Картопляні деруни – 10 покрокових рецептів приготування з фото

Картопляні деруни – це класика білоруської кухні, яку люблять у всьому світі. Готувати таку страву простіше простого, але вона чудово насичує та чудово поєднується з різними добавками. До дерунів можна подавати м’ясо, підливи, сметану, гриби та різні соління. Якщо ви раніше не готували страву або знаєте лише один рецепт їхнього приготування, то вам варто ознайомитися з нашими 10 покроковими рецептами приготування класичних картопляних дерунів з фото покроково.

Покроковий рецепт класичних білоруських дерунів

Оскільки деруни – це страва білоруської кухні, то ми хочемо привести вам рецепт справжнісіньких білоруських дерунів з підсмажуванням. Ця страва дуже смачна і дуже жирна, ситна. Однією такою стравою можна на відвал нагодувати кілька гостей, ще й лишиться.

Інгредієнти:

  • Картопля – 2 кг.
  • Борошно пшеничне – 5-6 ст.л.
  • Яйце куряче – 2-3 шт.
  • Сіль – до смаку
  • Сало – для змащування сковороди
  • Сало з м’ясним прошарком – 500 гр.
  • Цибуля ріпчаста – 1-2 головки
  • Сметана

Процес приготування:

Крок 1. Для початку потрібно почистити всю картоплю та видалити всі почорніння та очі. Бульби ретельно вимийте в холодній проточній воді і покладіть бульби у велику миску, повністю покривши картоплю холодною водою.

Крок 2. Потім діставайте бульби по одному з миски з водою і натирайте їх у неметалеву миску на тертці. Можете також скористатися комбайном, якщо у вас є потрібна насадка.

Крок 3. Коли всю картоплю буде подрібнено, оцініть кількість рідини в мисці. Якщо її об’єктивно занадто багато (таке буває через молоду або не дуже хорошу картоплю), злийте частину. Потім розбийте в миску яйця та перемішайте все.

Крок 4. Додайте в картоплю сіль і почніть всипати борошно паралельно розмішуючи тісто. Кількість борошна, яке потрібно додати, залежить від якості картоплі. Якщо він занадто рідкий, то борошна потрібно досить багато; за підсумком тісто має бути, як на густі оладки.

Крок 5. На плиту помістіть дві сковороди з товстим дном. Одну розігрійте і ретельно змастіть салом, щоб можна було смажити деруни. Коли тісто при попаданні на сковороду почне шипіти, можна смажити. Млинці формуйте за допомогою столової ложки, як оладки та обсмажуйте з двох сторін буквально по 1-2 хвилини, залежно від потужності вогню.

Крок 6. Другу сковороду поставте розігріватися, а в цей час наріжте брусочками сало з м’ясним прошарком або м’ясо і очистіть цибулину. Цибулю потрібно нарізати кільцями або півкільцями. На розігріту сковороду помістіть сало з прошарком і на досить великому вогні висмажуйте його, доки воно не стане золотистим і готовим. Цибулю обов’язково додайте на початку обсмажування, щоб вона встигла приготуватися.

Крок 7. Коли піджарка та всі деруни будуть готові, поставте страву з драниками та сковороду з засмажкою на стіл. У сковороду з засмажкою налийте сметану, присипте сіллю і можете приступати до обіду.

Смачного!

Простий та дуже смачний рецепт дерунів у духовці

Якщо ви хочете зробити більш дієтичні деруни, ніж зазвичай, варто скористатися духовкою для їх приготування. Так страва вийде нежирною і менш калорійною, тому обов’язково спробуйте і цей варіант приготування класичних дерунів.

Інгредієнти:

  • Картопля свіжа – 1 кг.
  • Сіль – до смаку
  • Борошно – 3-4 ст.
  • Яйце – 1 шт.

Процес приготування:

Крок 1. Спочатку промийте та очистіть від шкірки картопля, видаляючи картопляні «очі» та всякі почорніння. Потім ще раз сполосніть бульби і покладіть їх у зручну миску.

