Скумбрія на зиму в банках – 10 рецептів консервів у домашніх умовах з покроковими фото

f9261ac5388a178d90118d0e2ca2e1c4

Скумбрія на зиму в банках – це проста домашня консервація, що допомагає господині швидко приготувати або доповнити будь-яку страву для столу. Скумбрія, як жирна океанська риба, в консервах добре поєднується з овочами та крупами, відмінно зберігається і смачна сама по собі, а варіантів її приготування багато.

Скумбрія на зиму в банках з овочами

Скумбрію на зиму в банках з овочами відрізняє насиченість смаку, соковитість, м'якість овочів та цілісність шматочків риби. Скумбрія перед консервацією розморожується на нижній полиці холодильника. У цьому рецепті з овочів беремо цибулю з морквою. Готуємо консерви в банку та в духовці, а обсяг банок вибираємо на власний розсуд.

b7e434288910e31ec10d83f6f0ae0b21

    Домашні консерви зі скумбрії в олії

    Домашні консерви зі скумбрії смачні у будь-якому варіанті виконання і в цьому рецепті консервуємо скумбрію в олії. Способи приготування консервів різні: духовка, автоклав, мультиварка та гасіння в каструлі. Готуємо скумбрію в каструлі, що нескладно, але потребує більше часу, а потім розкладаємо банки.

    Час приготування: 3 години.

    Час приготування: 20 хвилин.

    Порції: 1,5 л.

    Складові:

    • Скумбрія – 3 шт.
    • Олія – 150 мл.
    • Вода – 350 мл.
    • Сіль – 1 ст.
    • Цукор – 0,5 ч.л.
    • Лавровий лист – 3 шт.
    • Коріандр – 1 год.
    • Перець чорний горошок – до смаку.

    Процес приготування:

    Крок 1. Для приготування консервів вибираємо якісну скумбрію та її частково розморожуємо за природних умов (нижня полиця холодильника).

    4a12f53136771a89133360712b3d8dc0

    Крок 2. У риби видаляємо голову, хвіст, плавці та нутрощі з чорною плівкою. Потім тушки добре промиваємо під проточною водою.

    28e1ed9ee2c686e3a8193453b6c730cc

    Крок 3. Підготовлену чисту скумбрію нарізаємо шматочками порційними.

    f4351f0f3e0e7399867753bd3b66066f

    Крок 4. Для гасіння скумбрії беремо каструлю з товстим дном та кришкою без отвору. На дно каструлі компактно укладаємо один ряд нарізку скумбрії.

    c9500a2f0e07b28886a94fe8ecec093b

    Крок 5. Рибу посипаємо сіллю з цукром і додаємо спеції згідно з рецептом та особистим смаком.

    3d2af9a2b38151aec630e56301fff3e7

    Крок 6. У банку змішуємо до стану емульсії олію з чистою водою.

    cbd9643e8f2ec9b0428e87a13b513fa4

    Крок 7. Заливаємо сумішшю скумбрію та каструлю ставимо на середній вогонь, доводимо до кипіння та готуємо, не закриваючи кришку, протягом 15 хвилин.

    720461ef4320c1e7910f3005f681b989

    Крок 8. Потім каструлю щільно закриваємо, вогонь робимо мінімальним і гасимо скумбрію мінімум 2 години. Під час гасіння кришку відкривати не потрібно, що важливо для цього способу приготування.

    753a1dff0ef94ca092d6390bbe76b320

    Крок 9. Для консервів беремо чисті сухі банки об'ємом 0,5 л і їх стерилізація не потрібна.

    1b012b4391699177c6270a564191e0c5

    Крок 10. Після часу гасіння, приготовлену скумбрію розкладаємо по банкам.

    a52e4c32fa0ebc3aff69be768a5ac558

    Крок 11. Заливаємо рибу гарячим маринадом. Банки щільно закриваємо чистими кришками і після остигання ставимо в холодильник.

    b16d38c2b2e81f26043e52e5e33c3059

    Крок 12. Консерви зі скумбрії в маслі виходять дуже ніжними та кісточки майже не відчуваються. Подаємо скумбрію до столу зі шматочками червоної цибулі.

    547e2d662832f3667eb7faedbd5677ad

    Крок 13. Скумбрія в банках у холодних умовах зберігається добре, але недовго, оскільки з'їдається дуже швидко. Смачного!

