Що приготувати на день народження для дорослих – це споконвічне питання, яким спантеличені іменинники чи ювіляри. Хочеться приготувати щось смачне та невигадливе для дорослих та дітей, не витративши багато часу. Так, щоб догодити всім гостям, враховуючи їх переваги. У сьогоднішній збірці зібрані популярні страви, так би мовити класика. Навіщо щось вигадувати, якщо все давно вигадано за нас. Тут ви знайдете і прості рецепти і ті, над якими трохи потрібно буде почаклувати. Ваша звана вечеря обов’язково увінчається успіхом, якщо докласти зусиль.
Фарширована курка цілком в духовці
Фарширована курка цілком в духовці не зможе зрівнятися ні з однією стравою. Просте бюджетне частування очолить ваше торжество і буде виглядати досить доречно на будь-якому святковому столі. Гарантую, що успіх вечері чекає кожного, якщо скористатися цим простим способом. Ніжне соковите м’ясо і красива хрустка скоринка в тандемі просто смакота.
Час готування – 2 ч. 00 хв.
Час приготування – 15 хв.
Порції – 6
Інгредієнти:
- Куряча тушка – 1,8 кг.
- Картопля середня – 2 шт.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Соєвий соус – 100 мл.
- Сіль – за смаком.
- Паприка солодка молота – за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. Насамперед приготуйте маринад. У ємність вилийте соєвий соус, насипте сіль і молоту солодку паприку. Спеції регулюйте в залежності від уподобань. Розмішайте до стану однорідної субстанції.
Крок 2. Курячу тушку обмийте під краном і обсушити паперовими рушниками. При необхідності видаліть пір’я.
Крок 3. Приготованим маринадом щедро натріть курку зовні і всередині.
Крок 4. Залиште курку полежати, поки будете займатися овочами. Маринад вбереться, знову повторіть процедуру з рештою соусом.
Крок 5. З цибулини приберіть верхній шар, і наріжте півкільцями. Картоплю вимийте щіткою, зніміть шкірку овочечисткою. Наріжте скибочками. Овочі підсолити і перемішайте.
Крок 6. Курку нафаршируйте підготовленою начинкою. Викладіть тушку на фольгу для запікання.
Крок 7. Запакуйте тушку в кілька шарів фольги. Складіть в ємність для запікання. Деко помістіть в розігріту духовку, і запікайте красуню при температурі 200 градусів близько години. Через час зніміть фольгу і дайте зарум’янитися ще півгодини.
Крок 8. Птицю акуратно витягніть з духовки, зніміть фольгу і перекладіть на святкову тарілку. Задекоруйте на свій розсуд.
Крок 9. Кличте гостей і приступайте до трапези. Їжте смачно! Приємної насолоди!
Святкова качка в медово-гірчичному соусі в духовці
Качка в медово-гірчичному соусі в духовці виглядає просто чудово. А на смак виходить божественний. Качку легко пересушити, але з цим рецептом у вас точно пройде все, як треба! Мінімум інгредієнтів і зусиль, максимум компліментів і задоволення. Готуйте, пробуйте і радуйте рідних!
Час готування – 5 ч. 15 хв.
Час приготування – 15 хв.
Порції – 8
Інгредієнти:
- Качка – 2 кг.
- Мед квітковий – 4 ст.л.
- Гірчиця – 3 ст.л.
- Сіль – 1,5 ч.л.
- Перець чорний мелений – 0,5 ч.л.
Процес приготування:
Крок 1. Насамперед, зберіть продукти. Обмийте качину тушку і просушіть паперовими серветками. При необхідності позбудьтеся від пір’я і виріжте залозу на огузку.
Крок 2. У піалі з’єднайте гірчицю і квітковий мед. Розмішайте до стану однорідної субстанції.
Крок 3. На тушку насипте сіль і мелений перець. Гарненько розподіліть масажними втирають рухами зовні і всередині тушки.
Крок 4. Потім полийте апетитним соусом і рівномірно розподіліть його. Для зручності візьміть силіконовий пензлик і розмажте маринад по всій тушці. Качку складіть в рукав для запікання і залиште маринуватися при кімнатній температурі в середньому на 3-3,5 години.
