Як приготувати голубці класичні – це улюблена в багатьох сім’ях страва, яка має свої особливості в готуванні. Класичною основою голубців є фарш з рисом, загорнутий в листя свіжої капусти у вигляді конвертиків, конусів або трубочок. Фарш береться змішаний. Голубці варяться, тушаться або запікаються під соусом. Варіанти м’ясної начинки, як і соус можуть бути різними. Окремим варіантом класики є голубці ліниві, які готуються простіше і швидше.
Голубці на сковороді з капусти з фаршем і рисом
Голубці на сковороді з капусти з фаршем і рисом готуються так само, як і в інший посуді, що зручно для невеликої кількості порцій, тільки соусу буде менше, а смак його вийде більш насиченим. У цьому рецепті голубці перед тушкуванням в сковороді обсмажити, що зробить їх менш водянистими. Соус робимо на основі сметани, майонезу і лечо.
Час готування: 2 години.
Час приготування: 1 година.
Порції: 6.
Інгредієнти:
- Капуста свіжа велика – 1 качан.
- Фарш м’ясний – 0.6 кг.
- Рис – 300 гр.
- Морква – 2 шт.
- Цибуля – 2 шт.
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
Для соусу:
- Вода – 0.5 л.
- Сметана 20% – 1 ст.л.
- Майонез – 1 ст.л.
- Лечо – 200 гр.
Процес приготування:
Крок 1. Качан капусти очистити від зовнішніх листя, вирізати качан і відварити в киплячій воді, по черзі знімаючи м’які листя. Підготувати листя можна або в мікрохвильовці, або, помістивши її на ніч в морозилку.
Крок 2. Добре промити рис і на півгодини залити окропом, прикривши посуд кришкою.
Крок 3. Очистити овочі. Цибуля нашаткувати невеликими кубиками. Морква подрібнити на великій терці. Обсмажити ці овочі на розігрітій олії до легкого золотистого кольору і посолити.
Крок 4. З замоченого рису воду злити. Перекласти до нього овочеву зажарку, додати сіль з чорним перцем і перемішати.
Крок 5. Потім в цю масу перекласти м’ясний фарш і перемішати рукою, що буде зручніше, ніж ложкою.
Крок 6. В окремому посуді змішати все, зазначені в рецепті інгредієнти для соусу. Лечо, а воно з овочами, можна замінити кетчупом або 2 ст. ложками томатної пасти. Соус для більш однорідної текстури, можна пюріровать за допомогою погружного блендера.
Крок 7. Відварені листя капусти розрізати на половинки і видалити їх щільне підставу. На кожну половину листа покласти трохи замішаного фаршу і акуратно загорнути, як вам зручніше.
Крок 8. Частину сформованих голубців обсмажити до рум’яного кольору з обох сторін, а решта можна заморозити.
Крок 9. Обсмажені в сковороді голубці залити приготованим соусом, на великому вогні довести до кипіння і тушкувати вже на маленькому вогні і під прикритою кришкою протягом 40-60 хвилин.
Крок 10. Приготовлені голубці на сковороді з капусти з фаршем і рисом сервірувати до обіду в гарячому вигляді і з соусом. Смачного!
Голубці зі свіжої капусти в духовці
Голубці зі свіжої капусти в духовці або запечені під будь-яким соусом, відрізняються іншим смаком від приготованих в каструлі на плиті. Капуста просочується соусом і стає ніжною і прозорою. Особливо смачні запечені голубці з ранньої капусти. У цьому рецепті запікаємо голубці в соусі з сметани, томатного пюре і борошна.
Час готування: 1 година 40 хвилин.
Час приготування: 40 хвилин.
Порції: 5.
Інгредієнти:
- Капуста – 1 качан.
- Фарш м’ясний – 0.4 кг.
- Рис – ½ ст.
- Цибуля – 1 шт.
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
Для соусу:
- Сметана 20% – 2 ст.л.
- Томатне пюре / паста – 2 ст.л.
- Борошно – 1 ст.л.
Процес приготування:
Крок 1. У качана капусти видалити зовнішні листя з частиною качан. Потім відварити в киплячій воді, по черзі знімаючи розм’якшені листя.
