Шулюм – 10 рецептів у домашніх умовах з покроковими фото

Шулюм – це неймовірно популярна страва серед країн Кавказу, його можна знайти в меню будь-якого кафе або ресторану, до того ж, господині завжди готують цю страву на святкові столи з будь-якого приводу. Шулюм є ситним і наваристим супом, який надає довге почуття насичення, завдяки м'ясному бульйону і овочам. А готується ця страва, як правило, в казані на багатті, проте, якщо такий спосіб приготування неможливо, то порадувати себе пряним супчиком можна і в умовах звичайної кухні, достатньо придбати необхідні продукти і почати творити!

Шулюм із баранини – класичний рецепт у домашніх умовах

Маючи під рукою скромний набір продуктів, що складається з картоплі, моркви, сала та баранини, можна з легкістю приготувати неймовірно смачну та ситну першу страву – шулюм. Страва виходить настільки наваристою, що зваривши її до обіду, вам не доведеться готувати друге – порції шулюма буде достатньо навіть для дорослого чоловіка.

    Домашній шулюм зі свинини в каструлі

    Якщо вам набридли такі перші банальні страви, як борщ, щі або розсольник – приготуємо ароматний супчик на кавказький манер зі свинячого бульйону і овочевих кубиків – шулюм. Така страва, напевно, порадує вас своїми чудовими смаковими характеристиками та наваристістю.

    Час приготування – 1 год. 30 хв.

    Час приготування – 15 хв.

    Порції – 6.

    Складові:

    • Свинина – 1 кг.
    • Картопля – 3 шт.
    • Морквина – 2 шт.
    • Цибуля – 1 шт.
    • Селера (кореневий) – за смаком.
    • Томати – 2 шт.
    • Чебрець – 2 гілочки.
    • Приправа “хмелі-сунелі” – 1 ч.л.
    • Часник – 4 зуби.
    • Сіль за смаком.

    Процес приготування:

    Крок 1. Шматок свинини ретельно промиваємо, укладаємо в каструлю і варимо в підсоленій воді до готовності м'яса. Пінку постійно знімаємо, щоб бульйон залишався кристально чистим. Наваристу основу супу проціджуємо через сито з дрібними отворами, а м'ясо виймаємо.

    Крок 2. Картоплю очищаємо від шкірки, розрізаємо на 4-6 частин залежно від розміру та перекладаємо в бульйон.

    Крок 3. Цибулину «звільняємо» від лушпиння і відправляємо в суп повністю або нарізаємо великими сегментами.

    Крок 4. Очищену морквину ріжемо товстими кільцями і теж пересипаємо в каструлю.

    Крок 5. Кореневий селера нарізаємо брусками і додаємо в шулюм.

    Крок 6. Соковиті помідори розрізаємо на кухлі – доповнюємо бульйон разом із гілочками ароматного чебрецю.

    Крок 7. Відразу після додавання помідорів, приправляємо страву великими скибочками часнику, чайною ложкою «хмелі-сунелі» і сіллю – ставимо на вогонь, доводимо до кипіння.

    Крок 8. Свинину розбираємо по волокнах або подрібнюємо ножем і пересипаємо в суп після закипання. Стомлюємо страву близько години на повільному вогні.

    Крок 9. Після часу прозорий бульйон з м'ясом і овочами подаємо до столу і за бажанням прикрашаємо зеленню. Смачного!

    Як приготувати смачний шулюм з яловичини?

    На жаль, не завжди надається можливість вибратися на природу і зварити ароматний суп у казані просто неба, але не варто засмучуватися, адже класику Кавказу можна приготувати і у звичайній каструлі на власній кухні, достатньо лише уважно прочитати рецепт і слідувати крокам, до яких прикріплені детальні фотографії.

    Час приготування – 3 год.

    Час приготування – 20 хв.

    Порції – 4.

    Складові:

    • Яловичина – 600 гр.
    • Картопля – 3 шт.
    • Баклажан – 1 шт.
    • Перець болгарський – 1 шт.
    • Кабачок – ½ шт.
    • Помідори – 1 шт.
    • Цибуля – 1 шт.
    • Петрушка – 1 пучок.
    • Часник – 2 зуб.
    • Аркуш лавра – 1 шт.
    • Приправа “хмелі-сунелі” – ½ ч.л.
    • Перець чорний мелений – до смаку.
    • Перець чилі – до смаку.
    • Сіль за смаком.

