Малинове варення п’ятихвилинка на зиму – це прекрасний спосіб максимально зберегти всі корисні і лікарські властивості ягоди з мінімальною термічною обробкою, і готується воно досить швидко і просто. Ми зробили добірку найцікавіших 8 покрокових рецептів цього варення на будь-які переваги. Адже в сучасному світі дорога кожна хвилина.
Рецепт малинового варення з цілими ягодами
У цьому рецепті бажано використовувати щільні і цілісні красиві ягоди, не переспіли, це дозволить краще зберегти ягідну консистенцію. А ще будемо використовувати рівну кількість цукру і ягід, що додасть варенням густоту.
Інгредієнти:
- Ягода-малина – 1 кг.
- Цукровий пісок – 1 кг.
Процес приготування:
1. Малину бажано не мити для цього рецепта, щоб зберегти цілісність ягід, потрібно тільки ретельно перебрати від сміття і комах. Робимо це дуже трепетно, щоб не пошкодити ягоди. Але, якщо все-таки є необхідність промити – пересипаємо ягоду в друшляк і занурюємо в соляний розчин або просто в воду на кілька хвилин. Такий погружной метод допоможе нам збереже цілісність ягоди.
2. Перекладаємо малину в таз, пересипаємо цукром в кілька шарів. Накриваємо рушником і залишаємо при кімнатній температурі на 5 годин, поки ягода не пустить досить соку, або в прохолодному місці на ніч.
3. Ставимо варення на маленький вогонь, поки цукрові крупинки не розчиняться. Дуже акуратно помішуємо на цьому етапі пару раз. Як тільки малинова маса закипить – збільшуємо вогонь і варимо 5 хвилин. У цей період помішувати варення не бажано. Для того щоб варення не пригоріло, протягом періоду кипіння злегка струшуємо каструлю. Якщо все ж хочеться перемішати — можна, але дуже ніжно і тільки дерев’яною лопаткою. Не забуваємо знімати пінку, адже через неї варення може окислитися.
4. Ще гаряче варення розливаємо до країв стерильних банок, закриваємо, перевертаємо догори дном і укутуємо «шубою» для повільного охолодження і насичення варення.
5. Приємно поласувати в зимові дні!
Густе малинове варення з желатином
У цьому рецепті ми додамо один оригінальний інгредієнт-коньяк. Якщо хочете, його можна просто виключити, але, тоді ви не дізнаєтеся смак унікального варення. Весь спирт при приготуванні випарується, залишивши пікантні нотки. Желатин швидко і без особливих клопоту додасть варенням густу консистенцію. Варення готується швидко, виходить схожим на мармелад.
Інгредієнти:
- Свіжа малина – 1 кг.
- Цукор — пісок – 0,8 кг.
- Желатин – 1 ст. л.
- Коньяк – 50 м.
Процес приготування:
1. Малину перебираємо, приберемо погані і недоспівші ягоди, сміття і живність. При необхідності — промиваємо ягоду, пересипаємо в друшляк і даємо стекти воді і підсохнути ягоді.
2. Помістимо ягоду в емальований посуд, в якій будемо готувати. Так як готувати будемо на водяній бані — потрібно взяти каструлю. Засипаємо малину цукром, розминаємо блендером або дерев’яною товкачкою. Вливаємо до малини коньяк і розмішуємо.
3. Желатин змішуємо з водою, як зазначено в рецепті на упаковці в окремій тарілці, і залишаємо набухати.
4. Робимо водяну баню. Ставимо на вогонь велику каструлю, наповнену водою. Щоб визначити кількість необхідної води, можна налити третину каструлі і поміряти ємність з малиною, помістивши всередину. Пам’ятаємо, що вода при кипінні підніметься трохи вище, тому води повинно бути не більше ¾ висоти каструлі з малиною. Закип’ятимо воду і поставимо на водяну баню малинову заготівлю.
5. Доводимо варення до кипіння і варимо 5 хвилин, регулярно знімаючи виникає пінку і помішуючи дерев’яною лопаткою.
6. Після закінчення часу приготування — додаємо розчинений желатин, перемішуємо і прогріваємо 1 хвилину. Гаряче варення розкладемо по заздалегідь приготованим стерильним гарячим банкам, накриємо кришками і дамо трохи охолонути. Це необхідно, щоб не утворився конденсат під кришкою, і варення добре простояло всю зиму.
7. Закриваємо банки прокип’яченими заздалегідь кришками, перевертаємо, накриваємо рушником. Після повного охолодження — прибираємо для зберігання в прохолодне місце.
Малинове варення з пектином
За рахунок утримання пектину можна в варення сміливо зменшувати кількість цукру. Варення вийде густим і корисним, адже пектин — є своєрідним рослинним санітаром, який виводить з організму токсини і підтримує здоров’я.
