Страви з яловичини – це величезний список смачних і ароматних страв, серед яких ми вибрали найкращі і перевірені, зібрали їх в єдиній статті і представляємо вашій увазі. Наприклад, якщо ви любите тушковане м’ясо, то вам припадуть до смаку такі рецепти, як гуляш або бефстроганов. А коли ви віддаєте перевагу гарячим і наваристим супам, то зупиніться на ситному харчо, який готується за традиційним грузинським рецептом.
Соковитий стейк з яловичини
Соковитий стейк з яловичини можна запросто приготувати в домашніх умовах, при цьому витративши менше 15 хвилин вільного часу. І вже повірте, перед скибочкою соковитого м’яса з рум’яної і хрусткою скоринкою, не встоїть навіть самий завзятий вегетаріанець – гарантуємо!
Час готування – 12 хв.
Час приготування – 5 хв.
Порції – 1.
Інгредієнти:
- Стейк яловичий – 300 гр.
- Оливкова олія – 1 ч.л.
- Сіль – 4 гр.
- Перець чорний мелений – 4 гр.
- Салатні листя – за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. Готуємо все необхідне.
Крок 2. За годину до початку процесу виймаємо м’ясо з холодильної камери, шматок не повинен бути товщі трьох сантиметрів.
Крок 3. Одну сторону стейка солимо і перчимо, паралельно розігріваємо товстостінну сковорідку-гриль з оливковою олією.
Крок 4. Кладемо на сковороду яловичину, приправленою стороною вниз. Готуємо на максимальному полум’ї 1-2 хвилини, нахиляючи посуд, щоб масло рівномірно розподілялося.
Крок 5. Потім приправляємо другу сторону напівфабрикату і перевертаємо за допомогою кухонних щипців. Час обсмажування другої сторони залежить від бажаного ступеня прожарювання. Для середньої прожарювання готуємо стейк по 1-2 хвилини на сильному вогні, 5 хвилин на повільному вогні. Для отримання м’яса з кров’ю: по одній хвилині на максимальному полум’я і по 2 хвилини на помірному.
Крок 6. Готовий стейк обертаємо в фольгу і залишаємо на час, що дорівнює тепловій обробці.
Крок 7. Викладаємо яловичину на подушку з зелені і беремося за дегустацію. Смачного!
Класичний бефстроганов з яловичини
Класичний бефстроганов з яловичини – це один з найвдаліший і простих рецептів з смачного і корисного м’яса червоного сорту. Для того щоб пом’якшити тонко нарізану яловичину, її слід довго тушкувати з такими добавками, як сметана, ріпчасту цибулю і томатна паста.
Час готування – 60 хв.
Час приготування – 10 хв.
Порції – 4.
Інгредієнти:
- Вирізка яловича – 600 гр.
- Сметана – 120 гр.
- Цибуля – 1 шт.
- Олія – 60 мл.
- Паста томатна – 50 гр.
- Вода гаряча / бульйон – 2 ст.
- Борошно – 20 гр.
- Сіль – 1 ч.л.
- Перець чорний мелений – ½ ч.л.
Процес приготування:
Крок 1. Ополіскуємо яловичину, обрізаємо плівки і промакуємо паперовими рушниками. Нарізаємо тонкими слайсами поперек волокон.
Крок 2. Розкладаємо скибочки на обробній дошці, накриваємо харчовою плівкою і відбиваємо з двох сторін кухонним молоточком.
Крок 3. Потім пластини укладаємо один на одного і розрізаємо на бруски.
Крок 4. М’ясо присипаємо борошном і чорним перцем, гарненько перемішуємо.
Крок 5. Висипаємо напівфабрикат в сковороду з гарячим олією і підрум’янюємо на сильному вогні.
Крок 6. Не втрачаючи часу, знімаємо лушпиння з цибулини, головку дрібно ріжемо.
Крок 7. В іншій сковороді пасеруємо цибульну нарізку.
Крок 8. До рум’яним цибульним шматочках додаємо пасту з протертих томатів і дві склянки гарячої води або бульйону.