Крок 5. Запечатану в рукаві тушку складіть в ємність для запікання. Деко помістіть в розігріту духовку, і запікайте при температурі 200 градусів 1 годину 50 хвилин. Через час розріжте рукав, полийте жиром і дайте зарум’янитися ще 10 хвилин.
Крок 6. Рум’яну качку акуратно витягніть з духової шафи і перемістіть на святкову тарілку. Задекоруйте на свій розсуд. Кличте гостей і насолоджуйтеся апетитною стравою. Приємної насолоди!
Класична лазанья з фаршем в духовці
Класична лазанья з фаршем в духовці – варіант не тільки повсякденного, але і святкового меню на день народження. Соковита страва навряд чи залишиться без уваги. Готується лазанья простіше, ніж, здається. Не потрібно бути асом на кухні, щоб пригостити рідних і близьких ніжною ароматною стравою.
Час готування – 1 ч. 30 хв.
Час приготування – 20 хв.
Порції – 8
Інгредієнти:
- Фарш – 600 гр.
- Соус болоньєзе – 600 гр.
- Листи лазаньї – 400 гр.
- Молоко – 750 мл.
- Борошно пшеничне – 2,5 ст.л.
- Сіль – за смаком.
- Спеції – за смаком.
- Масло вершкове – 70 гр.
- Оливкова олія – 2 ст.л.
- Сир твердий – 600 гр.
Процес приготування:
Крок 1. Візьміть сотейник або товстостінні сковорідку. Поставте на вогонь. Вилийте оливкову олію і додайте вершкове.
Крок 2. Відзначте пшеничне борошно.
Крок 3. Коли масло розтопиться, поступово насипте борошно.
Крок 4. Постійно помішуючи, обсмажте.
Крок 5. Доведіть масу до кипіння і вилийте тонкою цівкою молоко. Підсоліть.
Крок 6. Доведіть соус до густоти, постійно помішуючи, і приберіть з вогню.
Крок 7. На другий сковорідці підсмажте м’ясний фарш до зміни з яскравого кольору до побілілого.
Крок 8. Соус я беру готовий, мені так зручніше. Ви можете приготувати самостійно.
Крок 9. Ароматний соус перекладіть до підсмаженого фаршу.
Крок 10. Підсоліть, додайте спеції і готуйте разом хвилин 5-7, періодично помішуючи.
Крок 11. Візьміть зручну форму для лазаньї. Дно щедро промажте соусом бешамель.
Крок 12. Застелите листами для лазаньї.
Крок 13. Зверху розподіліть м’ясну начинку.
Крок 14. Промажте білим соусом.
Крок 15. Заправити натертим сиром і змастіть соусом бешамель.
Крок 16. Повторіть шари. Викладіть листи лазаньї, фарш з томатами.
Крок 17. Знову соус бешамель і листи лазаньї.
Крок 18. Листи просочені залишками соусу бешамель.
Крок 19. Щедро припорошити натертим сиром. Поки страва настоюється, включіть духовку для розігріву. Потім помістіть форму в грубку. Запікайте приблизно півгодини при температурі 180 градусів.
Крок 20. Готову ароматну лазанью дістаньте з духовки. Подавайте до столу. Страва виходить соковитою і мега ніжною. Пригощайте рідних. Приємної насолоди!
М’ясо по-французьки з сиром і помідорами
М’ясо по-французьки з сиром і помідорами є феноменальна страва, яка підійде під будь-який життєвий випадок. У нашій родині жодне свято не обходиться без соковитого м’яса. Виходить дуже смачно і ситно. Для страви я зазвичай використовую свинину або куряче філе. В обох випадках виходить чудово.
Час готування – 1 ч. 50 хв.
Час приготування – 20 хв.
Порції – 6
Інгредієнти:
- Свинина – 400 гр.
- Картопля – 4 шт.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Шампіньйони великі – 3 шт.
- Помідори – 1 шт.
- Сир твердий – 150 гр.
- Майонез – 100 гр.
- Перець чорний мелений – за смаком.
- Сіль – за смаком.
- Паприка копчена – за смаком.
- Олія – 2 ст.л.
Процес приготування:
Крок 1. Підготуйте все, що потрібно для шедевра кулінарії. Свинину обдайте водою і висушіть паперовими серветками. Розріжте на рівні стейки.
Крок 2. В окремому посуді з’єднайте спеції. У мене – сіль, мелений перець і копчена паприка. Перемішайте.
