Солянка збірна м'ясна – класичний рецепт та 9 варіантів з покроковими фото

Збірна м'ясна солянка – класичний рецепт на слов'янському столі. Це ситний наваристий суп, до складу якого входить кілька видів м'яса, у тому числі різних копченостей. Також незмінними інгредієнтами солянки є солоні огірки, картопля, зелень та приправи. Зазвичай у суп кладуть ще й томати чи томатну пасту, а заправляють його сметаною.

Збірна м'ясна солянка – класичний рецепт

У цьому класичному рецепті обов'язково використовуються солоні огірки, а от оливки та каперси додаються за бажанням. М'ясний ряд різноманітний, можна щось замінити чи виключити на ваш вибір.

На порцію Калорії: 69 ккал Білки: 5.2 г Жири: 4.6 г Вуглеводи: 1.7 г

    Смачного!

    Солянка м'ясна збірна з ковбасою та картоплею

    Це рецепт швидкої солянки, що позбавляє вас необхідності варіння бульйону. Суп виходить легким, нежирним і в міру ситним.

    Складові:

    • Варена та напівкопчена ковбаса – по 200 г.
    • Солоні огірки та свіжі помідори – по 2 шт.
    • Картопля – 300 г.
    • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
    • Лимон та оливки за бажанням.
    • Сіль|соль|, перець горошком, зелень за смаком.
    • Рослинна олія для смаження.

    Процес приготування:

    1. Налити в каструлю приблизно 2 літри води та поставити закипати.

    2. У цей час очистити картоплю, вимити та розрізати на скибочки, як для звичайного супу. У воду, що закипіла, всипати картоплю, залишити варитися на середньому вогні.

    3. Очищену та подрібнену цибулю обсмажити в олії, з нею разом згасити порізані на частини помідори. Можна замінити їх пастою з томатів або соусом, але враховуйте вміст у цих продуктах солі та цукру.

    4. Нарізати обидва види ковбаси тонкою соломкою або кубиками як вам подобається. Викласти нарізку до цибулі та томатів, перемішати.

    5. Солоні огірки також нарізати соломкою або кубиками і слідом за ковбасою викласти в сковороду. Усю масу потім на вогні 2-3 хвилини, а потім скинути в каструлю з картоплею.

    6. Варити суп 15-20 хвилин. Приправити його потрібними спеціями, до них бажано включити лавровий лист і перець горошком. Посолити страва небагато – враховуйте, що в супі знаходяться солоні ковбаси та огірки. Після цього додати нарізані оливки (за бажанням) і, вимкнувши вогонь, потримати солянку під кришкою 5 хвилин.

    7. Можна прикрасити розлитий по тарілках суп із зеленню та лимонними часточками. Заправити солянку сметаною чи майонезом.

    Смачного!

    Простий рецепт солянки з капусти з сосисками

    Цей рецепт оцінять любителі тушкованої капусти – корисної, ситної, але не обтяжливої страви. Сосиски (обов'язково вищого ґатунку) додадуть солянці насичений смак, а додавання пряних трав подарує аромат апетит.

    Складові:

    • Білокачанна капуста – 0,5 кг.
    • Сосиски – 3 шт.
    • Морква та цибуля – по 1 шт.
    • Томатна паста – 1 ст. л.
    • Запашний та чорний перець горошком – по 2 шт.
    • Лавровий лист – 2 шт.
    • Італійські трави – 2-3 р.
    • Сіль за смаком.
    • Зелень петрушки та кропу.

    Процес приготування:

    1. Молоду капусту нашаткувати тонкими скибочками. Якщо капуста зріла, що полежала, її можна після шаткування замочити в окропі на 30-60 хвилин. Відправити капусту в сковороду або казан з розігрітою олією. Спочатку обсмажити її, помішуючи, без кришки, а потім влити півсклянки води та на повільному вогні гасити під кришкою 30-40 хвилин.

    2. Цибулю і моркву подрібнити і пасерувати в сковороді 2-3 хвилини, потім покласти томатну пасту. Перемішати та зробити вогонь мінімальним.

    3. Сосиски, що розрізають на тонкі кружечки, викласти в сковороду до цибулі та моркви, перешкодити, потримати все на вогні пару хвилин.

    4. У майже готову капусту викласти моркву з цибулею та сосисками, добре розмішати масу. Додати всі спеції та сіль. Простежити за кількістю рідини у сковороді. Якщо її немає, долити небагато, щоб маса не була сухою. Закрити кришкою та гасити солянку ще хвилин 10-15.

    5. За бажанням можна додати до страви подрібнені оливки або каперси. Посипати готову солянку порізаною зеленню та подавати на стіл. Вона гарна і сама по собі, але можна доповнити її смак майонезом чи сметанним соусом.

