Як приготувати уху? Уха – це одне з фаворитів для поціновувачів рибних страв. Готують юшку з цілої риби, голів, хвостів, обрізків, а також з м’якоті. Для рецептів використовують різну рибу. Нескладний в приготуванні суп зварить навіть початківець кулінар. Ситне і легке частування є чудовий варіант для бездоганного обіду.
Уха з горбуші в домашніх умовах
Уха з горбуші в домашніх умовах являє собою запашне частування, яке насичує на тривалий час. Зварити уха без особливих труднощів вийде у всіх. Недорогі складові, як за помахом чарівної палички перетворюються в чудове частування. На весь процес буде потрібно не більше години.
Час готування – 50 хв.
Час приготування – 15 хв.
Порції – 8
Інгредієнти:
- Горбуша – 500 гр.
- Картопля – 5 шт.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Морква – 2 шт.
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
- Лавровий лист – 2 шт.
- Зелень – за смаком.
- Манка – 40 гр.
- Вода – 2 л.
- Масло вершкове – 60 гр.
Процес приготування:
Крок 1. Збираємо продукти для виконання рецепта. Очистивши цибулину, дрібно кришимо. 5 середніх картоплин детально миємо щіткою для овочів. Знімаємо шкірку економкою, ріжемо шматочками бажаної величини.
Крок 2. Закип’ятивши в каструльці 2 літри фільтрованої води, закидаємо картоплю і цибулю. Чекаємо повторного закипання.
Крок 3. З промитої морквини знімаємо шкірку овочечисткою. Ополоснувши і порізавши, як подобається, висипаємо до овочів. Закип’ятив і зменшивши нагрів, варимо 15 хвилин.
Крок 4. Обробляємо охолоджену тушку горбуші. Розрізавши черево, дістаємо нутрощі, відрубуємо хвіст, голову і позбавляємося від плавників. Промивши рибу ріжемо стейками і опускаємо в суп. Трохи додавши полум’я, чекаємо появи бульбашок. Перемикаємо вогонь на помірний і варимо хвилин 15.
Крок 5. Посолив і поперчив, тонкою цівкою засипаємо манку. Здобрюємо вершковим маслом. Закинувши лаврушку, активно помішуємо, щоб крупа не взялася грудкою, і тримаємо 5 хвилин.
Крок 6. Запашну зелень перебираємо, відриваємо від стебел і промиваємо. Обсушивши, дрібно нарізаємо і засипаємо в каструлю. Відразу вимикаємо газ і даємо постояти 3 хвилини.
Крок 7. Розподіливши уху по тарілках, кладемо шматок риби і пробуємо суп. Смачного!
Уха по-фінськи з вершками
Уха по-фінськи з вершками володіє неймовірним смаком. Таке частування подають на святкові події. Блюдо виглядає чарівно. Ароматна уха на своє виконання зажадає не більше півгодини. Рецепт освоїть навіть новачок. Все гранично просто, якщо слідувати опису.
Час готування – 30 хв.
Час приготування – 20 хв.
Порції – 4
Інгредієнти:
- Форель – 450 гр.
- Картопля – 450 гр.
- Цибуля-порей – 60 гр.
- Морква – 80 гр.
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
- Часник – 1 зубчик.
- Перець запашний – 3 шт.
- Перець гострий стручковий – 1 шт.
- Масло вершкове – для смаження.
- Вода – 1 л.
- Вершки – 200 гр.
Процес приготування:
Крок 1. Готуємо інгредієнти.
Крок 2. Вибираємо форель, промиваємо. При наявності цілої тушки потрошимо її самостійно, витягуємо зябра, видаляємо луску. Ополіскуємо. Тушку розрізуємо на частини.
Крок 3. Кип’ятимо літр фільтрованої води. Солимо. Приправляємо запашним перцем. Занурюємо рибу. Закип’ятивши, варимо 8 хвилин. Якщо риба крупніше, перевіряємо через 10 хвилин, відходить чи м’якоть від кістки. За необхідності збільшуємо час варіння.
Крок 4. Очистивши часник, дрібно ріжемо. Промивши цибулю-порей, нарізаємо півкільцями. Миємо кріп і нарізаємо по дрібніше.
Крок 5. За допомогою щітки для миття овочів миємо картоплю і моркву. Очищаємо їх економкою, подрібнюємо овочі так, як подобається.
Крок 6. Розтопивши вершкове масло на гарячій сковорідці, закидаємо цибулю і морквину. Пасеруємо до м’якості.
Крок 7. Проціджуємо бульйон. Рибу відставляємо в сторону.
