Тушкована капуста на сковороді – це класична страва для обіднього столу. Скільки недорогих та смачних страв можна приготувати із простої білокачанної капусти: від наваристих супів до складних пирогів. У цій добірці пропонуємо різні варіанти тушкованої капусти – це нескладно, досить швидко і смачно.
Класична тушкована капуста з м’ясом на сковороді
У поєднанні з м’ясом, тушкована капуста дасть відчуття ситості надовго: страва багата високим вмістом клітковини та тваринним білком. Щоб м’ясо добре протушкувалося, і капуста вийшла м’якою, дотримуємося черговості додавання інгредієнтів. Детальні кроки дивіться у рецепті.
Смачного!
Тушкована капуста з томатною пастою на сковороді
Чудова страва для посту: тушкована капуста без додавання м’яса. Додаємо лише традиційні цибулю з морквою для насиченого смаку, томатну пасту для кислинки, що бракує, і зелень для аромату. Така капуста і в самостійному вигляді гарна, і гарнір відмінно підійде.
Час приготування: 40 хв.
Час приготування: 15 хв.
порцій – 4.
Складові:
- Капуста білокачанна – 600 гр.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт. середнього розміру.
- Морква – 1 шт. середнього розміру.
- Томатна паста – 1 ст. л.
- Перець чорний мелений – до смаку.
- Сіль за смаком.
- Олія – для смаження.
- Вода – 2-3 ст. л.
- Цибуля зелена – 14 пучка.
Процес приготування:
1. Готуємо овочі: з цибулі знімаємо лушпиння. Промиваємо цибулю і подрібнюємо дрібними кубиками.
2. Моркву очищаємо, вимиваємо та тремо на великій тертці. Капусту тонко нарізаємо вручну ножем або пропускаємо через шатківницю. На сковороду наливаємо невелику кількість рослинної олії, розігріваємо, висипаємо подрібнену цибулю та терту моркву. Обсмажуємо до м’якості протягом семи-восьми хвилин. Не забуваймо помішувати.
3. Нашатковану капусту посипаємо злегка сіллю і обтискаємо руками, щоб вийшло трохи соку. Додаємо капусту до сковороди до цибулі з морквою, перемішуємо. Закриваємо овочі кришкою і гасимо п’ятнадцять хвилин на невеликому вогні. Якщо капуста виділила достатньо соку, то гасимо як є. Якщо ж овочева маса суха, вливаємо трохи води (2-3 ст. л.).
4. Томатну пасту змішуємо з однією столовою ложкою води та вливаємо в сковороду з капустою. Як варіант замість томатної пасти можна використовувати натерті на тертці помідори або лечо. Перемішуємо. Гасимо до готовності при відкритій кришці ще вісім-десять хвилин. Наприкінці приготування солимо і додаємо чорний мелений перець за смаком.
5. Готову капусту посипаємо дрібно нарубаною зеленою цибулею. Подаємо капусту в гарячому або остиглим вигляді.
Смачного!
Простий і швидкий рецепт тушкованої капусти з сосисками
Солонуваті сосиски добре поєднуються з соковитою капустою. Важливо перед додаванням до капусти, сосиски окремо підрум’янити – золотиста скоринка надасть особливу насиченість страві. Замість сосисок також добре підійдуть сардельки, ковбаса або будь-який копчений м’ясний продукт.
Час приготування: 45 хв.
Час приготування: 30 хв.
порцій – 4.
Складові:
- Капуста білокачанна – 500 гр.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт. невеликого розміру.
- Морква – 1 шт. середнього розміру.
- Томатна паста – 2 ст. л.
- Перець чорний мелений – до смаку.
- Сіль за смаком.
- Олія – 50 мл.
- Сосиски – 2-3 шт.
- Петрушка для подачі.
Процес приготування:
1. Очищену від лушпиння цибулю дрібно ріжемо ножем. Чисту моркву без шкірки натираємо на великій тертці.
2. З качана капусти видаляємо брудне і пошкоджене листя. Нарізаємо капусту тонкими дрібними шматочками.
3. У сковороді нагріваємо трохи олії. Обсмажуємо в ньому при помішуванні цибулю до золотистого відтінку – дві-три хвилини.
4. Додаємо натерту на тертці моркву, перемішуємо з цибулею, обсмажуємо ще три-п’ять хвилин.
5. Далі закладаємо подрібнену капусту, перемішуємо. Закриваємо сковороду кришкою і гасимо овочі протягом двадцяти-двадцяти п’яти хвилин. При цьому не забуваймо помішувати. Якщо маса здається вам сухуватою, можна додати трохи води.
6. Після закінчення зазначеного часу додаємо томатну пасту, сіль та чорний мелений перець до смаку, перемішуємо і продовжуємо тушкувати, накривши кришкою, ще п’ятнадцять-двадцять хвилин.