Крок 2. До готовності відварити промитий рис. В окремий посуд перекласти м’ясний фарш, додати відварений рис, дрібно нашатковану цибулину, сіль з чорним перцем і добре все перемішати.
Крок 3. У відварених капустяних листів зрізати щільну частину. Потім на кожен лист покласти по столовій ложці приготованого фаршу.
Крок 4. Акуратно загорнути краю листів і сформувати голубці в формі ковбасок.
Крок 5. Таким чином згорнути все листя з фаршем.
Крок 6. Потім сформовані голубці обсмажити до легкого рум’яного кольору з обох сторін на розігрітій олії.
Крок 7. Обсмажені голубці в один шар укласти в форму для запікання. У сковороду налити склянку чистої води, додати сметану, сіль з томатним пюре і борошном, перемішати до однорідного стану. Довести соус до кипіння.
Крок 8. Включити духовку на 200 ° С. Приготованим соусом залити голубці в формі, прикрити кришкою або шматком фольги і запекти в духовці в продовження 40-50 хвилин.
Крок 9. Потім фольгу прибрати і продовжити запікання ще 10 хвилин, щоб страва зверху трохи зарум’янилася.
Крок 10. Приготовлені голубці зі свіжої капусти в духовці розкласти по порційних тарілках, полити соусом, посипати нарізкою зелені і подати до столу в гарячому вигляді. Смачного!
Ліниві голубці з капусти, рису і фаршу – класичний рецепт
Ліниві голубці з капусти, рису і фаршу в класичному рецепті готуються з будь-якого м’ясного фаршу, змішаного з рисом і капустою. Формуються голубці у вигляді котлет, обсмажуються і тушаться на плиті або запікаються в духовці під томатно-кошторисним соусом. Варіант більш простий, а смаком такі голубці не відрізняються від традиційних. У цьому рецепті капусту обсмажуємо.
Час готування: 2 години.
Час приготування: 1 година 30 хвилин.
Порції: 2.
Інгредієнти:
- Капуста білява – 200 гр.
- Фарш м’ясний – 300 гр.
- Рис – ½ ст.
- Цибуля – 1 шт.
- Морква – 1 шт.
- Яйце – 1 шт.
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
- Олія – для смаження.
- Борошно – 3 ст.л.
Для соусу:
- Сметана – 1.5 ст.л.
- Томатна паста – 1,5 ст.л.
Процес приготування:
Крок 1. Згідно пропорції рецепта, відміряти всі інгредієнти для лінивих голубців. Овочі очистити і промити разом з рисом.
Крок 2. Відварити рис у воді з додаванням солі. Цибулю нашаткувати кубиками, а морква подрібнити на великій терці. Ці овочі обсмажити до м’якості на розігрітій олії, додати відварений рис і прогріти пару хвилин.
Крок 3. Невеликими кубиками нашаткувати капусту, обсмажити до м’якості на інший сковороді з олією і остудити.
Крок 4. В окремий посуд перекласти м’ясний фарш, додати овочеву засмажування з рисом, обсмажену капусту, розбити яйце і додати сіль з чорним перцем. Фарш добре перемішати. Сформувати з нього 6 голубців у формі котлет, запанірувати в борошні і обсмажити до золотистого кольору з обох сторін на олії.
Крок 5. Обсмажені ліниві голубці перекласти в сотейник. Для соусу добре перемішати сметану з томатною пастою і невеликою кількістю води. Соусом залити голубці, довести до кипіння і затушкувати на невеликому вогні під кришкою протягом півгодини.
Крок 6. Приготовлені за класичним рецептом ліниві голубці з капусти, рису і фаршу подати до столу в гарячому вигляді, полив соусом і доповнивши скибочками чорного хліба. Смачного!
Класичні голубці зі свіжої капусти в томатно-сметанному соусі
Томатно-сметанний соус багатьма господинями визнається найсмачнішим для приготування класичних голубців зі свіжої капусти. М’ясний фарш для голубців підходить з будь-якого м’яса і краще в міксті. Капуста вибирається невелика, щоб голубці вийшли не тільки смачними, але і красивими. У цьому рецепті голубці обсмажуємо і запікаємо в духовці.
Час готування: 2 години.
Час приготування: 1 година 30 хвилин.
Порції: 6.
Інгредієнти:
- Капуста білокочана – 1 кг.
