Кекси на сметані – гарний варіант із широкої лінійки цих кондитерських виробів. Сметана, доповнена невеликим набором інгредієнтів: яйцем, борошном, олією, цукром та розпушувачем, робить випічку повітряною та ніжною, що нагадує за смаком відомий бісквіт «Барні». Технологія проста і швидка, тільки важливо правильно слідувати пропорції продуктів, згідно з вибраним рецептом.
Кекс на сметані з родзинками в духовці
Кекс на сметані з родзинками в духовці визнається багатьма господинями найпростішим і найсмачнішим варіантом цієї випічки, а родзинки люблять усі. Заміс тіста на сметані робить випічку розсипчастою, повітряною та дозволяє зберегти вологу текстуру кексу 2-3 дні. У цьому рецепті випікаємо кекси в духовці у маленьких формах.
Час приготування: 1 година 30 хвилин.
Час приготування – 30 хвилин.
Порції 12.
Кекси на сметані у силіконових формах
Силіконові форми дуже зручні для кожної господині при випіканні кексів, а в цьому рецепті кексів на сметані. Форми прості у догляді та застосуванні, кекси до них не прилипають, легко витягуються, зберігаючи гарну форму. Важливим нюансом є вибір якісних форм із безпечного силікону. Технологія замісу та випікання кексів на сметані, як і для звичайних кексів. У цьому рецепті доповнимо кекс какао, що буде красиво і смачно.
Час приготування: 1 год.
Час приготування: 20 хвилин.
Порції: 12.
Складові:
- Борошно – 300 грн.
- Сметана 20% – 150 мл.
- Яйця – 3 шт.
- Порошок какао – 1 ст.
- Розпушувач – 1 ч.л.
- Цукор – 150 гр.
- Сіль – 1/4 ч. л.
- Цукор ванільний – 1 ч.л.
- Олія – 2 ст.л.
Процес приготування:
Крок 1. У посуд для замісу тіста розбити три курячі яйця і насипати до них вказану в рецепті кількість цукру з сіллю та ванільним цукром.
Крок 2. Ці інгредієнти збити міксером в пишну білу масу.
Крок 3. Налити до неї сметану і збити ще раз.
Крок 4. Борошно просіяти через сито і пересипати в сметанну суміш, а додавати краще порційно, одночасно замішуючи тісто лопаткою і стежачи за текстурою тіста, щоб не вийшло занадто густим.
Крок 5. Потім тісто замішене ще раз збити міксером.
Крок 6. В останню чергу налити в тісто олію і перемішати.
Крок 7. Консистенція замішаного на сметані тіста для кексів повинна вийти досить рідкою і в’язкою.
Крок 8. Примішане тісто розділити навпіл і до однієї половини насипати порошок какао, але це на особистий смак.
Крок 9. Підготувати силіконові формочки, а як і чим їх змащувати, зазвичай вказується в інструкції, що додається.
Крок 10. Тісто двох кольорів розлити по формах, заповнюючи їх тільки на 2/3 об’єму і трохи розмішати ложкою.
Крок 11. Силіконові форми поставити на лист. Випікати кекси на сметані в духовці за 180 градусів протягом 20-25 хвилин. Готовність випічки перевірити дерев’яною шпажкою. Спечені кекси остудити, витягти з|із| форм і подати до чаю. Смачної та вдалої випічки!
Шоколадний кекс на сметані
Шоколадний кекс на сметані готується по-простому і швидкому рецепту, а досвідченим кухарям відомо, що будь-яка випічка на сметанному тісті виходить дуже ніжною, вологою і тане в роті. Сметана, як основний інгредієнт тіста, вибирається більш високою жирністю та бажано натуральна. Шоколадний смак у цьому рецепті надаємо кексу порошком какао і випікаємо в одній великій формі, хоча можна спекти у вигляді мафінів.
Час приготування: 1 год.
Час приготування: 20 хвилин.
Порції: 2.
Складові:
- Сметана 15% – 200 мл.
- Цукор – 200 гр.
- Яйця – 2 шт.
- Порошок какао – 20 гр.
- Ванілін – 2 гр.
- Масло вершкове – 50 гр.
- Борошно – 320 гр.
- Сода – 1 ч.л.
- Молоко – 150мл.
Процес приготування:
Крок 1. Всі інгредієнти для шоколадного кексу одразу відмірюються у зазначеній у рецепті кількості. Через сито просіюється пшеничне борошно. Форма для випікання змащується вершковим маслом. Духовка вмикається на 180°С.
Крок 2. У посуд для замісу тіста розбиваються два яйця. До них насипається цукор з ваніллю та порошком какао. Міксером ці інгредієнти збиваються у пишну масу. Потім до неї кладеться сметана, сода, наливається молоко і насипається борошно. Міксером на середній швидкості замішується тісто для кексу. Текстура його має вийти негустою та однорідною.
Крок 3. Замішане тісто переливається у підготовлену форму. Кекс ставиться в розігріту до 180 градусів духовку і час випічки становить 35-40 хвилин, що залежить від особливостей духовки. Дерев’яною шпажкою перевіряється готовність кексу.
Крок 4. Спечений шоколадний на сметані кекс трохи остуджується, акуратно витягується з форми, декорується на особистий смак, доповнюється будь-яким топінгом і подається до чаю. Смачної та вдалої випічки!
Пишний кекс “Зебра” на сметані
У класичному варіанті кексу або пирога під ім’ям «Зебра» тісто замішується тільки на сметані, що надає випічці пишноти, ніжності та вологої текстури. Інгредієнти та технологія “Зебри” не відрізняються від традиційних кексів, а гарний візерунок виділяє цей десерт серед інших. Випікається кекс Зебра зазвичай одним пирогом, але можливе формування маленькими виробами.
