Гороховий суп – страва поживна та зігрівальна, особливо актуальна в холодний сезон. Хоч і часу доведеться витратити чимало, але результат точно того вартий. Можна варити суп на будь-якому м’ясному бульйоні або робити пісний варіант. Для будь-якого з цих варіантів вам обов’язково знадобиться сушений горох, овочі, зелень та спеції. Особливим прийомом вважається додавання будь-яких копченостей, вони надають гороховому супу неповторного смаку і аромату.
Гороховий суп з куркою і картоплею
Гороховий суп з куркою та картоплею – така чудова страва є майже в кожній кулінарній книзі. Причому з курячого філе бульйон буде легшим, а якщо хочете наваристий супчик, то вибирайте стегенця. Таке блюдо можна включати навіть у дитяче меню, воно поживно та легко засвоюється організмом.
Час готування – 90 хв.
Час приготування – 30 хв.
Порції – 10.
Інгредієнти:
- Олія – 1 ст.л.
- Стегна курячі – 400 гр.
- Картопля – 250 гр.
- Горох сушений колотий – 150 гр.
- Цибуля ріпчаста – 80 гр.
- Вода – 3 л.
- Перець чорний мелений – ¼ ч.л.
- Сіль кухонна – ¼ ч.л.
- Лист лавровий – 2 шт.
- Перець горошком – 4 шт.
- Морквина – 80 гр.
- Зелень – для подачі.
Процес приготування:
Крок 1. Частини курки розморозьте і обмийте прохолодною водою. Почистіть картоплю, цибуля і морквину.
Крок 2. Горох промийте і замочіть в холодній воді на ніч.
Крок 3. В об’ємну каструлю покладіть м’ясо і горох. Влийте воду і поставте ємність на плиту. У процесі варіння на поверхні бульйону буде утворюватися пінка, її необхідно прибирати.
Крок 4. Цибулю наріжте дрібними кубиками, морквину натріть на терці з великими отворами. Обсмажте овочі до м’якості на олії.
Крок 5. Картоплю наріжте кубиками. Через годину від початку варіння бульйону додайте в нього картоплю.
Крок 6. Через 20 хвилин перевірте стан картоплі і гороху, вони повинні бути майже повністю готові. Викладіть в суп овочеву засмажку.
Крок 7. Додайте в суп лавровий лист, перець горошком, посоліть і приправте бульйон.
Крок 8. Через 5 хвилин приберіть каструлю з вогню і дайте гороховому супу настоятися під кришкою протягом півгодини.
Крок 9. За бажанням перед подачею додайте в порції супу рубану зелень і хлібні сухарики. Смачного!
Як приготувати гороховий суп з копченостями в каструлі
Як приготувати гороховий суп з копченостями в каструлі, щоб він вийшов густим, наваристим і зігріваючим, щоб створити затишок і теплу атмосферу будинку, – все це під силу кожної господині. Рецепт супу простий, а склад інгредієнтів більш ніж доступний.
Час готування – 120 хв.
Час приготування – 40 хв.
Порції – 4-6.
Інгредієнти:
- Ребра копчені свинячі – 0,5 кг.
- Грудинка / бекон – 300 гр.
- Горох сушений – 250 гр.
- Сіль кухонна – за смаком.
- Перець чорний свіжо-молотий – за смаком.
- Картопля – 0,7 кг.
- Цибуля ріпчаста – 150 гр.
- Морквина – 150 гр.
- Лист лавровий – 3 л.
- Олія – за смаком.
- Зелень – за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. Копчені ребра залийте водою і поставте на плиту, варіть бульйон протягом 30-40 хвилин.
Крок 2. Реберця витягніть з бульйону, остудити і відокремите м’ясо від кісток. М’ясо наріжте невеликими шматочками.
Крок 3. Сушений горох добре промийте холодною водою.
Крок 4. Бульйон знову поставте на вогонь, викладіть м’ясо.
Крок 5. Потім додайте горох і варіть суп протягом 30 хвилин.
Крок 6. Ріпчасту цибулю очистіть від лушпиння і дрібно наріжте.
Крок 7. Морквину очистіть, помийте і натріть на великій терці.
Крок 8. Грудинку наріжте соломкою.
Крок 9. На розігріту сковороду вилийте олію. Спочатку викладіть ріпчасту цибулю, потім додайте морквину і продовжуйте смажити овочі до м’якості.
Крок 10. На іншій сковороді без олії обсмажте грудинку.
Крок 11. Почистіть картоплю, помийте її і наріжте кубиками. Викладіть картоплю в каструлю з супом і варіть 3-4 хвилини при слабкому кипінні.
Крок 12. Далі викладіть грудинку і овочеву зажарку, посоліть і приправте суп за смаком. Продовжуйте варити до готовності картоплі.