7. Поки овочі тушкуються, сосиски очищаємо від оболонки і нарізаємо кружальцями.
8. В окремій сковороді розігріваємо трохи рослинної олії і обсмажуємо кружальця сосисок з двох сторін до гарної рум’яної скоринки.
9. Обсмажені сосиски кладемо в сковороду до готової тушкованої капусти, перемішуємо та вимикаємо плиту. Подаємо капусту з гарячою сосисками, прикрасивши свіжою зеленню.
Смачного!
Капуста тушкована з фаршем на сковороді
Капусту можна згасити з будь-яким фаршем: курячим, індичим, свинячим, яловичим, змішаним – вийде однаково смачно. Для гасіння вибираємо сковороду з товстими стінками, щоб м’ясо, і капуста рівномірно приготувалися і не пригоріли. Не рекомендуємо ігнорувати додавання томатної пасти – вона додає невелику кислинку, страва виходить соковитішою і насиченою за смаком.
Час приготування: 45 хв.
Час приготування: 25 хв.
порцій – 6.
Складові:
- Капуста білокачанна – 1,3 кг.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт. середнього розміру.
- Морква – 1 шт. середнього розміру.
- Томатна паста – 3 ст. л.
- Фарш м’ясний – 350 грн.
- Перець чорний мелений – до смаку.
- Сіль за смаком.
- Цукор-пісок – до смаку.
- Олія – для смаження.
- Вода – 150 мл.
- Часник – 1 зубок.
- Лавровий лист – 1 шт.
- Зелень для подачі.
Процес приготування:
1. Капусту, цибулю і моркву готуємо для гасіння. Овочі потрібно почистити та промити.
2. Капусту тонко і дрібно шаткуємо ножем або за допомогою овочерізки.
3. Ріпчасту цибулю рубаємо дрібними кубиками.
4. Морква тремо на великій тертці.
5. На сковороді добре розігріваємо олія і викладаємо в нього фарш. Кладемо сіль та чорний мелений перець за смаком.
6. Обсмажуємо, поки фарш повністю не змінить колір з кров’яно-рожевого на сірий.
7. Додаємо до фаршу рубану цибулю, перемішуємо, продовжуємо смажити до прозорості цибулі.
8. Закладаємо терту моркву.
9. Перемішуємо і смажимо ще п’ять-шість хвилин до м’якості моркви.
10. Додаємо подрібнену капусту та вливаємо воду.
11. Не перемішуємо, закриваємо кришкою.
12. Приблизно через 20 хвилин капуста помітно пом’якшиться. Перемішуємо її із фаршем.
13. Додаємо томатну пасту, цукор, лавровий лист, чорний мелений перець, пропущений через прес або дрібно нарізаний часник. Перемішуємо.
14. Тушимо ще протягом десяти-п’ятнадцяти хвилин до повної готовності.
15. Готову тушковану капусту подаємо до столу у гарячому чи теплому вигляді, посипавши зверху свіжою подрібненою зеленню.
Смачного!
Покроковий рецепт приготування тушкованої капусти з картоплею
Якщо любите тушковану капусту і хочете зробити її ситнішим без м’яса, то найпростіший спосіб – додати при тушкуванні картоплю. Ці овочі відмінно поєднуються: картопля дає щільність і ситість готової страви, а капуста забезпечить соковитість.
Час приготування: 50 хв.
Час приготування: 35 хв.
порцій – 4.
Складові:
- Капуста білокачанна – 1 качан середнього розміру.
- Картопля – 3-4 шт. середнього розміру.
- Морква – 1 шт. середнього розміру.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт. середнього розміру.
- Томатна паста – 2-3 ст. л.
- Перець чорний мелений – до смаку.
- Сіль за смаком.
- Олія – для смаження.
Процес приготування:
1. Очищену цибулю дрібно ріжемо. У сковороді нагріваємо трохи олії. Обсмажуємо в ньому цибулю до легкого золотистого відтінку.
2. Моркву натираємо на великій тертці або ріжемо тонкими брусочками – як подобається.
3. Додаємо моркву до цибулі, перемішуємо, продовжуємо обсмажувати.
4. Картоплю очищаємо, промиваємо, обсушуємо, ріжемо невеликими кубиками.
5. Закладаємо картоплю слідом за морквою в сковороду, перемішуємо.
6. Закриваємо сковороду кришкою та гасимо овочі на невеликому вогні. Іноді помішуємо, щоб не було пригорання.
7. З качана капусти видаляємо верхнє листя. Нарізаємо капусту тонкими шматочками.
