Пісний пиріг – це смачна домашня випічка для пісного столу, приготована на різних видах тіста, замішаного без яєць, молока і вершкового масла, яке замінюється рослинним. Варіанти начинки, також пісні ( фрукти, гриби, овочі ), як і формування пирогів різні, що можна вибрати з пропонованих рецептів.
Пісний заливний пиріг з капустою в духовці
Пісний заливний пиріг з капустою в духовці буде у вас по-справжньому домашнім і смачним блюдом для пісного столу. Заливне тісто замішуємо на сухих дріжджах, рослинній олії і текстура його буде густіше, ніж у непісного заливного тіста. Начинку, а її беремо більше, ніж тіста, доповнимо грибами.
Час готування: 1 година 40 хвилин.
Час приготування: 20 хвилин.
Порції: 4.
Інгредієнти:
- Пшеничне борошно – 450 гр.
- Дріжджі сухі – 1 ч.л.
- Олія – 3 ст.л.
- Вода тепла – 200 мл.
- Сіль – 1/2 ч.л.
- Цукор – 2 ч.л.
Для начинки:
- Капуста – 450 гр.
- Морква – ½ шт.
- Цибуля – 2 шт.
- Гриби – 200 гр.
- Сіль – за смаком.
- Цукор – 1 ч.л.
Процес приготування:
Крок 1. У посуд для замісу тіста насипати вказане в рецепті кількість сухих інгредієнтів, борошно бажано просіяти і все перемішати.
Крок 2. Теплу воду змішати з олією. Перелити її в борошняну суміш і замісити тісто до однорідної консистенції. Залишити тісто в теплі на 20 хвилин для вистоювання і активації дріжджів.
Крок 3. Для начинки підготувати овочі та гриби. Їх почистити, промити і цибуля з грибами дрібно нарізати. Капусту і морква натерти на великій терці. Натерту капусту перекласти в посуд для начинки, посолити і руками трохи перетерти.
Крок 4. На розігрітій олії обсмажити до м’якості нарізку цибулі з морквою і перекласти до капусти.
Крок 5. У цьому ж маслі обсмажити нарізку грибів до повного випарювання грибного соку. Гриби посолити.
Крок 6. Гриби перекласти до капусти і начинку добре перемішати, додавши сіль за смаком.
Крок 7. Форму для випічки застелити папером і змастити маслом. У неї вилити половину замішаного тіста.
Крок 8. Поверх тіста рівним шаром укласти капустяну начинку.
Крок 9. Потім начинку залити іншим тістом і лопаткою розрівняти поверхню. Включити духовку на 175 ° С.
Крок 10. Чайну ложку цукру розчинити у воді і цим розчином змастити поверхню пирога, щоб запеклася красива скоринка. За бажанням, пиріг можна посипати кунжутним або лляним насінням. Запікати пиріг в духовці протягом 1 години.
Крок 11. Спечений в духовці пісний заливний пиріг з капустою трохи остудити, перекласти на тарілку і сервірувати до пісного столу, як в гарячому, так і в холодному вигляді. Смачного!
Пісний пиріг з варенням на швидку руку
Пісний пиріг з варенням на швидку руку дуже популярний серед варіантів різної випічки до пісного столу і його відрізняють просте і швидке приготування, відмінний смак начинки в хрусткій скоринці з тіста. У цьому рецепті тісто замішуємо на пісному маргарині з розпушувачем, а варення підходить будь-яке, тільки без кісточки.
Час готування: 1 година.
Час приготування: 20 хвилин.
Порції: 4.
Інгредієнти:
- Пшеничне борошно – 320 гр.
- Пісний маргарин – 150 гр.
- Розпушувач тіста – 2 ч.л.
- Вода крижана – опціонально.
- Сіль – ¼ ч.л.
- Цукор – 2/3 ст.
- Ванілін – за смаком.
- Варення для начинки – за смаком.
- Масло вершкове – для змащування форми.
Процес приготування:
Крок 1. Пісний маргарин розтопити в мікрохвильовці або витримати при кімнатній температурі, перелити в посуд для замісу тіста, насипати, згідно пропорції рецепта, просіяне борошно з цукром, ваніллю, сіллю і розпушувачем.