    06a8354fe380df5b12ff7d300bf2c92a

    Салат зі скумбрії на зиму

    Салат із скумбрії на зиму за своєю суттю є рибними консервами, доповненими овочами у будь-якому наборі. У цьому рецепті беремо солодкий перець, моркву та цибулю. Готуємо салат у томатному соусі, ароматизованому спеціями. Технологія проста і швидка: гасимо овочеве рагу, окремо трохи відварюємо рибу і потім все з'єднуємо.

    Час приготування: 1 година 20 хвилин.

    Час приготування: 20 хвилин.

    Порції: 0,5л.

    Складові:

    • Скумбрія – 1 шт. (800 гр.).
    • Цибуля – 1 шт.
    • Морква – 1 шт.
    • Перець солодкий – 1 шт.
    • Томатна паста – ¼ ст.
    • Олія – 3 ст.л.
    • Вода – 100 мл.
    • Сіль – 1 год.
    • Цукор – 2 ч.л.
    • Оцет 9% – 2 год.
    • Лавровий лист – 1 шт.
    • Приправа для риби – 1 ст.
    • Перець чорний горошок – 1/2 ч.л.

    Процес приготування:

    Крок 1. Насамперед заздалегідь розморожуємо тушку скумбрії. Відмірюємо вказану в рецепті кількість овочів та приправи згідно з потрібним вам обсягом заготівлі. Приправи кладемо в окремі чашки, щоби все було під рукою.

    cf75372349c8663decc727b3e3d34b07

    Крок 2. Овочі чистимо, промиваємо під проточною водою і цибулю з перцем нарізаємо невеликими кубиками, а моркву подрібнюємо на терці корейської. Банки та кришки стерилізуємо будь-яким способом. Овочеву нарізку кладемо в сотейник, насипаємо до неї сіль з цукром, наливаємо олія і склянки води, томатну пасту і гасимо на невеликому вогні протягом 30 хвилин.

    a8b0b8a8217e9194548e190a0dc39d50

    Крок 3. Скумбрію чистимо, промиваємо, нарізаємо шматочками і відварюємо на середньому вогні протягом 20 хвилин у воді з додаванням солі, лаврового листа та горошків чорного перцю. Відварену скумбрію перекладаємо до тушкованих овочів, наливаємо столовий оцет, насипаємо рибну приправу, акуратно перемішуємо і гасимо ще 15 хвилин.

    026194c4b62d8bcb76f44dd3d5515eb3

    Крок 4. Приготований салат перекладаємо в стерильні банки, заливаємо маринадом, заповнюючи їх до верху, і одразу герметично закупорюємо. Після повного остигання салат ставимо на зберігання в холодне місце.

    1976d74e3b33c6038759355f4521d2fd

    Крок 5. Приготовлений салат зі скумбрії з овочами виходить смачним, ніжним та доповнить будь-який стіл. Смачного!

    fc494e59c392979749b59eae18d96283

    Скумбрія з помідорами на зиму в банках

    Хорошим варіантом рибних консервів із скумбрії буде консервування її з помідорами. У цьому рецепті свіжі помідори пюруємо та доповнюємо скумбрію морквою з цибулею. Своїм смаком ці консерви схожі на рибу в томатному соусі або смажену під маринадом, але за рахунок свіжих помідорів смак консерви виходить більш насиченим та вираженим.

    Час приготування: 3 години.

    Час приготування: 20 хвилин.

    Порції: 4 л.

    Складові:

    • Філе скумбрії – 2 кг.
    • Помідори – 4 кг.
    • Цибуля – 700 гр.
    • Морква – 1 кг.
    • Сіль – 3 ст.
    • Цукор – 200 гр.
    • Оцтова есенція – 2 ст.
    • Олія – 500 мл.
    • Лавровий лист – за смаком.
    • Перець червоний мелений – до смаку.

    Процес приготування:

    Крок 1. Свіжі помідори добре промити і перекрутити на м'ясорубці або подрібнити кухонним комбайном до пюре. За бажанням, у помідорів можна видалити шкірку.

    60141cd664e36d81a0671e8907af1afc

    Крок 2. Почистити і промити морквину і подрібнити за допомогою великої терки або комбайна.

    5229a15be5e0406c5e5b853ac9ae5511

    Крок 3. Цибулю очистити від лушпиння і нарізати невеликими кубиками.

    47bb43c4c5da99ef8901930a04a1822c

    Крок 4. У скумбрії видалити голову та хвіст.

    e2c95b5462cbef407a3ca57946244392

    Крок 5. Потім видалити начинки з чорною плівкою і рибу ретельно промити під проточною водою.