    Смачного!

    Смачна та пікантна солянка по-грузинськи

    Така солянка готується на основі яловичого бульйону, а пікантність і особливий, незрівнянний смак, їй надає букет пряних трав. Страва виходить густою і ситною і подається з хлібом або вареною картоплею.

    Складові:

    • М'ясо яловиче – 500-600 г.
    • Огірки солоні (краще бочкові) – 3 шт.
    • Цибуля ріпчаста – 2 шт.
    • Часник – 3-4 зубчики.
    • Томатна паста – 2 ст. л.
    • Базилік, зіра, паприка, чорний та червоний мелений перець, мелений коріандр, лавровий лист, сіль – до смаку.
    • Зелень петрушки та кінзи – по 1 пучку.

    Процес приготування:

    1. Підготувати до варіння яловиче м'ясо: позбавити його плівок, помити і порізати на кубики середньої величини.

    2. У каструлю з холодною водою (близько 2 літрів) викласти яловичину та поставити варитися. Першу воду краще злити після закипання. Якщо ж готувати бульйон на першій воді, слід ретельно видаляти піну з поверхні води та стінок каструлі. Бульйон варити десь годину-півтори.

    3. Обсмажити в глибокій сковороді або сотейнику нарізану півкільцями цибулю. Томатну пасту викласти до цибулі та перемішати. Сюди відправити подрібнений на кубики солоний огірок.

    4. З готового бульйону вийняти м'ясо і розрізати|нарізати| на кубики або розділити на волокна. М'ясо викласти в сковороду із цибулею та огірками.

    5. Бульйон процідити через марлю або тонку бавовняну тканину. Відміряти близько склянки бульйону і влити їх у сковороду до інших компонентів. Кількість рідини може бути різною – залежно від того, яку густину ви хочете отримати солянку.

    6. У майже готову страву всипати подрібнений часник, спеції та сіль за смаком. На повільному вогні потримати сковороду приблизно 20 хвилин під кришкою. Перевірити на смак та консистенцію та вимикати.

    7. Рубаною зеленню посипати солянку і можна подавати до столу.

    Смачного!

    Покроковий рецепт приготування солянки з копченостями

    У цьому рецепті можна використовувати будь-які м'ясні копченості. Вони роблять солянку не тільки ситною, а й надають особливого «димного» аромату. За основу супу беруть бульйон, зварений на м'ясі чи бульйонних кубиках.

    Складові:

    • Бульйон м'ясний або на кубиках – 2 л.
    • Копчене м'ясо, яке є у холодильнику – 300 г.
    • Огірок солоний – 4 шт.
    • Цибуля ріпчаста – 2 шт.
    • Томатна паста – 2 ст. л.
    • Крупа перлова – 100 г.
    • Маслини та лимон за бажанням.
    • Сіль, приправи до смаку.

    Процес приготування:

    1. Перлову крупу замочити наперед у воді, краще залишити на ніч. Після цього зварити її в бульйоні до повної готовності. Не можна використовувати подрібнену перлівку, крупа повинна залишатися цільною, не розварюватися в кашу.

    2. У сковороді з олією обсмажити кільця або кубики цибулі, покласти до неї томатну пасту і згасити пару хвилин під кришкою.

    3. Огірки нарізати кубиками або натерти на великій тертці – від цього залежатиме підсумкова консистенція солянки. Додати їх до цибулі і всі разом потримати на вогні 5 хвилин.

    4. Копчені продукти нарізати кружальцями, кубиками як зручно. Не бійтеся змішувати різні види копченостей – у солянці багатий мікс лише вітається. Щоб м'ясо та ковбаски розкрили свій смак та аромат, їх потрібно обсмажити у сковороді на сильному вогні буквально 2 хвилини.

    5. У каструлю з бульйоном і перловкою викласти решту компонентів: копченості, цибулю з огірками, а також маслини, прянощі та сіль. Все поварити близько 15 хвилин під кришкою. Після цього зняти пробу і, якщо смак влаштовує, подавати до столу. Окрасою для солянки можуть бути шматочки лимона або листочки зелені.

    Смачного!

    Проста та смачна рибна солянка

    Рибна солянка – це симбіоз легкої ароматної юшки та наваристої слов'янської солянки. Таким супом можна насититися, але почуття тяжкості по собі він точно не залишить.

    Складові:

    • Сьомга чи інша червона риба – 800 г.
    • Солоні огірки – 3 шт.
    • Томатна паста – 2-3 ст. л.
    • Цибуля – 2 шт.
    • Морква – 1 шт.
    • Маслини чи оливки – 1 банка.
    • Лавровий лист – 2 шт.
    • Перець горошком – 3-4 шт.
    • Зелень, лимон, сіль до смаку.

