Манти класичні — це найсмачніша традиційна страва народів Центральної Азії. Частування частіше готують із рубаного м’яса, яке загортають у тонке тісто та готують переважно на пару у манто-варці. Нескладну у приготуванні страву подають як святкове або щоденне частування. Манти виходять соковитими та надзвичайно апетитними. Приготувати їх не важко, навіть якщо робити це вперше.
Манти з картоплею в домашніх умовах
Манти з картоплею в домашніх умовах мають незвичайний смак. Якщо ви не любите манти з м’ясом, то цей рецепт вам сподобається.
Час приготування – 2 год. 00 хв.
Час приготування – 1 год. 00 хв.
Порції – 10
Інгредієнти:
- Борошно – 500 гр.
- Вода – 1 ст.
- Яйця курячі – 2 шт.
- Перець чорний мелений – до смаку.
- Сіль – до смаку.
- Картопля – 500 гр.
- Вершкове масло – 100 гр.
- Цибуля ріпчаста – 160 гр.
- Зелень – для прикраси.
Процес приготування:
Крок 1. Готуємо продукти. Відмірюємо 500 грамів борошна та просіюємо.
Крок 2. У містку миску розбиваємо 2 яйця і збовтуємо з водою та двома чайними ложками солі.
Крок 3. Поступово підсипаючи борошно до рідини, замішуємо круте тісто. Якщо воно досить липке, додаємо трохи рослинної олії.
Крок 4. Приготовлене тісто загортаємо в пакет або плівку та прибираємо на годину в холодильну камеру.
Крок 5. Очистивши цибулини та промивши, дрібно кришимо.
Крок 6. Картоплю промиваємо. Почистивши шкірку за допомогою овочечистки, обполіскуємо бульби і дрібно ріжемо кубиком.
Крок 7. Пересипаємо дрібно нарізані овочі в миску. Солимо та перчимо. Поливаємо розтопленим вершковим маслом і добре розмішуємо начинку.
Крок 8. Розділивши тісто на 20 шматків, розгортаємо круглі заготовки. Начиняємо картопляним “фаршем”.
Крок 9. Скріплюємо кінці у центрі. Защепивши краї, формуємо манти.
Крок 10. Укладаємо манти у пароварку. Закриваємо кришку.
Крок 11. Варимо манти півгодини при інтенсивному кипінні.
Крок 12. Сервіруємо манти та посипаємо рубаною зеленню. Смачного!
Манти з гарбузом
Манти з гарбузом – чарівна страва для всіх, хто не вживає м’ясо або хоче урізноманітнити меню. Манти готуються просто і виходять соковитими та ніжними. Для приготування частування використовуються прості інгредієнти. Восени цей рецепт є актуальним, як ніколи.
Час приготування – 1 ч. 00 хв.
Час приготування – 30 хв.
Порції – 4
Інгредієнти:
- Борошно – 450 гр.
- Вода –120 мл.
- Курячі яйця – 1 шт.
- Перець чорний мелений – до смаку.
- Сіль – 1 ч.л.
- Гарбуз – 350 гр.
- Олія – 30 мл.
- Цибуля ріпчаста – 100 гр.
Процес приготування:
Крок 1. Складаємо продукти. Беремо гарбуз не десертних сортів. Промитий гарбуз очищаємо від шкірки за допомогою овочечистки, виймаємо насіння.
Крок 2. У глибоку ємність просіюємо борошно. У центрі робимо “ямку”. Солим. Виливаємо воду та яйце.
Крок 3. Замішуємо тісто, доки воно не перестане прилипати до рук. Пружне тісто має залишатися еластичним.
Крок 4. Тісто загортаємо у поліетиленовий пакет чи харчову плівку. Даємо постояти на столі півгодини.
Крок 5. Очищаємо цибулю, обполіскуємо і кришимо, якомога дрібніше.
Крок 6. Розміщуємо сковорідку на середньому полум’ї. Наливаємо олію і даємо нагрітися. Закидаємо подрібнену цибулю, пасеруємо до прозорого відтінку при частому помішуванні. Вимикаємо нагрівання.
Крок 7. Очищений гарбуз ріжемо кубиками. Натирати гарбуз не варто, начинка в такому разі перетвориться на кашу, а страва втратить свою соковитість.
Крок 8. Пересипаємо гарбуз у ємність. Здобрюємо підсмаженою цибулею, сіллю та перцем. Вимішуємо начинку.
Крок 9. З тіста, що відпочив, формуємо “ковбаску”. Ріжемо її на однакові частини.