    Процес приготування:

    Крок 1. Для швидкості дій та власної зручності готуємо продукти, зазначені у списку інгредієнтів.

    Крок 2. Яловичину добре промиваємо під струменем води і відварюємо протягом двох годин на повільному вогні, постійно знімаючи пінку, що утворюється, для прозорості бульйону.

    Крок 3. Приблизно за 15 хвилин до готовності м'яса, нарізаємо крупно всі овочі (з кабачка і баклажана рекомендується зняти шкірку).

    Крок 4. У наваристий бульйон насамперед відправляємо картопляні кубики та сіль – варимо 10 хвилин. Після цього, додаємо інші овочі (крім часнику) і тушкуємоо ще 10-12 хвилин. Після закінчення часу приправляємо страву подрібненим часником, хмелі-сунелі, лаврушкою, меленим перцем і чилі – готуємо ще кілька хвилин і знімаємо з вогню. Настоюємо шулюм 20 хвилин під кришкою для насиченості смаку та розкриття спецій.

    Крок 5. Розливаємо страву по піалах і в кожну порцію додаємо по жмені дрібно нарубаної петрушки. Смачного!

    Класичний шулюм з баранини в казані на багатті

    Ніщо не зрівняється зі справжнім шулюмом, приготованим за класичним рецептом і на відкритому вогні. Така страва чудово урізноманітнить ваше меню, якщо ви збираєтеся на пікнік або в похід. Заздалегідь подбайте про необхідні продукти та порадуйте себе та друзів кавказьким супом.

    Час приготування – 2 год. 40 хв.

    Час приготування – 20 хв.

    Порції – 8.

    Складові:

    • Баранина (м'якуш на кісточці) – 900 гр.
    • Цибуля – 2 шт.
    • Томати – 2-3 шт.
    • Картопля – 4-5 шт.
    • Перець болгарський – 1 шт.
    • Зелень – 100 гр.
    • Часник – 4 зуби.
    • Сіль за смаком.
    • Перець запашний горошком – до смаку.
    • Лист лавровий – за смаком.

    Процес приготування:

    Крок 1. Відокремлюємо м'ясо від кістки, ріжемо на досить великі сегменти і добре промиваємо під струменем води.

    Крок 2. Перекладаємо баранину в казан і смажимо до утворення рум'яної скоринки.

    Крок 3. Золотисті шматочки заливаємо необхідною кількістю води і доводимо до кипіння.

    Крок 4. Через півгодини доповнюємо бульйон півкільцями очищеної цибулі.

    Крок 5. Ще через 10 хвилин відправляємо у казан великі скибочки томатів.

    Крок 6. Стомлюємо шулюм 15-20 хвилин і додаємо цільну або крупно нарізану картоплю.

    Крок 7. Приправляємо страву сіллю, горошками перцю та лаврушкою – варимо до м'якості картоплі. За 2-3 хвилини до готовності в казан пересипаємо дрібні шматочки часнику та подрібнену зелень.

    Крок 8. Знімаємо казанок з вогню та наполягаємо ще 20 хвилин під кришкою. Смачного!

    Лише раз, замінивши традиційні шашлики оригінальною стравою, яка скрасить будь-який пікнік – шулюмом, приготовленим у казані на багатті, ви повертатиметеся до цього рецепту знову і знову, що зовсім не дивно. Адже з найпростіших і найдоступніших продуктів виходить неймовірно смачна і навариста перша страва.

    Час приготування – 1 год. 10 хв.

    Час приготування – 15 хв.

    Порції – 8.

    Складові:

    • Свинина – 2 кг.
    • Картопля – 1,5 кг.
    • Цибуля ріпчаста – 2 шт.
    • Зелень – 1 пучок.
    • Цибуля зелена – за смаком.
    • Лист лавровий – за смаком.
    • Сіль за смаком.
    • Приправи – до смаку.
    • Перець чорний мелений – до смаку.