    Процес приготування:

    1. Сьомгу або іншу рибу очистити від луски, вийняти потрухи, ретельно вимити і опустити в каструлю з холодною водою для варіння бульйону. Не варто брати лише голови чи хвости, інакше у вас вийде не солянка, а юшка. Після закипання зняти з поверхні води піну та варити рибний бульйон 20-30 хвилин.

    2. Цибулини та моркву подрібнити зручним способом та відправити на сковороду пасеруватися.

    3. Огірки порубати на кубики та відправити до овочів у сковороду. Перемішати і розбавити вміст 2-3 ложками томатної пасти. Повноцінною заміною пасті можуть бути свіжі помідори або томатний соус. Згасити овочі під кришкою 3-4 хвилини.

    4. З готового бульйону дістати рибу, рідку основу процідити і поставити на вогонь. У бульйон закинути вміст сковороди, розмішати.

    5. Рибу позбавити кісток, розібрати на шматочки і покласти в каструлю з бульйоном.

    6. Маслини чи оливки без кісточок також відправити у варево, можна цілими чи нарізавши на кружечки. Допускається і суміш маслин та оливок.

    7. Бульйон посолити, покласти в нього перець та лавровий лист, можна й спеціальні приправи для риби чи рибного супу. Закрити кришкою та варити хвилин 10-15. Подавати солянку з риби заведено з лимоном або зеленню.

    Смачного!

    Покроковий рецепт збірної грибної солянки з м'ясом

    У цьому рецепті основою страви є м'ясний бульйон, а смаковий акцент створюють гриби. Можна брати свіжі, сушені чи мариновані гриби на ваш смак.

    Складові:

    • Бульйон яловичий – 1,5-2 літри.
    • Шинка та варена ковбаса – по 100 г.
    • Гриби – 200 р.
    • Огірки солоні – 2 шт.
    • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
    • Томатна паста – 2 ст. л.
    • Масло вершкове – 2 ст. л.
    • Маслини за бажанням.
    • Сіль, перець, лавровий лист, зелень до смаку.

    Процес приготування:

    1. Зварити бульйон на основі м'яса яловичого або взяти готовий. Варену яловичину можна нарізати шматочками і додати в солянку, а можна й не використовувати.

    2. Цибулю почистити і подрібнити кубиками, обсмажити на вершковому маслі. Після цього додати томатну пасту і розмішати. До цибулі з пастою додати|добавляти| порізані шматочками солоні огірки. Все згасити під кришкою 10 хвилин.

    3. Нарізану кубиками ковбасу та шинку, обсмажити в сковороді до зарум'янювання.

    4. Гриби варені обсмажити протягом 5 хвилин на вершковому або олії. Якщо використовуєте сухі гриби, слід замочити на 6-10 годин, після відварити і обсмажити. Свіжі гриби також краще відварити, а потім обсмажити в олії.

    5. У розігрітий бульйон викласти компоненти один за одним: ковбасу з шинкою, гриби, цибулю з огірками. Посолити страву, покласти в неї спеції, серед них можуть бути спеціальні приправи для грибних страв. Додати лавровий лист, маслини та поварити під кришкою хвилин 10-15.

    6. Подавати грибну солянку із порубаною зеленню, каперсами або шматочком лимона.

    Смачного!

    Класична збірна солянка з куркою

    Для цього рецепту знадобиться куряча грудка, яка стане основою бульйону для приготування страви. Інші інгредієнти ті ж, що й для звичайної збірної солянки. Суп виходить легким, але чудово зігріває та дає багато енергії.

    Складові:

    • Купка куряча – 400 г.
    • Ковбаса варена та копчена – по 200 г.
    • Огірки мариновані – 2 шт.
    • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
    • Лавровий лист – 2 шт.
    • Перець горошком – 3-4 шт.
    • Томатна паста – 2 ст. л.
    • Сіль, кінза, петрушка до смаку.

    Процес приготування:

    1. Відварити у воді курячу грудку. Для повної готовності м'яса та бульйону достатньо 40-50 хвилин.

    2. Куряче м'ясо вийняти з рідини та нарізати кубиками.

    3. У олії обсмажити шматочки копченої та вареної ковбаси. Можна взяти сосиски чи шинку – все, що знайдете в холодильнику. При обсмажуванні копченості дають сильний запах та виділяють сік, який додасть пікантності солянці.

    4. Цибулину, попередньо нарізавши на півкільця, обсмажити в сковороді до прозорості.

    5. Мариновані огірки перетворити на кубики і змішати з цибулею у сковороді. Не зайвим буде додати до піджарювання кілька ложок розсолу з огірків.

    6. Змішавши вміст сковороди з томатною пастою, згасити 5 хвилин під кришкою на середньому вогні.