Крок 10. Розкотивши шматочки в круглі коржики, в центр укладаємо гарбузову начинку. Скріплюючи кінці заготовок, формуємо манти.
Крок 11. У каструлю для варіння на пару виливаємо воду. Зверху розміщуємо ярус із отворами. Промазуємо олією, розміщуємо манти, щоб вони не торкалися один одного.
Крок 12. Закривши конструкцію кришкою, розміщуємо на середньому полум’ї. Довівши до кипіння, варимо манти 35 хвилин.
Крок 13. Приготовлені манти з гарбузом розділимо по тарілках і прикрашаємо на власний розсуд.
Крок 14. Пробуємо частування. Смачного!
Як приготувати манти у манто-варці
Як приготувати манти в манто-варці – питання, яке вирішується на два рази. Приготування мантів не завдасть жодного клопоту. Манти у манто-варці можуть бути з різними начинками. Сьогодні маю класичні манти з м’ясним фаршем. Ситна тарілку сподобається всім, хто любить пельмені.
Час приготування – 2 год. 00 хв.
Час приготування – 30 хв.
Порції – 10
Інгредієнти:
- Борошно – 600-700 гр.
- Кефір –350 мл.
- Курячі яйця – 1 шт.
- Сіль – 1 ч.л.
Начинка:
- Фарш – 1,5 кг.
- Сіль – до смаку.
- Спеції – до смаку.
- Цибуля ріпчаста – 3-4 шт.
- Вода – ⅓ ст.
- Вершкове масло – для змащування ярусів.
Процес приготування:
Крок 1. Просіюємо склянку борошна у містку чашку. Солимо та в центрі робимо поглиблення. Розбиваємо в “ямку” яйце.
Крок 2. Перемішавши вилкою, потроху підливаємо кефір. Інтенсивно поєднуємо, щоб не було грудочок.
Крок 3. Потроху підсипаючи борошно, вимішуємо тісто. При довгому вимішуванні тісто не липне до рук. Загорнувши плівку або накривши тісто, даємо йому постояти 30 хвилин.
Крок 4. Розділивши тісто на частини, робимо “ковбаски”. Розрізаємо на шматочки трохи більше 3-х сантиметрів.
Крок 5. Обмокнувши кожен шматочок у борошні, розгортаємо коржики. Очистивши цибулю, дрібно нарізаємо. З’єднуємо з фаршем. Приправляємо спеціями та добре вимішуємо. Для соковитості додаємо трохи води та знову вимішуємо. На тісто кладемо м’ясну начинку.
Крок 6. У центрі скріплюємо вільні краї коржика та защипуємо з боків, як продемонстровано на фото.
Крок 7. Вийде “подушечка”.
Крок 8. Деколежні кінці натягуємо до центру та скріплюємо. Так ліпимо усі манти.
Крок 9. Піддони манто-варки промазуємо вершковим маслом та розміщуємо вироби на відстані, щоб манти не злипалися під час приготування. Якщо манти все не влізли в манто-варку, заморожуємо вироби та використовуємо напівфабрикат за потребою.
Крок 10. У каструлю наливаємо воду до половини висоти та поміщаємо на вогонь. Чекаємо на закипання. У мантоварку акуратно встановлюємо заповнені мантами яруси. Закривши кришкою, варимо манти 45 хвилин.
Крок 11. Знімаємо манти та перекладаємо на загальну страву. Здобрюємо їх вершковим маслом. Доповнюємо страву соусами та зеленню. Смачного!
Домашні манти у мультиварці
Домашні манти у мультиварці готуються просто. Рецепт легко зможе реалізувати кожен. Тісто можна приготувати самостійно або придбати у супермаркеті. Фарш також можна купити або перекрутити м’ясо. У цьому рецепті використовується свинячий фарш, який за бажання можна замінити іншим.
Час приготування – 1 ч. 20 хв.
Час приготування – 30 хв.
Порції – 4
Інгредієнти:
- Пельмове тісто – 0,5 порції.
- Фарш свинячий – 250 гр.
- Гарбуз сирий – 50 гр.
- Перець чорний мелений – до смаку.
- Сіль – до смаку.
- Вода –50 мл. + 1 л.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Олія рослинна – для змащування сітки.
Процес приготування:
Крок 1. Готуємо продукти. Очищаємо гарбуз від насіння та шкірки. Відрізаємо 50 грамів. Вона додасть соковитості фаршу.