    747d9d397df0a291c3b034e90e3e194c

    Крок 6. В окремій каструлі протягом 20 хвилин та на невеликому вогні відварити скумбрію. Потім її остудити та розібрати на шматочки, видаляючи всі кісточки. Для цієї заготівлі у вас має бути 2 кг відвареної риби та без кісточок.

    b152a5cda18f457fdd19735dedf0adf5

    Крок 7. У спеціальний посуд для гасіння перелити перекручені помідори, додати до них нарізку цибулі та моркви, насипати вказану в рецепті кількість солі з цукром, налити олію і ці інгредієнти добре перемішати. Посуд з овочевою масою помістити на середній вогонь і варити при періодичному помішуванні протягом 1,5 годин. Частина рідини за цей час випарується, і маса стане густішою. Потім у цю масу покласти шматочки скумбрії та варити ще 20 хвилин. До кінця варіння додати лавровий лист та червоний перець. Вогонь вимкнути. Лаврові листи видалити, налити оцтову есенцію і перемішати.

    16b2a95b6888d66ba92579e09b997746

    Крок 8. Приготовлену скумбрію з томатами розкласти по заздалегідь простерилізованих банкам, герметично закупорити, остудити під теплим покривалом і після охолодження перенести на зберігання в прохолодне місце. Вдалих та смачних заготовок!

    faaa668e8df4ad0fed95997a82639f55

    Скумбрія з томатною пастою на зиму

    Скумбрія, як риба смачна та корисна, з томатною пастою на зиму буде гарною заготівлею для господині. Її можна використовувати і заправкою до супу, і гарніром до макаронів і картоплі, особливо в пісні дні. Такі консерви можна зберігати в холодильнику без втрати смаку, запаху та текстури скумбрії. Секрет успіху консервів з томатною пастою – вибір якісної скумбрії.

    Час приготування: 2 години 30 хвилин.

    Час приготування: 30 хвилин.

    Порції: 1 л.

    Складові:

    • Скумбрія – 1 кг.
    • Цибуля – 300 гр.
    • Морква – 160 грн.
    • Томатна паста – 3 ст.
    • Олія – 100 мл.
    • Вода – 600 мл.
    • Сіль – 1 год.
    • Цукор – 2 ст.
    • Оцет 6% – 2 ст.
    • Гвоздика – 4 шт.
    • Лавровий лист – 2 шт.
    • Перець чорний горошок – 10 шт.
    • Перець запашний горошок – 6 шт.

    Процес приготування:

    Крок 1. Насамперед потрібно підготувати, згідно з рецептом, всі продукти та спеції, щоб нічого не забути і все було під рукою. Почистити та промити овочі. Цибулю нарізати тонкими півкільцями, а моркву подрібнити на великій тертці. У скумбрії видалити голови з нутрощами та рибу ретельно промити під холодною водою.

    ec01ebeac6f9dbe9261161896f9f10e6

    Крок 2. Підготовлені тушки скумбрії обсмажити на олії та по 3-4 хвилини на кожному боці. Потім їх остудити, повністю видалити кісточки та рибу розділити на шматочки.

    4855d8c24126e4467455ad4cd9d02090

    Крок 3. У цій же сковорідці обсмажити до м'якості та легкого рум'яного кольору подрібнену цибулю з морквою. Смажити протягом 5 хвилин при помішуванні лопаткою.

    fef99916a5e4e4db9ea49c604ec77fa0

    Крок 4. Половину овочевої засмажки перекласти у спеціальну для гасіння каструлю. Поверх її викласти шматочки скумбрії та рибу покрити іншою засмажкою. Насипати всі спеції, сіль із цукром, налити оцет та томатну пасту, розведену невеликою кількістю води. Каструлю закрити кришкою. Гасити скумбрію в томаті на мінімальному вогні та протягом 2 годин, як мінімум. За цей час кілька разів долити в каструлю трохи води, щоб овочі не підгоріли.

    33ffaa8fe7fef75374eca243e22b326a

    Крок 5. Після часу гасіння скумбрію, тушковану з томатною пастою, розкласти по банкам. Заготівлю можна 2 тижні зберігати у холодильнику. Для тривалого зберігання банки із консервами стерилізуються 15 хвилин, як і звичайні домашні заготівлі. Скумбрія з томатною пастою подається до обіду з картоплею. Смачного!

