Сочевиця на гарнір – це корисне багате білком та вітамінами зерно, яке можна використовувати для приготування різних страв для балансу та різноманітності ваших вечерь чи обідів.
З сочевиці можна приготувати суп, пюре, салат, гарнір або додати її до різних каш і рагу. Така крупа відрізняється насиченим смаком та ароматом, тому її можна успішно комбінувати з іншими інгредієнтами. Також її можна готувати різними способами, наприклад: тушкувати в горщиках, використовуючи духову шафу або обсмажувати разом з класичною комбінацією пасерованих овочів – цибулею і морквою.
Сочевицю на гарнір можна подавати до м’яса, птиці чи риби. Для оформлення подачі можна посипати сочевицю свіжою зеленню (кріп, петрушка) або додати до неї кунжутне насіння для додаткового хрусткого смаку. В цілому, сочевиця на гарнір – це проста, але дуже смачна та корисна страва, яка підійде як для повсякденної вечері, так і для святкового столу. Вона добре наситить і забезпечить організм необхідними поживними речовинами.
Червона сочевиця на гарнір
Червона сочевиця на гарнір – це оригінальний варіант приготування гарніру, який не тільки смачний, але й ефектний на свій зовнішній вигляд. Червона сочевиця має незвичайний колір, який додасть страві особливий шарм. Така страва наситить організм цінними поживними речовинами.
Час приготування – 25 хв.
Час приготування – 20 хв.
Порція – 1.
Інгредієнти:
- Сочевиця червона – 120 гр.
- Вода –240 мл.
- Сіль – до смаку
- Перець чорний мелений – до смаку
- Олія рослинна – для смаження.
- Цибуля ріпчаста – 0,5 шт.
- Петрушка – 5 гр.
Процес приготування:
1) Все необхідне викладаємо робочу поверхню.
2) Бобову культуру висипаємо в друшляк і активно промиваємо під струменем води.
3) Дрібні кубики цибулі пасеруємо на розігрітій олії.
4) Додаємо сочевицю та перемішуємо, обсмажуємо інгредієнти 2-3 хвилини.
5) Заливаємо склад водою і доводимо до кипіння, тушкуємо під кришкою 15 хвилин, а потім доповнюємо чорним перцем та сіллю.
6) Змішуємо гарнір з рубаною петрушкою та подаємо до столу. Смачного!
Як приготувати зелену сочевицю на гарнір
Як приготувати зелену сочевицю на гарнір? Це здоровий та легкий варіант приготування гарніру, який відмінно підійде для дієтичного харчування та тих людей, які стежать за своєю фігурою та калоріями. Зелена сочевиця багата білком і клітковиною, що робить страву корисною та поживною
Час приготування – 45 хв.
Час приготування – 7 хв.
Порції – 3-4.
Інгредієнти:
- Сочевиця зелена – 1 ст.
- Вода – 2 ст.
- Сіль – 0,5 ч.л.
- Помідор – 1 шт.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Морквина – 1 шт.
- Олія соняшникова – для смаження.
Процес приготування:
1) Продукти, які нам потрібні для рецепту, викладаємо на робочий стіл.
2) Очищаємо коренеплоди та подрібнюємо: цибулю дрібно ріжемо, а моркву натираємо на тертці. Обсмажуємо овочі на олії 5-6 хвилин, часто помішуючи лопаткою.
3) Паралельно помідор надрізаємо хрест-навхрест і обдаємо окропом, знімаємо шкірку і дрібно ріжемо м’якоть. Висипаємо до засмаження разом із сіллю, перемішуємо та продовжуємо термічну обробку.
4) До тушкованих овочів висипаємо промиту бобову культуру.
5) Заливаємо водою у пропорції один до двох і доводимо до кипіння. Зменшуємо вогонь та закриваємо сковороду кришкою.
6) Готуємо протягом 20-25 хвилин. Смачного!
Сочевиця на гарнір на сковороді
Сочевиця на гарнір на сковороді – це швидкий та простий спосіб приготувати смачний та поживний гарнір. Приготування сочевиці на сковороді дозволяє зберегти всі корисні властивості продукту. Ця страва ідеально підходить для тих, хто стежить за своїм здоров’ям, але не бажає багато часу проводити за плитою. Гарнір із сочевиці на сковороді стане чудовим доповненням до будь-якого обіду.
Час приготування – 25 хв.
Час приготування – 10 хв.
Порція – 1.
Інгредієнти:
- Сочевиця червона – 100 гр.
- Болгарський солодкий перець – 0,5 шт.
- Морквина – 0,5 шт.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Каррі – 0,5 ч.л.
- Сіль – 0,5 ч.л.
- Приправа для плову – 0,25 ч.л.
- Вода –200 мл.
- Олія рослинна – для смаження.
- Перець чорний мелений – до смаку.
Процес приготування:
1) У сковороду вливаємо олію і прогріваємо, закидаємо дрібні кубики цибулі та брусочки м’якоті солодкого перцю та моркви.