- Фарш м’ясний – 500 гр.
- Рис – 100 гр.
- Цибуля – 1 шт.
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
- Олія – для смаження.
Для соусу:
- Сметана – 150 гр.
- Вода – 200 мл.
- Томатна паста – 1 ст.л.
Процес приготування:
Крок 1. Насамперед готуємо, згідно рецептом, всі інгредієнти для голубців.
Крок 2. Капусту, видаливши зовнішні листя з качан, відварюємо в киплячій воді, по черзі знімаючи м’які листи. Потім листя остуджуємо в холодній воді.
Крок 3. Рис промиваємо і відварюємо до напівготовності в пропорції з водою 1: 1. В окремий посуд кладемо м’ясний фарш, додаємо відварений рис, будь-яким способом подрібнену цибулю і сіль з чорним перцем. Руками фарш добре перемішуємо.
Крок 4. У відварених капустяних листя ножем видаляємо щільну частину або просто відбиваємо молоточком.
Крок 5. На листи викладаємо замішаний фарш і загортаємо капусту, формуючи акуратні конвертики.
Крок 6. Потім голубці обсмажуємо до легкого рум’яного кольору з обох сторін на розігрітій олії.
Крок 7. Обсмажені голубці в один шар укладаємо в форму для запікання.
Крок 8. У піалі добре змішуємо сметану будь-якої жирності з томатною пастою і невеликою кількістю води. Соус солимо на свій смак. Включаємо духовку на 180 ° С. Заливаємо голубці соусом, прикриваємо шматком фольги і ставимо в духовку на 30 хвилин. Потім фольгу прибираємо і продовжуємо запікання ще 10 хвилин.
Крок 9. Приготовлені класичні голубці зі свіжої капусти в томатно-сметанному соусі розкладаємо по порційних тарілках і сервіруємо до столу в гарячому вигляді, доповнивши сметаною і зеленню. Смачного!
Голубці з пекінської капусти
Варіант голубців з пекінської капусти з’явився недавно і став досить популярний за рахунок більш зручного і швидкого приготування, адже ця капуста не вимагає попередньої теплової обробки. Смак таких голубців подібний класичним з білокачанної капусти, а фарш переважно брати з м’яса птиці, що зробить блюдо і дієтичним. У цьому рецепті голубці трохи обсмажити і згасимо в сковороді, затоку томатним соусом.
Час готування: 1 година 30 хвилин.
Час приготування: 30 хвилин.
Порції: 4.
Інгредієнти:
- Капуста пекінська – 1 качан.
- Фарш курячий – 500 гр.
- Рис відварений – 200 гр.
- Цибуля – 1 шт.
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
- Олія – 4 ст.л.
- Лавровий лист – 1 шт.
- Перець запашний горошок – 4 шт.
Для соусу:
- Томатна паста – 1 ст.л.
- Вода – 400 мл.
- Борошно – 1 ч.л.
- Кріп – 10 гр.
Процес приготування:
Крок 1. Середній качан пекінської капусти розділити на листи, видаливши плодоніжку.
Крок 2. Потовщені частини листів зрізати ножем.
Крок 3. В окремий посуд перекласти курячий фарш. Додати до нього заздалегідь відварений до напівготовності рис, подрібнений на терці цибулю і висипати сіль з чорним перцем. Потім фарш добре перемішати.
Крок 4. На підставу капустяних листів покласти по столовій ложці приготованого фаршу.
Крок 5. Загорнути листи, сформувавши акуратні конвертики.
Крок 6. Обсмажити голубці на розігрітій олії до легкого рум’яного кольору з обох сторін.
Крок 7. В окремому посуді змішати томатну пасту з водою, додати борошно і ще раз перемішати до однорідного стану.
Крок 8. У соус насипати сіль з чорним перцем і додати лавровий лист з горошками запашного перцю.
Крок 9. Приготованим соусом залити обсмажені голубці, довести до кипіння і затушкувати на невеликому вогні під прикритою кришкою протягом 30-35 хвилин.
Крок 10. До кінця тушкування посипати страву дрібно нарізаним зеленим кропом.
Крок 11. Приготовлені голубці з пекінської капусти розкласти по порційних тарілках і подати до столу гарячими. Смачного!