    Процес приготування:

    Крок 1. Поки що в казані закипає вода – нарізаємо свинину шматочками бажаного розміру.

    Крок 2. Як тільки вміст товстостінного посуду почне булькати – занурюємо дві очищені цілі цибулини.

    Крок 3. Повторно доводимо до кипіння і відправляємо в казанок м'ясні шматочки, тушкуємоо періодично знімаючи пінку. Солимо і приправляємо відповідно до своїх уподобань.

    Крок 4. Через 40 хвилин доповнюємо суп цільною або нарізаною картоплею.

    Крок 5. Зелена цибуля і будь-яку другу зелень дрібно шаткуємо. За потреби підливаємо воду в казан.

    Крок 6. Як тільки картопля стане м'якою та розвареною – знімаємо посуд з вогню та розливаємо шулюм по тарілках, присипавши кожну порцію зеленню. Смачного!

    Як зварити шулюм з яловичини в казані на багатті?

    Поєднання «міцного» яловичого бульйону та овочів нікого не залишить байдужим, адже це не тільки поживно та корисно, але ще й неймовірно смачно. Особливий аромат і пікантність готової першої страви надає часник, свіжа кінза та суха аджика. Грамотне компонування інгредієнтів подарує вам справжній букет зі смаків та яскравих фарб.

    Час приготування – 2 год. 50 хв.

    Час приготування – 20 хв.

    Порції – 6.

    Складові:

    • Яловичина – 800-900 гр.
    • Картопля – 5-6 шт.
    • Цибуля – 2 шт.
    • Морквина – 1-2 шт.
    • Баклажан – 1 шт.
    • Томати “чері” – 300 гр.
    • Перець болгарський – 2 шт.
    • Перець чилі – 1 шт.
    • Часник (молодий) – ½ головки.
    • Петрушка – 1 пучок.
    • Кінза – 1 пучок.
    • Аркуш лавра – 2-3 шт.
    • Часник гранульований – ч.л.
    • Приправа “хмелі-сунелі” – 1 ч.л.
    • Аджика суха – 1 ч.л.
    • Сіль адигейська – за смаком.

    Процес приготування:

    Крок 1. Яловичина ретельно промиваємо під струменем води, зачищаємо від білих плівок і хрящів, нарізаємо шматками середнього розміру.

    Крок 2. Укладаємо м'ясний компонент у казан, заливаємо водою і варимо протягом півтори-двох годин, знімаючи пінку. Приблизно через 90 хвилин, відправляємо в бульйон цільну моркву та цибулину (без шкірки та лушпиння) та лавр.

    Крок 3. З картоплі знімаємо шкірку.

    Крок 4. І нарізаємо часточками або соломкою за допомогою фігурного або простого ножа – засипаємо в суп і тушкуємоо протягом 5 хвилин.

    Крок 5. Аналогічним способом ріжемо баклажан.

    Крок 6. Соломкою нарізаємо солодкий перчик.

    Крок 7. Дрібно шаткуємо цибулину, що залишилася.

    Крок 8. Черрі розрізаємо на 2 чи 4 частини залежно від обсягу.

    Крок 9. Перець «чілі» нарізаємо кільцями або півкільцями.

    Крок 10. Підготовлені овочі перекладаємо в казан і відварюємо до повної готовності.

    Крок 11. Пучки петрушки та кінзи обполіскуємо водою і даємо трохи часу обсохнути, очищаємо голівку часнику.

    Крок 12. Зелень дрібно рубаємо, а зубки пекучого овоча нарізаємо тонкими слайсами.

    Крок 13. До моменту, коли картопля та інші компоненти будуть практично готові – солимо та додаємо спеції.

    Крок 14. За 2-3 хвилини до кінця приготування додаємо в суп петрушку, часник і кінзу. Потім наполягаємо шулюм під кришкою 10-15 хвилин для повного розкриття ароматів.

    Крок 15. Після того, відкриваємо кришку.

    Крок 16. І подаємо наваристий і ситний шулюм до столу на радість гостям та близьким. Смачного!