Крок 2. Спочатку вінчиком, а потім руками замісити тісто. Якщо воно вийде крутим, влити в тісто трохи крижаної води, а потім вимісити.
Крок 3. Частина тіста відокремити і на 10 хвилин покласти в морозилку.
Крок 4. Форму для випічки змастити маслом. Перекласти в неї замішане тісто, розподіливши його рівним тонким шаром і сформувавши бортики.
Крок 5. На тісто покласти вбрання варення.
Крок 6. На великій терці подрібнити заморожений шматок тіста і крихтою рівномірно посипати начинку. Духовку включити на 200 ° С.
Крок 7. Випікати пиріг в духовці в продовження 30 хвилин. Спечений пісний пиріг з варенням на швидку руку трохи остудити, порційно нарізати і сервірувати десертом до пісного столу. Смачного!
Пиріг з пісного дріжджового тіста
Пиріг з пісного дріжджового тіста, замішаного тільки на сухих дріжджах з олією і водою, виходить завжди пишним і м’яким, адже таке тісто без здоби дуже легке і піднімається швидко. Начинка для пісного дріжджового пирога може бути і солодкою, і несолодкої. У цьому рецепті такий пиріг готуємо з капустою.
Час готування: 2 години.
Час приготування: 20 хвилин.
Порції: 6.
Інгредієнти:
- Пшеничне борошно – 600 гр.
- Дріжджі сухі – 7 гр.
- Олія – 50 мл.
- Вода тепла – 300 мл.
- Сіль – 1 ч.л.
- Цукор – 1 ст.л
Для начинки:
- Капуста – 600 гр.
- Цибуля – 1 шт.
- Морква – 1 шт.
- Сіль – за смаком.
- Приправи – за смаком.
- Масло вершкове – для змащування форми.
Процес приготування:
Крок 1. У посуд для замісу тіста просіяти 2 склянки борошна і насипати до неї, згідно пропорції рецепта, сухі дріжджі з сіллю і цукром. Ці інгредієнти добре перемішати.
Крок 2. У борошняної суміші зробити поглиблення і в нього налити теплу воду з 2 ложками олії. Руками замісити тісто до еластичною і не липне до долонь текстури. Потроху додавайте просіяне борошно, щоб тісто стало еластичним. Тісто не повинно вийти щільним, інакше випічка НЕ буде пишною.
Крок 3. У замішане тісто вмішайте інше масло.
Крок 4. Потім тісто згорнути в колобок і, прикривши серветкою, поставити на 1 годину в тепло для підйому.
Крок 5. Для начинки капусту нашаткувати тонкою соломкою, перекласти в каструлю і на 10-15 хвилин залити окропом.
Крок 6. Цибулю нарізати кубиками. Очищену морква подрібнити на великій терці. Ці овочі обсмажити до м’якості на розігрітій олії.
Крок 7. Капусту відкинути на друшляк, перекласти в сковорідку до обсмажених овочів, посипати сіллю з приправою і затушкувати до готовності на невеликому вогні і під кришкою.
Крок 8. Тісто, яке піднялося перекласти на присипану борошном стільницю, обім’яти і розділити на дві нерівні частини.
Крок 9. Форму для випічки змастити маслом. Більший шматок тіста розкачати і укласти в форму, сформувавши по краю бортики.
Крок 10. На тісто рівним шаром укласти капустяну начинку.
Крок 11. Начинку покрити другим шматком тіста і в середині його зробити отвір для виходу пара. Сформованому пирогу дати 10 хвилин для вистоювання. Духовку включити на 180 градусів. Випікати пиріг протягом 30 хвилин.
Крок 12. Спечений пиріг з пісного дріжджового тіста трохи остудити і сервірувати до столу в теплому вигляді. Смачного!
Найпростіший морквяний пиріг для посту
Спекти найпростіший морквяний пиріг для посту, та з овоча, та й без скоромних або здобних інгредієнтів – справа непроста, але смачні варіанти є. У цьому простому і швидкому рецепті тісто для морквяного пирога замішуємо на олії, соку з м’якоттю і розпушувачі, а смак доповнимо волоськими горіхами.