Крок 2. Очищену цибулину дрібно натираємо, кришимо ножем або пропускаємо через м’ясорубку. З’єднуємо з фаршем. Гарбуз дрібно кришим і те саме відправляємо до компонентів. Солим та перчимоо.
Крок 3. Розмішуємо начинку, додавши 50 мілілітрів крижаної води.
Крок 4. З готового тіста формуємо “ковбаску”. Ріжемо п’ятаками. Припиливши поверхню та заготівлі борошном, розгортаємо в тонкі коржики. Кладемо в середину кожну ложку начинки.
Крок 5. Защипуємо серединку та боки.
Крок 6. Склеюємо кінці, як показано на фото.
Крок 7. Дно сітки для варіння на пару змащуємо олією. Кладемо манти так, щоб вони не стикалися між собою.
Крок 8. У ємність електричного приладу наливаємо літр води. Встановлюємо наповнену сітку та закриваємо техніку.
Крок 9. На дисплеї вибираємо програму “Суп”, запускаємо таймер на 30 хвилин. Активуємо готування, натиснувши кнопку “Старт”.
Крок 10. Після закінчення програми обережно відкриваємо прилад та змащуємо манти вершковим маслом.
Крок 11. Розкладаємо страву за порціями. Доповнюємо за бажанням сметанним соусом.
Крок 12. Їмо і отримуємо насолоду. Смачного!
Манти на пару у домашніх умовах
Манти на пару в домашніх умовах виходять соковитими та неймовірно ароматними. Апетитна страва добре насичує. Подають манти гарячими, доповнивши соусами. Манти варять у мультиварці, манто-варці чи пароварці. Іноді запікають чи смажать. Сьогоднішній рецепт виконаний у пароварці. Страва виходить максимально смачною.
Час приготування – 1 ч. 20 хв.
Час приготування – 15 хв.
Порції – 4
Інгредієнти:
- Борошно – 500 гр.
- Вода – 1 ст.
- Курячі яйця – 1 шт.
- Сіль – 1 щіпка.
Начинка:
- Зіра – щіпка.
- М’ясо – 1 кг.
- Курдючний жир – 100 гр.
- Цибуля ріпчаста – 5-7 шт.
- Сіль – до смаку.
- Перець чорний мелений – до смаку.
Процес приготування:
Крок 1. Готуємо продукти. Збовтуємо яйце з водою та солимо. Поступово підсипаючи борошно, яке просіяли, замішуємо круте еластичне тісто. Загорнувши в харчову плівку, даємо полежати тіста, поки готуватимемо начинку.
Крок 2. Зачистивши м’ясо від плівок та промив, обсушуємо його паперовими рушниками. Дрібно ріжемо кубиком.
Крок 3. Рубаний фарш перекладаємо в об’ємну миску.
Крок 4. З цибулин знімаємо лушпиння. Ополіскуємо і дрібно кришимо. Чим більше цибулі, тим соковитіша страва.
Крок 5. Закидаємо цибульну нарізку до рубаного м’яса.
Крок 6. Здобрюємо вміст миски перцем, зірою та солимо. Кількість та асортимент спецій визначаємо самостійно. Додаємо до смаку.
Крок 7. Добре вимішуємо начинку, втираючи спеції в м’ясо.
Крок 8. Далі якомога дрібніше ріжемо курдючний жир і присмачуємо начинку. Завдяки цьому фарш стане ніжним та соковитим після приготування. Перемішуємо компоненти ретельно.
Крок 9. Відрізавши частину від готового тіста, розгортаємо до товщини, не перевищує 2 міліметри. Правильно приготовлене тісто при тонкому розкочуванні не повинно рватися.
Крок 10. Тонкий пласт ділимо на рівні квадрати.
Крок 11. У середину кладемо запашний фарш.
Крок 12. У центрі міцно скріплюємо 4 куточки.
Крок 13. Потім защипуємо краї, як показано на фото. Вийде ось такий “квітка”.
Крок 14. Піддон пароварки промазуємо олією. Розкладаємо манти.
Крок 15. Встановлюємо піддон у електротехніку.
Крок 16. Включаємо агрегат на 40 хвилин.
Крок 17. Готові манти перекладаємо на тарілку. Здобрюємо топленим вершковим маслом. Прикрашаємо листочками зелені.
Крок 18. Доповнюємо частування соусом.
Крок 19. Подаємо, поки що гарячі. Смачного!
Запечені манти у духовці
Запечені манти у духовці виходять дуже смачними. Приготувати манти не складе жодних труднощів. Готують їх із будь-якою начинкою, переважно з м’ясною. Запечену страву подають як гарячою, так і в остиглому стані. Частування нагадує пиріжки з м’ясом і чудово підійде для дружніх компаній.