    Дуже смачний шулюм із дикої качки

    Якщо ви або ваші близькі захоплюються полюванням і у вашому будинку найчастіше з'являється дичина, а саме качки, то рекомендуємо вам приготувати справжній мисливський суп у кавказькому стилі – наваристий та ароматний шулюм. Ця страва закохує в себе з першої ложки, тому запишіть рецепт, адже він вам знадобиться далеко не один раз!

    Час приготування – 2 год. 30 хв.

    Час приготування – 25 хв.

    Порції – 6.

    Складові:

    • Качка дика – 1 шт.
    • Картопля (молода) – 9 шт.
    • Цибуля (дрібна) – 11 шт.
    • Часник – 4 зуби.
    • Помідори – 1 шт.
    • Перець болгарський – 1 шт.
    • Перець чилі – 1 шт.
    • Морквина – 1 шт.
    • Яблука (зелені) – 1 шт.
    • Аркуш лавра – 1 шт.
    • Олія – 3-5 ст.л.
    • Петрушка – до смаку.
    • Кріп – за смаком.
    • Перець запашний мелений – до смаку.
    • Сіль за смаком.

    Процес приготування:

    Крок 1. Підготовляємо продукти за списком: з дичини знімаємо шкірку, нарізаємо невеликими сегментами та ретельно промиваємо під струменем води.

    Крок 2. У товстостінному казані розігріваємо олію і підрум'янюємо качку (близько 20 хвилин).

    Крок 3. Дрібну цибулю очищаємо від лушпиння і залишаємо цілісним, часник придавлюємо товкачем для картопляного пюре або ребром широкого ножа.

    Крок 4. До рум'яного м'яса пересипаємо підготовлені овочі.

    Крок 5. Одну велику морквину нарізаємо товстими кружальцями і відправляємо в казан – перемішуємо.

    Крок 6. Компоненти в жароміцному посуді заливаємо необхідною кількістю води.

    Крок 7. Приправляємо шулюм лавром, гострим та запашним перцем – тушкуємоо на повільному вогні близько 60 хвилин.

    Крок 8. Через годину додаємо до бульйону зелене яблуко, розрізане на часточки, варимо ще півгодини.

    Крок 9. Молоду картоплю нарізаємо четвертинками.

    Крок 10. Перекладаємо картопляні часточки в суп, даємо закипіти і готуємо ще 20-30 хвилин.

    Крок 11. За 10 хвилин до готовності додаємо в казан соломку з болгарського перцю та шматочки соковитого томату. Солимо на свій смак і після вимикання вогню наполягаємо під кришкою 15-20 хвилин.

    Крок 12. Подрібнюємо зелень і підсипаємо в кожну піалу, наповнену шулюмом. Смачного!

    Простий і смачний рецепт шулюма з курки з картоплею

    Шулюм – дуже ситна і досить жирна страва, яка насичує на довгий годинник, однак, таку важку їжу можуть вживати не все і для вирішення цієї проблеми, рекомендуємо спробувати приготувати менш калорійний варіант на курячому бульйоні. Повірте, смакові характеристики від такої заміни не погіршаться!

    Час приготування – 1 год. 30 хв.

    Час приготування – 15 хв.

    Порції – 8.

    Складові:

    • Курка – 1 шт.
    • Картопля – 1 кг.
    • Цибуля – 2-3 шт.
    • Часник – 3 зуб.
    • Томати – 1 шт.
    • Аркуш лавра – 2-3 шт.
    • Сіль за смаком.
    • Перець чорний горошком – до смаку.
    • Приправи – до смаку.
    • Зелень – 1 пучок.

    Процес приготування:

    Крок 1. Курку розрізаємо на великі сегменти та ретельно промиваємо під струменем води.

    Крок 2. Укладаємо м'ясо в каструлю відповідного розміру і відварюємо в підсоленій воді до готовності, додаємо лавр і горошини перцю. Не забуваємо знімати пінку, що утворюється, для прозорості бульйону.

    Крок 3. Бульби картоплі очищаємо від шкірки та нарізаємо великими часточками.

    Крок 4. Очищену цибулину нарізаємо пір'ям.

    Крок 5. Підготовлені овочі пересипаємо у готовий бульйон.

    Крок 6. Через 25 хвилин доповнюємо суп томатом (попередньо знімаємо шкірку та хаотично нарізаємо).