Час приготування: 1 год.
Час приготування: 20 хвилин.
Порції: 4.
Складові:
- Яйця – 4 шт.
- Цукор – 1.5 ст.
- Сметана (від 15%) – 200мл.
- Порошок какао – 20 гр.
- Масло вершкове – 180 гр.
- Борошно – 2.5 ст. + 1 ст.
- Сода – 1 ч.л.
- Оцет – 0,5 ст.
Процес приготування:
Крок 1. У посуд для замісу тіста розбиваються яйця, до них насипається цукор і добре збивається. Вершкове масло розтоплюється в мікрохвильовій печі, додається до збитих яйців і все перемішується. Потім до цієї маси кладеться сметана.
Крок 2. Борошно просіюється через сито, пересипається до рідкої основи і трохи перемішується.
Крок 3. Потім до тіста додається гашена оцтом сода. Тісто замішується до однорідної гладкої текстури.
Крок 4. Половина замішаного тіста переливається в інший посуд і поєднується з порошком какао.
Крок 5. Форма для випікання кексу змащується вершковим маслом. У неї по черзі та по дві столові ложки перекладаються шоколадне та біле тісто.
Крок 6. Отже, тістом заповнюється вся форма.
Крок 7. Дерев’яною паличкою у тісті робляться красиві візерунки.
Крок 8. Кекс випікається у розігрітій до 170 градусів духовці та протягом 35-40 хвилин. Спечений кекс “Зебра” остуджується, акуратно витягується з форми, нарізається шматочками і подається до чаю. Смачного!
Кекс на сметані та вершковому маслі, що тане в роті
Кекс, що тане у роті, з вологою ніжною текстурою виходить тільки на замісі тіста на сметані з вершковим маслом. Співвідношення цих молочних інгредієнтів може бути будь-яким: від 3:1 до 1:1, що вибирає сама господиня, а інші продукти як для звичайного кексу. Кекс можна доповнити родзинками, шоколадом або горіхами, а в цьому рецепті використовуємо лише ваніль, щоб зберігся приємний вершковий смак випічки.
Час приготування: 1 год.
Час приготування: 20 хвилин.
Порції: 12 шт.
Складові:
- Сметана – 200 мл.
- Борошно – 280 гр.
- Яйце – 3 шт.
- Масло вершкове – 60 гр.
- Цукор – 120 гр.
- Цукор ванільний – 10 гр.
- Сода – 1 ч.л.
- Олія – 1 ст.л.
Процес приготування:
Крок 1. У посуд для замісу тіста розбити три курячі яйця і всипати до них звичайний і ванільний цукор зі щіпкою солі.
Крок 2. За допомогою міксера та на великій швидкості ці інгредієнти збити в однорідну масу.
Крок 3. Шмат холодного вершкового масла подрібнити на великій тертці. До яєчної маси перекласти сметану та натерту олію.
Крок 4. Борошно просіяти через сито, пересипати в рідку основу, додати|добавляти| соду і міксером замісити тісто. Воно має вийти не густим і не містити грудочок борошна.
Крок 5. Велику форму або маленькі силіконові формочки змастити олією. У них перекласти замішане тісто, заповнюючи лише на 2/3 обсягу, адже воно при випіканні добре підніметься.
Крок 6. Випікати кекси в заздалегідь розігрітій до 180 градусів духовці та протягом 30-35 хвилин.
Крок 7. Спечені на сметані та маслі кекси остудити, акуратно витягти з форм і подати до чаю. Смачної та вдалої випічки!
Сирний кекс на сметані
Сирний кекс на сметані відноситься до варіантів «вологої» випічки і зберігає таку текстуру кілька днів. Тісто замішується швидко і добре пропікається в духовці. Доповнити його ізюмом, цукатами або ягодами можна на власний смак. У цьому рецепті тісто замішуємо на м’якому сирі, сметані та вершковому маслі. Кекс на такому тісті буде досить високим, тому потрібно вибрати відповідну форму для випікання.
Час приготування: 1 година 10 хвилин.
Час приготування: 20 хвилин.
Порція: 10 шт.
Складові:
- Борошно – 300 грн.
- М’який сир – 170 гр.
- Сметана – 100 грн.
- Масло вершкове – 150 гр.
- Яйця – 3 шт.
- Цукор – 250 гр.
- Ванілін – за смаком.
- Розпушувач – 10 гр.
Процес приготування:
Крок 1. У посуд для замісу тіста помістити розм’якшене за кімнатної температури вершкове масло, насипати цукор з ваніліном і міксером все збити в пишну масу. Потім додати|добавляти| до неї сир і збити ще раз.
Крок 2. В отриману сирну масу розбити три яйця і все ще трохи збити міксером.
Крок 3. Борошно просіяти через сито, змішати з розпушувачем і пересипати суміш у збиту сирну масу.
Крок 4. Тісто замісити вже лопаткою, а чи не міксером. Консистенція його повинна вийти в міру густою та однорідною.
Крок 5. Вибрану форму для випічки трохи змастити олією і присипати борошном. У неї перелити замішане тісто і вирівняти поверхню ложкою. Духовку розігріти до 175-180°С.
Крок 6. Випікати сирний кекс на сметані протягом 50-60 хвилин, що залежить від висоти форми та духовки. Поверхня спеченого кексу покриється дрібними тріщинами, але готовність перевірити дерев’яною паличкою. Кекс трохи остудити, акуратно витягти з|із| форми і можна подавати до чаю. Смачної та вдалої випічки!