Крок 8. Бульйон повертаємо в каструлю і перекладаємо засмажку. Закип’ятивши, готуємо хвилин 10.
Крок 9. З риби видаляємо шкурку. М’якоть знімаємо з кісток. Ділимо на зручні шматочки.
Крок 10. Промивши стручок чилі, тонко шинкуємо.
Крок 11. М’якоть форелі опускаємо в уху, присмачуємо вершками і чекаємо появи перших бульбашок, не доводячи до активного кипіння.
Крок 12. Приправляємо часником і чилі. Досолюємо і перчимо. Засипаємо рубаний кріп. Кип’ятимо пару хвилин. Відключивши газ, даємо “одружитися” продуктам, залишивши на 10 хвилин.
Крок 13. Розливаємо апетитну юшку по тарілках.
Крок 14. Насолоджуємося стравою. Смачного!
Класична уха з сьомги
Класична уха з сьомги виглядає чудово. Щоб бульйон вийшов насиченим, для його варіння використовуємо обрізки, голову і хвіст. Такий бульйон можна зварити напередодні, щоб скоротити тимчасові витрати в день приготування. Сам процес варіння ухи нескладний. Вийде у кожного.
Час готування – 1 ч. 45 хв.
Час приготування – 30 хв.
Порції – 10
Інгредієнти:
- Набір для юшки (голова сьомги, плавники і хвіст) – 600 гр.
- Філе сьомги – 400 гр.
- Картопля – 300 гр.
- Цибуля ріпчаста – 200 гр.
- Морква – 200 гр.
- Сіль – 1 ст.л.
- Перець чорний горошком – 10 шт.
- Лавровий лист – 2 шт.
- Петрушка – 3 гр.
- Кріп – 3 гр.
- Перець чорний мелений – ½ ч.л.
- Вода – 2,3 л.
- Горілка – 50 мл.
Процес приготування:
Крок 1. Рибний набір для ухи і філе сьомги промиваємо. Видаляємо луску і зябра. Філе ділимо на шматочки. Поміщаємо в каструлю. Заливаємо фільтрованої водою. Розміщуємо на плиті.
Крок 2. Довівши до активного бурління, прибираємо піну.
Крок 3. Звільняємо від лушпиння і шкірки цибулини і морквину. Промивши, ділимо одну морквину на частини. Кладемо в бульйон одну цибулину і порізану моркву. Збавивши нагрів, варимо під кришкою 1 годину.
Крок 4. Акуратно виймаємо рибу. Виймаємо овочі і викидаємо.
Крок 5. Картоплю промиваємо і звільняємо від шкірки. Крупно нарізаємо.
Крок 6. Частину морквини ріжемо четвертинками.
Крок 7. Дрібно нарізаємо другу цибулину.
Крок 8. Промивши зелень, ріжемо по-дрібніше.
Крок 9. Бульйон проціджуємо, щоб не попалося кісточок, переливаємо в чисту каструлю і повертаємо на вогонь. Кладемо овочі.
Крок 10. Кидаємо листочки лаврового листу, горошини перцю і солимо. Прикривши, кип’ятимо 15 хвилин.
Крок 11. Рибу відділяємо від кісточок і м’якоть перекладаємо в суп. Першим і присмачуємо горілкою. Прикривши, проварюємо 3 хвилини.
Крок 12. У уху висипаємо зелень. Розмішавши, переміщаємо на підставку для гарячого і настоюємо хвилин 15.
Крок 13. Наповнюємо піали ухою.
Крок 14. Годуємо рідних. Смачного!
Як приготувати уху в казані на багатті
Як приготувати юшку в казані на багатті розповім сьогодні. Приготована уха на багатті володіє неповторним ароматом. Насичене блюдо з ароматом диму зведе з розуму всіх, незабутнім смаком.
Час готування – 40 хв.
Час приготування – 15 хв.
Порції – 5 л.
Інгредієнти:
- Риба – 1,4 кг.
- Картопля – 3 шт.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Морква – 1 шт.
- Сіль морська – за смаком.
- Перець запашний горошком – 10 шт.
- Лавровий лист – 2 шт.
- Петрушка – 1 пучок.
- Помідори – 1 шт.
- Вода – 3 л.
Процес приготування:
Крок 1. Розпалюємо багаття. Готуємо казан. Потрошимо рибу, очищаємо від нутрощів, дістаємо зябра і розрізаємо її на частини. Добре промиваємо в воді. Почистивши картоплю і моркву від шкірки за допомогою овочечистки, крупно нарізаємо. Звільняємо цибулину від лушпиння, розрізаємо на четвертинки.