Час приготування – 1 ч. 25 хв.
Час приготування – 45 хв.
Порції – 8
Інгредієнти:
- Борошно – 400 гр.
- Сметана – 100 гр.
- Кефір – 0,5 ст.
- Часник – 1 зубчик.
- Перець чорний мелений – до смаку.
- Сіль – до смаку.
- Олія – 2 ст.л.
Начинка:
- Перець чорний мелений – до смаку.
- Сіль – до смаку.
- М’ясний фарш –500 гр.
- Вершкове масло – 60 гр.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Зелень – до смаку.
Процес приготування:
Крок 1. Підготувавши інгредієнти, звільняємо від лушпиння зубок часнику та цибулину. Обдаємо під краном. Ополіскуємо зелень. Відмірявши 400 г борошна, просіюємо. Кисломолочні продукти дістаємо із холодильної камери.
Крок 2. Пересипаємо борошно у широку миску. Солимо та додаємо кефір. Змішавши інгредієнти, добре вимішуємо тісто. Замісивши тісто, накриваємо плівкою та залишаємо на 20 хвилин, щоб воно відпочило та стало еластичним.
Крок 3. Цибулину та кріп дрібно ріжемо. Пересипаємо до фаршу. Солимо та перчимо. Ґрунтовно перемішуємо.
Крок 4. Розрізавши тісто, що полежало, на 2 частини, кожну з них качалкою перетворюємо на пласт, товщина якого не повинна перевищувати 5 міліметрів. Ділимо пласт на квадрати. У центр укладаємо чайну ложку фаршу. Скріплюємо краї, щоб вийшли “човники”. Змащену олією вогнетривку форму заповнюємо розкритими мантами.
Крок 5. На начинку кладемо шматочок вершкового масла. Поміщаємо у прогріту до 180 градусів духовку для запікання на 10 хвилин. Потім обережно виймаємо ємність та вливаємо окріп, щоб він покривав половину висоти мантів. Запікаємо ще півгодини до випаровування рідини.
Крок 6. У посуд перекладаємо сметану, якщо густий, вливаємо 100 мілілітрів кефіру. Натираємо на дрібній тертці часник. Додаємо рубану зелень. Солимо та розмішуємо. Залишаємо на 10 хвилин.
Крок 7. Дістаємо манти та перекладаємо на загальну тарілку. У центрі розміщуємо соус.
Крок 8. Здобрюємо манти запашним соусом і насолоджуємось. Смачного!
Манти з капустою та фаршем
Манти з капустою і фаршем мають незвичайний смак, виходять соковитими і максимально апетитними. Приготувати манти не складе жодних труднощів. Зазвичай, для страви я готую свіже домашнє тісто. На цей раз використовувала покупне, щоб заощадити час. Страва чудово підходить як для застіль, так і для повсякденного меню.
Час приготування – 1 ч. 00 хв.
Час приготування – 10 хв.
Порції – 10
Інгредієнти:
- Тісто пельменне – 600 гр.
- Фарш м’ясний – 400 гр.
- Капуста білокачанна – 150 гр.
- Спеції мелені – до смаку.
- Сіль – до смаку.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
Процес приготування:
Крок 1. Збираємо всі продукти, зазначені вище.
Крок 2. З капусти прибираємо підв’яле листя. Очищаємо цибулю. Овочі ріжемо на зручні частини, які легко подрібнитися через м’ясорубку або в комбайні. Перекручуємо продукти.
Крок 3. До подрібнених інгредієнтів додаємо 400 г м’ясного фаршу.
Крок 4. Солимо та приправляємо компоненти спеціями. Ґрунтовно змішуємо продукти до однорідності.
Крок 5. Тісто тонко розкочуємо та розрізаємо на квадратні заготовки.
Крок 6. У середину викладаємо фарш.
Крок 7. У центрі скріплюємо протилежні кінці, як показано на фото. Потім защеплюємо з боків.
Крок 8. Яруси мантоварки промазуємо олією. Розділимо манти так, щоб залишалася відстань між виробами.
Крок 9. Каструлю з водою ставимо на плиту та доводимо до кипіння. Встановлюємо яруси із мантами. Прикривши кришкою, варимо 45 хвилин|мінути|.
Крок 10. Перекладаємо готові манти на тарілку. Доповнюємо соусами та подаємо. Смачного!