Крок 13. За 5-10 хвилин до закінчення варіння додайте лавровий лист. Після цього приберіть каструлю з гороховим супом з вогню і дайте настоятися протягом 10-15 хвилин.
Крок 14. Готовий гороховий суп з копченостями розлийте по тарілках і посипте рубаною зеленню. Смачного!
Класичний суп-пюре з гороху
Класичний суп-пюре з гороху – страва, яка заслуговує на особливу увагу. З таким ніжним та ситним супчиком шикарний обід вам забезпечений. Щоб суп-пюре справді вийшов однорідним, сушений горох необхідно замочити у воді та найкраще на ніч.
Час готування – 3 ч.
Час приготування – 30 хв.
Порції – 5.
Інгредієнти:
- Горох сушений – 300-400 гр.
- Бульйон курячий – 2 л.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Картопля – 200 гр.
- Хліб білий – для грінок.
- Перець чорний мелений – за смаком.
- Сіль кухонна – за смаком.
- Олія – 1 ч.л.
- Зелень – для подачі.
- Сметана – для подачі.
Процес приготування:
Крок 1. Курячий бульйон зваріть заздалегідь. Картоплю почистіть і помийте, з головки ріпчастої цибулі зніміть лушпиння. Горох замочіть на ніч в холодній воді.
Крок 2. Горох після замочування ще раз добре промийте.
Крок 3. Курячий бульйон доведіть до кипіння, висипте горох і варіть до його готовності приблизно годину.
Крок 4. Коли горох розвариться і стане м’яким, додайте в суп нарізаний кубиками картоплю і ріпчасту цибулю. При бажанні можна додати в суп морквину. Продовжуйте варити суп 20 хвилин.
Крок 5. Білий хліб наріжте кубиками. Обсмажте їх до рум’яної скоринки на сковороді з олією. В процесі смаження посоліть і приправте перцем. Також можна висушити хліб в духовці.
Крок 6. Коли горох і картопля будуть готові, приберіть каструлю з вогню. Суп пюріруйте заглибним блендером.
Крок 7. Гороховий суп-пюре готовий.
Крок 8. Подавайте гороховий суп-пюре з грінками, свіжою зеленню і сметаною. Смачного!
Як зварити гороховий суп з м’ясом свинини і грінками
Як зварити гороховий суп з м’ясом свинини і красиво подати його на сімейний обід, ви дізнаєтеся з нашого рецепта. Це один з найсмачніших варіантів страви, бульйон виходить наваристим, горох надає густоту і робить блюдо дуже поживним.
Час готування – 60 хв.
Час приготування – 30 хв.
Порції – 5.
Інгредієнти:
- М’ясо свинини на реберцях – 0,5 кг.
- Горох сушений – 1 ст.
- Картопля – 3 шт.
- Сіль кухонна – 1 ч.л.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Олія – 1 ст.л.
- Морквина – 1-2 шт.
- Вода – 2 л.
Процес приготування:
Крок 1. Щоб суп зварився швидше, горох необхідно замочити на кілька годин, а краще на всю ніч.
Крок 2. Свинину промийте під краном і складіть в каструлю. Влийте в ємність приблизно 2 літри води і поставте на плиту.
Крок 3. Коли бульйон закипить, зніміть з поверхні піну і висипте промитий горох і одну очищену цілу картоплю. Варіть півгодини.
Крок 4. Цибулю і морквину очистіть. Цибулю наріжте кубиками, а морквину натріть на терці. Овочі обсмажте на олії до м’якості.
Крок 5. Картопля наріжте кубиками і викладіть в бульйон, трохи посоліть суп.
Крок 6. Слідом за картоплею, в бульйон викладіть овочеве засмажування.
Крок 7. Картоплю дістаньте з бульйону, розімніть її виделкою або толкушкою, викладіть отриману масу в суп, перемішайте.
Крок 8. Зварене м’ясо витягніть з бульйону, відокремите від кісток і наріжте шматочками. Після цього поверніть м’ясо в суп.
Крок 9. Перевірте стан картоплі, якщо вона зварилася, посоліть і приправте суп за смаком.
Крок 10. Подавайте гороховий суп з грінками. Для красивої подачі прикрасьте суп свіжою зеленню. Смачного!
Смачний гороховий суп з яловичиною
Смачний гороховий суп з яловичиною – перша страва, яке прекрасно впишеться в будь-яке меню. Цей суп люблять дорослі і діти. Особливо, якщо подавати його з сухариками. До того ж блюдо вийде недорогим, якщо вибирати для бульйону яловичину на кісточці.
Час готування – 120 хв.
Час приготування – 60 хв.
Порції – 6.
Інгредієнти:
- Ребра яловичі з м’ясом – 0,6 кг.
- Вода питна – 4 л.
- Горох колотий – 0,5 кг.
- Цибуля ріпчаста середній – 1 шт.
