Страви з картоплі – універсальне рішення для кожного домашнього меню. Адже з цього овочу можна приготувати безліч ситних і смачних частувань. Спеціально для вас ми зібрали кулінарну добірку з дев’яти яскравих і простих у виконанні рецептів з картоплі. Обов’язково беріть на замітку і радуйте близьких апетитними ідеями.
Смажена картоплю з грибами на сковороді
Смажена картоплю з грибами на сковороді – це дуже ситне, яскраве і неймовірно ароматне страва для вашого домашнього столу. Її можна подавати до сімейного обіду, вечері або перекусу. Якщо не знаєте, як посмажити картоплю смачно, то скористайтеся нашою перевіреною кулінарною ідеєю з покроковими фотографіями.
Час готування – 45 хвилин
Час приготування – 25 хвилин
Порції – 4
Інгредієнти:
- Картопля – 5-6 шт.
- Гриби лісові – 250-300 гр.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Сіль – за смаком.
- Олія – для смаження.
Процес приготування:
Крок 1. Лісові гриби перебираємо, промиваємо і відварюємо до готовності. Відкидаємо продукт на друшляк.
Крок 2. Очищаємо ріпчасту цибулю і нарізаємо її тонкими півкільцями.
Крок 3. Розігріваємо сковороду з олією. Обсмажуємо тут спочатку цибулю, а після додаємо гриби. Перемішуємо і смажимо все разом близько 5-10 хвилин.
Крок 4. Чистимо і промиваємо картоплю, після нарізаємо її тонкими напівкільцями.
Крок 5. Додаємо картоплю до грибів і цибулі. Акуратно все перемішуємо і смажимо до готовності картоплі.
Крок 6. У процесі заготівлі солимо частування за смаком.
Крок 7. Смачна і поживна смажена картопля з цибулею і грибами готова. Діліть на порції і подавайте до столу!
Тушкована картопля з м’ясом в каструлі
Тушкована картопля з м’ясом в каструлі виходить неймовірно соковитою, смачною і поживною. Готова страва можна подавати до обіднього столу, сімейної вечері. Ваші близькі оцінять таке ароматне частування, а на кулінарний процес піде зовсім небагато часу. Обов’язково беріть на замітку!
Час готування – 1 година
Час приготування – 15 хвилин
Порції – 4
Інгредієнти:
- Картопля – 400 гр.
- Філе куряче – 300 гр.
- Морква – 1 шт.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Часник – за смаком.
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
- Спеції – за смаком.
- Вода – 1 ст.
Процес приготування:
Крок 1. Підготуємо всі продукти за списком. Куряче філе заздалегідь розморожуємо, овочі очищаємо і промиваємо.
Крок 2. Підготовлена картопля нарізаємо невеликими шматочками.
Крок 3. Очищену морквину ріжемо тонкими півколами.
Крок 4. Тонкими напівкільцями обробляємо ріпчасту цибулю.
Крок 5. Дрібно нарізаємо шматок курячого філе.
Крок 6. Всі інгредієнти викладаємо в каструлю. Сюди ж відправляємо сіль, спеції і вливаємо воду. Тушкуємо все разом близько 45 хвилин. В кінці додаємо подрібнений часник для аромату.
Крок 7. Ароматна тушкована картопля з м’ясом в каструлі готова. Діліть на порції і подавайте до столу!
Картопляна запіканка в духовці
Картопляна запіканка в духовці виходить неймовірно ніжною, апетитний і смачною. Таке частування також порадує своєю універсальністю. Її можна подавати до обіду, вечері, святкового столу або в якості оригінального перекусу. Для нескладного і захоплюючого приготування використовуйте перевірений рецепт з нашої добірки.
Час готування – 50 хвилин
Час приготування – 30 хвилин
Порції – 8
Інгредієнти:
- Картопля – 500 гр.
- Фарш м’ясний – 500 гр.
- Сир твердий – 200 гр.
- Помідори – 350 гр.
- Цибуля ріпчаста – 150 гр.
- Масло вершкове – 50 гр.
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
- Олія – для смаження.
Процес приготування:
Крок 1. Підготуємо необхідні інгредієнти за списком.
Крок 2. Картоплю очищаємо від шкірки, промиваємо і відварюємо до готовності.
Крок 3. Очищаємо ріпчасту цибулю і дрібно нарізаємо його.
Крок 4. Такими ж кубиками обробляємо помідори.
Крок 5. Розігріваємо сковороду з олією. Обсмажуємо тут подрібнену цибулю до рум’янцю.
Крок 6. Доповнюємо цибулю м’ясним фаршем. Перемішуємо і смажимо близько 2-3 хвилин.
Крок 7. Викладаємо сюди помідори, солимо продукти і перчимо.
Крок 8. Перемішуємо вміст і обсмажуємо до готовності фаршу.
Крок 9. Відварну картоплю звільняємо від води і перетираємо в ніжне пюре.
Крок 10. На терку натираємо твердий сир.
Крок 11. Рівним шаром викладаємо фарш в форму для запікання.
Крок 12. Закриваємо м’ясний шар картопляним пюре.