Манти з куркою
Манти з куркою, на відміну від традиційного рецепту, готуються на сковороді. Максимально просте частування має презентабельний зовнішній вигляд. Страва чудово підходить для зустрічі гостей. Манти виходять соковитими та максимально апетитними.
Час приготування – 1 ч. 00 хв.
Час приготування – 20 хв.
Порції – 2
Інгредієнти:
- Борошно – 300 гр.
- Вода – 1 ст.
- Курячі яйця – 1 шт.
- Перець чорний мелений – до смаку.
- Сіль – до смаку.
- Куряче філе – 800 гр.
- Петрушка – 20 гр.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Сушені трави – 10 гр.
- Олія – для смаження.
Процес приготування:
Крок 1. Готуємо інгредієнти. Яйце С0 промиваємо та висушуємо. Просіюємо борошно у глибоку миску. Куряче філе та зелень обдаємо під краном. Цибулину позбавляємо лушпиння.
Крок 2. Пересипаємо борошно у містку ємність.
Крок 3. Робимо “ямку” у середині та розбиваємо яйце.
Крок 4. Заливаємо склянку води.
Крок 5. Вимішуємо тісто і збираємо його в грудку.
Крок 6. Дрібно кришимо цибулю і ріжемо зелень.
Крок 7. Філе подрібнюємо, якнайдрібніше. Вивантажуємо у миску. Туди додаємо зелень. Приправляємо сушеними травами. Здобрюємо сіллю та перцем.
Крок 8. Вимішуємо начинку. Засипаємо рубану цибулю.
Крок 9. Об’єднуємо компоненти.
Крок 10. З тіста формуємо довгасту заготовку.
Крок 11. Нарізаємо однаковими сегментами.
Крок 12. Скалкою розгортаємо круглі заготовки.
Крок 13. У середину коржів кладемо начинку.
Крок 14. Защипуємо краї та формуємо манти.
Крок 15. На плиті розміщуємо сковороду і прогріваємо на ній олію. Укладаємо манти та підсмажуємо.
Крок 16. Наливаємо гарячу воду, щоб манти були вкриті рідиною до половини.
Крок 17. Прикривши сковорідку, готуємо страву, доки не зникне рідина.
Крок 18. На плоску тарілку викладаємо готові манти.
Крок 19. Здобрюємо страву соусом та посипаємо зеленню.
Крок 20. Відразу приступаємо до дегустації. Смачного!
Домашні манти з рубаним м’ясом
Домашні манти з рубаним м’ясом – страва для святкового меню та повсякденного раціону. За рахунок того, що для начинки використовується рубаний фарш, манти виходять соковитими та дуже смачними. Приготування страви подужає навіть кулінар-початківець. Процес смачного частування не завдасть жодних незручностей.
Час приготування – 1 ч. 20 хв.
Час приготування – 25 хв.
Порції – 4
Інгредієнти:
- Борошно – 700 гр.
- Вода – 1 ст.
- Курячі яйця – 1 шт.
- Спеції – до смаку.
- Сіль – 1 ч.л.
- Яловичина – 500 гр.
- Свинячий прошарок – 500 гр.
- Цибуля ріпчаста – 400 гр.
Процес приготування:
Крок 1. У харчову ємність просіюємо 700 г борошна. У центрі робимо поглиблення пальцями та розбиваємо яйце.
Крок 2. Розчиняємо сіль у воді та виливаємо до інших компонентів. Вимішуємо тісто, доки воно не перестане липнути до рук. Накриваємо та приступаємо до приготування начинки.
Крок 3. Зачистивши м’ясо та сало, нарізаємо дрібним кубиком. Перекладаємо у миску.
Крок 4. Очистивши цибулю, подрібнюємо її і висипаємо до фаршу.
Крок 5. Здобрюємо спеціями та солимо. Перемішуємо начинку.
Крок 6. Розділивши тісто на рівні грудочки, розгортаємо круглі заготовки. Кладемо в центр начинку.
Крок 7. У центрі скріплюємо вільні краї.
Крок 8. Потім защипуємо протилежні сторони, щоб вийшов конвертик.
Крок 9. Тепер скріплюємо боки. У каструлю мантоварки наливаємо воду та ставимо закипати. Розкладаємо на яруси з отворами, змащені олією, манти і розміщуємо яруси над закипілою каструлею. Закривши кришку, варимо 40 хвилин|мінути|.
Крок 10. Готові манти кладемо на загальну страву, присмачуємо вершковим маслом. Прикрашаємо зеленню на розсуд.
Крок 11. Додатково подаємо соуси. Смачного!