Інгредієнти:
- Свіжа малина – 2 кг.
- Цукор — пісок – 1,2 кг.
- Пектин – 30г.
Процес приготування:
1. Об’єднаймо пектин з цукром в сухій мисці і перемішаємо. Це дуже важливо зробити, щоб пектин не утворився грудками при введенні в варення.
2. Малину перебираємо на наявність сміття, при необхідності промиваємо і просушуємо. При наявності комах пересипаємо ягоду в друшляк і поміщаємо в сольовий розчин на 5 хвилин, всіх, хто спливе — прибираємо з поверхні і кілька разів таким же «занурювальним» методом промиваємо ягоду в чистій воді. Це дозволить не пошкодити ягоду.
3. Укладаємо ягоду в емальований таз, розминаємо блендером. В отриману малинову кашицю додаємо суміш цукру і пектину, перемішуємо, доводимо до кипіння на маленькому вогні і варимо на помірному вогні 10 хвилин, помішуючи дерев’яною ложкою і регулярно знімаючи піну.
4. Знімаємо з вогню, розливаємо по стерильним банкам, накриваємо кришками, закручуємо. Після охолодження відправляємо варення на зберігання в прохолодне місце.
Малинове варення з агар-агаром
Малинове варення – п’ятихвилинка це прекрасний спосіб приготувати десерт на зиму, витративши трохи часу, і зберігши максимально користь свіжих ягід. Цей рецепт припаде до смаку тим, хто любить желейну консистенцію варення, воно вийде густим і ароматним.
Інгредієнти:
- Малина – 800 м.
- Цукор – 400 м.
- Агар-агар – 20г.
- Лимонна кислота – 0,3 ч. л.
Процес приготування:
1. Малину дбайливо перебираємо, очищаємо від усього зайвого і промиваємо, даємо час обсохнути. Поміщаємо всю ягоду в посуд для приготування варення. Засипаємо зверху цукор і лимонну кислоту — вона допоможе зберегти гарний колір ласощів і буде служити як додатковий консервант.
2. Ставимо посуд на помірний вогонь. Через пару хвилин почне відділятися малиновий сік. Не залишаємо варення без нагляду, помішуючи його час від часу. Коли з’являться багатозначні бульбашки на поверхні, що говорять про закипання варення — додаємо агар-агар і проварюємо малину 5 хвилин на невеликому вогні.
3. Поки варення досить рідке, загусне воно — коли охолоне, вже в банках. Розливаємо гаряче варення по підготовленим невеликим баночкам, закриваємо і перевертаємо. Ми залишаємо так, поки не охолоне повністю, потім можна перенести в місце для зберігання.
4. Насолоджуйтесь із задоволенням взимку прекрасним варенням!
Малинове варення з лимонною кислотою
Це один із старовинних рецептів, по ньому малинове варення готували ще наші бабусі. У ньому багато цукру і тому воно коштує дуже довго, при цьому лимонна кислота додасть варенням яскравий колір і виконає роль консерванту.
Інгредієнти:
- Малина – 1 кг.
- Цукор – 1 кг.
- Вода – 1 літр.
- Лимонна кислота – 2 ч. л.
Процес приготування:
1. Спочатку зваримо сироп, для цього розведемо цукор у воді і варимо до повного розчинення цукру в емальованому тазу.
2. Малину перебираємо, від різного сміття, промиваємо і даємо час стекти воді і обсохнути ягоді. Малину помістимо в сироп, накриємо тонким рушником і відставити убік на 1 годину.
3. Ставимо таз на невеликий вогонь, і після закипання варимо 5-10 хвилин. Регулярно знімаємо піну і дбайливо перемішуємо варення, щоб воно не почало пригоряти. За 3 хвилини до готовності додамо лимонну кислоту.
4. Перевірити готовність варення можна, якщо на попередньо поміщене в холодильник блюдце капнути варення і залишити на хвилину — воно не повинно розтікатися, а має застигати – означає, варення готове і можна розливати його по стерильним банкам. Закриваємо варення і ставимо на зберігання на зиму.
5. Як приємно відкрити баночку і поласувати цієї вітамінною солодкістю!
Малинове варення з лимоном
Варення з лимона і малини — це поєднання найважливіших вітамінів в зимову пору. Його відмінно є при застуді або для зміцнення імунітету і попередження хвороб взимку. Дуже незвичайний рецепт за рахунок додавання ароматних трав, але якщо ви не любите базилік — можна залишити тільки м’яту, все на ваш смак!
Інгредієнти:
- Малина – 1000 р.
- Великий лимон – 1 штука.