- Морквина середня – 2 шт.
- Картопля середня – 3 шт.
- Олія без запаху – 2 ст.л.
- Кріп – 2-3 гілки.
- Перець чорний свіжо-молотий – за смаком.
- Сіль кухонна – за смаком.
- Петрушка – 3-4 гілки.
- Часник – 2 зуб.
- Сметана 20% – 6 ст.л.
- Лист лавровий – 2 шт.
- Хліб житній – 4 шматки.
- Бекон – 100 гр.
Процес приготування:
Крок 1. Яловичі ребра помийте, порубайте топірцем на більш дрібні шматки і викладіть в каструлю. Влийте воду і поставте варитися, бульйон готується протягом декількох годин на повільному вогні. Посоліть бульйон за смаком, коли він буде готовий, процідити його.
Крок 2. Колотий горох промийте проточною водою і замочіть на 2 години.
Крок 3. Очистіть цибулю, часник, морквину і картоплю. Картоплю наріжте брусками, цибулю – дрібними кубиками, а морквину натріть на терці. Проціджений бульйон поверніть на плиту, коли він закипить, викладіть в нього картоплю, варіть 5 хвилин. Далі всипте горох і продовжуйте варити 20 хвилин.
Крок 4. На олії обсмажте цибулю і морквину до м’якості. Часник пропустіть через прес, зелень дрібно порубати ножем. Додайте часник і зелень в сковороду до смаженого цибулі і моркви, продовжуйте смажити все разом 2-3 хвилини.
Крок 5. Потім овочеву зажарку пюріруйте блендером разом зі сметаною.
Крок 6. Отриману овочеву масу викладіть в каструлю з гороховим супом. Також додайте лавровий лист, сіль і мелений перець, продовжуйте готувати суп 15 хвилин. В кінці готування приберіть лавровий лист з супу.
Крок 7. Фінальні крок. Хліб наріжте кубиками і підсушіть його в духовці при 200 градусах протягом 10-15 хвилин. Бекон наріжте соломкою і обсмажте до хрускоту. Варену яловичину зніміть з кістки і так само наріжте невеликими шматочками.
Крок 8. Розлийте гороховий суп по тарілках, додайте м’ясо, бекон і хлібні сухарики. Смачного!
Як приготувати класичний гороховий суп в мультиварці
Як приготувати класичний гороховий суп в мультиварці – дуже просто, навіть легше ніж в каструлі на плиті. До того ж така кухонна техніка гарантує отримання м’якого і розвареного гороху. У підсумку ви отримаєте насичений за смаком, густий і наварити супчик.
Час готування – 120 хв.
Час приготування – 30 хв.
Порції – 5.
Інгредієнти:
- Горох сушений – 2 мультистакана.
- Вода – 2 л.
- Картопля – 5-6 шт.
- Цибуля ріпчаста – 2 шт.
- Олія – для смаження.
- Сало свиняче – за смаком.
- Сіль кухонна – 1,5 ст.л.
- Перець чорний свіжо-молотий – за смаком.
- Лист лавровий – за смаком.
- Паста томатна – 2 ст.л.
Процес приготування:
Крок 1. Горох промийте проточною водою, замочіть на 1-3 години. Дві головки ріпчастої цибулі очистіть і наріжте невеликими кубиками.
Крок 2. Свиняче сало наріжте кубиками і викладіть в чашу мультиварки. Додайте трохи олії, викладіть подрібнену цибулю і смажте все разом 10 хвилин в режимі «Випічка».
Крок 3. Картоплю почистіть, помийте і наріжте кубиками.
Крок 4. З гороху злийте воду і ще раз добре промийте його проточною водою.
Крок 5. У чашу мультиварки викладіть картоплю, горох і томатну пасту. Посоліть, висипте мелений перець і покладіть лавровий лист. Залийте продукти водою і встановіть режим «Тушкування» на 2 години.
Крок 6. Після закінчення програми потримайте гороховий суп під кришкою від 30 до 60 хвилин. Готовий гороховий суп розлийте по тарілках і посипте його рубаною зеленню. Смачного!
Пісний гороховий суп без м’яса
Пісний гороховий суп без м’яса все одно виходить дуже наваристим. Напевно, саме тому горох так цінується, адже вживаючи його, легко можна отримати необхідну норму білка, виключаючи з раціону м’ясо. Беріть рецепт на замітку, це відмінний і простий спосіб ситно нагодувати сім’ю.
Час готування – 90 хв.
Час приготування – 25-30 хв.
Порції – 4-6.
Інгредієнти:
- Горох колотий – 150-180 гр.
- Лист лавровий сушений – 1-2 шт.
- Кріп – за смаком.
- Цибуля ріпчаста середнього розміру – 1 шт.
- Морквина – 1 шт.
- Картопля – 3-4 шт.