Крок 9. Соус доводимо до кипіння на помірному вогні.
Крок 10. Заливаємо томатної сумішшю яловичину і тушкуємо під кришкою до м’якості.
Крок 11. Приблизно через півгодини додаємо сметану і сіль.
Крок 12. При частому помішуванні, тушкуємо бефстроганов ще близько 3-5 хвилин.
Крок 13. Доповнюємо м’ясним блюдом гарнір і трапезничати. Смачного!
Швидкий і смачний плов з яловичиною
Швидкий і смачний плов з яловичиною – це ідеальний варіант для тих, хто не переносить специфічний смак баранини в класичному блюді. В іншому рецепти схожі, як в процесі готування, так і за своїм складом. Рекомендується для готування використовувати чавунний казан, добре зберігає тепло.
Час готування – 1 ч. 15 хв.
Час приготування – 15 хв.
Порції – 5.
Інгредієнти:
- Яловичина – 0,8 кг.
- Рис – 1,5 ст.
- Вода – 3 ст.
- Цибуля – 2 шт.
- Морквина – 1 шт.
- Часник – 1 головка.
- Олія соняшникова – 30 мл.
- Паста томатна / кетчуп – 2 ст.л.
- Лист лавра – 1 шт.
- Коріандр мелений – за смаком.
- Барбарис – за смаком.
- Петрушка сушена – за смаком.
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. Промитий і обговорений шматок яловичини нарізаємо довгастими брусочками.
Крок 2. У казан наливаємо соняшникову олію і нагріваємо, закидаємо м’ясо і смажимо на середньому полум’я до утворення скоринки.
Крок 3. Додаємо півкільцями ріпчастої цибулі і сіль.
Крок 4. Слідом всипаємо соломку моркви, перемішуємо і тушкуємо до м’якості овочів.
Крок 5. Тепер до складу додаємо неочищені зубці часнику, коріандр і барбарис.
Крок 6. Засипаємо зірвак ретельно промитим рисом до прозорої води, крупу розрівнюємо лопаткою.
Крок 7. Заливаємо інгредієнти гарячою водою, закриваємо кришкою і тушкуємо до готовності рису.
Крок 8. Приблизно за 10 хвилин до зняття з вогню, доповнюємо плов томатною пастою і залишилися спеціями. Після закінчення теплової обробки, настоюємо під кришкою ще 10-15 хвилин.
Крок 9. Розкладаємо розсипчастий плов по порційних тарілках і негайно приступаємо до трапези. Смачного!
Азу з яловичини з солоними огірками
Азу з яловичини з солоними огірками – це класика татарської кухні, яку зобов’язаний спробувати абсолютно кожен! Такого дивного поєднання інгредієнтів ви більше не зустрінете ніде, тому пропонуємо вам побалувати і здивувати себе, а також членів своєї сім’ї.
Час готування – 120 хв.
Час приготування – 20 хв.
Порції – 6.
Інгредієнти:
- Яловичина – 500 гр.
- Огірки солоні – 2-3 шт.
- Цибуля велика – 1 шт.
- Часник – 1-2 зуб.
- Паста томатна – 1 ст.л.
- Аджика – 1-2 ч.л.
- Борошно – 1 ст.л.
- Олія – 3 ст.л.
- Сіль – за смаком.
- Суміш перцем молота – за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. Перед початком процесу очищаємо цибулю і часник, промиваємо м’ясо, готуємо спеції.
Крок 2. Яловичину і солоні огірки нарізаємо соломкою, цибуля дрібно подрібнюємо.
Крок 3. На гарячому рослинній олії підрум’янюємо м’ясо, закидаємо цибулю і доводимо до прозорості.
Крок 4. Далі в жароміцний посуд додаємо аджику, томатну пасту, солоні огірки, рубаний часник. Перемішуємо і заливаємо сумішшю з води і борошна.
Крок 5. Солимо і перчимо, змішуємо всі складові і тушкуємо під кришкою на повільному вогні до м’якості яловичини.
Крок 6. Не чекаючи охолодження, подаємо до столу. Смачного!