    08236b05884ffc97c5ac0ec725ddf528

    Консервована скумбрія з цибулею на зиму

    Для любителів рибних консервів пропонується простий та швидкий варіант приготування скумбрії з цибулею та доповнений морквою. Риба вийде ніжною та соковитою, а овочі одразу будуть до неї гарніром. Пропорцію овочів можна змінити на свій смак або залишити тільки цибулю, але з морквою буде смачніше і красивіше. Готуємо консерви в банках та в духовці.

    Час приготування: 1 година 20 хвилин.

    Час приготування: 20 хвилин.

    Порції: 1,5 л.

    Складові:

    • Скумбрія – 1.5 кг.
    • Цибуля – 1 шт.
    • Морква – 2 шт.
    • Вода – 300 мл.
    • Сіль за смаком.
    • Цукор – 2 ст.
    • Лавровий лист – 3 шт.
    • Перець чорний горошок – 15 шт.

    Процес приготування:

    Крок 1. Скумбрію розморожуємо заздалегідь на нижній полиці холодильника. Потім видаляємо голови, хвости та нутрощі з чорною плівкою. Нарізаємо тушки порційними шматками, кладемо в миску, посипаємо сіллю і перемішуємо.

    eebf4f560b03d00b1aba01afa6e6e305

    Крок 2. Цибулю очищаємо від лушпиння і нарізаємо тонкими півкільцями.

    b180e4f0e41a75173098bf67099291b1

    Крок 3. Чистимо і промиваємо моркву і нарізаємо її скибочками довільної форми.

    f764bfa0f4e01dee051ba781c2acf371

    Крок 4. У чисті півлітрові банки кладемо по аркуші лавра і по 5 горошків чорного перцю.

    2b2a66c2b70c44a43dde566e8828daa0

    Крок 5. Потім у банки компактно укладаємо шматочки скумбрії, чергуючи їх із нарізкою цибулі та моркви. У кожну банку наливаємо до верху чисту воду.

    bbd28c37c36d6fb1b98fdb14cbd70b3d

    Крок 6. Банки прикриваємо закочувальними кришками, видаливши гумки. Можна банки прикрити шматочками фольги. Потім ставимо їх у холодну духовку і вмикаємо її на 150 градусів. І готуємо консерви протягом однієї години.

    9267dc58220d8c647becb8fca9d620d3

    Крок 7. Банки зі скумбрією та цибулею витягаємо з духовки та герметично закупорюємо кришками, помістивши у них гумки. Для нетривалого зберігання в холодильнику консерви можна закрити капроновими кришками. Смачних та вдалих заготовок!

    68914bed2be56a69e81e31686b5db89a

    Скумбрія з морквою та цибулею на зиму

    Скумбрія з морквою та цибулею на зиму буде у вас універсальною та смачною домашньою рибною заготівлею, яку ви зможете використовувати для різних частування. Скумбрія в цій заготівлі зберігає щільну текстуру і вийде соковитою за рахунок овочів. Консерви зі скумбрії з овочами доповнимо томатом і невеликим набором спецій.

    Час приготування: 1 година.

    Час приготування: 20 хвилин.

    Порції: 1 л.

    Складові:

    • Скумбрія – 1 шт.
    • Цибуля – 1 шт.
    • Морква – 2 шт.
    • Помідори – 3 шт.
    • Сік томатний – 1 ст.
    • Сіль – 2 ч. л.
    • Цукор – 2 ст.
    • Оцет 9% – 2 ст.
    • Олія – 4 ст.л.
    • Цукор – 2 ст.
    • Лавровий лист – 3 шт.
    • Перець запашний горошок – 5 шт.

    Процес приготування:

    Крок 1. Тушку скумбрії підготувати до консервування: почистити, промити холодною водою та відварити протягом 10-15 хвилин у воді з додаванням солі. Зварену скумбрію перекласти на тарілку та залишити для охолодження. Почистити та нарізати цибулю та моркву. Овочеву нарізку трохи обсмажити в розігрітій олії. Потім до неї насипати сіль із цукром та спеціями, покласти нарізані шматочками помідори та налити томатний сік. Все добре перемішати та згасити протягом 15 хвилин.

    c5458988d283483394587f0c314cc597

    Крок 2. Охолоджену скумбрію звільнити від кісток і розділити на шматочки.

    d2ef4f7c8574a4029cd19e1ca2894e25

    Крок 3. Перекласти скумбрію до тушкованих овочів, акуратно перемішати і потім на невеликому вогні протягом 10 хвилин.