Час готування: 1 година.
Час приготування: 20 хвилин.
Порції: 2.
Інгредієнти:
- Пшеничне борошно – 150 гр.
- Морква – 150 гр.
- Олія – 8 ст.л.
- Сік з м’якоттю – 1 ст.
- Волоські горіхи – 100 гр.
- Розпушувач / сода – 1 ч.л. / 0,5 ч.л. гашена.
- Цукор – 1 ст.
- Сіль – 1 щіпка.
- Ванілін – 1 гр.
Процес приготування:
Крок 1. Волоські горіхи для пирога обсмажте в духовці або на сухій сковорідці.
Крок 2. У посуді для замісу тіста змішайте вказане в рецепті кількість цукру з олією.
Крок 3. До цієї суміші налийте будь-який фруктовий сік з м’якоттю і перемішайте, щоб цукор розчинився повністю.
Крок 4. Моркву очистіть від шкірки, промийте і подрібніть на дрібній або краще корейської терки.
Крок 5. Обсмажені горіхи подрібніть в велику крихту за допомогою блендера, залишивши трохи для декору. До рідкої основі тіста перекладіть подрібнену морква з горіховою крихтою і перемішайте.
Крок 6. До цієї маси насипати через сито просіяне борошно, змішану з ваніліном і розпушувачем.
Крок 7. Лопаткою замісити тісто, щоб не було грудочок борошна. Духовку включити на 200 ° С. Замішане тісто перелити в форму і запекти в духовці протягом 40 хвилин.
Крок 8. Спечений пиріг трохи остудити, витягти з форми на тарілку.
Крок 9. Пісний морквяний пиріг декорувати на свій смак і сервірувати до пісного столу. Смачного!
Пісний пиріг з рибою
Пісний пиріг з рибою, або рибник, готують самостійним блюдом до пісного столу, а з рибою благородною, відмінно підійде і до святкової пісної трапези. Тісто для рибника замішується без яєць, масла і молока і з будь-якого рецепту. У цьому варіанті рибний пиріг готуємо на листковому дріжджовому тісті і для начинки беремо філе пангасіуса, як рибу доступну, смачну і без дрібних кісточок, доповнимо її овочами, а формуємо пиріг красиво, у вигляді риби.
Час готування: 1 година.
Час приготування: 20 хвилин.
Порції: 8.
Інгредієнти:
- Тісто листкове дріжджове – 250 гр.
- Філе пангасіуса – 400 гр.
- Цибуля – 1 шт.
- Морква – 1 шт.
- Перець солодкий – 1 шт.
- Сіль – ½ ч.л.
- Зелень – за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. Насамперед підготувати, згідно з рецептом, всі інгредієнти для пирога. Заздалегідь розморозити в холодильнику філе пангасіуса. Тісто розморозити протягом години при кімнатній температурі.
Крок 2. Почистити і промити овочі. Цибуля з перцем нарізати невеликими кубиками, а морква подрібнити на дрібній терці.
Крок 3. Розморожене філе пангасіуса промити, обсушити серветкою і перекрутити на м’ясорубці з дрібною решіткою.
Крок 4. На розігрітій олії обсмажте нарізку овочів до м’якості. До них перекласти фарш пангасіуса, додати сіль, все перемішати і затушкувати на невеликому вогні протягом пару хвилин.
Крок 5. Розморожене тісто трохи розкачати в пласт. На середню третину поздовжньо укласти рибну начинку. Вільні краї тіста косо надрізати на смужки товщиною в 1 см.
Крок 6. Смужки тіста загорнути на начинку у вигляді косички і сформувати « голову з хвостом ».
Крок 7. При нестрогому пості пиріг змастити жовтком, а при строгому пості – міцним чаєм. Смачного!
Пісний пиріг з гарбузом
Пісний пиріг з гарбузом готують зазвичай солодкий, і подають десертом до пісного столу. Випічка виходить яскравою, з хорошим смаком і ніжною текстурою. У цьому рецепті гарбуз використовуємо, нарізану шматочками і її смак доповнимо родзинками з цитрусовими і прянощами. Основою пирога буде пшеничне борошно з розпушувачем.
