Головних правил приготування хінкала кілька. Одне з головних полягає у виборі м’яса: переважно це баранина, яловичина або конина. Друге правило – хінкал готується тільки на бульйоні. І третє – форма хінкала повинна бути у вигляді ромба, квадрата або прямокутника.
Аварський хінкал з тістом на кефірі
У багатьох будинках хінкал подають у вигляді асорті. На велику тарілку по краях викладають тісто. По центру розміщують кілька видів м’яса і, звичайно, різні соуси ( сметана або аджика з часником ).
Смачного!
Як приготувати аварскій хінкал з тістом на дріжджах?
Пропонуємо рецепт хінкала, приготованого за допомогою додавання дріжджів, з м’ясним інгредієнтом. Подавати страва будемо з відварним картоплею і соусом.
Час готування – 3 ч. 20 хв.
Час приготування – 45 хв.
Кількість порцій – 8.
Інгредієнти:
- Баранина – 700-850 гр.
- Вода – 3 л.
- Борошно – 750 гр.
- Дріжджі сухі – 20 гр.
- Олія – 35 мл.
- Молоко – 450 мл.
- Картопля – 550 гр.
- Часник – 5 зуб.
- Сметана – 75 гр.
- Майонез – 50 мл.
- Сіль – 8 гр.
- Перець чорний мелений – 2 гр.
- Масло вершкове – для змащування.
Процес приготування:
Крок 1. Викладаємо вимите і обсохле м’ясо в каструлю. Заливаємо його водою, заздалегідь очищеної і холодної. Коли рідина закипить, солимо її, і продовжуємо варити баранину до готовності ( 2-2,5 години ).
Крок 2. В окрему ємність засипаємо просіяне борошно. Додаємо до неї дріжджі, перемішуємо Інгредієнти і заливаємо їх молоком, попередньо злегка підігрітим на плиті. Вливаємо олію і солимо. Замішуємо тісто, а потім накриваємо харчовою плівкою і залишаємо в теплому місці.
Крок 3. Далі приступимо до підготовки соусу для страви. У невеликій піалі змішуємо сметану, майонез, очищені і подрібнені зубки часнику. Посипаємо Інгредієнти сіллю і перцем за смаком, а потім перемішуємо.
Крок 4. Розрізаємо тісто на дві рівні частини і розгортаємо кожну в пласт ( 3-4 міліметра товщиною ). Змащуємо верх коржів вершковим маслом і робимо з них рулети. Нарізаємо їх шматочками ( по 3 сантиметри шириною ). Викладаємо готову баранину і нарізаємо шматочками. Викладаємо рулетики в бульйон і проварюємо їх 5-6 хвилин.
Крок 5. Очищаємо картоплини і промиваємо в проточній воді. Варимо до м’якості. Викладаємо на тарілку шматочки баранини, тестяні заготовки і картопля. Подаємо до столу разом з соусом.
Смачного!
Аварський хінкал з куркою в домашніх умовах
Хінкалі є національною стравою кавказької кухні. Воно складається зі шматочків тіста, які відварюють в бульйоні. До столу хінкал подають з шматочками м’яса, соусом і зеленню за бажанням.
Час готування – 1 ч. 25 хв.
Час приготування – 30 хв.
Кількість порцій – 3-4.
Інгредієнти:
- Борошно – 20 ст.л.
- Кефір – 200 гр.
- Вода – 250 гр.
- Сіль – за смаком.
- Сода – 1 щіпка.
- Кінза – за смаком.
- Петрушка – за смаком.
- М’ясо куряче – 300-400 гр.
- Сметана – 35 гр.
- Часник – 2 зуб.
- Цибуля – 1 шт.
- Перець чорний горошком – за смаком.
- Перець запашний горошком – за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. Куряче м’ясо промиваємо, даємо йому обсохнути, а потім викладаємо в каструлю і заливаємо водою ( 1,5-2 літра ). Доводимо бульйон до кипіння і варимо м’ясо на середньому вогні 1 годину. У процесі варіння додаємо в бульйон очищену цілу цибулину, перець горошком обох видів, вимиту і обсохлу зелень.
Крок 2. В окремій ємності замішуємо тісто: всипаємо в неї просіяне борошно, сіль, соду, заливаємо кефір і частина води ( від 125 грамів ). Замішуємо тісто, додаючи в нього воду, що залишилася при необхідності. Накриваємо ємність харчовою плівкою і залишаємо тісто « відпочивати ».
Крок 3. Соус для страви можна приготувати й інший, наприклад, томатний. Ми будемо готувати соус з сметани, часнику і зелені. В окремій ємності змішуємо Інгредієнти: сметану, очищені і подрібнені зубки часнику, вимиту і нарізану зелень.
Крок 4. Викладаємо куряче м’ясо з бульйону. Нарізаємо його шматочками і поміщаємо на тарілку. Розкочуємо тісто в пласт товщиною в сантиметр. Нарізаємо тісто ромбиками однакового розміру. Викладаємо ромбики в бульйон і варимо близько 5-6 хвилин.
Крок 5. Дістаємо шматочки тіста з бульйону шумівкою. Робимо проколи по центру заготовок, щоб вони залишилися пишними. Подаємо страву з м’ясом і соусом до столу. За бажанням хінкал також можна прикрасити зеленню.
Смачного!