Крок 2. Кип’ятимо в казані 3 літри очищеної води. Опускаємо підготовлені морквину і картоплю і промиту петрушку. Готуємо до м’якості овочів і солимо.
Крок 3. Для аромату засипаємо запашні горошини перцю і кладемо листочки лавра.
Крок 4. Опускаємо в киплячу основу рибу і крупно нарізаний помідор. Помідори додаємо за бажанням.
Крок 5. Продовжуємо варити, поки риба не стане відходити від кісток. Готується вона швидко. Стежимо, щоб не переварити.
Крок 6. Обережно знімаємо казан з багаття. Акуратно, щоб не ошпарити, дістаємо рибу з казана. За бажанням розбираємо, відокремлюючи м’якоть від кісточок. Розливаємо по тарілках уху, кладемо рибу і дегустуємо. Смачного!
Уха з щуки в домашніх умовах
Уха з щуки в домашніх умовах зажадає мінімум інгредієнтів на реалізацію рецепта. Готування легкої страви займе якийсь час. Приготування бульйону буде відбуватися в кілька етапів. Уху з щуки подають з чорним хлібом, кулеб’яки або розстібаючи. Блюдо з золотистим бульйоном гідно святкового столу.
Час готування – 2 ч. 40 хв.
Час приготування – 45 хв.
Порції – 5
Інгредієнти:
- Щука – 700 гр.
- Масло вершкове – 50 гр.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Корінь петрушки – 1 шт.
- Сіль – 1,5 ч.л.
- Яйця курячі – 3 шт.
- Вода – 2,5 л.
- Зелень петрушки – для декору.
Процес приготування:
Крок 1. Готуємо інгредієнти.
Крок 2. Потрошимо щуку, виймаємо зябра, промиваємо рибу.
Крок 3. Щуку поміщаємо в каструлю і наливаємо 2,5 літра фільтрованої води. Встановлюємо на сильне полум’я.
Крок 4. Промивши корінь петрушки, чистимо і ріжемо кружечками.
Крок 5. Очищену цибулю крупно подрібнюємо.
Крок 6. Коли бульйон почне активно кипіти, прибираємо піну.
Крок 7. У каструлю відправляємо овочі. Збавивши нагрів, готуємо бульйон 1 годину. Не забуваємо знімати піну. Солимо і кип’ятимо ще 5 хвилин.
Крок 8. Акуратно дістаємо щуку і перекладаємо на тарілку. При бажанні розбираємо на шматочки, видаляючи кісточки.
Крок 9. Проціджуємо бульйон. Коріння петрушки на свій розсуд зберігаємо, щоб розкласти по тарілках. Охолоджуємо бульйон.
Крок 10. Розділивши яйця на білки і жовтки, білки збиваємо міксером.
Крок 11. До білків наливаємо 1 стакан охололого бульйону і перемішуємо.
Крок 12. Більшу частину бульйону переливаємо в каструлю. Освітлюємо бульйоном, змішаним зі збитими білками. Розмішавши, доводимо до кипіння. Проварюємо півгодини при найменшому кипінні.
Крок 13. Дуршлаг застеляємо декількома шарами марлі. Встановлюємо на чисту каструлю. Проціджуємо бульйон.
Крок 14. Промиту зелень подрібнюємо.
Крок 15. У тарілку кладемо корінь петрушки, шматочок щуки. Заливаємо бульйоном. Здобрюємо вершковим маслом і присипаємо петрушкою. Смачного!
Уха з судака
Уха з судака виходить неймовірно апетитною. Блюдо, приготоване на основі ароматного бульйону, сподобається всім. Духмяна уха займе лідируючі позиції в рейтингу перших страв. Складнощів в реалізації рецепта не виникне. Найнеприємніше в приготуванні – це обробка риби.
Час готування – 1 ч. 20 хв.
Час приготування – 25 хв.
Порції – 2
Інгредієнти:
- Судак – 500 гр.
- Картопля – 250 гр.
- Цибуля ріпчаста – 70 гр.
- Морква – 70 гр.
- Сіль – за смаком.
- Перець запашний горошком – 6 шт.
- Лавровий лист – 2 шт.
- Масло вершкове – 1 ч.л.
- Кріп – за смаком.
- Корінь петрушки – 1 шт.
- Вода – 1 л.
Процес приготування:
Крок 1. Збираємо продукти.
Крок 2. Очищаємо рибу від луски. Збирав черево, дістаємо кишки. Витягуємо зябра і очі. Промиваємо тушку.
Крок 3. Рубаємо рибу на частини.
