Литовський борщ холодний – незвичайний варіант і відрізняється від нашого холодця чи буряка тим, що його основою завжди буває кефір із високою жирністю. Буряк додається у відвареному або маринованому вигляді. Постійні інгредієнти борщу – яйце, огірок та зелень, а доповнення ковбасою чи відвареним м'ясом вибирається самою господинею. До литовського холодного борщу завжди окремо подається відварена картопля.
Холодний литовський борщ на кефірі – класичний рецепт
Класика холодного литовського борщу, або «шалтибарща», передбачає основою супу кефір, відварений, запечений або маринований буряк і додавання свіжого огірка, яєць та зелені. Всі інгредієнти змішуються, заправляються кефіром і обов'язково суп перед подачею охолоджується або беруться інгредієнти холодними. Суп вийде легким, низькокалорійним та одночасно ситним. До такого борщу окремо подають відварену або смажену картоплю.
Як приготувати борщ на сметані?
Литовський холодний борщ традиційно готується на жирному кефірі, але не всім подобається кефір. У цьому рецепті готуємо цей суп на сметані та воді. Наповнюючі інгредієнти залишаються такими ж, як для класичного литовського борщу: буряк, свіжі огірки та відварене яйце. Буряк або відварюємо, або запікаємо. Для ситності доповнимо борщ шинкою, але це за бажанням, якщо їсти будуть чоловіки.
Час приготування: 1 година 10 хвилин.
Час приготування: 10 хвилин.
Порції: 5.
Складові:
- Буряк – 2 шт.
- Огірок свіжий – 3 шт.
- Яйце – 4 шт.
- Шинка – 400 грн.
- Сметана – 0.5 л.
- Гірчиця – 30 грн.
- Лимон – 1 шт.
- Зелень – 1 пучок.
- Вода – 2,5 л.
Процес приготування:
Крок 1. Буряк заздалегідь добре промиваємо і, не очищаючи від шкірки, запікаємо або відварюємо до готовності та охолоджуємо. Потім її очищаємо, подрібнюємо на крупній або корейській тертці та кладемо в каструлю для супу. Буряк заливаємо 2,5 літра окропу, додаємо до нього, щоб зберегти яскравий колір, сік одного лимона і шкірку, що залишилася, і залишаємо для охолодження.
Крок 2. Потім готуємо інгредієнти наповнення борщу. Огірки очищаємо від шкірки та нарізаємо невеликими шматочками довільної форми. Відварені круто яйця ділимо на білки та жовтки. Шматок шинки та білки нарізаємо маленькими кубиками та кладемо в каструлю. Додаємо до них нашатковану зелень (зелена цибуля та кріп).
Крок 3. В окремому посуді розтираємо до однорідності чотири жовтки зі сметаною та ложкою гірчиці.
Крок 4. Приготованою сумішшю заливаємо нарізку овочів з шинкою, добре перемішуємо і, прикривши посуд шматком плівки, на 1:00 ставимо в холодильник.
Крок 5. Перед подачею овочеву масу зі сметаною перекладаємо в каструлю до бурякового настою, прибравши шкірку лимона і все ще раз перемішуємо. Борщ не солимо.
Крок 6. Приготовлений холодний литовський борщ розливаємо по тарілках і сіль додає до смаку кожен їдок. Смачного!
Холодний борщ з буряковим бадиллям по-литовськи
Альтернативою популярної фарбування для літнього меню може бути у вас холодний литовський борщ. Родзинкою цього рецепту є молоде бурякове бадилля, яке додасть борщу, крім смаку, і користь, адже її додаємо у сирому вигляді. Борщ із буряковим бадиллям відрізняють яскравий колір, легкість і освіжаючий смак. Готуємо борщ по-литовськи – на жирному кефірі.
Час приготування: 40 хвилин.
Час приготування: 15 хвилин.
Порції: 4.
Складові:
- Кефір 32% – 500 мл.
- Вода – 250 мл.
- Буряк – 1 шт.
- Буряче бадилля – 1 пучок.
- Цибуля зелена – 1 пучок.
- Петрушка – 1 пучок.
- Кріп – 1 пучок.
- Редиска – 1 пучок.
- Огірок свіжий – 5 шт.
- Яйце – 4 шт.
- Сіль – 1 год.