Крок 13. Посипаємо все це тертим сиром. Випікаємо страву 30-35 хвилин при температурі 180 градусів.
Крок 14. Оригінальна картопляна запіканка в домашніх умовах готова. Діліть на порційні шматочки і подавайте до столу!
Картопляне пюре з молоком і вершковим маслом
Картопляне пюре з молоком і вершковим маслом – класика домашньої кухні. Особливо така страва дуже сподобається дітям. Подавайте ніжний і ароматний гарнір разом з іншими гарячими стравами, оселедцем або соліннями. Для простого і швидкого приготування скористайтеся перевіреним рецептом з нашої добірки.
Час готування – 40 хвилин
Час приготування – 15 хвилин
Порції – 6
Інгредієнти:
- Картопля – 8 шт.
- Масло вершкове – 50 гр.
- Молоко – 1,5 ст.
- Сіль – за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. Картоплю очищаємо від шкірки, промиваємо і викладаємо в велику каструлю. Великі овочі можна розрізати на половинки.
Крок 2. Заливаємо інгредієнт водою. Вона повинна повністю покривати картоплю.
Крок 3. Додаємо сюди сіль за смаком.
Крок 4. Відварюємо картопля до готовності і після акуратно зливаємо гарячу воду.
Крок 5. Додаємо до відварної картоплі вказану кількість вершкового масла.
Крок 6. Кип’ятимо молоко і також вливаємо його в загальну масу.
Крок 7. Розтираємо картоплю до отримання ніжного однорідного пюре.
Крок 8. Смачне картопляне пюре з молоком і вершковим маслом готове. Подавайте до столу в якості гарніру!
Картопля з м’ясом, запечена в горщиках
Картопля з м’ясом, запечена в горщиках – це дуже ситна і яскрава страва для вашого домашнього або святкового столу. Якщо хочете приємно здивувати гостей, то така кулінарна ідея точно для вас. Готове частування вийде дуже презентабельним, соковитим і ароматним. Спробуйте!
Час готування – 1 година 50 хвилин
Час приготування – 25 хвилин
Порції – 4
Інгредієнти:
- Картопля – 500 гр.
- Свинина – 300 гр.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Морква – 1 шт.
- Часник – 2 зубчика.
- Соус томатний або кетчуп – 1,5 ст.л.
- Паприка солодка – 1 ч.л.
- Приправа для картоплі – 1 ч.л.
- Сіль – 1,5 ч.л.
- Суміш перців – за смаком.
- Олія – для смаження.
Процес приготування:
Крок 1. Підготуємо горщики, в яких будемо випікати страву.
Крок 2. Очищаємо і промиваємо картоплю, після нарізаємо її невеликими кубиками.
Крок 3. Тонко обробляємо очищену цибулю з морквою.
Крок 4. Свинину заздалегідь розморожуємо, промиваємо і нарізаємо невеликими шматками.
Крок 5. Далі м’ясні шматочки обсмажуємо в невеликій кількості олії.
Крок 6. Готуємо м’ясо до рум’янцю, а не до повної готовності.
Крок 7. Окремо обсмажуємо цибулю до м’якого стану.
Крок 8. Кладемо до цибулі морквину. Смажимо все разом до м’якості моркви.
Крок 9. У горщики кладемо картоплю і м’ясо.
Крок 10. Зверху викладаємо обсмажені овочі.
Крок 11. Вливаємо сюди воду так, щоб вона повністю покрила всі інгредієнти.
Крок 12. Тепер додаємо томатну пасту і подрібнений часник.
Крок 13. Посипаємо все це сіллю і спеціями.
Крок 14. Накриваємо кришками і відправляємо в розігріту до 180 градусів духовку на 1 годину 20 хвилин.
Крок 15. Соковита і ароматна картопля з м’ясом в горщиках готова. Подавайте до столу!
Картопля з куркою в рукаві в духовці
Картопля з куркою в рукаві в духовці – це дуже ситна, яскрава і неймовірно ароматна страва для вашого домашнього столу. Її можна подавати до сімейного обіду, вечері або святкового столу. Якщо не знаєте, як запекти картоплю з куркою смачно, то скористайтеся нашою перевіреної кулінарною ідеєю з покроковими фотографіями.
Час готування – 2 години
Час приготування – 20 хвилин
Порції – 6
Інгредієнти:
- Картопля – 800 гр.
- Курка – 1,4 кг.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Морква – 1 шт.
- Майонез – 2 ст.л.
- Соус томатний – 30 мл.
- Гірчиця – 1 ч.л.
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
- Олія – 50 мл.
Процес приготування:
Крок 1. У глибокій тарілці з’єднуємо майонез, гірчицю, половину олії, томатний соус, сіль і мелений перець. Гарненько все перемішуємо до однорідності.
Крок 2. Курку обробляємо на невеликі шматки і занурюємо їх в приготований соус. Перемішуємо і відправляємо маринуватися.
Крок 3. Очищаємо від шкірки картоплю і добре промиваємо її.