    94cc1903f2e4bbfd8c9b729c794df4b2

    Крок 4. До кінця гасіння налити до риби з овочами столовий оцет, ще раз перемішати, зняти пробу та відкоригувати на свій смак. Вогонь вимкнути.

    f2c495e75b0c53d3c850a7a39848528c

    Крок 5. Банки та кришки заздалегідь простерилізувати зручним для вас способом. Гарячу заготовку укласти в банки та їх герметично закупорити. Банки поставити на кришки та накрити на ніч теплим покривалом.

    7112ac44ec39db029c5715fb99a83fa2

    Крок 6. Охолілі банки зі скумбрією та морквою з цибулею поставити на зберігання у прохолодне та темне місце. Смачних та вдалих заготовок!

    7641f6293a5c20edd193fa912444fad6

    Скумбрія з перловкою в банках

    Рибні консерви з додаванням овочів та різних круп стають досить популярною заготівлею, і їх варіантом буде скумбрія з перловкою у банках. Це набагато смачніше за консерви з магазину, а готуються вони нескладно і не вимагають кулінарного досвіду. Перловка для цієї заготівлі заздалегідь замочується. Скумбрія відварюється окремо. Усі інгредієнти тушкуються у казані чи каструлі з товстим дном.

    Час приготування: 2 години.

    Час приготування: 40 хвилин.

    Порції: 5 л.

    Складові:

    • Помідори – 3 кг.
    • Перловка – 500 гр.
    • Скумбрія – 4 кг.
    • Цибуля – 1 кг.
    • Сіль – 2 ст.
    • Оцет 9% – 2 ст.
    • Олія – 2 ст.
    • Спеції – до смаку.

    Процес приготування:

    Крок 1. Перлова крупа заздалегідь на ніч або кілька годин замочується в холодній воді.

    b59984fa1eac4d47578c3a96c25ef1aa

    Крок 2. Скумбрія ретельно чиститься, промивається та відварюється протягом 15 хвилин у підсоленій воді. Потім риба витягується з бульйону, остуджується, і в неї видаляються кістки.

    6e7223a6fa6485fc5bef5ec59fa35803

    Крок 3. Свіжі помідори очищаються від шкірки та пюруються будь-яким способом: на м'ясорубці або блендером.

    a8003773e2c74ae07b9f5275fd8cc687

    Крок 4. Цибуля очищається, нарізається тонкими чверть кільцями і обсмажується на сковорідці легкого рум'яного кольору.

    f4892a17586f198a6a9a6cb7854e8ca7

    Крок 5. У казан або каструлю з товстим дном кладеться промита та замочена перловка. Вона заливається томатним пюре. До перлівки перекладається скумбрія, обсмажена цибуля і насипаються, згідно з рецептом, сіль з будь-якими спеціями. Консерви готуються на маленькому вогні та при періодичному помішуванні до готовності перловки.

    1162c7dea1e733f5a874054fb7ab0ec8

    Крок 6. Банки та кришки стерилізуються будь-яким способом. Приготовлена скумбрія з перлівкою розкладається по банках, герметично закупорюється і накривається теплим покривалом. Після повного остигання банки з консервами переносяться на зберігання у підвал чи інше прохолодне місце. Вдалих та смачних заготовок!

    4edb73a9aaf885f853f9de66e0480999

    Консервована скумбрія з кабачками на зиму

    Хорошим варіантом скумбрії, що консервується на зиму, буде доповнення її набором овочів з кабачків, моркви та цибулі. У цьому рецепті беремо консервовану скумбрію. Овочі гасимо з томатною пастою і з'єднуємо їх із рибою. Кабачки краще вибрати сорти цукіні та молоді плоди. Готується ця консервація швидко та порадує вас своїм смаком.

    Час приготування: 1 год.

    Час приготування: 20 хвилин.

    Порції: 4 л.

    Складові:

    • Скумбрія консервована – 2 банки.
    • Кабачки – 2.5 кг.
    • Цибуля – 1 кг.
    • Морква – 1 кг.
    • Томатна паста – 500 гр.
    • Сіль – 3 ст.
    • Цукор – 1 ст.
    • Оцет 9% – 100мл.
    • Олія – 1 ст.