Процес приготування:
Крок 1. Готують усі інгредієнти для литовського борщу згідно з рецептом. Буряк відокремлюється від бадилля і запікається у фользі в духовці. Для запікання молодих буряків достатньо 40 хвилин. Відварюються круто курячі яйця. Овочі добре промиваються холодною водою та обсушуються серветкою.
Крок 2. Перед приготуванням борщу дрібно нарізаються пір'я зеленої цибулі, бурякове бадилля, петрушка та кріп.
Крок 3. Свіжі огірки або ріжуться тонкою соломкою, або подрібнюються на тертці, але нарізані виходять більш хрусткими та соковитими.
Крок 4. Яйця нарізають невеликими кубиками. Овочеве нарізування з яйцем перекладається в посуд для холодного борщу і посипається сіллю.
Національні кухні світу мають багато рецептів холодних супів: окрошки, таратори, буряки, ботвині, холодники та інші. Варіантом легкого та освіжаючого супу для літнього столу може бути у вас холодний литовський борщ із зеленою цибулею. Основою для нього є відварений буряк. Незмінними інгредієнтами будуть яйце зі свіжим огірком, а зелена цибуля додасть гостроти та пікантності смаку. Заправляємо суп жирним кефіром.
Час приготування: 1 год.
Час приготування: 10 хвилин.
Порції: 3.
Складові:
- Буряк – 3 шт.
- Огірок свіжий – 2 шт.
- Яйце – 4 шт.
- Цибуля зелена – 1 пучок.
- Кріп – 1/2 пучка.
- Кефір 3,2% – 1 л.
- Сіль за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. Буряк для борщу наперед добре промити, відварити до готовності, не знімаючи шкірки, і остудити.
Крок 2. Потім відварені буряки очистити і нарізати тонкими брусочками.
Крок 3. Для цього варіанта холодного борщу краще взяти довгі огірки, тому що вони менш соковиті і добре збережуть колір і смак готової страви.
Крок 4. Овочечисткою з огірків видалити шкірку і нарізати маленькими кубиками. Нарізку овочів одночасно рівномірно розкласти по тарілках.
Крок 5. Заздалегідь відварені яйця очистити від шкаралупи, нарізати кубиками і додати тарілки до овочевої нарізки.
Крок 6. Промити та обсушити серветкою пір'я зеленої цибулі з кропом.
Крок 7. Зелень дрібно нашаткувати, трохи перетерти з сіллю і додати до решти інгредієнтів.
Крок 8. Потім ці наповнювачі литовського борщу залити жирним кефіром і добре перемішати. До борщу можна додати трохи охолодженого окропу, адже не всі люблять густі супи. За бажанням, можна литовський борщ із зеленою цибулею доповнити сметаною. Смачного!
Холодний борщ із ковбасою по-литовськи
Холодний борщ литовською досить популярний не тільки в Литві, і є різні варіанти зі зміною його інгредієнтів. Незмінними для такого борщу залишаються варені буряки та заливка овочевої нарізки кефіром. Страва дієтична і більш ситною його робить додавання ковбаси. Картопля в борщ не кладеться, а подається окремо.
Час приготування: 10 хвилин.
Час приготування: 10 хвилин.
Порції: 2.
Складові:
- Яйце – 2 шт.
- Буряк – 2 шт.
- Ковбаса варена – 200 гр.
- Огірок свіжий – 1 шт.
- Цибуля зелена – 1 пучок.
- Кріп – 1 пучок.
- Кефір 3,2% – 0.5 л.
- Сіль за смаком.
- Перець чорний мелений – до смаку.
Процес приготування:
Крок 1. Відварені буряки очищаються від шкірки і подрібнюються на великій тертці. Потім вона одразу перекладається в каструлю для борщу.
Крок 2. Відварені яйця нарізаються кубиками або подрібнюються на тертці, як вам більше до смаку, і перекладаються до буряків.
Крок 3. Тонкою соломкою нарізається варена ковбаса.
Крок 4. Промите пір'я зеленої цибулі та кріп дрібно нарізаються. Нарізка ковбаси, огірка та зелені перекладається в каструлю до решти інгредієнтів.
Крок 5. Компоненти холодного борщу посипаються сіллю із чорним перцем і можна до них додати трохи сметани. Потім все добре перемішується.
Крок 6. В останню чергу до борщу наливається кефір, і ще раз борщ перемішується. Якщо суп вийшов густим, до нього додається склянка холодної кип'яченої води. Приготовлений із ковбасою борщ по-литовськи подається до обіду. Смачного!