Крок 3. Стейки свинини відбийте кухонним молоточком або спеціальним пристосуванням. Свинину натріть приправами з усіх боків.
Крок 4. Картоплю вимийте щіткою від піску і пилу, зніміть шкірку овочечисткою. Наріжте кружечками товщиною не більше 5 міліметрів. Візьміть ємність для запікання. Промажте дно і стінки маслом. Викладіть картопляний шар.
Крок 5. Далі розподіліть приправлене м’ясо.
Крок 6. З цибулини видаліть лушпиння і поріжте кільцями. Цибулевими заготовками простелите м’ясо.
Крок 7. Шампіньйони очистіть від шкурки, наріжте скибочками. Вистелите грибами поверх цибульного шару.
Крок 8. Великий м’ясистий помідор обмийте під краном, висушіть кухонним рушником, наріжте напівкружечками і закрийте грибний шар.
Крок 9. Твердий сир натріть на терці, заправити майонезом і ретельно розмішайте.
Крок 10. Отриманою субстанцією рівномірно покрийте помідорний шар. Увімкніть духовку грітися, поставивши на перемикачі 180 градусів.
Крок 11. Ємність помістіть в грубку на 40 хвилин. Через вказаний час прикрийте форму фольгою, щоб сирна корочка не стала дубовою, і готуйте ще півгодини. Ароматну яскраву страву витягніть з духової шафи.
Крок 12. Розділіть частування на порції і кличте гостей до святкового столу! Приємної насолоди!
Жульєн з куркою і грибами на день народження
Жульєн з куркою і грибами подужає будь-хто. Тут немає нічого складного! Все абсолютно легко і просто. Закуску рекомендую готувати порційно. По-перше, така подача буде виглядати вишукано і оригінально. А по-друге, порційну закуску зручніше їсти.
Час готування – 50 хв.
Час приготування – 10 хв.
Порції – 4
Інгредієнти:
- Куряче м’ясо – 200 гр.
- Гриби – 200 гр.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Вершковий сир / майонез – 80 гр.
- Сир твердий / напівтвердий – 120 гр.
- Сіль – за смаком.
- Олія – для смаження.
- Перець чорний мелений – за смаком.
- Спеції – за смаком.
- Зелень – для прикраси.
Процес приготування:
Крок 1. Куряче м’ясо, переважно м’якоть стегна, промийте під водою і просушіть паперовими серветками. Відваріть в підсоленій воді зі спеціями.
Крок 2. З цибулини видаліть верхній шар, і довільно поріжте. Підсмажте на розігрітій, змащеній олією сковороді, до прозорості.
Крок 3. Гриби, у мене шампіньйони, очистіть від шкірки, поріжте на частини і відправте до цибулі. Готуйте 10-15 хвилин, періодично перевертаючи вміст сковороди. Гарячу начинку приправте сіллю, перцем і улюбленими спеціями. Заправити сиром або майонезом. Розмішайте і вимкніть плиту.
Крок 4. Твердий сир натріть на терці.
Крок 5. Формочки для кексів наповніть до половини грибний начинкою.
Крок 6. Відварну курку поріжте квадратиками і розподіліть по грибному шару.
Крок 7. Зверху щедро припорошите сирною стружкою. Формочки розмістіть на деку. Увімкніть духовку грітися, поставивши на перемикачі 180 градусів.
Крок 8. Помістіть закуску в грубку на 10-15 хвилин.
Крок 9. Ошатна яскрава страва витягніть з духової шафи. Прикрасьте гілочками улюбленої зелені.
Крок 10. Кличте гостей до святкового столу! Приємної насолоди!
Горбаша в духовці з сиром і помідорами
Горбаша в духовці з сиром і помідорами – дієтична і дуже смачна страва, яка не залишиться без уваги. Особливо оцінять всі, хто стежить за своїм харчуванням і хоче тримати своє тіло в прекрасній формі. Страва цілком собі підійде для урочистого заходу, а після його поїдання не залишиться неприємного відчуття тяжкості.
Час готування – 40 хв.
Час приготування – 10 хв.
Порції – 12
Інгредієнти:
- Філе горбуші – 1 кг.
- Сир твердий – 200 гр.
- Помідори – 2 шт.
- Сіль – за смаком.
- Спеції для риби – за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. Тушку горбуші обполосніть під краном і просушіть серветками. Згадайте черевце, дістаньте нутрощі, протріть серветками, обріжте голову і хвіст.