Голубці, тушковані в сметанному соусі
Голубці, тушковані в сметанному соусі і без томата будуть у вас смачним і ситним блюдом для домашнього столу. Їх відрізняє ніжна текстура, соковитість і тонкий вершковий аромат. У цьому рецепті голубці обсмажити і згасимо на плиті. Для соусу сметану розведемо водою і додамо трохи часнику з приправами.
Час готування: 1 година 10 хвилин.
Час приготування: 30 хвилин.
Порції: 6.
Інгредієнти:
- Капуста білява – 1 качан.
- Фарш м’ясний – 800 гр.
- Рис відварений – 200 гр.
- Сіль – за смаком.
- Приправи – за смаком.
- Олія – для смаження.
Для соусу:
- Вода – 200 мл.
- Сметана 20% – 150 гр.
- Часник – 6 зубків.
Процес приготування:
Крок 1. Заздалегідь відварюємо до готовності рис. В окремий посуд кладемо м’ясний фарш, відварений до напівготовності і остуджений рис, додаємо сіль з будь-якою приправою. Потім фарш добре перемішуємо.
Крок 2. Качан капусти відварюємо в киплячій воді і по черзі ділимо на листя. Якщо качан нещільний, то можна відразу розділити на листи і поварити їх в окропі 3-5 хвилин.
Крок 3. У підготовлені листя загортаємо фарш у вигляді конвертів. Сформовані голубці обсмажуємо на розігрітій олії до легкого рум’яного кольору.
Крок 4. У каструлю для тушкування кладемо сметану, додаємо чисту воду, подрібнений через прес часник, сіль з приправою і на середньому вогні нагріваємо.
Крок 5. Потім в теплий сметанний соус перекладаємо обсмажені голубці, доводимо до кипіння і тушкуємо на невеликому вогні під прикритою кришкою протягом 20-30 хвилин.
Крок 6. Приготовлені голубці, тушковані в сметанному соусі, розкладаємо по тарілках і подаємо до столу, доповнивши нарізкою свіжої зелені. Смачного!
Класичні ліниві голубці в мультиварці
Класичні ліниві голубці в мультиварці будуть у вас швидшим способом готування цього непростого страви. Набір інгредієнтів для голубців береться класичний. Незалежно від бренду вашої мультиварки, використовуються програми «Випічка» або «Тушкування». У цьому рецепті формуємо голубці у вигляді котлет і обсмажуємо на програмі « Жарка », що зберігає їх форму. Тушкуємо голубці в сметано-томатному соусі.
Час готування: 1 година 25 хвилин.
Час приготування: 25 хвилин.
Порції: 4.
Інгредієнти:
- Капуста білокочана – 0.5 кг.
- Фарш м’ясний – 500 гр.
- Рис – 80 гр.
- Цибуля – 1 шт.
- Яйце – 1 шт.
- Перець солодкий – ½ шт.
- Сіль – за смаком.
- Приправи – за смаком.
- Олія – для смаження.
- Борошно – 2 ст.л.
Для соусу:
- Вода гаряча – 1 ст.
- Сметана – 2 ст.л.
- Кетчуп – 2 ст.л.
Процес приготування:
Крок 1. В окремий посуд перекласти м’ясний фарш. Додати до нього дрібно нашатковану цибулину і розбити яйце.
Крок 2. Капусту нашаткувати дрібненькими кубиками, на 5 хвилин залити окропом, щоб стала м’якше і відкинути на друшляк. Рідина залишити для соусу.
Крок 3. До фаршу перекласти ошпарену капусту і додати сіль з будь-якими приправами. Потім ці інгредієнти добре перемішати рукою до однорідного стану.
Крок 4. У чашу мультиварки налити трохи олії і включити програму «Жарка». Вологими руками з замішаного фаршу сформувати голубці в формі котлет і добре обваляти в борошні.
Крок 5. Порційно обсмажити голубці на гарячому маслі до легкого золотистого кольору.
Крок 6. Потім обсмажені голубці укласти в чашу в два шари, пересипавши їх дрібно нарізаним солодким перцем.
Крок 7. У піалі змішати до однорідності по 2 ст. ложки сметани з кетчупом і склянкою гарячої води. Цим соусом залити голубці.
Крок 8. Закрити кришку мультиварки і включити обрану програму. Для моделі «Поларіс» включається програма «Cake» на час за замовчуванням.