Тушкована яловичина з чорносливом
Тушкована яловичина з чорносливом – це блюдо, яке вражає своїм оригінальним кисло-солодким смаком і неповторним ароматом, який неможливо переплутати з чимось іншим. Подавати така страва можна не тільки до сімейного обіду, але і до святкової вечері.
Час готування – 70 хв.
Час приготування – 20 хв.
Порції – 4.
Інгредієнти:
- Яловичина – 500 гр.
- Чорнослив – 200 гр.
- Цибулина – 1 шт.
- Паста томатна – 1-2 ст.л.
- Олія соняшникова – для смаження.
- Сіль – за смаком.
- Спеції – за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. Цибулину « звільняємо » від лушпиння, дрібно нарізаємо і пасеруємо на невеликій кількості олії.
Крок 2. До прозорого цибулі закидаємо середні скибочки яловичини, випаровуємо вологу і присмачуємо томатною пастою – старанно перемішуємо.
Крок 3. Вміст сковороди повністю заливаємо водою і доводимо до кипіння, далі зменшуємо нагрів і тушкуємо під кришкою на протязі 60 хвилин. Після закінчення зазначеного часу, додаємо промитий чорнослив.
Крок 4. Тушкуємо інгредієнти ще 10-30 хвилин і тільки після посипаємо сіллю і улюбленими спеціями.
Крок 5. Розкладаємо по тарілках і знімаємо пробу. Смачного!
М’ясо по-французьки з яловичини
М’ясо по-французьки з яловичини – це святкове страву, яке подарує вам справжнє гастрономічне задоволення і насолоду. Для того, щоб м’ясо вийшло ніжним і тануть в роті, його слід старанно відбити кухонним молоточком, тоді успіх вам гарантований!
Час готування – 1 ч. 10 хв.
Час приготування – 20 хв.
Порції – 2.
Інгредієнти:
- Яловичина – 200 гр.
- Помідори – 2 шт.
- Сир твердий – 150 гр.
- Часник – 2 зуб.
- Майонез – 4 ст.л.
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. Готуємо складові страви: м’ясо обполіскуємо і розрізаємо на порційні шматочки, очищаємо часник.
Крок 2. Тонкими кільцями нарізаємо помідори.
Крок 3. Яловичі стейки відбиваємо кухонним молоточком і натираємо сіллю і перцем, змащуємо соусом з майонезу і часнику, пропущеного через прес.
Крок 4. Укладаємо яловичину в форму для запікання, вистелену фольгою. Зверху викладаємо слайси помідора, присипаємо сирною стружкою і наносимо сіточку з майонезу.
Крок 5. Запіканням страву в духовці при 200 градусах протягом 40-50 хвилин.
Крок 6. Смачного!
Класичний суп « Харчо » з яловичиною
Класичний суп « Харчо » з яловичиною – це перша страва улюблене багатьма, завдяки його пряному смаку, яскравого аромату і зігріваючого ефекту. Так давайте ж спробуємо приготувати справжню класику Грузії самостійно, головне – підготувати необхідні спеції.
Час готування – 120 хв.
Час приготування – 20-25 хв.
Порції – 6-8.
Інгредієнти:
- Вода – 3 л.
- Яловичина – 1 кг.
- Рис – 200 гр.
- Цибуля ріпчаста – 2 шт.
- Ядра волоського горіха – ½ ст.
- Часник – 3 зуб.
- Кінза – 1 пучок.
- Петрушка – 1 пучок.
- Ухцо-сунелі – 1 ч.л.
- Коріандр – ½ ч.л.
- Ткемалі – 4 ст.л.
- Паста томатна – 2 ст.л.
- Перець червоний мелений – ½ ч.л.
- Паприка солодка молота – 1 ч.л.
- Олія – для смаження.
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. Викладаємо на робочу поверхню всі інгредієнти, перераховані в списку.
Крок 2. Яловичину розрізаємо на великі сегменти, заливаємо водою і доводимо до кипіння. Знімаємо пінку і закидаємо очищену цибулю, розрізаний навпіл – відварюємо до готовності м’яса на помірному вогні.