8. Закладаємо подрібнену капусту в сковороду до овочів, перемішуємо. Закриваємо сковороду кришкою і тушкуємо овочі протягом п’яти-семи хвилин.
9. Окремо змішуємо томатну пасту та склянку окропу. Солимо і перчимо суміш на смак.
10. Додаємо томатну масу до сковороди, акуратно перемішуємо.
11. Закриваємо кришкою та продовжуємо гасити, накривши кришкою, до повної м’якості овочів.
12. Подаємо тушковану капусту з картоплею гарячою чи теплою, прикрасивши свіжою зеленню.
Смачного!
Смачна тушкована капуста з куркою на сковороді
Для гасіння рекомендуємо вибирати стегнову частину курки, так як вона за час приготування капусти встигає добре приготуватися і не виходить сухуватою, на відміну від грудки. На додачу до готової страви добре «йде» відварена картопля – так і ситніше, і соковитість капусти чудово підкреслюється.
Час приготування: 50 хв.
Час приготування: 25 хв.
порцій – 4.
Складові:
- Капуста білокачанна – 1 кг.
- Курка – 500 гр.
- Томатна паста – 2-3 ст. л.
- Перець чорний мелений – до смаку.
- Сіль за смаком.
- Олія – для смаження.
Процес приготування:
1. Курку звільняємо від шкіри, кісток та хрящів. Філе нарізаємо невеликого розміру шматочками.
2. Білокочанну капусту тонко шаткуємо.
3. У високій товстостінній сковороді розігріваємо олія і обсмажуємо в ньому курку протягом трьох-чотирьох хвилин на середньому вогні, щоб утворилася легка рум’яна скоринка. При обсмажуванні постійно помішуємо шматочки курки.
4. Додаємо до обсмаженої курки капусту, перемішуємо, закриваємо кришкою. Смажимо близько двадцяти хвилин. Якщо маса здається вам сухуватою, можна влити невелику кількість води.
5. Тепер додаємо в масу томатну пасту, сіль до смаку, всипаємо чорний мелений перець і перемішуємо. Гасимо ще двадцять хвилин.
6. Готова капуста має стати повністю м’якою. Подаємо її в гарячому вигляді з відвареною картоплею або самостійно.
Смачного!
Як приготувати капусту з грибами?
Капуста та гриби – ідеальне поєднання. Соковиті, ситно, ароматно. Підкреслити грибну нотку додатково можна спеціями – у разі використовуємо каррі. Якщо берете лісові гриби, їх потрібно відварити до готовності і віджати від зайвої рідини. Шампіньйони ж жодної попередньої підготовки не вимагають.
Час приготування: 50 хв.
Час приготування: 25 хв.
порцій – 4.
Складові:
- Капуста білокачанна – 12 кг.
- Гриби (шампіньйони) – 8-10 шт.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Морква – 1 шт.
- Перець чорний мелений – до смаку.
- Сіль за смаком.
- Каррі – до смаку.
- Олія – для смаження.
- Вода – 200 мл.
Процес приготування:
1. Печериці промиваємо та обсушуємо на рушник.
2. Ріжемо гриби тонкими шматочками.
3. Цибулю очищаємо і подрібнюємо ножем.
4. Білокочанну капусту тонко шаткуємо.
5. Пропонуємо використовувати при тушкуванні капусти з грибами каррі. Однак, якщо у вас не виявилося цієї приправи, або ви її не любите, можна використовувати свої улюблені спеції або взагалі обійтися без них.
6. Моркву очищаємо та тремо на великій тертці.
7. У сковороді розігріваємо рослинну олію, висипаємо в неї цибулю та нарізані гриби. Гасимо на невеликому вогні кілька хвилин. Потім додаємо нашатковану капусту, каррі, сіль та чорний мелений перець за смаком, перемішуємо і продовжуємо тушкувати ще кілька хвилин, доки капуста не осяде. Закладаємо моркву, перемішуємо, гасимо всі разом п’ять-десять хвилин.
8. Вливаємо воду, закриваємо кришкою і гасимо до повної готовності, поки овочі не стануть м’якими. Подати таку капусту із грибами можна з картоплею, рисом, до м’яса.
Смачного!
Тушкована капуста з цибулею та морквою на сковороді
Мінімум продуктів – і легка вечеря готова. Тушкована капуста проста в приготуванні, дешева і подобається практично всім. До речі, можна таку тушковану капусту використовувати і як начинку, наприклад, для млинців або лаваша – дуже смачно.
Час приготування: 50 хв.
Час приготування: 25 хв.
порцій – 4.
Складові:
- Капуста білокачанна – 1 кг.
- Цибуля ріпчаста – 100 гр.
- Морква – 100 гр.
- Сіль за смаком.
- Олія – для смаження.
