємо баночку і мастимо на свіжу булочку. Смачного!

Заготівля грушевого джему на зиму

Заготівля грушевого джему на зиму знайома багатьом. Кожна господиня готує солодкість по-своєму. Я пропоную скористатися моїм рецептом, який ніколи мене не підводив. Густе запашне частування підходить до млинчиків і оладками, сирникам і запіканкам. Від одного тільки аромату паморочиться голова, а спробувавши, зникає дар язички.

Час готування – 1 ч. 10 хв.

Час приготування – 45 хв.

Порції – 5

Інгредієнти:

  • Груші – 1 кг.
  • Цукор-пісок – 400 гр.
  • Кориця молота – 0,5 ч.л.

Процес приготування:

Крок 1. Не відкладаючи в довгий ящик, готуємо інгредієнти для дивовижного грушевого джему.

Крок 2. Ретельно промивши фрукти, очищаємо плоди від шкірки і нутрощів. Ділимо на зручні частини.

Крок 3. Очищені плоди складаємо в чашу подрібнювача.

Крок 4. Пробиваємо фрукти до стану пюре.

Крок 5. Масу перекладаємо в товстостінну каструлю. Кладемо цукор і ароматну корицю.

Крок 6. Добре розмішавши, встановлюємо на плиті. Після закипання зменшуємо нагрів і проварюємо півгодини.

Крок 7. Гарячу масу знімаємо з вогню і акуратно перебиваємо погружним приладом.

Крок 8. У зручну каструлю наливаємо воду і ставимо кип’ятити. Тим часом добре промиваємо баночки і кришки. У окріп закидаємо кришки, ставимо решітку і встановлюємо на неї ємності дном вгору. Стерилізуємо 15 хвилин. Стерильні банки і кришки охолоджуємо і даємо предметів просохнути.

Крок 9. Гарячим джемом наповнюємо ємності і міцно закручуємо. Накриваємо пледом і чекаємо повного охолодження. Після переміщаємо в комору.

Крок 10. Грушеві ласощі подаємо до чаю. Смачного!

Варення з груш часточками

Варення з груш часточками виходить неймовірно апетитним. Бурштинове частування виглядає дуже привабливо. Дольки добре тримають форму і своїм ароматом ваблять ласунів. Для приготування застосовують тільки пружні фрукти з щільною текстурою. Грушеве варення підходить в якості начинки для пирогів і ласощі до чаю.

Час готування – 24 ч. 00 хв.

Час приготування – 40 хв.

Порції – 5

Інгредієнти:

  • Груші очищені – 1,2 кг.
  • Цукор-пісок – 1,2 кг.
  • Вода – 200 мл.

Процес приготування:

Крок 1. Готуємо інгредієнти для грушевого ласощі. Банки і кришки ретельно вимиваємо, використовуючи харчову соду. Прокалюємо в духовій шафі або мікрохвильовці.

Крок 2. Змішавши цукор з водою, готуємо сироп.

Крок 3. Тим часом грунтовно вимиваємо груші, витираємо і зчищаємо з них шкірку. Для зручності використовуємо економку.

Крок 4. Ділимо плоди на сегменти.

Крок 5. Видаляємо серцевину.

Крок 6. Таким чином, обробляємо всі груші. Плоди в очищеному вигляді становлять 1 кілограм 200 грамів.

Крок 7. Тепер четвертинки ріжемо скибочками товщиною не більше 4-х міліметрів.

Крок 8. Часточки вивантажуємо в товстостінну каструлю.

Крок 9. До цього часу сироп вже готовий.

Крок 10. Акуратно заливаємо грушеві часточки киплячим сиропом.

Крок 11. Настоюємо 3 години.

Крок 12. Через час каструльку поміщаємо на вогонь. Закип’ятив, тушкуємо 8 хвилин і відключаємо нагрів. Даємо охолонути.

Крок 13. Розмістивши на вогні, повторюємо всі дії.

Крок 14. Остудивши повністю, розміщуємо на вогні і знову проварюємо 8 хвилин.

Крок 15. Після повного охолодження ставимо на плиту і після появи бульбашок відварюємо приблизно годину.

Крок 16. Гарячою масою наповнюємо стерилізовані баночки.

Крок 17. Закриваємо сухими чистими кришками.

Крок 18. Закриваємо за допомогою ключа.

Крок 19. Охолодивши закрутки під ковдрою, прибираємо їх в комору.

Крок 20. Бурштинове ласощі подаємо з чаєм.

Крок 21. Прозорі грушеві часточки добре тримають форму і тануть в роті.

Крок 22. Смачного!

Мариновані груші на зиму

Мариновані груші на зиму – відмінна закуска. Якщо ви любитель розносолів і мочених частувань, цей рецепт для вас. Закуска виходить хрусткою і соковитою. Для страви вибирають міцні щільні плоди, опадиші тут не підійдуть. Незвичайне пахуче частування здивує кожного без винятків.

Час готування – 5 ч. 00 хв.

Час приготування – 30 хв.

Порції – 1,5 л.

Інгредієнти:

  • Груші – 1 кг.
  • Цукор-пісок – 240 гр.
  • Вода – 900 мл.
  • Сіль – 1 ст.л. без гірки.
  • Оцет столовий 9% – 100 мл.
  • Перець чорний горошком – 6 шт.
  • Перець запашний горошком – 6 шт.
  • Лавровий лист – 2-3 шт.
  • Гвоздика – 3 бутона.

Процес приготування:

Крок 1. Готуємо тверді плоди без вад і прянощі.

Крок 2. У очищеній воді розбовтуємо сіль і цукримо.

Крок 3. Довівши до кипіння, проварюємо пару хвилин, щоб все крупинки розчинилися. Виливаємо оцтову кислоту і розмішуємо. Довівши до кипіння, прибираємо з вогню і злегка охолоджуємо.

Крок 4. Фрукти добре промиваємо, ріжемо на 4 частини, не забуваючи вирізати насіннєву коробку. Хвостики не обрізаємо.

Крок 5. Груші кладемо в розсіл і витримуємо 3 години.

Крок 6. Попередньо промиваємо ємності для консервації, застосувавши харчову соду або миючий засіб, споліскуємо в чистій воді. Прокалюємо банки в духовці або прогріваємо над парою. Кришки обдаємо крутим окропом. Кладемо в баночки лаврушку і інші прянощі.

Крок 7. Ємність з грушами нагріваємо до утворення дрібних бульбашок і вимикаємо плиту.

Крок 8. Що наситилися маринадом фрукти розділимо по баночках.

Крок 9. Тим часом кип’ятимо заливку і гарячу розділимо по заготівлях.

Крок 10. Накриваємо стерильними кришками.

Крок 11. Озброївшись ключем, закриваємо закатки.

Крок 12. Перевернувши і укутав, залишаємо остигати.

Крок 13. Консервацію переносимо в місце з зимовими запасами і заготівлями.

Крок 14. Пригощаємо рідних і близьких оригінальною закускою. Смачного!

Друзі, Вам подобається ця стаття? Поділіться з друзями!
Коліжанка - жіночий інтернет-журнал