- Цукор – 500 м.
- Свіжа м’ята і базилік – по 7 листочків.
Процес приготування:
1. Очищаємо ягоди малини від сміття, прибираємо плодоніжки. Пересипаємо в емальований таз, в якому будемо готувати варення. Важливо, щоб у посуду було широке дно. Додаємо воду і цукор. Все перемішаємо і поставимо на кілька годин, накривши рушником або марлею, щоб малина пустила сік.
2. Ставимо таз на плиту і на маленькому вогні доводимо до кипіння і періодично помішуючи, варимо 5 хвилин. Прибираємо варення з вогню і даємо йому охолонути.
3. Лимон добре помити, витерти насухо, спеціальною теркою зняти цедру або просто обрізати ножем. Взяти шматочок марлі, скласти в два рази і покласти в неї цедру лимона, листочки м’яти і базиліка, попередньо вимиті і обсушені. Зав’язати вузлик, залишивши марлевий довгий «хвіст». Опустити його в варення «хвостом» назовні. З половини лимона вичавлюємо сік і поміщаємо його в варення, акуратно розмішуємо, притримуючи вузлик.
4. Поставити таз знову на вогонь, проварити 5 хвилин, після закипання. Вузлик з приправами прибрати, варення розливаємо по стерильним банкам і закриваємо під жерстяні кришки. Перевертаємо банки догори дном, вкриваємо ковдрою до повного охолодження.
5. Зберігати в темному прохолодному місці.
Варення малинове з вишнею
Будемо готувати варення в кілька етапів, ягоди по-різному готуються, але їх поєднання в одному рецепті — це просто смакота! Вишеньки залишаються цілими, варення густе, має вишневий смак і після-смак малини.
Інгредієнти:
- Стигла малина – 300 м.
- Соковита вишня без кісточок – 500 м.
- Цукор – 600 м.
Процес приготування:
1. Перебираємо ягоди, залишаємо тільки хороші, свіжі не підгнилі, очищаємо їх від сміття. Вишню перемиваємо і видаляємо кісточки, вага ягід в рецепті вказано вже без кісточок.
2. Беремо дві посудини. В одній розміщуємо вишню і пересипаємо її 400 г цукру, накриваємо рушником і відставляємо на 6 годин або на ніч в холодильнику.
3. У другій ємності розміщуємо малину, присипаємо 200 г цукру, залишаємо на 2-3 години в кімнаті, щоб виділився сік, після — теж ставимо в холодильник.
4. Для того щоб вишня пустила більше соку і весь цукор розчинився, перемішаємо її пару раз. Переливаємо вишню в таз для приготування варення, ставимо на середній вогонь. При появі, прибираємо пінку. Після закипання трохи зменшуємо температуру, щоб вишня кипіла спокійно, і готуємо 5 хвилин. Вимикаємо плиту, вишнева заготівля має охолонути при кімнатній температурі і постояти 3 години.
5. Знову ставимо на невеликий вогонь. Прибираємо піну з самого верху, не чіпаючи ягід, і доводимо до кипіння. Додаємо малину, вогонь збільшимо до помірного. Як тільки закипить — варимо 5 хвилин на маленькому вогні.
6. Як тільки варення буде готове — розливаємо по гарячих заздалегідь підготовленим стерильним банкам до самого верху і відразу ж закриваємо. Перевертаємо на кришку, і після повного охолодження ставимо в підвал або комору.
Малинове варення в мультиварці
Дивовижне, дуже швидке варення з ароматом свіжої м’яти, будь нудний зимовий день по праву зробить яскравим і барвистим. М’яту при бажанні можна замінити мелісою. Готується легко і просто, все вітаміни зберігаються, адже варимо лише 5 хвилин.
Інгредієнти:
- Малина – 1 кг.
- Гілочка свіжої м’яти.
- Цукровий пісок – 1 кг.
Процес приготування:
1. Малину ретельно перебираємо і промиваємо, даємо стекти воді. Поміщаємо малину в миску, зверху присипаємо цукром, прикриваємо серветкою і залишаємо на всю ніч для утворення соку.
2. Зціджуємо сік в чашу мультиварки, включаємо програму «Тушкування» або «Суп» (дивлячись яка модель агрегату) і варимо 10 хвилин до загустіння. Акуратно перекладаємо ягоди в чашу мультиварки і продовжуємо варити на тій же програмі 5 хвилин. Прибираємо піну, якщо утворилася, і ставимо на чашу ємність для пароваріння. Тут будемо стерилізувати попередньо вимиті харчовою содою банки з кришками.
3. Розкладаємо варення по банкам і закриваємо на зиму. Перевертаємо і залишаємо їх так остигати. Наше смачне варення готове.
Смачного!