Крок 2. Візьміть кухонний комбайн або тертку і натріть всю картоплю на дрібній тертці до утворення кашки. Якщо в маси занадто багато рідини, дайте картоплі трохи відстоятися і злийте надлишки.

Крок 3. Додайте в миску з картоплею куряче яйце та сіль, а потім добре перемішайте суміш інгредієнтів ложкою. Почніть поступово додавати борошно, замішуючи досить щільне тісто. Оскільки в духовці деруни схоплюються не так швидко, як на сковороді, тісто має бути щільнішим.

Крок 4. Коли ви досягнете хорошої консистенції тіста, як на сирну запіканку, можна приступати до випікання страви. Для цього візьміть лист і застеліть його пекарським папером.

Крок 5. За допомогою столової ложки викладайте деруни на лист, розрівнюючи їх і залишаючи між дерунами невелику відстань. Якщо у вас багато картоплі або маленький лист, то запікати їх доведеться в два заходи.

Крок 6. Деко з напівфабрикатами поставте попередньо нагріту до 170 градусів духовку, приблизно на 20-30 хвилин. Час приготування залежатиме від вашої духовки та режиму запікання.

Крок 7. Готові деруни дістаньте з духовки, зніміть їх з пекарського паперу та перемістіть на широку страву. Можна подавати цю страву, сервірувавши її сметаною та зеленню.

Пікантні деруни з часником

Деруни з часником – це досить апетитна, пікантна закуска, яка добре впишеться у будь-яке обіднє меню. Деруни відмінно поєднуються з будь-якими соусами, куркою та м’ясом, а також їх можна їсти просто так, без жодних добавок.

Інгредієнти:

  • Картопля – 1 кг.
  • Борошно – 2 ст.
  • Яйце куряче – 1 шт.
  • Часник – 3 зубчики
  • Кріп – ½ пучка
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Сіль – до смаку

Процес приготування:

Крок 1. Картопляні бульби очистіть від шкірки, а потім промийте їх у великій кількості холодної води. Уважно огляньте бульби на наявність вічок та почорнінь, які теж потрібно обов’язково видаляти.

Крок 2. На дрібній тертці натріть соломкою картоплю, злегка відіжміть її і покладіть у миску. Потім очистіть часник та цибулю; часник пропустіть через часниковий прес, а цибулю натріть на найдрібнішій тертці до стану кашки.

Крок 3. Змішайте в глибокій не металевій мисці всі інгредієнти для дерунів, потім додайте сіль та куряче яйце. Ретельно перемішайте разом, розподіляючи яйце по тісту. Після цього почніть додавати борошно пшеничне, домагаючись помірно щільної консистенції тіста.

Крок 4. В останню чергу промийте кріп і дрібно нашаткуйте його за допомогою гострого ножа, всипте в миску і перемішайте.

Крок 5. На вогонь помістіть велику сковороду, наберіть у неї кілька ложок олії і дочекайтеся поки вона добре розігріється. Якщо починати смаження дерунів на погано розігрітій сковороді, вони будуть до неї чіплятися і будуть блідими.

Крок 6. У добре розігріту олію|| за допомогою звичайної столової ложки викладіть першу партію дерунів, вогонь встановіть на середній рівень і обсмажуйте деруни приблизно по 2-3 хвилини з кожного боку. Також вчиніть з усім іншим тістом.

Крок 7. Не забувайте стежити за рівнем олії під час обсмажування дерунів, її не повинно бути занадто багато або занадто мало. Коли ви приготуєте всі деруни, можете відразу подавати страву до столу з різними соусами, сметаною або просто так.

 Класичний рецепт дерунів з сиром

Поєднання картоплі з сиром – це улюблене багатьма апетитне поєднання. Тертий сир додають і в картопляне пюре і картопляні супи, а хтось замість сиру любить сирний соус і картопля фрі. Ми пропонуємо вам простий і смачний рецепт картопляних дерунів зі звичайним твердим сиром, які обов’язково припадуть до смаку вам і вашим близьким.