Час готування: 1 година 10 хвилин.
Час приготування: 10 хвилин.
Порції: 8.
Інгредієнти:
- Гарбуз – 600 гр.
- Борошно – 300 гр.
- Розпушувач – 1 ч.л.
- Цукор – 200 гр.
- Коньяк / апельсиновий сік – 30 мл.
- Мед – 2 ст.л.
- Ізюм – 200 гр.
- Апельсин – 1 шт.
- Кориця – за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. Шматок очищеної зрілої гарбуза нарізати середніми кубиками і перекласти в окремий посуд.
Крок 2. Посипати гарбуз цукром.
Крок 3. Ізюм добре промити, обсушити серветкою і пересипати до гарбуза.
Крок 4. До цих інгредієнтів додати рідкий мед і залити 30 мл коньяку, але його можна замінити апельсиновим соком.
Крок 5. Додати до гарбуза для аромату трохи меленої кориці.
Крок 6. Дрібною теркою зняти цедру з одного апельсина і додати до гарбуза.
Крок 7. З апельсинової м’якоті віджати сік і додати до решти інгредієнтів.
Крок 8. Борошно просіяти на сито, змішати з розпушувачем і цієї сумішшю залийте гарбуз з інгредієнтами.
Крок 9. Лопаткою все добре перемішайте. Можна, за бажанням, ці інгредієнти подрібнити блендером в однорідну масу, але пиріг з шматочками гарбуза буде смачніше.
Крок 10. Форму для випічки застелити папером і трохи змастити маслом.
Крок 11. Замішану масу рівним шаром укласти в форму. Духовку включити на 180 ° С.
Крок 12. Запікати пісний пиріг з гарбузом протягом 1 години і до рум’яної скоринки зверху. Спечений пиріг сервірувати до чаю як гарячим, так і холодним. Смачного!
Апельсиновий пиріг для посту
Апельсиновий пиріг для посту готується в різних варіантах, і всі вони радують насиченим цитрусовим ароматом, хорошим смаком і ніжною текстурою.
У цьому рецепті тісто для пирога замішуємо на подрібнених апельсинах, борошні, соді і рослинній олії.
Час готування: 1 година.
Час приготування: 20 хвилин.
Порції: 5.
Інгредієнти:
- Апельсин середній – 2 шт.
- Борошно пшеничне вищого сорту – 140 гр.
- Борошно цільно-зернове – 100 гр.
- Сода без гірки – 1 ч.л.
- Цукор – 70 гр.
- Олія – 80 мл.
- Цукрова пудра – для прикраси.
Процес приготування:
Крок 1. Насамперед відміряти, згідно пропорції рецепта, всі інгредієнти для пирога.
Крок 2. Апельсини вимити з щіточкою і дрібною теркою акуратно зняти цедру.
Крок 3. часточки апельсинів очистити від білих прошарків і пюріровати їх в чаші блендера.
Крок 4. Апельсинове пюре перелити в посуд для замісу тіста, додати цедру і насипати соду. Ці інгредієнти добре перемішати, щоб активно спінилися. Якщо спінювання не сильне, долити в масу ложку яблучного або винного оцту.
Крок 5. У цю масу насипати цукор, налити олія і перемішати, щоб цукор розчинився.
Крок 6. Потім через сито в апельсинову масу насипати борошно цільно-зернове і перемішати.
Крок 7. Пшеничне борошно просіяти на сито, порційно пересипати в апельсинову масу і одночасно лопаткою замісити тісто до однорідної густої текстури.
Крок 8. У силіконову форму перекласти замішане тісто і ложкою розрівняти поверхню. Духовку включити на 190 ° С.
Крок 9. Випікати пиріг протягом 40 хвилин і до золотистої скоринки, перевіривши готовність випічки зубочисткою.
Крок 10. Спечений пісний апельсиновий пиріг трохи остудити, витягти з форми, посипати цукровою пудрою і сервірувати до столу. Смачного!