Крок 3. Не втрачаючи часу, дрібно нарізаємо другу цибулину, доводимо до прозорості на середньому вогні на сковороді, попередньо розігрів олія.
Крок 4. До засмажці додаємо томатну пасту, подрібнений часник і прянощі – перемішуємо і прогріваємо всі разом 2-3 хвилини.
Крок 5. Тепер в сковорідку засипаємо ½ дрібно нарізаною зелені і соус « ткемалі » – помішуємо і прибираємо з конфорки.
Крок 6. У велику крихту подрібнюємо волоські горіхи.
Крок 7. Гарячий бульйон проціджуємо, виловлюємо м’ясо і нарізаємо або розбираємо на волокна.
Крок 8. У бульйоні до готовності відварюємо гарненько промиту рисову крупу.
Крок 9. До готовому бульйону додаємо зажарку і горіхи – перемішуємо.
Крок 10. Здобрюємо залишками зелені і сіллю, при необхідності. Відключаємо нагрів і настоюємо під кришкою 15-20 хвилин.
Крок 11. Також повертаємо яловичину в каструлю, переходимо до сервіровки. Смачного!
Соковиті відбивні з яловичини
Соковиті відбивні з яловичини, приготовані в клярі і обсмажені до рум’яності на сковороді – це просте і швидке страву, яке ідеально поєднується зі всілякими гарнірами: картопляне пюре, паста або крупи. Урізноманітнюйте свій звичний раціон ситним і дуже смачним блюдом.
Час готування – 30 хв.
Час приготування – 10 хв.
Порції – 2-3.
Інгредієнти:
- Яловичина – 400 гр.
- Олія соняшникова – для смаження.
- Яйця – 2 шт.
- Борошно – 1,5 ст.л.
- Куркума – 0,5 ч.л.
- Сіль – 0,5 ч.л.
- Перець чорний мелений – 0,5 ч.л.
Процес приготування:
Крок 1. М’ясо обполіскуємо під водою і насухо промакуємо рушником, нарізаємо шматками товщиною не більше одного сантиметра.
Крок 2. Кожну скибочку старанно відбиваємо кухонним молоточком з двох сторін.
Крок 3. У глибоку ємність розбиваємо яйця, висипаємо сіль, куркуму і чорний перець – збовтуємо до однорідної консистенції.
Крок 4. Вмішуємо борошно і кляр готовий.
Крок 5. Кожну відбивну обсушуємо серветками і повністю занурюємо в підготовлену суміш.
Крок 6. Обсмажуємо напівфабрикати на гарячому соняшниковій олії по 1-2 хвилини з кожного боку.
Крок 7. Негайно подаємо до столу і насолоджуємося. Смачного!
М’ясо з яловичини з вершковим маслом
М’ясо з яловичини з вершковим маслом – це вишукане блюдо, яке готується нешвидко, однак, практично не вимагає участі і уваги кулінара. Все, що потрібно – це підготувати компоненти і в правильній послідовності відправити на сковороду.
Час готування – 2 ч. 20 хв.
Час приготування – 15 хв.
Порції – 5.
Інгредієнти:
- Яловичина – 1 кг.
- Масло вершкове – 180 гр.
- Вода – 100 мл.
- Цибуля – 2 шт.
- Сіль – 1 ст.л.
- Цукор-пісок – 1 ст.л.
- Оцет столовий 9% – 1 ст.л.
- Часник – 10 зуб.
Процес приготування:
Крок 1. М’якоть яловичини ополіскуємо і нарізаємо шматочками середнього розміру поперек волокон.
Крок 2. Укладаємо м’ясо в казан, зверху розкладаємо кільця цибулі – заливаємо компоненти водою.
Крок 3. Додаємо кубики вершкового масла – закриваємо кришкою і тушкуємо на повільному вогні близько 60 хвилин (кришку не чіпаємо).
Крок 4. Після закінчення зазначеного часу, закидаємо в казан, подрібнений часник, сіль, цукор, вливаємо оцет і тушкуємо ще одну годину.
Крок 5. Після двох годин томління, страва подаємо до столу. Смачного!