Процес приготування:
1. Моркву і цибулю очищаємо і вимиваємо.
2. Ріпчасту цибулю подрібнюємо ножем.
3. Моркву натираємо на великій тертці.
4. Капусту також подрібнюємо: шаткуємо ножем вручну або використовуємо овочерізку.
5. У сковороді добре розігріваємо олію, викладаємо в неї цибулю і терту моркву. Обсмажуємо на невеликому вогні до м’якості та появи приємного аромату.
6. Тепер додаємо до цибулі та моркви подрібнену капусту, перемішуємо.
7. Накриваємо сковороду кришкою і тушкуємо капусту до готовності. Періодично овочеву суміш потрібно перемішувати, щоб знизу нічого не підгоріло це дасть неприємний смак.
8. Готову капусту солимо за смаком, перемішуємо та розкладаємо по тарілках. Подаємо в гарячому або остиглим вигляді.
Смачного!
Простий рецепт тушкованої капусти з ковбасою на сковороді
Якщо немає часу на кулінарні вишукування, і хочеться приготувати щось просте нашвидкуруч, діставайте з холодильника капусту та ковбасу. Причому остання визначить характер підсумкової страви. Варена ковбаса, мабуть, найнейтральніший варіант. Ковбаса підкопчена віддасть свій пікантний аромат капусті та вийде вже зовсім інший смак. У будь-якому разі буде смачно.
Час приготування: 50 хв.
Час приготування: 25 хв.
порцій – 4.
Складові:
- Капуста білокачанна – 12 кг.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Ковбаса – 200 грн.
- Кетчуп – 3 ст. л.
- Перець чорний мелений – до смаку.
- Сіль за смаком.
- Цукор-пісок – 12 ч. л.
- Вода – 100-120мл.
- Олія – для смаження.
Процес приготування:
1. Капусту промиваємо, обсушуємо, тонко нарізаємо.
2. Цибулю очищаємо, ножем ріжемо на кубики.
3. У сковороді з товстими стінками добре розігріваємо олію, викладаємо в неї цибулю і нашатковану капусту.
4. Вливаємо воду, додаємо сіль, чорний мелений перець, перемішуємо та закриваємо кришкою. Гасимо протягом двадцяти хвилин на середньому вогні. Періодично лопаткою перемішуємо капусту.
5. Ковбасу звільняємо від шкірки, ріжемо ножем тонкою соломкою.
6. У м’яку капусту додаємо кетчуп, цукор, добре перемішуємо.
7. Потім викладаємо нарізану ковбасу, перемішуємо і продовжуємо гасити під кришкою ще п’ять-сім хвилин, щоб смаки об’єдналися.
8. Готову капусту з ковбасою подаємо до столу у гарячому чи теплому вигляді.
Смачного!
Ситна тушкована капуста з рисом
Ще один варіант ситної вечері “з нічого”. Практично на будь-якій кухні знайдеться капуста, рис, цибуля та морквина – а з цього набору можна приготувати гарячу страву. Подавати його можна як самостійне, так і до курки чи м’яса.
Час приготування: 50 хв.
Час приготування: 25 хв.
порцій – 4.
Складові:
- Капуста білокачанна – 400 гр.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Морква – 1 шт.
- Рис – 1 ст.
- Томатна паста – 1 ст. л.
- Перець чорний мелений – до смаку.
- Сіль за смаком.
- Базилік сушений – до смаку.
- Зелень для подачі.
- Вода – 1 ст.
- Олія – для смаження.
Процес приготування:
1. У глибокій сковороді розігріваємо олію. Цибулю нарізаємо дрібними кубиками, висипаємо на сковороду.
2. Моркву очищаємо, промиваємо, обсушуємо, ріжемо кубиками.
3. Додаємо моркву до цибулі, перемішуємо, обсмажуємо всі разом протягом кількох хвилин.
4. Капусту тонко нарізаємо.
5. Викладаємо капусту в сковороду, перемішуємо. Обсмажуємо всі разом, поки капуста не осяде і змінить свій колір на темніший.
6. У капусту, що вже стала більш м’якою, додаємо сушений базилік, перемішуємо.
7. В окремій ємності змішуємо томатну пасту та півсклянки води.
8. Виливаємо цю суміш у сковороду з капустою, перемішуємо.
9. Поверх кладемо промитий рис, вливаємо ще півсклянки води, солимо і перчимо до смаку, перемішуємо.
10. Гасимо до готовності рису. Орієнтовно на це піде двадцять двадцять п’ять хвилин. Зайва рідина повинна до кінця готовності повністю вбратися.
11. До готової капусти з рисом додаємо рубану зелень.
12. Подаємо тушковану капусту з рисом у гарячому вигляді зі свіжою зеленню.
Смачного!