Пісний шоколадний пиріг в духовці
Пісний шоколадний пиріг в духовці готується з простого набору інгредієнтів, але десерт виходить ароматним і схожим на бісквіт. Добре доповнять смак пирога горіхи, ягоди і шматочки фруктів. Для пирога вибирається якісний какао-порошок, і замінювати його чистим шоколадом небажано.
Час готування: 45 хвилин.
Час приготування: 5 хвилин.
Порції: 4.
Інгредієнти:
- Борошно пшеничне – 200 гр.
- Какао-порошок – 3 ст.л.
- Екстракт ванілі – 1 ч.л.
- Сода – 1 ч.л.
- Оцет яблучний – 1 ст.л.
- Цукор – 160 гр.
- Сіль – 1 щіпка.
- Олія – 5 ст.л.
- Вода – 200 мл.
- Цукати апельсинові – 50 гр.
- Масло вершкове – для змащування форми.
Процес приготування:
Крок 1. Для пирога відміряти інгредієнти, згідно пропорції рецепта, і щоб все було під рукою.
Крок 2. У посуд для замісу тіста пересипати всі сухі інгредієнти і вінчиком добре перемішати. Борошно обов’язково просіяти на густе сито.
Крок 3. У цій суміші ложкою зробити два поглиблення і налити в одне – олія, а інше яблучний оцет. Потім всі інгредієнти залити водою і замісити тісто до однорідного і без грудочок борошна стану.
Крок 4. Апельсинові цукати дрібно нарізати. Перекласти їх в замішане тісто, додати ванільний екстракт т тісто перемішати ще раз.
Крок 5. Включити духовку на 180 ° С. Форму для випічки змастити маслом і присипати борошном або манкою. Тісто перелити в форму і поставити в духовку на 40 хвилин. Готовність випічки перевірити дерев’яною шпажкою.
Крок 6. Спечений в духовці пісний шоколадний пиріг трохи остудити, витягти з форми, посипати цукровою пудрою або декорувати на свій смак і сервірувати до столу. Смачного!
Пиріг з ягодами на пісному пісочному тісті
Пісне пісочне тісто є хорошою основою для будь-якої пісної випічки, і в цьому рецепті готуємо пиріг з ягодами. Тісто замішується на борошні з олією, цукром і рідиною в певній пропорції, а при випічці виходить хрустким. Ягоди для пирога підходять будь-які.
Час готування: 1 година.
Час приготування: 10 хвилин.
Порції: 8.
Інгредієнти:
- Борошно пшеничне – 3,5ст.
- Ягоди – 2 ст.
- Олія – ¾ ст.
- Цукор – 1 ст. + 4 ст.л.
- Вода / апельсиновий сік – 4 ст.л.
- Крохмаль – 3 ст.л.
- Сіль – 1 щіпка.
- Ванілін – 1,5 гр.
Процес приготування:
Крок 1. У посуд для замісу тіста просіяти вказане в рецепті кількість пшеничного борошна, насипати до неї 4 столові ложки цукру з дрібкою солі і вінчиком добре перемішати.
Крок 2. У цю суху суміш налити олія з водою або апельсиновим соком і спочатку вінчиком, а потім руками замісити тісто.
Крок 3. Таке тісто довго вимішувати не треба, просто зібрати інгредієнти в грудку. Третю частину тіста відокремити для крихти.
Крок 4. Форму для пирога, бажано круглу, присипати борошном. У неї рівним шаром викласти великий шматок тіста і сформувати бортики.
Крок 5. В окремому посуді змішати вибрані для пирога ягоди з крохмалем і іншим цукром. Аромат ягідної начинки можна доповнити корицею або мускатним горіхом.
Крок 6. Ягідну начинку рівним шаром укласти поверх тіста.
Крок 7. Решта тісто руками розкришити поверх ягід. Духовку включити на 190 ° С.
Крок 8. Випікати пиріг в продовження 45-50 хвилин і до рум’яного кольору зверху.
Крок 9. Спечений пиріг з ягодами на пісному пісочному тісті остудити, витягти з форми і сервірувати до столу, нарізаємо порційними шматочками. Смачного!