Інгредієнти:

  • Картопля – 1 кг.
  • Борошно пшеничне – 2-3 ст.л.
  • Сир твердий будь-який – 250 гр.
  • Яйце куряче – 1 шт.
  • Сіль – до смаку
  • Перець мелений – до смаку

Процес приготування:

Крок 1. Бульби картоплі очистіть від шкірки, після чого промийте картоплю і видаліть усі «очі» та підозрілі потемніння. Картоплю складіть у миску з водою і приступіть до підготовки тіста.

Крок 2. На дрібній тертці натріть картопля в окрему не металеву миску, а потім натріть туди ж твердий сир, скориставшись середньою або дрібною терткою –, як вам більше подобається. Інгредієнти ретельно перемішайте.

Крок 3. Потім додайте в миску з сиром і картоплею куряче яйце, ретельно вмішайте його в тісто і почніть додавати пшеничне борошно в тісто. Акуратно вимішуйте тісто ложкою, домагаючись помірно густої консистенції суміші.

Крок 4. На плиту поставте хорошу сковороду з товстим дном і наберіть туди кілька лож рослинної олії. Коли масло розігріється, зменшіть вогонь до середнього і ложкою розкладіть дном сковорідки першу партію дерунів.

Крок 5. Обсмажуйте деруни по 2-3 хвилини з кожного боку, щоб вони мали апетитну золотисту скоринку. Таким чином, відпрацюйте все тісто, розкладаючи готові деруни на велику страву.

Крок 6. Коли всі деруни з сиром будуть готові, можете прикрасити їх свіжою зеленню та тертим сиром перед подачею до столу.

Смачного та кулінарних успіхів!

Ситні деруни з м’ясом

Деруни з м’ясом можуть стати дуже ситним обідом або сніданком, а також ця страва чудово підходить для сварки. На деяких територіях Білорусі деруни з м’ясом звуться «чаклуни». Дуже смачно їсти чаклуни з холодним молоком чи сметанкою, спробуйте!

Інгредієнти:

  • Картопля – 1,5 кг.
  • Фарш м’ясний – 400 гр.
  • Цибуля ріпчаста – 1 невелика головка
  • Яйце куряче – 1-2 шт.
  • Борошно пшеничне – 4-5 ст.л.
  • Сіль – до смаку
  • Перець – до смаку

Процес приготування:

Крок 1. Для початку приготуйте фарш для дерунів з м’ясом. Для цього натріть на дрібній тертці очищену цибулину і покладіть кашку в миску. Туди додайте м’ясний фарш, сіль та перець мелений. Добре вимісіть фарш руками і приберіть під плівку в холодильник.

Крок 2. Картоплю очистіть від шкірки, «вічко», почорнінь і добре промийте бульби в холодній проточній воді. Вимиту картоплю натріть на найдрібнішій тертці до стану кашки, злийте надлишки рідини.

Крок 3. У миску з картоплею додайте сире куряче яйце, сіль і перець (за смаком), а потім поступово вмішайте в тісто картопляне борошно. Тісто має бути трохи густішим, ніж зазвичай, щоб можна було нормально сформувати чаклуни.

Крок 4. На вогонь поставте сковороду з олією та дочекайтеся, коли вона добре розігріється. На розігріту сковороду ложкою викладіть тісто як на деруни, але не надто тонкі; потім у середину кожного коржика покладіть м’ясо і розплющіть фарш. Зверху покладіть ще по ложці картопляного тіста.

Крок 5. Чаклуни обсмажуйте на помірному вогні, прикриваючи кришкою сковорідку, щоб деруни з м’ясом пропеклися зсередини. Так само обсмажуйте їх і з другого боку.

Крок 6. Готові деруни перекладайте у широке блюдо або глибоку миску і подавайте порційно зі сметаною або молоком. Такі деруни можна їсти навіть у охолодженому вигляді – буде дуже смачно!

Картопляні деруни з кабачком

Картопляні деруни з кабачком будуть дієтичнішими, ніж стандартні деруни. За рахунок кабачка у складі страви, його крохмалистість знизиться, і вона стане кориснішою. Якщо ви стежите за собою, але раптом захотілося чогось смачненького – цей рецепт для вас.