    7. У розігрітий курячий бульйон викласти шматочки грудки, обсмажену ковбасу, а також суміш із сковороди.

    8. Покласти в каструлю лавровий лист, горошини перцю, можна присмачити спеціями на свій смак. Посолити страва та варити 10-15 хвилин під кришкою на маленькій потужності.

    9. Добре посипати готову солянку зеленню кінзи, можна замінити її петрушкою або кропом, а також зеленою цибулею.

    Смачного!

    Класичний рецепт збірної солянки з яловичиною

    Якісна яловичина – головний компонент апетитної ситної солянки. Краще взяти лопаткову частину туші і добре очистити її від плівок та прожилок. Класичний набір компонентів та прянощів доповнить багатий смак наваристого супу.

    Складові:

    • 300 г яловичини.
    • 300 г різних копченостей.
    • 100 г сосисок.
    • 2 картоплини.
    • 1 цибулина.
    • 2 солоних огірків.
    • 1 бульба моркви.
    • 100 г консервованої червоної квасолі.
    • Сіль, приправи, зелень до смаку.

    Процес приготування:

    1. Яловиче м'ясо ретельно очистити від плівок, вимити і помістити в каструлю з холодною водою. Після 2-3-хвилинного кипіння води злити її і, промивши м'ясо, залити чисту холодну воду в каструлю. Варити бульйон на другій воді близько 1,5 години. З готової бульйонної основи вийняти м'ясо, нарізати його соломкою і відправити назад у каструлю.

    2. У сковороді зробити підсмаження з кубиків цибулі, натертої моркви, порізаних огірків та томатної пасти. Все це разом згасити під кришкою 5 хвилин, а потім додати квасолю та перемішати.

    3. Окремо обсмажити на олії кружечки чи кубики копченостей і сосисок.

    4. Очищену картоплю обробити на кубики і закинути в бульйон.

    5. Слідом за картоплею відправити в каструлю копченості та піджарку-мікс зі сковороди.

    6. Посолити суп, покласти в нього приправи, можна додати|добавляти| трохи розсолу з огірків, шматочок свіжого гострого перцю і продовжити варити на маленькому вогні хвилин 15.

    7. Останній етап приготування солянки – додавання до неї зелені за смаком.

    Смачного!

    М'ясна збірна солянка, виготовлена в мультиварці.

    Приготування солянки в мультиварці за часом та технологією не відрізняється від готування на плиті. Але смак солянки з мультиварки глибший. Залежно від моделі кухонного агрегату, використовується режим смаження або гасіння.

    Складові:

    • Яловичина – 300 р.
    • Асорті із копчених ковбасних виробів – 300 г.
    • Ріпчаста або червона цибуля – 1 шт.
    • Огірки солоні чи мариновані – 2 шт.
    • Томатна паста чи соус – 2 ст. л.
    • Корнішони, каперси чи оливки – 100 г.
    • Вода – 1,5 літри.
    • Сіль, лавровий лист, перець за смаком.

    Процес приготування:

    1. Перед початком підготовки інгредієнтів закип'ятити у чайнику 1,5 літра води.

    2. Яловиче м'ясо помити, нарізати на шматки середньої величини і скласти в чашу мультиварки. Залити гарячою кип'яченою водою і задати режим гасіння на 2 години.

    3. Доведений до готовності бульйон очистити від домішок, пропустивши через марлю. Яловичину порізати на дрібніші шматочки.

    4. У режимі «випікання» або «смаження» обсмажити порізану цибулю протягом 5-7 хвилин.

    5. Огірки натерти на тертці або нарізати кубиками, так само вчинити з корнішонами, каперсами або оливками. Додати ці компоненти до цибулі і в тому режимі витримувати ще 5 хвилин, перемішавши.

    6. До огірків та цибулі викласти томатну пасту або соус, закрити кришку і залишити суміш готуватися ще 5-7 хвилин.

    7. Підготовлені у вигляді соломки сосиски, копчені продукти та зварену яловичину відправити до вже протушкованих інгредієнтів у мультиварку на 10 хвилин.

    8. Налити в чашу яловичий бульйон, чи варто додавати до нього розсіл з огірків чи оливок – вирішуйте самі. За смаком підсолити та приправити, закрити кришку та поставити мультиварку в режим «випікання» («смаження»). Час витримки в даному режимі – 20 хвилин.

    9. Після вимкнення агрегату дати солянці відстоятися 5 хвилин, потім відкрити кришку, розлити суп по тарілках, прикрасити зеленню або лимонними кільцями і подавати зі сметаною.

    Смачного!

    Друзі, Вам подобається ця стаття? Поділіться з друзями!
    Коліжанка - жіночий інтернет-журнал