2) Пасеруємо овочеве асорті до м’якості та легкого рум’янцю.
3) Додаємо промиту сочевицю і добре перемішуємо інгредієнти.
4) Вміст сковороди заливаємо водою, солимо і приправляємо.
5) Тушимо на повільному вогні 15 хвилин, щільно закривши кришкою.
6) Ароматну страву розділимо по порційних тарілках та запрошуємо родину до столу. Смачного!
Сочевиця з овочами на сковороді
Сочевиця з овочами на сковороді – це смачна та соковита страва, яка порадує своїм ніжним смаком. Комбінація сочевиці з овочами робить гарнір ще більш корисним та насиченим. Цей гарнір ідеально підійде для вегетаріанців та любителів яскравих уподобань.
Час приготування – 50 хв.
Час приготування – 10 хв.
Порція – 3.
Інгредієнти:
- Сочевиця червона – 200 гр.
- Морква – 200 гр.
- Цибуля ріпчаста – 100 гр.
- Болгарський солодкий перець – 150 гр.
- Вода –500 мл.
- Олія рослинна – для смаження.
- Куркума – до смаку.
- Паприка солодка мелена – до смаку.
- Сіль – до смаку.
- Перець чорний мелений – до смаку.
- Зелень – для прикраси.
Процес приготування:
1) Перед початком процесу очищаємо та промиваємо овочі, обполіскуємо крупу від пилу та бруду. Моркву натираємо за допомогою тертки з великими отворами, цибулю та солодкий перець дрібно ріжемо.
2) На повільному вогні розігріваємо олію і висипаємо цибулю з морквою, смажимо близько 5 хвилин і доповнюємо приправами, а також болгарським перцем – перемішуємо і продовжуємо готування.
3) До овочів висипаємо сочевицю та сіль, заливаємо водою і доводимо до кипіння.
4) Тушимо бобову культуру з овочевим асорті під кришкою 15 хвилин, зменшивши вогонь до мінімального.
5) До столу подаємо, не чекаючи остигання та посипавши зеленню. Смачного!
Сочевиця в горщиках у духовці на гарнір
Сочевиця в горщику в духовці на гарнір – це оригінальна та незвичайна страва, яка відмінно підійде для різноманітності звичного раціону. Приготування сочевиці таким чином зберігає всі смакові якості продуктів і надає страві особливого аромату. Цей варіант приготування сочевиці порадує не лише смаком, а й оригінальним способом подачі.
Час приготування – 40 хв.
Час приготування – 10 хв.
Порції – 2.
Інгредієнти:
- Сочевиця червона – 1 ст.
- Морквина – 0,5 шт.
- Цибуля ріпчаста – 0,5 шт.
- Вода – 2 ст.
- Олія рослинна – для смаження.
- Сіль – до смаку.
- Приправи – до смаку.
Процес приготування:
1) Головку цибулі «звільняємо» від лушпиння і нарізаємо дрібними кубиками. Висипаємо в сковорідку з розпеченою олією.
2) Додаємо аналогічно подрібнену моркву та смажимо, помішуючи, до світло-коричневого відтінку.
3) Промиту та обсушену сочевицю розділимо по горщиках.
4) Зверху розкладаємо обсмажені коренеплоди.
5) Всипаємо сіль та приправи, заливаємо крутим окропом і закриваємо кришкою. Готуємо за 200 градусів протягом 35-40 хвилин.
6) Готову сочевицю з овочами подаємо до столу негайно та насолоджуємось!
Сочевиця з грибами та овочами
Сочевиця з грибами та овочами – це ситна та ароматна страва, яка сподобається як вегетаріанцям, так і поціновувачам м’яса. Комбінація сочевиці з грибами та овочами робить гарнір багатим на вітаміни та корисні речовини. Ця страва стане чудовим вибором для вечері чи обіду, ідеально підійде як для повсякденного меню, так і для святкового столу.
Час приготування – 1 год.
Час приготування – 15 хв.
Порції – 4.
Інгредієнти:
- Сочевиця – 1 ст.
- Гриби –300 гр.
- Цибуля ріпчаста – 2 шт.
- Морква – 1 шт.
- Пастернак – 0,5 шт.
- Стебло селери – 0,25 шт.
- Кріп – 20 гр.
- Томатний соус – 3 ст.л.
- Часник – 3 зуб.
- Олія соняшникова – для смаження.
- Спеції – до смаку.
- Сіль – до смаку.
Процес приготування:
1) Перед початком процесу сочевицю заливаємо водою і залишаємо на годину-півтори. Потім промиваємо та відварюємо під кришкою на повільному вогні до розм’якшення.
2) Цибулю, гриби, селера, пастернак і часник дрібно ріжемо, моркву натираємо на тертці.
3) Подрібнені компоненти обсмажуємо на олії до випаровування вологи та легкої рум’яності. Солимо, орієнтуючись на власний смак.