Крок 4. Очищаємо корінь петрушки овочечисткою і звільняємо цибулину від лушпиння. Цибулину надрізаємо хрестом з одного боку. У каструлю кладемо цибулю і корінь петрушки. Кладемо горошини запашного перцю і лаврушку.
Крок 5. Складаємо оброблену голову і хвіст.
Крок 6. Заливаємо літром очищеної води. Поміщаємо на помірний вогонь.
Крок 7. Закип’ятив, мінімізуємо полум’я. Проварюємо півгодини.
Крок 8. Проціджуємо бульйон. Прибираємо всі складові, вони більше не потрібні.
Крок 9. Почистивши і ополоснувши картоплю, розрізаємо її на кубики. Закип’ятив бульйон, кладемо картопля і солимо.
Крок 10. Очищену морквину нарізаємо кружечками. Закинувши в бульйон, кип’ятимо 5 хвилин.
Крок 11. Шматочки судака опускаємо в каструлю. Доводимо до кипіння і зменшуємо полум’я.
Крок 12. Варимо 15 хвилин, поки не приготується риба. Пробуємо, зварилася чи картопля і чи достатньо солі. Якщо потрібно, досолюємо.
Крок 13. Промиваємо кріп і подрібнюємо. Уху прибираємо з плити. Посипаємо кропом.
Крок 14. Здобрюємо вершковим маслом. Перемішавши і прикривши, даємо “ подружитися ” 10 хвилин.
Крок 15. Тарілки заповнюємо ухою і насолоджуємося. Смачного!
Класична уха з червоної риби з картоплею
Класична уха з червоної риби з картоплею готується з обрізу. Бульйон, завдяки цьому, виходить наваристим і дуже смачним. Весь процес зажадає трохи менше години. Насичений смак рибного страви не залишає байдужих. Зварити уха не складе труднощів навіть початківцям господиням.
Час готування – 45 хв.
Час приготування – 15 хв.
Порції – 6
Інгредієнти:
- Обрізки сьомги – 400 гр.
- Картопля – 450 гр.
- Цибуля ріпчаста – 200 гр.
- Сіль – 1 ч.л.
- Вода – 3 л.
- Перець чорний горошком – 6 шт.
- Лавровий лист – 2 шт.
- Олія – для смаження.
- Перець запашний горошком – 4 шт.
Процес приготування:
Крок 1. Збираємо інгредієнти. Промиваємо обріз сьомги. За бажанням беремо філе червоної риби. Використовуємо лосось, сьомгу або форель.
Крок 2. Очищаємо цибулю і нарізаємо будь-яким способом на свій розсуд.
Крок 3. Промиті від піску і почищені від шкірки картопляні бульби ріжемо кубиком. Для зручності миття бульб, використовуємо щітку для миття овочів, а для очищення економку. Готуємо 3 літри окропу.
Крок 4. У каструлі нагріваємо олію. Пересипавши цибулю, обсмажуємо до прозорості. Додаємо пару листочків лавра і горошки перців. Прикривши, том кілька хвилин. Засипаємо картоплю, тушкуємо 5 хвилин. Обріз розрізаємо на частини і перекладаємо в каструлю.
Крок 5. Вливаємо киплячу воду. Вторинно кип’ятимо. Солимо. Збавивши полум’я, збираємо піну. Продовжуємо варіння до готовності картоплі. Перевіряємо, чи все влаштовує до смаку. Досолюємо, якщо необхідно. Відключаємо конфорку. Прикриваємо і даємо постояти.
Крок 6. Розливаємо суп по тарілках. За бажанням присмачуємо уха сметаною або вершками. Смачного!
Домашня уха з пшоном
Домашня уха з пшоном займає 1 годину на своє приготування. Для втілення рецепта в життя можна використовувати різну рибу. В даному випадку ми взяли тріску і лосося. Легке рибне частування підійде для зустрічі важливих гостей. Уха виходить по-святковому презентабельною і красивою.
Час готування – 1 ч. 00 хв.
Час приготування – 40 хв.
Порції – 5
Інгредієнти:
- Тріска – 250 гр.
- Лосось – 250 гр.
- Картопля – 3 шт.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Морква – 1 шт.
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний горошком – 6 шт.
- Лавровий лист – 1 шт.
- Цибуля зелена – 3 гілочки.
- Кріп – 30 гр.
- Цукор-пісок – 0,5 ч.л.
- Перець чорний запашний – 4 шт.
- Вода – 1,6 л.
- Пшоно – 50 гр.