Крок 4. Нарізаємо картоплю середніми за розміром шматками. Нарізаємо цибулю і морквину. З’єднуємо овочі в загальній мисці, солимо, перчимо, заливаємо олією. Перемішуємо і ставимо маринуватися в холодильник на пару годин.
Крок 5. Картоплю і курку викладаємо в рукав для запікання. Зав’язуємо кінчики з обох сторін.
Крок 6. Запікаємо заготівлю 1 годину 10-20 хвилин при температурі 190 градусів.
Крок 7. Апетитна картопля, запечена з куркою в рукаві готова. Можна пробувати!
Картопля фрі в домашніх умовах
Картопля фрі в домашніх умовах – ідеальне рішення для великих компаній і сімейних посиденьок. Закуску можна приготувати своїми руками дуже легко і просто. З простим покроковим рецептом страви, впораються навіть новачки. Обов’язково беріть на замітку і дивуйте своїх близьких.
Час готування – 30 хвилин
Час приготування – 15 хвилин
Порцій – 4
Інгредієнти:
- Картопля – 4 шт.
- Сіль – за смаком.
- Олія – 1 ст.
Процес приготування:
Крок 1. Чотири середніх картоплини очищаємо від шкірки і гарненько промиваємо під холодною водою.
Крок 2. Нарізаємо основний інгредієнт тонкими акуратними смужками. Заливаємо отримані шматочки холодною водою і вимочуємо протягом 10 хвилин.
Крок 3. Через вказаний час воду з картоплі повністю зливаємо. Гарненько просушуємо продукт паперовим рушником.
Крок 4. Сковорідку розігріваємо з олією. Після занурюємо сюди підготовлені смужки картоплі.
Крок 5. Смажимо заготовки до яскравого рум’янцю близько 5-7 хвилин. Перевертаємо шумівкою.
Крок 6. Обережно витягуємо золотисту картоплю з сковороди і викладаємо її на паперову серветку на дві хвилини. Даємо обсохнути.
Крок 7. Знову картоплю перекладаємо в киплячу олію, на цей раз на три хвилини.
Крок 8. Після повторного смаження знову кладемо продукт на паперові серветки. Даємо вбратися зайвій олії.
Крок 9. Картопля фрі в домашніх умовах готова. Подавайте до столу разом з улюбленими соусами!
Картопля, запечена в беконі
Картопля, запечена в беконі – це те, що точно урізноманітнює ваше звичне меню і приємно здивує близьких і гостей. Приготувати таке цікаве частування зовсім нескладно. Воно порадує поживними властивостями, оригінальним видом і неповторним смаком. Обов’язково спробуйте!
Час готування – 1 година
Час приготування – 30 хвилин
Порцій – 4
Інгредієнти:
- Картопля – 8 шт.
- Бекон сирокопчений – 8 пластин.
- Сир – 100 гр.
- Масло вершкове – 50 гр.
- Сіль – за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. Відбираємо акуратні картоплини однакового розміру. Добре промиваємо їх під водою.
Крок 2. Перекладаємо головний інгредієнт в сотейник. Заливаємо водою і відварюємо до готовності. Солимо до смаку.
Крок 3. Після варіння картоплю остуджуємо, очищаємо і нарізаємо половинками.
Крок 4. На одну половину кожного овоча кладемо по тонкому шматочку сиру.
Крок 5. Закриваємо половинку з сиром другою половинкою. Все це обмотуємо в тонкі пластинки сирокопченого бекону.
Крок 6. Перекладаємо заготовки в форму для запікання. Зверху кожної картоплі кладемо по шматочку вершкового масла. Випікаємо частування 30 хвилин при температурі 200 градусів.
Крок 7. Смачна картопля в беконі готова. Швидше подавайте до столу!
Класичні картопляні деруни
Класичні картопляні деруни – це улюблене багатьма частування, яке нескладно приготувати в домашніх умовах. Щоб ваші деруни вийшли найяскравішими і смачними, рекомендуємо скористатися перевіреним покроковим рецептом з нашої добірки. Порадуйте себе і близьких!
Час готування – 20 хвилин
Час приготування – 7 хвилин
Порцій – 2
Інгредієнти:
- Картопля велика – 1 шт.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Яйце – 1 шт.
- Борошно – 1 ст.л.
- Сіль – за смаком.
- Олія – для смаження.
Процес приготування:
Крок 1. Очищаємо і промиваємо картоплю, після натираємо її на дрібній терці. Кладемо отриману кашицю в велику миску.
Крок 2. Очищений ріпчасту цибулю також натираємо на дрібній терці. Відправляємо до картопляної маси.
Крок 3. Сюди розбиваємо куряче яйце, додаємо сіль і просіюємо борошно.
Крок 4. Добре перемішуємо заготівлю до отримання однорідної маси.
Крок 5. Сковороду добре прогріваємо з олією. Ложкою викладаємо сюди рідкувате тісто. Обсмажуємо до яскравого рум’янцю.
Крок 6. Акуратно перевертаємо заготовки і обсмажуємо з іншого боку також до рум’янцю.
Крок 7. Перекладаємо готове частування в тарілку. За бажанням, доповнюємо сметаною. Апетитні класичні деруни готові, можна пробувати!