Інгредієнти:

  • Картопля – 0,7 кг.
  • Кабачок – 0,5 кг.
  • Яйце куряче – 1 шт.
  • Борошно пшеничне – 2-3 ст.л.
  • Сіль – до смаку
  • Зелень – до смаку
  • Перець мелений – до смаку

Процес приготування:

Крок 1. Спочатку очистіть кабачок, видаліть з нього насіння і натріть його на дрібній тертці. Не беріть молодий кабачок, тому що він дає надто багато соку. Натертий плід покладіть у миску та дайте трохи відстоятися рідині.

Крок 2. Поки відстоюється кабачок, очистіть та вимийте картопляні бульби. Картоплю натріть на дрібній тертці соломкою, і теж дайте трохи відстоятися рідині. Потім з’єднайте кабачок та картоплю, перемішайте.

Крок 3. У суміш овочів додайте яйце і сіль, ретельно розмішайте все разом і потихеньку додайте борошно, домагаючись помірно густої консистенції тіста, як на оладки. Зелень сполосніть, подрібніть і додайте в тісто, розмішайте. Можете додати перець, якщо хочете.

Крок 4. На вогні розігрійте сковорідку з товстим дном, набравши туди трохи олії. Коли олія розігріється, зменшіть вогонь до середнього та викладіть першу партію дерунів на сковороду. Обсмажуйте оладки з кабачка та картоплі по 2-3 хвилини з кожного боку, а потім викладіть готові деруни на тарілку.

Крок 5. Так само приготуйте все тісто, доливаючи і нагріваючи масло в сковороді. Коли всі деруни будуть готові, подавайте їх до столу зі сметано-часниковим соусом або звичайною сметаною.

Смачного!

Деруни з картоплі без додавання яєць

Деруни без яєць – це відмінна пісна тарілку, яка дуже просто готується. Якщо ви дотримуєтеся посту або просто з якихось причин не вживаєте яйця, то цей рецепт повинен прийтись вам дуже доречним. Спробуйте!

Інгредієнти:

  • Картопля – 1 кг.
  • Кріп – до смаку
  • Борошно пшеничне – 4 ст.л.
  • Сіль – до смаку

Процес приготування:

Крок 1. Картопляні бульби вимийте під проточною водою, а потім очистіть їх від шкірки. Видаліть очі і всякі почорніння, після чого ще раз сполосніть картоплю.

Крок 2. Картоплю натріть на найдрібнішій тертці, перетворюючи плоди на кашку. Коли вся картопля буде подрібнена, дайте відстоятися рідині та крохмалю та злийте рідину. У вас має вийти досить щільна і суховата кашка.

Крок 3. Зелень промийте в проточній воді і дрібно порубайте, додайте в миску з картоплею, перемішайте. Потім всипте сіль та ще раз перемішайте тісто.

Крок 4. В останню чергу почніть потихеньку всипати в тісто для дерунів борошно, акуратно вимішуючи тісто. Коли тісто для дерунів стане густим, як на оладки, можете приступати до смаження.

Крок 5. На вогні розігрійте сковорідку з товстим дном, набравши туди трохи олії. Коли олія розігріється, зменшіть вогонь до середнього та викладіть першу партію дерунів на сковороду. Обсмажуйте оладки з картоплі по 2-3 хвилини з кожного боку, а потім викладайте готові деруни на тарілку.

Крок 6. Так само приготуйте все тісто, доливаючи масло в сковорідку за потребою. Готові деруни без яєць подавайте з будь-якими соусами та стравами або як самостійну страву до сніданку чи обіду.

Дієтичні деруни з картоплі без олії

Дієтичні деруни з картоплі без олії, адже є дієти з повним винятком олії, готуються просто і запікаються в духовці. Для дерунів вибирається картопля з високим вмістом крохмалю. Смак дерунів залежить і від способу подрібнення сирої картоплі, а найсмачніші будуть з натертої картоплі на дрібній тертці. У цьому рецепті доповнимо тісто для дерунів приправами.