4) До пасерованих компонентів викладаємо відварену бобову культуру і томатний соус – перемішуємо і прогріваємо разом ще 2-3 хвилини.
5) Сочевицю з грибами прикрашаємо подрібненою зеленню та дегустуємо. Готуйте та отримуйте задоволення!
Пюре з сочевиці на гарнір
Пюре з сочевиці на гарнір – це оригінальний та насичений смаком варіант приготування гарніру, який сподобається всім членам родини. Приготування пюре із сочевиці не займе багато часу, але при цьому страва вийде настільки смачною, що захочеться повторити досвід знову. Цей гарнір стане чудовим доповненням до будь-якої другої страви.
Час приготування – 60 хв.
Час приготування – 15 хв.
Порції – 2.
Інгредієнти:
- Сочевиця червона – 100 гр.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Морква – 1 шт.
- Стебло селери – 1 шт.
- Вода –200 мл.
- Вершкове масло – 15 гр.
- Сіль – 1 ч.л.
- Часник – 2 зуб.
Процес приготування:
1) Готуємо складові: ретельно промиваємо сочевицю, овочі та зелень, очищаємо та подрібнюємо довільно.
2) Поміщаємо сковороду на вогонь і розтоплюємо шматочок вершкового масла||, обсмажуємо селеру, моркву і цибулю до прозорості цибулинних скибочок.
3) Овочеве асорті заливаємо водою та солимо, додаємо сочевицю та часник – закриваємо кришкою та тушком 15-20 хвилин.
4) Апетитний склад перекладаємо в чашу блендера та пюруємо до однорідної консистенції.
5) Розділимо пюре по тарілках та подаємо до столу. Смачного!
Сочевиця на сковороді з цибулею та морквою
Сочевиця на сковороді з цибулею та морквою – це простий та ситний варіант приготування ситного гарніру. Сочевиця в поєднанні з овочами має незвичайний смак і аромат. Цей гарнір стане чудовим вибором для тих, хто цінує прості та смачні страви.
Час приготування – 30 хв.
Час приготування – 10 хв.
Порція – 3.
Інгредієнти:
- Сочевиця червона – 1 ст.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Морквина – 1 шт.
- Часник – 2 зуб.
- Вода – 1л.
- Оливкова олія – 1 ст.л.
- Лавровий лист – 1 шт.
- Сіль – до смаку.
- Зелень – до смаку.
Процес приготування:
1) Знімаємо шкірку та лушпиння з овочів, відміряємо зазначену кількість бобової культури.
2) Сочевицю промиваємо до прозорості води.
3) На тертці подрібнюємо морквину, ріжемо цибулю на кубики – висипаємо до основного компонента.
4) Додаємо сіль, перемішуємо та висипаємо в каструлю. Заливаємо інгредієнти водою та варимо на середньому полум’ї 15 хвилин з моменту закипання.
5) Відкидаємо сочевицю на сито і потім з’єднуємо з оливковою олією, лаврушкою, шматочками часнику та зеленню.
6) Даємо постояти під кришкою 7-10 хвилин.
7) Гарно викладаємо на тарілки за допомогою кулінарного кільця та приступаємо до трапези. Смачного!
Сочевиця у томатному соусі
Сочевиця в томатному соусі – це соковита та ароматна страва, яка радуватиме своїм смаком кожного гостя. Соковитий томатний соус відмінно гармонує з ніжною сочевицею, роблячи страву насиченою та гармонійною. Обов’язково спробуйте та розбавте «наплив» гречки, рису та макаронів!
Час приготування – 60 хв.
Час приготування – 10-15 хв.
Порції – 1-2.
Інгредієнти:
- Сочевиця червона – 100 гр.
- Часник – 2 зуб.
- Вода –320 мл.
- Оливкова олія – 2 ст.л.
- Черрі – 130 гр.
- Томати протерті – 0,5 ст.
- Цукор-пісок – 1 ч.л.
- Сіль – до смаку
- Цибуля ріпчаста – 0,5 шт.
- Перець чорний мелений – до смаку.
Процес приготування:
1) Згідно зі списком, наведеним вище, готуємо продукти.
2) Скибочки часнику обсмажуємо до рум’яності на столовій ложці олії.
3) В ароматне масло висипаємо промиту сочевицю, солимо і заливаємо водою – доводимо до кипіння і тушкуємо під кришкою близько 15 хвилин.
4) Паралельно готуємо соус: в іншому жароміцному посуді смажимо до прозорості дрібні кубики цибулі.
5) Додаємо часточки помідорів і гасимо до розм’якшення овочів.
6) Заливаємо пасеровані овочі протертими томатами, посипаємо цукром, сіллю та чорним перцем. Готуємо за помірного вирування 15 хвилин.
7) Розсипчасту сочевицю змішуємо із соусом і переходимо до сервірування. Смачного!