Простий і смачний рецепт аварского хінкала з ковбасою
У страви є деякі особливості подачі до столу: на одній тарілці слід помістити нарізану ковбасу, хінкал і відварна картопля, в двох окремих піалах зазвичай поміщають бульйон і соус.
Час готування – 2 ч. 50 хв.
Час приготування – 30 хв.
Кількість порцій – 7-8.
Інгредієнти:
- Борошно – 1 кг.
- Сироватка молочна – 500 мл.
- Ковбаса сушена аварська – 800 гр.
- Яйця – 1 шт.
- Олія соняшникова – 2 ст.л.
- Сода харчова – 1 ч.л.
- Сіль – 1 ч.л.
- Картопля – 500 гр.
- Помідори – 4 шт.
- Часник – 2 зуб.
- Вода – 2 л.
- Перець чорний мелений – за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. Відправляємо ковбасу в каструлю і заливаємо водою. Варимо на плиті протягом півтори години. Готовий інгредієнт дістаємо з ємності, викладаємо на тарілку і нарізаємо скибочками середньої товщини. Промиваємо картоплю.
Крок 2. Зрізаємо шкірку коренеплодів. Знову споліскуємо кожен з них і розрізаємо навпіл. Викладаємо картоплю в бульйон і варимо до готовності близько 10-15 хвилин з того моменту, як бульйон закипів.
Крок 3. В окрему глибоку ємність всипаємо просіяне борошно і вбиваємо яйце. Додаємо до них сіль, соду, молочну сироватку і масло. Замішуємо тісто ложкою, а потім, коли воно загусне, мнемо руками. Накриваємо грудку харчовою плівкою і залишаємо на півгодини.
Крок 4. Готуємо томатний соус. Натираємо на терці томати, попередньо вимиті і позбавлені шкірки. Видавлюємо до них через прес очищені зубки часнику. Солимо і перчимо масу. Ретельно перемішуємо.
Крок 5. З тіста розкочуємо корж завтовшки не більше одного сантиметра. Нарізаємо пласт квадратами або ромбами ( сторона фігури – 4 сантиметри ). Викладаємо готову картоплю на тарілку і відправляємо в бульйон заготовки з тіста. Варимо їх 8-10 хвилин. Викладаємо хінкал на тарілку з ковбасою і картоплею. Протикаємо кожну заготівлю зубочисткою. Подаємо до столу з соусом і бульйоном.
Смачного!
Аварський хінкал з яловичиною в домашніх умовах
Щоб бульйон вийшов більш наваристим і смачним, м’ясо для хінкала можна відварити з кісточкою. Вариться яловичина досить довго – 2-2,5 години. Це найтриваліший за часом етап в процесі приготування страви.
Час готування – 3 ч. 25 хв.
Час приготування – 50 хв.
Кількість порцій – 5-6.
Інгредієнти:
- Морква – 1 шт.
- Цибуля – 1 шт.
- Часник – 3 зуб.
- Кефір – 250 мл.
- Сода харчова – 3 гр.
- Борошно – 2,5 ст.
- Кріп – 8 гілочок.
- Яйця – 1 шт.
- Сметана 20% – 300 гр.
- Яловичина – 0,5 кг.
- Перець чорний мелений – за смаком.
- Сіль – за смаком.
- Вода – 3-3,5 л.
- Олія – для змащування.
Процес приготування:
Крок 1. Підготуємо всі Інгредієнти для бульйону: промиваємо і обтираємо яловичину, очищаємо цибулю і розрізаємо на 4 частини, зрізаємо верхній шар моркви, промиваємо коренеплід і нарізаємо на 3 частини. Вливаємо холодну очищену воду в каструлю. Відправляємо в неї шматочки моркви і цибулі, сіль, перець. Коли бульйон закипить, викладаємо в нього м’ясо і варимо до готовності ( 2-2,5 години ). Потім м’ясо потрібно буде перемістити на тарілку, позбавити від кісточки і нарізати, а бульйон процідити через дрібне сито.
Крок 2. Просіяне разом з содою борошно всипаємо в окрему ємність і вбиваємо яйце. Посипаємо Інгредієнти сіллю і починаємо поступово вливати кефір. Замішуємо еластичне тісто, а потім накриваємо грудку харчовою плівкою і залишаємо на 20 хвилин.
Крок 3. Викладаємо тісто на присипану борошном поверхню робочого столу і розгортаємо пласт, який по товщині складе не більше п’яти сантиметрів.
Крок 4. Нарізаємо тісто ромбиками однакового розміру. Довжина кожного боку повинна скласти 4 сантиметри.
Крок 5. Вливаємо воду в каструлю. Коли ми помітимо, що вона активно вирує, викладаємо тестяні заготовки і варимо їх близько п’яти хвилин до готовності.
Крок 6. Протикаємо кожну заготівлю зубочисткою по центру і змащуємо олією. Відправляємо заготовки одну за одною в окрему миску.
Крок 7. Залишилося приготувати соус. Змішуємо в невеликій піалі сметану, очищені і подрібнені зубки часнику, сіль, вимитий і нарізаний кріп. Перемішуємо всі Інгредієнти до однорідності.
Крок 8. По центру тарілок викладаємо хінкал. Навколо нього розміщуємо шматочки м’яса. Поруч з ємністю ставимо піалу з соусом. В іншу піалу наливаємо курячий бульйон і ставимо поруч з іншими стравами.
Смачного!