Крок 2. Зріжте хребет. З такого набору вийде чудова уха.
Крок 3. Розроблене філе поріжте на порційні шматочки.
Крок 4. Рибу приправте спеціями і сіллю. Гарненько втирайте, щоб окрайця просочилася приправами.
Крок 5. Твердий сир натріть теркою. Помідори вимийте і просушіть кухонним рушником. Видаліть плодоніжку, розріжте на кружечки.
Крок 6. На деку розмістіть рибні шматочки, на них розкладіть м’ясисті помідорні кружечки.
Крок 7. Зверху притрусити сирною стружкою.
Крок 8. Поставте духову шафу розігріватися, поставивши на перемикачі 180 градусів. Помістіть деко на 25 хвилин.
Крок 9. Ошатну соковиту страву витягніть з духової шафи. Подавайте порційно. Запрошуйте гостей до святкового столу! Приємної насолоди!
Класичний Наполеон в домашніх умовах
Класичний Наполеон в домашніх умовах займає не так багато часу, як може здатися з першого погляду. Приготувавши хоча б один раз, ви збудуєте для себе логічний ланцюжок і зрозумієте, де можна заощадити час. Наполеон – король всіх вечірок і заходів. Не знаю жодної людини, який зміг би відмовитися від шматочка запаморочливого десерту.
Час готування – 3 ч. 30 хв.
Час приготування – 30 хв.
Порції – 10
Інгредієнти:
Для тіста:
- Борошно пшеничне – 450 гр.
- Яйця курячі – 1 шт.
- Вода крижана – 150 мл.
- Оцет столовий 9% – 1 ст.л.
- Сіль – щіпка.
- Масло вершкове – 250 гр.
Для крему:
- Яйця курячі – 2 шт.
- Цукор-пісок – 125 гр.
- Ванільний цукор – 1 пакетик.
- Крохмаль кукурудзяний – 30 гр.
- Молоко – 500 мл.
- Масло вершкове – 50 гр.
- Згущене молоко варене – 0,5 банки.
- Горіхи подрібнені – жменю.
Процес приготування:
Крок 1. Зберіть продукти для тіста.
Крок 2. Куряче яйце розбийте в ємність, не забудьте перш вимити, збовтайте виделкою, налийте крижану воду і столовий оцет. Об’єднайте, розмішавши виделкою.
Крок 3. Візьміть велику ємність, просійте борошно і сіль через сито. Сюди ж натріть заморожене масло. Розітріть в крихту руками.
Крок 4. Вилийте рідкі інгредієнти в масляну крихту і зберіть тісто в грудку, сильно місити не потрібно, досить зібрати в кого. Помістіть в ємність, затягніть плівкою і приберіть на годину в морозильник.
Крок 5. Зберіть продукти для крему. У ємність розбийте вимиті курячі яйця.
Крок 6. У сотейник налийте молоко і поставте грітися на вогонь.
Крок 7. Яйця збовтайте вінчиком. Насипте цукор, кукурудзяний крохмаль і ванільний цукор. Розмішайте вінчиком до однорідної субстанції.
Крок 8. Тонкої цівкою влийте в підігріте молоко. Перемішуючи вінчиком, доведіть крем до загустіння.
Крок 9. Загустілий крем зніміть з плити. Додайте вершкове масло і ретельно розмішайте.
Крок 10. Крем закрийте харчовою плівкою в контакт і повністю остудити.
Крок 11. Охололий крем збийте міксером.
Крок 12. Додайте варене згущене молоко і збийте до однорідної пишної маси.
Крок 13. За бажанням насипте жменю улюблених подрібнених горіхів. Розмішайте.
Крок 14. Відпочиле тісто розділіть на 10-15 колобків, в залежності від того, якого діаметру хочете отримати торт. Кожен колобок тонко розкачайте качалкою. Обріжте по тарілці.
Крок 15. Корж проткніть виделкою по всій площі.
Крок 16. Краще розгортати відразу на пергаменті або на силіконовому килимку. Корж перемістіть на деко і запікайте в духовці при температурі 200 градусів 5-7 хвилин. Відразу можна випікати по 3-4 коржа, якщо дозволяє духовка. Останній корж підсушите трохи довше, щоб він вийшов золотистим.