Процес приготування:
Крок 1. Готуємо продукти. Для ухи вибираємо рибу на свій розсуд. В даному випадку по 250 грамів тріски і лосося. Можна взяти цілу тушку. Збирав, виймаємо нутрощі, видаляємо зябра і очі. Промиваємо і розрізаємо на шматки. Бульйон готуємо з голови і хвоста. Після чого проціджуємо.
Крок 2. Грунтовно миємо 50 грамів пшона.
Крок 3. Позбавляємо головку цибулі від лушпиння.
Крок 4. Закип’ятив воду, опускаємо цибулину, лавр і перець горошком.
Крок 5. Морквину миємо щіткою для миття овочів. Звільняємо від шкірки економкою і нарізаємо кружечками.
Крок 6. Картопляні бульби промиваємо і очищаємо. Розрізаємо на кубики або брусочками.
Крок 7. У киплячу основу закидаємо овочі і пшоно. Готуємо 25 хвилин до розм’якшення.
Крок 8. Обробивши рибу, звільнивши від шкіри і кісточок, ріжемо на шматочки однієї величини. Посипаємо сіллю і цукром. Натираємо рибу. Перемішуємо. Просолившись, риба стане щільніше і не втратить форму при варінні.
Крок 9. протикаємо овочі ножем або виделкою. Коли овочі сваряться, опускаємо рибу в каструлю. Проварюємо не більш п’яти хвилин. Видаляємо піну, яка утворилася.
Крок 10. Промиту зелень подрібнюємо і засипаємо в уха. Кип’ятимо хвилину. Перевіряємо, чи вистачає солі. Досолюємо, якщо потрібно. Виймаємо цибулину. Відключивши, закриваємо і настоюємо 20 хвилин.
Крок 11. Розливаємо уху по піалах. Першим за смаком. Прикрашаємо зеленню.
Крок 12. Дегустуємо блюдо і насолоджуємося неймовірним смаком. За бажанням присмачуємо сметаною. Замість хліба можна подати сухарики. Смачного!
Уха з коропа в домашніх умовах
Уха з коропа в домашніх умовах виходить наваристою. Блюдо володіє незвичайним смаком. Як що немає голів, використовуємо інші частини коропа. З голів обов’язково виймаємо очі і зябра, які фільтрують воду від домішок. Частини з кісточками роблять бульйон наваристим з незабутнім багатим смаком.
Час готування – 50 хв.
Час приготування – 25 хв.
Порції – 4
Інгредієнти:
- Голови коропа – 2 шт.
- Картопля очищений – 400 гр.
- Цибуля ріпчаста – 100 гр.
- Морква – 100 гр.
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний горошком – 0,5 ч.л.
- Лавровий лист – 1 шт.
- Петрушка – 1 ст.л.
- Кріп – 1 ст.л.
- Перець чорний запашний – 5 шт.
- Вода – 1,5 л.
- Цибуля-порей – 40 гр.
Процес приготування:
Крок 1. Готуємо продукти. Як що немає 2-х голів, беремо обріз (голову, хвіст, хребет) або цілу тушку. Позбавляємося від луски і потрошимо. Видаляємо нутрощі. З голови виймаємо зябра і очі. Протираємо порожнину паперовими рушниками, забираючи сукровицю та інші забруднення. Промиваємо тушку під краном. Розрубуємо на порційні шматки.
Крок 2. Очищаємо морквину і розрізаємо навпіл або на четвертинки. Очищаємо обидва види цибулі. Як що немає порею, нічим не замінюємо. Цибулю можна не очищати повністю, зняти лише верхній шар і обрізати кінчики. Кип’ятимо воду і закидаємо овочі. Вторинно закип’ятити, зменшуємо нагрів і варимо овочеву основу близько півгодини.
Крок 3. Звільнивши картопляні бульби від шкірки економкою, обмиваємо під краном і нарізаємо кубиком або бруском. Кладемо в ємність з водою і залишаємо, щоб позбутися від крохмалю, який робить бульйон каламутним. Перед закладкою зливаємо воду через друшляк і ще раз обдаємо сильною струменем з-під крана.
Крок 4. Проваривши основу півгодини, виймаємо овочі шумівкою і викидаємо. В овочеву основу опускаємо рибні частини. Здобрюємо приправами. Кухар 5 хвилин на тихому полум’я, засипаємо картоплю і готуємо 15 хвилин. Насипаємо нашатковану зелень. Я використовую суху або заморожену. Відключивши, настоюємо 5 хвилин.
Крок 5. Розділимо наваристу юшку по об’ємних мисок для супу. Посипаємо листочками петрушки і сідаємо за стіл. Їмо запашне блюдо, не відволікаючись, щоб не вдавитися дрібними кісточками. Смачного!