Крок 9. По завершенні програми, приготовані класичні ліниві голубці в мультиварці розкласти по тарілках і відразу сервірувати до столу, доповнивши сметаною з зеленню. Смачного!
Ліниві голубці без рису
Варіант лінивих голубців без рису більше підходить для правильного харчування, адже в ньому виключений калорійний інгредієнт. Для голубців береться м’ясний фарш, змішується з обсмаженими капустою, морквою і цибулею. З фаршу формуються котлети, швидко обсмажуються, щоб збереглася форма і тушаться в класичному для голубців сметано-томатному соусі.
Час готування: 1 година.
Час приготування: 20 хвилин.
Порції: 2.
Інгредієнти:
- Капуста – 140 гр.
- Фарш м’ясний – 370 гр.
- Цибуля – 1 шт.
- Морква – 50 гр.
- Яйце – 1 шт.
- Сіль – за смаком.
- Приправи – 1 гр.
- Вода – 270 мл.
- Сметана – 50 гр.
- Томатна паста – 20 гр.
- Олія – 30 мл.
- Лавровий лист – 2 шт.
Процес приготування:
Крок 1. Капусту промиваємо і шинкуємо дрібними кубиками. На терці подрібнюємо очищені морква і цибулю.
Крок 2. В окремий посуд кладемо м’ясний фарш і розбиваємо до нього куряче яйце.
Крок 3. У сковороді розігріваємо олію, перекладаємо нарізку капусти з подрібненими цибулею і морквою, посипаємо сіллю і смажимо при помішуванні протягом 10 хвилин.
Крок 4. Потім овочі трохи остуджувати і перекладаємо до м’ясного фаршу.
Крок 5. Додаємо до фаршу з овочами половину сметани і сіль з дрібкою будь-яких приправ.
Крок 6. Ложкою ці інгредієнти добре перемішуємо до однорідного стану.
Крок 7. З замішаного фаршу вологими руками формуємо невеликі голубці в формі котлет. Обсмажуємо їх протягом 3 хвилин на невеликому вогні спочатку на одній стороні.
Крок 8. Потім перевертаємо і смажимо ще 3 хвилини на іншій стороні.
Крок 9. Обсмажені голубці перекладаємо в посуд для тушкування.
Крок 10. У піалі вінчиком змішуємо томатну пасту з водою і рештою сметаною. Заливаємо цим соусом голубці, додаємо лаврові листи і тушкуємо на невеликому вогні під прикритою кришкою протягом 30 хвилин.
Крок 11. Приготовлені ліниві голубці без рису відразу і в гарячому вигляді подаємо до столу. Смачного!
Дієтичні голубці з куркою
Дієтичні голубці з куркою готуються без додавання рису або заміною його малокалорійними гречкою або пшоном. У них виключаються жир і овочеві засмаження. У цьому варіанті дієтичні голубці готуємо з пекінської капусти, в курячий фарш додаємо тільки петрушку і тушкуємо голубці в соусі з гарбузового дитячого пюре.
Час готування: 45 хвилин.
Час приготування: 10 хвилин.
Порції: 2.
Інгредієнти:
- Капуста пекінська – 1 качан.
- Курячий фарш без шкіри – 500 гр.
- Петрушка – ½ пучка.
- Гарбузова пюре – 80 гр.
- Сіль – за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. Пекінську капусти розділити на окремі листи, видаливши серцевину качана. Перекласти листи в каструлю і на 5 хвилин залити крутим окропом.
Крок 2. Петрушку промити, дрібно нарізати і змішати з курячим фаршем. Фарш трохи посолити.
Крок 3. З капусти злити воду. Гострим ножем зрізати щільну частину. Потім на кожен лист покласти по столовій ложці фаршу і згорнути конвертиком.
Крок 4. Сформовані голубці перекласти в каструлю для тушкування. Гарбузова пюре змішати з невеликою кількістю гарячої води, додати сіль і цим соусом залити голубці. Затушкувати їх протягом 30 хвилин від початку кипіння, на невеликому вогні і під прикритою кришкою.
Крок 5. Приготовлені дієтичні голубці з куркою розкласти по порційних тарілках і подати до столу в гарячому вигляді. Смачного!