    Процес приготування:

    Крок 1. Моркву та цибулю почистити, промити та нарізати кубиками. Цю овочеву нарізку обсмажити до м'якості в розігрітій олії. Обсмажувати овочі можна відразу у казані чи каструлі з товстим дном.

    41aff007a957a5ebeb7bc4db597baa19

    Крок 2. Кабачки промити, очистити від шкірки та насіння і нарізати такими самими кубиками.

    d749a2f1e13480903697e2c477e38ade

    Крок 3. Перекласти нарізку кабачків до обсмажених овочів, налити томатну пасту, додати сіль із цукром та тушкувати овочі на мінімальному вогні протягом 20 хвилин.

    058f5bebbfb02aa82d32cc2946b98149

    Крок 4. Відкрити банки із консервованою скумбрією. Рибу розділити на невеликі шматочки і разом із олією перекласти до тушкованих овочів. Налити до салату столовий оцет. Потім все акуратно перемішати і згасити протягом 10 хвилин.

    d1ab896e907d6e9c1c67756cbcab9236

    Крок 5. Заздалегідь простерилізувати банки та кришки. Гарячий салат розкласти банками і герметично закупорити. Банки на добу вкрити теплим покривалом. Консервовану скумбрію з кабачками можна зберігати і за умов квартири. Салат, що залишився, можна відразу з'їсти з відвареною картоплею і оцінити його смак. Смачних та вдалих заготовок!

    7c33bb02ac0d20aa0de53977878845c4

    Скумбрія з баклажанами на зиму

    Скумбрія з баклажанами, як простий рибний салат, урізноманітнить ваш зимовий стіл, спростить і прискорить приготування будь-якої страви і буде самостійною смачною закускою. Він відрізняється густотою та ситністю і в гарячому вигляді може бути основною стравою на столі, особливо пісному. Крім баклажан до салату додамо цибулю та подрібнені свіжі помідори, які додадуть кислинку та зіграють роль натурального консерванту.

    Час приготування: 1 год.

    Час приготування: 20 хвилин.

    Порції: 3,5 л.

    Складові:

    • Скумбрія – 1 кг.
    • Баклажани – 1 кг.
    • Помідори – 1,5 кг.
    • Цибуля – 1 кг.
    • Часник – до смаку.
    • Томатна паста – 500 гр.
    • Сіль – 3 ст.
    • Цукор – 2 ст.
    • Оцет 9% – 150 мл.
    • Олія – 200 мл.

    Процес приготування:

    Крок 1. Скумбрія заздалегідь розморожується в природних умовах, чиститься, добре промивається, розділяється на філе і нарізується пластинками шириною до 3 см.

    d6167a821faf6361dd7996bf69e070ee

    Крок 2 Баклажани промиваються, нарізаються середніми кубиками, посипаються сіллю і залишаються на 15 хвилин, щоб пішла гіркота.

    50d94658e68d43ff8cde5bd5b41e80ed

    Крок 3. Цибуля очищається від лушпиння і нарізається кубиками або чверть кільцями.

    2bbe665426087c4e5a24a67f4a097d39

    Крок 4. Свіжі помідори промиваються та перекручуються на м'ясорубці або подрібнюються у кухонному комбайні.

    41ed187a28e5393a49f8a205094f2876

    Крок 5. У сотейник, казан або спеціальну для гасіння каструлю наливається олія, і перекладаються нарізки баклажанів з цибулею. При помішуванні дерев'яною лопаткою овочі тушкуються протягом 15 хвилин. Потім до них переливається помідорна маса, насипаються сіль із цукром, додається часник і все гаситься протягом 10 хвилин.

    75b0c8cf4184eaf7bd6b0bb556eaf37e

    Крок 6. Потім до тушкованих овочів перекладаються шматочки скумбрії. Все акуратно перемішується і салат готується на невеликому вогні ще 30 хвилин. За 5-7 хвилин до кінця готування салат наливається столовий оцет і все ще раз перемішується.

    4e923992fc71fd3cb2e0ec75649da4c2

    Крок 7. Приготовлений салат розкладається за заздалегідь простерилізованими банками, герметично закупорюється і банки ставляться на кришки. Скумбрія з баклажанами в банках накривається на добу теплим покривалом і після остигання переноситься на зберігання у темне та прохолодне місце. Смачних та вдалих заготовок!

    6fbbae159efb75f6cffdaa79caa6d907

    Друзі, Вам подобається ця стаття? Поділіться з друзями!
    Коліжанка - жіночий інтернет-журнал