Крок 17. Таким способом спеки всі коржі.
Крок 18. Підготуйте тарілку для збірки торта. Дно промажте кремом. Зверху покладіть корж. Знову промажте кремом. Таким чином, зберіть весь торт. Золотистий корж подрібніть. Бока і верх торта присипте крихтою.
Крок 19. Торт накрийте і приберіть в холод мінімум на 12 годин. Для кращого просочення залиште на добу. Апетитний торт розріжте на порції.
Крок 20. Ставте чайник. Запрошуйте гостей до столу.
Крок 21. Насолоджуйтесь неймовірним десертом і отримуйте задоволення. Приємної насолоди!
Чізкейк без випічки з сиром і желатином
Чізкейк без випічки з сиром і желатином – десерт, яким можна захоплюватися не перестаючи. Ніжна кремова текстура ніби тане в роті і залишає після себе незабутні емоції. Любителі десертів і ласуни будуть задоволені, пригостившись апетитним ласощами.
Час готування – 4 ч. 30 хв.
Час приготування – 30 хв.
Порції – 6
Інгредієнти:
- Вівсяне печиво – 250 гр.
- Масло вершкове – 80 гр.
- Вершки 33% – 300 мл.
- Сирний сир – 400 гр.
- Желатин – 20 гр.
- Вода холодна – 100 мл.
- Цукрова пудра – 150 гр.
Процес приготування:
Крок 1. Відміряйте потрібну кількість печива. У мене вівсяне печиво, можна використовувати пісочне.
Крок 2. Желатин висипте в тарілку і залийте холодною водою. Розмішайте, залиште хвилин на 15 набрякнути.
Крок 3. Печиво подрібніть зручним способом. Я складаю в чашу блендера і перебиваю в крихту. Вершкове масло розтопіть на водяній бані або в мікрохвильовці. Перелийте в крихту і перемішайте.
Крок 4. Приготуйте ємність, в якій будете формувати десерт. Дно для зручності можна вистелити харчовою плівкою або фольгою. У мене роз’ємна форма. На дно викладіть крихту, утрамбуйте і розподіліть по бортиків.
Крок 5. Основу перемістіть в холод для застигання і стабілізації. Приготуйте начинку. Сирний сир збийте з цукровою пудрою. Потім влийте вершки і збийте ще раз.
Крок 6. Набухлий желатин розпустіть на водяній бані або в мікрохвильовці імпульсами по 10-15 секунд. З’єднайте з вершковою начинкою і добре розмішайте.
Крок 7. Основу чізкейка заповніть приготовленої начинкою. Десерт приберіть в холод до повного застигання. Час застигання залежить від якості желатину. Трьох годин цілком буде достатньо. Обережно зніміть роз’ємну форму і перекладіть виріб на тарілку. Прикрасьте на свій розсуд.
Крок 9. Ніжний десерт розділіть на порції. Запрошуйте рідних і близьких до столу і отримуйте задоволення. Приємної насолоди!
Тарталетки з червоною ікрою і сиром
Тарталетки з червоною ікрою і сиром користуються великою популярністю на фуршетах і святкових урочистостях. Для приготування закуски будуть потрібні лічені хвилини і мінімум інгредієнтів. Тарталетки готуйте самостійно або купіть вже готові. Щоб закуска вдалася напевно, беріть складові хорошої якості.
Час готування – 15 хв.
Час приготування – 15 хв.
Порції – 4
Інгредієнти:
- Тарталетки з листкового тіста – 8 шт.
- Вершковий сир – 160 гр.
- Ікра червона – 100 гр.
- Зелень – за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. Приготуйте продукти для святкової закуски. Тарталетки у мене з покупного листкового тіста. З пісочними заготовками теж буде дуже смачно.
Крок 2. У центрі листкового вироби зробіть поглиблення чайної ложкою.
Крок 3. Не шкодуючи, наповніть сиром.
Крок 4. Розрівняйте сирний наповнювач.
Крок 5. Поверх розподіліть щедру порцію червоної ікри.
Крок 6. Прикрасьте кропними гілочками.
Крок 7. Таким способом начиніть все напівфабрикати.
Крок 8. Яскраву апетитну закуску поставте на святковий стіл.
Крок 9. Запрошуйте гостей до трапези і насолоджуйтеся ошатним стравам! Приємної насолоди!