- Сіль кухонна – 1 ст.л.
- Вода – 2,5 л.
Процес приготування:
Крок 1. Горох добре промийте проточною водою. Залийте горох чистою водою і поставте на плиту. Коли вода закипить, зменшіть нагрів і продовжуйте варити, через 40 хвилин можна буде додавати інші продукти в суп. Якщо ви хочете скоротити час варіння гороху, попередньо замочіть його на ніч.
Крок 2. Картоплю почистіть за допомогою ножа або овощечистки, помийте і наріжте кубиками. Додайте його в бульйон до гороху.
Крок 3. Поки вариться картопля, очистіть цибулю і морквину. Цибулю наріжте кубиками.
Крок 4. Морквину натріть на великій терці.
Крок 5. Коли картопля стане м’якою, додайте в суп цибулю і морквину, посоліть за смаком і додайте лавровий лист. Варіть гороховий суп ще 10 хвилин.
Крок 6. Пісний гороховий суп вийде дуже густим і смачним. Перед подачею посипте суп рубаною зеленню. Смачного!
Суп з гороху з копченою ковбасою
Суп з гороху з копченою ковбасою – страва з дуже оригінальним смаком і легкою пікантною ноткою. Звичайно, потрібно вибирати ковбасу високої якості і з натуральним складом. У магазині можна знайти два види гороху: колотий і цілісний, перший вид готується трохи швидше.
Час готування – 5 ч. 20 хв.
Час приготування – 35 хв.
Порції – 8.
Інгредієнти:
- Горох колотий – 1 ст.
- Ковбаса копчена – 150 гр.
- Сіль кухонна – за смаком.
- Олія – 4 ст.л.
- Лист лавровий – 1 шт.
- Картопля – 3 шт.
- Морквина – 1 шт.
- Кріп – за смаком.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Петрушка – за смаком.
- Вода – 2 л.
Процес приготування:
Крок 1. Горох промийте проточною водою, потім замочіть у воді від 4 годин і більше. Після цього ще раз промийте горох і перекладіть в каструлю. Влийте 2 літри води і поставте на плиту. Варіть горох від моменту закипання протягом 1 години.
Крок 2. Почистіть картоплю, помийте її і наріжте кубиками. Викладіть нарізаний овоч в бульйон з горохом. Продовжуйте варити суп 5 хвилин.
Крок 3. Очищені цибулю і морквину подрібніть. Потім обсмажте ці овочі на сковороді, на олії до м’якого стану.
Крок 4. Пасеровані овочі викладіть в каструлю, посоліть і варіть ще 8-10 хвилин.
Крок 5. З копченої ковбаси зніміть оболонку і наріжте її соломкою.
Крок 6. Зелень помийте і дрібно порубати ножем.
Крок 7. Викладіть копчену ковбасу в суп, додайте також лавровий лист і рубану зелень. Варіть супчик 5 хвилин.
Крок 8. Гороховий суп з копченою ковбасою готовий, подавайте його на обід в гарячому вигляді. Смачного!
Гороховий суп з тушонкою
Гороховий суп з тушонкою незважаючи на свою простоту і доступність, подобається багатьом. Тушонка може бути будь-яка, яка знайдеться у вас засіках. А щоб не витрачати на готування супу багато часу, заздалегідь замочіть горох в холодній воді.
Час готування – 1 ч. 40 хв.
Час приготування – 15 хв.
Порції – 4.
Інгредієнти:
- Тушонка м’ясна – 300 гр.
- Горох колотий – 150 гр.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Морквина – 1 шт.
- Вода питна – 2,5 л.
- Олія / вершкове – 2 ст.л.
- Перець чорний горошком – 4 шт.
- Сіль кухонна – за смаком.
- Зелень – для подачі.
- Стебло селери – 1 шт.
- Лист лавровий – 2 шт.
- Картопля – 4 шт.
Процес приготування:
Крок 1. Колотий горох добре промийте проточною водою.
Крок 2. Горох перекладіть в каструлю, залийте водою і поставте на плиту. Доведіть воду до кипіння, зменшіть нагрів і варіть 1 годину. Через 45 хвилин від моменту закипання додайте в бульйон нарізану картоплю, до цього часу горох буде вже досить м’яким.
Крок 3. Очищену цибулину наріжте кубиками, а стебло селери і морквину — соломкою. Потім пасеруйте ці овочі на рослинному або вершковому маслі до м’якості і характерного золотистого кольору.
Крок 4. У каструлю викладіть тушонку, пасеровані овочі, лавровий лист і перець горошком, посоліть за смаком. Продовжуйте варити гороховий суп ще 5-6 хвилин.
Крок 5. Готовому гороховому супу дайте відпочити 15 хвилин і подавайте на стіл. Прямо в тарілки можна додати рубану зелень. Смачного!