    Крок 7. За 10 хвилин до готовності картоплі, підсипаємо улюблені спеції, подрібнений часник та зелень. Перед подачею наполягаємо під кришкою щонайменше 15 хвилин і насолоджуємося. Смачного!

    Як приготувати домашній шулюм у мультиварці?

    Незважаючи на те, що шулюм – це страва, яка вимагає досить довгого варіння в казані на вогнищі або в каструлі товстостінні + постійно необхідно знімати пінку для прозорості бульйону, що не дозволяє залишати суп без нагляду. Однак це завдання можна дуже просто вирішити – приготувати шулюм у мультиварці!

    Час приготування – 3 год. 20 хв.

    Час приготування – 15 хв.

    Порції – 6.

    Інгредієнти :

    • Баранина на кістки – 1 кг.
    • Картопля – 1 кг.
    • Морквина – 500 гр.
    • Цибуля – 250 гр.
    • Помідори/паста з томатів – 200 гр./2-3 ст.
    • Перець солодкий болгарський – 300 гр.
    • Вода – 2,5-3 л.
    • Зелень – 1 пучок.
    • Аркуш лавра – за смаком.
    • Спеції – 1/3 ст.л.
    • Сіль за смаком.
    • Перець чорний мелений – до смаку.

    Процес приготування:

    Крок 1. М'ясо добре промиваємо під водою, поміщаємо в чашу разом з неочищеною цибулею і заливаємо необхідною кількістю води. Включаємо програму Суп або Гасіння, а на таймері встановлюємо 120 хвилин. Після звукового сигналу викидаємо цибулину, м'ясо перекладаємо в тарілку, а наваристий бульйон проціджуємо через дрібне сито.

    Крок 2. Коли баранина трохи охолоне – відокремлюємо м'ясо від кістки і розбираємо по волокнах або нарізаємо.

    Крок 3. Тепер у чашу відправляємо великі кубики картоплі, подрібнений часник, кільця моркви та часточки томатів та солодкого перцю.

    Крок 4. Приправляємо компоненти спеціями, перцем, сіллю та лавром. Вливаємо проціджений бульйон, додаємо м'ясо та закриваємо кришку.

    Крок 5. Включаємо той самий режим, який використовувався для варіння баранини, і тушкуємоо протягом однієї години. Після завершення роботи мультиварки доповнюємо шулюм дрібно нарізаною зеленню і даємо настоятися 10 хвилин.

    Крок 6. Смачного!

    Смачний шулюм зі свинячих реберців

    У класичному рецепті приготування шулюма, як правило, використовується баранина, проте дане м'ясо люблять далеко не всі, тому що для того, щоб позбутися специфічного запаху, потрібно «повозитися». Тому сьогодні до вашої уваги представляється варіант приготування кавказького супу на основі м'ясистих свинячих реберців.

    Час приготування – 120 хв.

    Час приготування – 20 хв.

    Порції – 6.

    Складові:

    • Свинячі ребра – 700 гр.
    • Картопля – 800 гр.
    • Морквина – 2 шт.
    • Цибуля – 2 шт.
    • Томатна паста – 2-3 ст.л.
    • Молоко – 70мл.
    • Сіль за смаком.
    • Перець чорний мелений – до смаку.

    Процес приготування:

    Крок 1. Ребра розрізаємо на сегменти і укладаємо в каструлю відповідного розміру – заливаємо водою, доводимо до кипіння і потім тушкуємоо на маленькому вогні під кришкою прикритою близько години.

    Крок 2. Всі овочі, вказані у списку інгредієнтів, очищаємо та нарізаємо шматочками досить великого розміру.

    Крок 3. Підготовлені компоненти пересипаємо в бульйон і добре перемішуємо.

    Крок 4. Доповнюємо шулюм пастою з томатів і знову розмішуємо.

    Крок 5. Через 10 хвилин вливаємо молоко і варимо суп до готовності картоплі. Наприкінці готування солимо і перчимо на свій смак. Смачного!

    Друзі, Вам подобається ця стаття? Поділіться з друзями!
    Коліжанка - жіночий інтернет-журнал