Час приготування: 1 година 10 хвилин.

Час приготування: 40 хвилин.

Порції: 3.

Інгредієнти:

  • Картопля – 700 гр.
  • Яйце – 1 шт.
  • Борошно – 35 гр.
  • Цибуля – 1 шт.
  • Зелень – 10 гр.
  • Часник мелений – ½ ч.л.
  • Паприка мелена – ½ ч.л.
  • Сіль – до смаку.

Процес приготування:

Крок 1. Підготуйте інгредієнти для дерунів, згідно з рецептом та потрібною вам кількістю порцій. Для запікання в духовці вам буде потрібний якісний папір, щоб деруни не прилипали.

Крок 2. Картоплю очистіть від шкірки, промийте та подрібніть на дрібній або середній тертці. Це можна зробити за допомогою кухонних девайсів, якщо вони є.

Крок 3. Натерту картоплю добре відіжміть і перекладіть у глибокий посуд. До нього розбийте куряче яйце і все перемішайте.

Крок 4. Цибулину очистіть від лушпиння, дрібно наріжте, щоб цибуля не дала сік, і перекладіть до картоплі.

Крок 5. Потім у це тісто додайте дрібно нашатковану зелень.

Крок 6. Насипте до цієї маси сіль з меленою паприкою, сухим часником і ще раз тісто перемішайте.

Крок 7. В останню чергу додайте в тісто пшеничне борошно, і, якщо воно вийшло рідким, додайте трохи крохмалю.

Крок 8. Лист застеліть папером. Увімкніть духовку на 200°С. Через невелике кільце картопляне тісто порційно покладіть на лист і ложкою утрамбуйте. Висоту дерунів більше 1 см не робіть, щоб вони добре пропеклися.

Крок 9. Запікайте деруни протягом 15 хвилин на одній стороні, потім переверніть і продовжіть запікання ще 10 хвилин до рум’яної скоринки зверху.

Крок 10. Запечені в духовці дієтичні деруни без олії, перекладіть на тарілку.

Крок 11. Сервіруйте страву до столу зі свіжими овочами, томатним соком або кисломолочними продуктами. Смачного!

Класичні деруни без додавання борошна

За бажання цілком можна обійтися без борошна у приготуванні дерунів, тоді вони будуть дуже хрусткими та золотистими. Такі деруни добре підійдуть до пива як закуска або як закусочна тарілку на великому столі.

Інгредієнти:

  • Картопля – 1 кг.
  • Яйце куряче – 1 шт.
  • Сіль – до смаку
  • Перець мелений – до смаку

Процес приготування:

Крок 1. Бульби картоплі очистіть від шкірки, а потім видаліть усі почорніння та «очі». Картоплю промийте у великій кількості проточної води.

Крок 2. Бульби натріть на середній тертці, де зазвичай натирають морквину. Після того як вся картопля буде подрібнена, злегка відіжміть її від зайвої вологи і додайте сіль зі спеціями, перемішайте.

Крок 3. Потім вбийте в картопляну соломку куряче яйце і добре перемішайте, щоб яйце рівномірно розподілилося серед картопляної соломки. За бажанням на цьому етапі можете додати до драників подрібнену зелень або якісь особливі спеції.

Крок 4. На вогонь помістіть сковороду і наберіть кілька ложок масла. Розкаліть сковороду так, щоб тісто, потрапляючи в сковорідку, покривалося бульбашками з усіх боків.

Крок 5. Картопляне тісто викладіть на сковороду за допомогою ложки і обсмажуйте буквально по 1,5-2 хвилини з кожної сковороди на вогні трохи вище за середній.

Крок 6. Готові деруни викладіть на широке блюдо і посипте свіжою зеленню та сиром на ваш розсуд. Їсти цю страву можна і в гарячому та холодному вигляді.

Смачного!

Деруни з Картоплі – ВІДЕО

Друзі, Вам подобається ця стаття? Поділіться з друзями!
Коліжанка - жіночий інтернет-журнал